Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Nikdy jsem se, ani na blogu, ani v praxi, nezapojoval do boje proti tzv. šmejdům, vždy zdůrazňuje, že je sice nepochybný fraudulentní charakter jejich počínání, avšak když si někdo skutečně myslí, že za třicet korun získá celodenní výlet i s obědem, není jeho následné oškubání tak zcela nezasloužené, třebaže jde o osobu vyššího věku a méně bystrého úsudku. Za což jsem byl mnohými pasován na asociála, jímž snad i jsem, leč ze svého přesvědčení jsem neslevil.

V případě společnosti OVB Allfinanz, a. s. ČR, a sporné reklamy na její služby ve formě proskribovaného dokumentu Jakuba Charváta si myslím to samé. Finančního poradce, pokud ho skutečně potřebujeme – a že takových mezi námi není věru mnoho – si zásadně vybíráme sami. Naletět podomnímu poradci, jenž navíc nabízí místo seriosní služby účast v jakési finančně-pojistné pyramidové hře, může opět jen ten, kdo si svůj následný a neodvratný osud minimálně zčásti zasluhuje.

Společnost OVB byla prý úspěšná na několika festivalech dokumentárních filmů, které po intervenci firemních právníků od zamýšlené projekce upustily. Po zhlédnutí dokumentu jsem pojal přesvědčení, že o mnoho nepřišly: film je manipulativní, povrchní a natočený z posice toho, kdo sám naletěl a touží po pomstě. Výsledek je ještě horší než obvyklá produkce Víta Klusáka, jehož lze z hlediska českého dokumentu, kdysi uznávaného a vysoce hodnoceného, označit za etalon plytkosti a nekvality. K vysvětlení, čím a proč je film tak špatný, se tento právnický blog nehodí, a protože druhý, na němž jsem občas psával filmové recense, jsem nedávno uzavřel, spokojím se s konstatováním, že samotný spor a úsilí o soudní zákaz filmu slibuje daleko napínavější a authentičtější podívanou než snímek samotný.

Komentáře   

0 # Soudruh Stvořitel 2016-08-24 03:39
Jé tam je míšenec Mikejepan co obral své bílé zajíčky o 500 Kč jak je nalákal na založení účtu u Mbank kde jim lživě prozradil promo kód. Šlo však o telefoní číslo pro internetové bankovnictví a majitel toho účtu tak získal 500 korunek z fanouška. V diskuzích se bránil tím, že stejně dárek 500 Kč za založení účtu není. Já ovšem 500 Kč dostal, nečekaně i mimo akci. youtu.be/CmorHTnMXBo?t=900
0 # Daniela 2016-08-24 05:21
Odvracena mince svobodneho trhu je i svoboda pro ty smejdy, co se snazi ziskat penize podvodem ci nejakym 'kseftovanim". Jen z pravni stranky se toto, dle meho mineni vymytit neda, protoze v jadru je to o hamizne ethice zucastnenych a i ten, ktery se necha napalit a vyuzit, i ten je z casti moralne zodpovedny. Bohuzel, ve svobodnem svete musime predpokladat, ze smlouvy mohou byt sepsany pro nas nevyhodne, anebo ze slibuji pozdejsi zisk, ktery neni zaruceny ale slouzi jako vabnicka. Mimo tech senilnich senioru jde temer vzdy o chamtivost a pofiderni zisk bez poctive prace, casto na obou stranach. To nelze resit paragrafy.
Jako v te spolecnosti OVB, coz je typicka podvodnicka pyramida, tak do te zatahnou predevsim zase jen lidi, kteri si predstavuji pozlatko lehkeho vydelku.. Kdyby vsichni odpovedeli verbirum pyramidy, ze zadne bohatstvi nechteji, pak by nebylo vyuzitych, ze. Coz je samozrejme totalni utopie...

0 # Anonymní 2016-08-24 13:03
Na celou věc mám zcela jiný názor. Jestliže je předmětem podnikání přivedení zákazníka v omyl, tak, že jedná proti svým evidentním zájmům, je to obyčejný podvod. Není vůbec důležité, jak dokonale či nedokonale je pravda skrývána a jak velkou důvtipu zákazník potřebuje, na faktu podvodu to nic nezmění.

