Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Trestním příkazem vyškovského okresního soudu byl veterán Martin Zapletal shledán vinným, že vystrčil na příslušníky americké armády obnažené hýždě, za což mu byla uložena desetiměsíční podmínka.

Věc má dva rozměry. První je politický. Přestavme si, že by Zapletal ony vystrčil nikoli na americké vojáky, nýbrž na ruské motorkáře z gangu Nočních vlků. Můžeme se dohadovat, zda by i v takovém případě stanul před soudem, anebo zda by jej P&L positivní media naopak oslavovala. Kdo má fantasii, může si snadno visualisovat konkretní novinové titulky, např. Petr Kamberský: Holá zadnice jako legitimní symbol odporu.

Druhý rozměr je takříkajíc civilisační. Pro západní civilisační okruh je příznačné, že jednání, jež je obecně vnímáno jako neslušné, bývá postihováno jako přestupek, nikoli jako trestný čin, tedy typicky pokutou. V zemích východního typu se výtržnictví trestá mnohem přísněji, neboť veřejný pořádek je tam hodnotou chráněnou minimálně stejně, a častěji ještě více, než majetek a zdraví. V některých zemích mají k tomu účelu zřízenu náboženskou policii, která pro maximalisaci účinku trestá nemravné jednání na místě samém, aniž by k tomu potřebovala podobné zpozdilé instituce, jako jsou soudy.

Tak daleko zatím nejsme, nicméně odmítnutím dekriminalisovat výtržnictví v trestním zákoníku Česká republika dala najevo, že k východnímu světu stále patří.

Komentáře   

0 # gogo 2016-08-15 08:22
Víte, jak pravověrní zareagují na to vaše KDYBY?
"To se přece nedá srovnávat", případně "přece nechcete srovnávat US army s motorkáři!" Stejně jako se samozřejmě nedalo srovnávat pokrokové performování v pravoslavném chrámu s nekonformním projevem v památníku holokaustu. O nějakém "KDYBY tam holky předváděly totéž" ani nemluvě.

Jestli vy nakonec nejste Putinův agent! Já třeba jsem zjistil, že v mládí jsem byl agentem imperialismu a poslouchal štvavé vysílačky a ke stáru jsem agentem Putina a sleduju štvavé weby. Je příznačné, že celou tu dobu poslouchám ty stejné kecy pravověrných, mnohdy dokonce identických osob a samotnému se mi zdá, že zastávám stále stejné prinicpy.
0 # Leon Kreutzfeld 2016-08-15 08:43
Ale no tak, vzdyt je to jen takove pratelske zduchnuti, aby si Cesi uvedomili, kdo je u nich doma panem.

Porad lepsi to resit podminkou, nez jak to resili Cinane na namesti nebeskeho klidu, pripadne Britove v Amritsaru.

Taky za kommunismu (kdy mimochodem nebyly banany dostupne tak jako dnes), by pana jeste k te podmince preradili na hure placenou praci.
0 # gogo 2016-08-15 09:35
Podívají se vašnosti k sousedům do bývalého Německa. Tam už jsou zase vepředu a veřejnou nekonformnost s vytýčenu linií už řeší i na pracovištích. Přece by nechtěli, aby takový neuvědomělý soudruh zastával odpovědnou pozici v kanceláři.

Konec konců, až zavedou ty kvóty na migranty do firem, bude muset být propuštěno nemálo neuvědomělých zaměstnanců.
welt.de/.../...
Světlé zítřky přicházejí.
0 # Leon Kreutzfeld 2016-08-15 11:08
Cim vice prav lide dneska maji, tim mene jsou svobodni. Jeden z paradoxu NWO.
0 # Anonymní 2016-08-15 09:41
Výtržnictví ovšem může mít i podobu hanobení hrobů, vykasrování hospody či zmlácení souseda na ulici.
Na druhé straně odvážný akt občanského odporu, spočívající ve vystrčení zadnice, skutečně nemá u trestního soudu co dělat.
0 # Anonymní 2016-08-15 22:15
Srovnejte s teploušským pochodem v Praze. Proti tomu je jedna za politickým cílem vystrčená zadnice nic…

Q.
0 # Anonymní 2016-08-15 17:36
Hlavně aby pak soud nevynesl trest botičkou (15:00) :-)
0 # Anonymní 2016-08-15 19:51
Však určitě podá odpor a hurá na hlavní líčení :-) ... viděl bych na 8-9 let projednávání ...
0 # Anonymní 2016-08-16 23:02
Výtržnictvím má pro OČTŘ ohromnou hodnotu pro svou totálně gumovou povahu. A ten název je vlastně takové klamání tělem, protože se podle té skutkové podstaty stíhají vlastně jenom věci, které se pod ten název dost dobře nedají podřadit. Na jedné straně jsou to narušení veřejného pořádku, která sice jsou výtržnictví, ale rozhodně nejsou (by normálně neměla být) trestnými činy. A na straně druhé jednání, která jsou společensky škodlivá a měla by být trestná, nicméně v žádném případě nejsou výtržnictví (např. ataky exhibicionistů).

PV
0 # Anonymní 2016-08-17 15:06
Podá Zapletal proti trestnímu příkazu odpor?
0 # Tomáš Pecina 2016-08-18 19:45
0 # Anonymní 2016-10-20 13:54

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)