Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Já nosím hrdé jméno práskače
a moje přijmení je fízl.
— Karel Kryl: Synonymická

Až budou jednou historici analysovat dnešní dobu, budou si lámat hlavu tím, jak je možné, že ve společnosti dosáhli takového vlivu lidé posměšně přezdívaní Havlovi pohrobci, tedy nejčastěji příslušníci druhé generace někdejších chartistů, Uhlovi, Jiří Dienstbier ml. a další. Bez voleb a bez skutečných schopností, toliko na základě vzájemných vazeb a kontaktů.

Některé výstřelky těchto osob jsou věru na pováženou, a kdyby jejich setrvání ve funkcích bylo závislé na voličské přízni, dávno by byly vyměněny a skončily by – jak jejich rodičům paradoxně přáli komunisté – na smetišti dějin.

O excesech Anny Šabatové píšeme na tomto blogu opakovaně, je tedy čas věnovat se dalšímu z koryfejů Pravdy a Lásky, Jiřímu Dienstbierovi. Ten před časem nabídl společnosti Facebook, že jí stát dodá placeného censora, který bude rozhodovat o tom, které příspěvky mají být zachovány a které se vymažou.

Facebook odmítl, dobře si vědom, že sice business je business a vycházet vstříc nedemokratickým režimům je často jedinou cestou, jak v těchto zemích podnikat, avšak na americkou veřejnost by nemusel takový ústupek vládě domněle demokratické České republiky učinit dobrý dojem. Censura ano, ale přece jen raději interní, taková, na kterou má arci Facebook jako každý jiný internetový podnikatel právo.

Na Dienstbiera bylo následně politiky z Úsvitu podáno trestní oznámení pro trestný čin zneužívání pravomoci, případně sabotáže.

Domníváme se, že obojí je přinejmenším předčasné. Pokud by Zuckerberg byl návrh akceptoval a česká vláda skutečně instalovala ve Facebooku svého režimního censora, byl by to nepochybně krok narážející na zákaz censury ve smyslu čl. 17 odst. 3 Listiny a osoby, které k tomu zneužily svou pravomoc, by byly vinny zvlášť závažným zločinem zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 odst. 3 TrZ; s přihlédnutím k celospolečenskému významu Facebooku tu lze jistě hovořit o škodě velkého rozsahu.

Na straně druhé, tím, že nabídka byla učiněna, avšak protistranou odmítnuta, může se jednat toliko o pokus tohoto zločinu, a trestnost pokusu je třeba posuzovat podstatně mírněji než dokonaný trestný čin. Proto máme za to, že Dienstbierova odpovědnost je toliko politická, a trest mu vystaví v příštích volbách voliči jeho ČSSD.

Dobře si proto pamatujme: případnou volbou této strany dáváme souhlas, mimo mnoha jiných excesů z demokratické praxe, se státní censurou privátních medií.

Komentáře   

0 # Soudruh Stvořitel 2016-08-04 13:29
Podle mě to jsou lidé dobrých úmyslů kteří hledají způsob jak vymazat lidem z hlav ty špatné nápady. Přiznám se občas mě něco napadne a někam to napíši a když budeme mít nad sebou každý svého Jiřího Dienstbiera který nás zkontroluje budeme se mezi sebou dozvídat jen ty krásné věci. Lidem od pradávna vyskakují v hlavě myšlenky které se nedají kontrolovat. Ideální stav bude zřízení centrálního cenzora kam se lidé budou dostavovat na čištění mozků, ale to je otázka budoucnosti. Naštěstí máme dost dobře živených soudruhů (jako je náš Jiří Dienstbír) čekající na svojí úspěšnou kariéru. Nápadů jak stvořit společnost k obrazu svému bez narušitelů bude jistě dost.
0 # abba Hilarion 2016-08-04 16:29
Autor se mýlí. Zmíněné verše se nachází v písni Karla Kryla "Synonymická".
0 # Tomáš Pecina 2016-08-04 16:33
Děkuji!
0 # Anonymní 2016-08-05 10:48
Aniž bych tím mínil cokoliv uvádět či zavádět o vlastních preferencích myslím, že jeden člen (sic ministr) rozhodně nic nevypovídá o záměrech politické strany jako celku. Proto mi závěr připadá trochu mimo, jakkoliv si rovněž myslím, že je tento nápad pana ministra hloupý, popírající smysl odkazu jeho vlastního otce.

Ste Sta
0 # Tomáš Pecina 2016-08-05 12:19
Jistě, posuzovat je třeba celkový dojem. Na druhé straně, ministr není neodvolatelný, takže kdyby Dienstbierovy kroky ČSSD skutečně vadily, mohla by se kdykoli zbavit; neučinila-li tak, je za něj zodpovědná.
0 # Aleš Kofránek 2016-08-05 15:55
Podle mě je za angažováním těchto osob v politice prostě a jednoduše snaha přilákat sluníčkářské voliče, kterých mezi elektorátem pořád pár procent je (i když to mají ve světle současné situace u nás i ve světě stále těžší a těžší). Dělá to zejména TOP 09 a ČSSD a začaly to dělat v momentě, kdy se definitivně zjistilo, že žádná strana složená z těchto osob nemá u voličů naději na úspěch. Tak si prostě obě vytvořily svá sluníčkářská křídla. Ale myslím, že tato strategie nikam nevede, TOP09 zařízne ODS a ČSSD Babiš, ani jeden z těchto politických subjektů podobnými úchylkami netrpí.
0 # všd 2016-08-13 00:54
Tak Synonymická je velmi symptomatická, například s tímto grafickým doprovodem: youtu.be/4gxxVW5M3ak

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)