A pokud jde o staré lidi, zasluhují si zvýšenou ochranu stejně, jako děti. Bohužel intelektuální schopnosti ve stáží často klesají, nové metody podvodů jsou často zcela mimo jejich životní zkušenosti.

Z mnoha důvodů nechci žít v nekontrolovatelné společnosti dravců, je to nepříjemné a v konečném důsledku pro společnost jako celek kontraproduktivní. Stejně to nakonec zaplatí, tedy pokud nechcete oběti nechat pojít hladem.


cnemo
0 # Tomáš Pecina 2016-08-24 13:26
Vůbec jsem nenapsal, že by se podvodné jednání "poradců" nebo "šmejdů" nemělo stíhat, jen, že by se neměl bagatelisovat podíl obětí na něm. Všichni ti lidé jsou svéprávní, tedy jsou za svá chybná rozhodnutí odpovědní, a že je to rozhodnutí chybné, muselo být zřejmé už ve chvíli, kdy se pensista na "výlet" vypravil, resp. kdy rádoby budoucí finanční poradce podepsal přihlášku do pyramidové hry.

Je to podobné, jako když jedete večer po silnici mimo obec na neosvětleném kole: vy ještě vidíte, řidič auta, který do vás narazí, vás ovšem už ne. V souladu s momentálním mediálním naladěním ale bude "silniční pirát" ten řidič a ten cyklista nebohá oběť, přestože si za to, co ho potkalo, může z největší části sám.
0 # Anonymní 2016-08-24 16:59
Ano, tady je jádro věci. Srovnání s cyklistou kulhá, senior to opravdu nemusí prohlédnout, i když má třeba vš. Prostě si myslí, že jsou ti lidé tak hodní. Nedokáže si existenci takové verbeže vůbec připustit. Zvláště na vesnici bývají lidé opravdu hodní – a naivní. Zažil jste, když Vám sousedka přinese ochutnat, co pekla? Nebo pravá vesnická hospoda, to je jiný svět.

To máte jako s politikou – kdyby voliči věděli, co to je za dobytky, nikdy by je nevolili.

Q.
0 # Anonymní 2016-08-24 21:33
No, v oblasti silničních předpisů argumentovat neumím, poslední, co jsem četl, byla vyhláška 100:) Nicméně, srovnání je špatné. To by se musel motorista připravovat na sražení neosvětleného cyklisty, protože mu to zákon umožňuje:)

Co se týká svéprávnosti, není to tak jednoduché. Duch často opouští tělo pomalu, nepozorovaně. A kde je míra komplikovanosti, od které by měl být člověk nesvéprávný? Já se třeba domnívám, že svéprávnosti měli být zbaveni všichni, co neumí trojčlenku:)

Podle mne je to úplně jednoduché, je to podvod a postižený neudělal špatné rozhodnutí, jen se stal jeho obětí.
0 # Sekal 2016-08-24 13:22
Při Vaší erudovanosti bych očekával, že dokážete rozlišit mezi pyramidovou hrou a MLM prodejní sítí, blíže např. Wikipedie:

cs.wikipedia.org/wiki/Pyramidov%C3%A9_sch%C3%A9ma

Ale soudní spor bude jistě zajímavý, to máte pravdu :-)
0 # Tomáš Pecina 2016-08-24 13:29
Nedokážu, myslím si, že je to v podstatě to samé.
0 # abba Hilarion 2016-08-24 13:37
Elementary, Watson: Rozdíl spočívá v tom, že do pyramidové hry sypou peníze sami ti, kdo do ní vstupují. V tomto případě do hry sypou peníze klienti, které MLM sítě "zlanaří," a to formou provizí ze zbytečných a špatně nastavneých (to jest zamýšlená rizika nekryjících) pojistek, k nimž se klineti upsali.
To je také důvod, proč se ještě MLM sítě nezhroutily, ale fungují (a vydělávají) dál. Sem tam to neustojí některý "poradce" skrze intervence, především do životních pojistek, ale ta síť jako taková (a hlavně její šéfové) žije dál svým šťastným životem.
0 # Tomáš Pecina 2016-08-24 13:53
Rozdíly jsou jemné. U pyramidy nemáte předem dán počet úrovní, u MLM být dán může (na nejnižší úrovni jsou "klienti", kteří platí, ale sami už od nikoho zaplaceno nedostávají), nicméně princip, tzn. že osoba na úrovni n dostává zaplaceno za transakci na úrovni n+k, aniž by se o obchod jakkoli zasloužila, je ten samý.
0 # gogo 2016-08-24 14:06
To si myslím, že není ten rozhodující rys.
Já to chápu jinak:
MLM je schema, které většinou pracuje s nějakým produktem, nabízeným mimo MLM síť. Provizi pak inkasuje jak prodejce, tak i hierarchie nad ním. Rozdíl oproti standardnímu obchodnímu řetězci je ten, že se produkt reálně nepřeprodává mezi úrovněmi. Novic má typicky vstupní náklad, ale ten není pro chod rozhodujícím vstupem. MLM může fungovat dlouhodobě právě proto, že obchoduje s nějakým produkterm mimo svoje členy, řada MLM má produkty opakované spotřeby a není proto nuntná expanze.

Pyramida je schema, při kterém se do systému vstupuje s počátečním vkladem a ten se přerozdělí nějakým algoritmem, který vlastně realizuje příjem stávajících účastníků a tento příjem skrze vklad je rozhodující pro chod.
Tedy pyramida není schopna fungovat bez expanze a tím pádem nutně narazí na hranice a zhroutí se.

Co realizuje OVB, je otázka, tipl bych si, že pyramidu v hávu MLM.
Chci ještě podotknout, že kdybychom byli opravdu přísní, museli bychom za pyramidu považovat velkou řadu aktivit, které jsou politickým systémem vydávány za standardní nástroje moderní společnosti.
0 # Tomáš Pecina 2016-08-24 14:41
Vzhledem k tomu, že obrat lze jednoho klienta obvykle jen jednou, případně, např. pod rouškou pojištění, nejvýš několikrát, expanse je nutná i u některých systémů MLM. U jiných, např. u AmWay, potřebná není.

Podle mne je rozhodující ta pyramidová struktura, tzn. že váš výdělek nezávisí na vaší výkonnosti, ale na tom, jak vysoko v hierarchii stojíte, což je identický princip jako u pyramidové hry.
0 # gogo 2016-08-24 15:22
To, že výdělek není závislý na aktivitě účastníka a zároveň závisí pouze na jeho pozici ve struktuře a odvozuje se z aktivity podřízených, je tak obecný rys, že by vám do této skupiny spadlo kde co, včetně např. většiny běžných manažerských pozic.

Podle mého mínění má pyramida následující systémové rysy
- domninantním rysem je operace typu hry s nulovým součtem
- pro chod je nutná expanze a často jsou cykly hry přímo součástí schematu
- neudržitelnost v uzavřeném systému (lze odvodit jako důsledek, ale raději jsem to uvedl zvlášť), většinou exponenciálním vyčerpáním množiny účastníků

A hlavně bych řekl, že pyramidu označujeme pyramidou převážně jen tehdy, když je celý cyklus poměrně krátkodobý a svými trůrci naprojektovaný s cílem obohacení se na úkor obětí.

Pokud jde ale třeba i o identické schema, ale periody jsou generační a pravidla jsou politicky posvěcena a vynucována, o pyramidě se nikdy nehovoří, i když zdravý rozum intuitivně shora uvedené vlastnosti rozpozná.
0 # Pefi 2016-08-24 15:39
Stávající důvodový systém není svým způsobem "letadlo" ?

Kdyby OVB bylo schopné plnit to, co jejich agenti slibují, a dalo se věřit, že klientovi nejsou doporučovány produkty s ohledem na výši provize za daný produkt, ale s ohledem na maximální přínos pro klienta, tak by bylo všem celkem šumafuk zda to je MLM nebo pyramida.
0 # Sekal 2016-08-30 14:45
Hlavní rozdíl, v. p. Pecina, je arci prostý: MLM síť je byznys model, jakkoli se Vám nemusí líbit - dokonce je praxí osvědčeno, že úspěšný. Pyramidová hra je pouhý podvod, nic jiného, od počátku a je tak zamýšlen.
OVB k nám, mimochodem, přišlo z Německa :-).
0 # Anonymní 2016-08-25 08:23
Nemůžou si za ty potíže dle vašeho názoru taky Vaši neonacističtí klienti? Kdyby měli rozum a nebyli nacky, mají klid.
0 # Tomáš Pecina 2016-08-25 08:30
To nejsou srovnatelné situace.

Důchodce, který si myslí, že si za třicet korun užije celodenní výlet na Kokořín a ještě dostane oběd, nebo mladý trouba, co čeká, že když se přihlásí do MLM finančních služeb, zázračně zbohatne, jednají naivně a do jisté míry vychytrale (aspoň zdánlivě, tak, jak to – předtím – vidí sami).

Člověk, který lepí nálepky, organisuje dětský den nebo vzpomínkový pochod na padlé německé vojáky, nejedná na ničí úkor, nikomu neškodí, vše dělá sám a za své.
0 # Anonymní 2016-08-25 11:15
To je už vás osobní názor, já si myslím zase, že náckové hodně lidem škodí šířením nenávisti.


Yossi
0 # gogo 2016-08-25 12:50
Yossi, když se tak vyznáte v problematice nácků a šíření nenávisti, tak zkuste zhodnotit toto dílo:
cdn.i0.cz/.../...

samozřejmě z hlediska šíření ... co vlastně šíří?
0 # Anonymní 2016-08-25 13:07
A ženská v minisukni si za znásilnění může sama ...
0 # Philip Sudak 2016-08-29 01:42
Nemůže, z psychologického hlediska, totiž, znásilnění není o sexuálním pudu, leč o násilí...

Irrelevantní příklad.
0 # Anonymní 2016-08-25 18:54
Dobrý den, s ohledem na pasáž "Po zhlédnutí dokumentu jsem pojal přesvědčení, že o mnoho nepřišly: film je manipulativní, povrchní a natočený z posice toho, kdo sám naletěl a touží po pomstě. Výsledek je ještě horší než obvyklá produkce Víta Klusáka, jehož lze z hlediska českého dokumentu, kdysi uznávaného a vysoce hodnoceného, označit za etalon plytkosti a nekvality." bych se rád zeptal, jaké jiné dokumenty tohoto typu považujete za akceptovatelné či ještě lépe, za vynikající? Co si například myslíte o Šmejdech?

Abych nebyl pochopen špatně; neobhajuji toto dílo, jen mě to upřímně zajímá.
0 # Tomáš Pecina 2016-08-25 20:59
To by bylo na delší povídání.

Základem dokumentu musí být perfektní, pokud možno unikátní authentický materiál. K němu autor doplňuje svůj pohled, se kterým divák může nebo nemusí souhlasit, ale měl by ho přinejmenším vést k zamyšlení. Autor by ovšem neměl manipulovat.

U Šmejdů je toho materiálu hodně málo, a nijak ohromující není, takže i když je to zajímavé thema, nebyl jsem nadšen.

Authentický materiál se občas podaří natočit Klusákovi, třeba scena v Matrixu AB, jak se Babiš vysmívá tomu chudákovi z metra, je špičková, nebo v Dělnících bulváru, kde Novotného setra vyjadřuje lítost, že bratr měl na víc než na to, co dělá.

Jenže Klusák manipuluje, do té míry, že to, co pouští, není vůbec v souladu s tím, co o tom říká nebo co divákovi sugeruje. Kromě toho jsou jeho filmy řemeslně slabé, v tomto směru nemá ani na Sedláčka, který točí technicky kvalitní věci, jenomže zase, minimálně v posledním období, zůstává na povrchu, není tam vidět jeho engagement.

Takže summa summarum, je to v českém dokumentu velká bída, během posledních pěti let mě nic skutečně nezaujalo.
0 # Anonymní 2016-08-25 21:03
Co treba dokument "2:0"?
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2016-08-25 21:22
To jsem bohužel neviděl, v posledních letech jsem české dokumenty skoro přestal sledovat.
0 # Anonymní 2016-08-26 05:46
Děkuji. A kdybychom tedy nezůstávali v českém rybníčku, ale bavili bychom se i o zahraničí, co byste doporučil odtamtud?
0 # Anonymní 2016-08-29 12:05
Fuj, to je banda přihřátejch zmrdečků..

ekonomika.idnes.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)