Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Shoda napříč politickou scenou, že Martin Konvička, který na Staroměstském náměstí v Praze uspořádal inscenaci tak sugestivní, že vyvolala paniku, jest idiot, zdá se být téměř absolutní; liší se pouze adjektivum, případně užitá epitheta Konvičkovo jméno doprovázející, kde bychom se přikláněli k umírněnému naprostý a crétin.

Jinou otázkou však je, zda vyčínání těchto individuí bylo či nebylo trestným činem.

Především se nám nezdá, že by mohla uspět varianta šíření poplašné zprávy podle § 357 TrZ. Zde zjevně absentuje úmysl (tím bylo upozornit na – dle pachatelů – skutečné, nikoli fiktivní nebezpečí), a je otázkou, zda lze vůbec o šíření zprávy hovořit, měla-li tato podobu zčásti nonverbální (střelba), zčásti byla podstatné části znepokojených příjemců nesrozumitelná, neboť byla pronesena v arkánním, širšímu publiku nesrozumitelném jazyce.

Typickým šířením je oznámení, že je někde uložena bomba, a do takového jednání měla Konvičkova performance přece jen daleko. A je tu rovněž precedens v podobě atomového výbuchu vpraveného do vysílání skupinou Ztohoven, jenž nebyl jako šíření poplašné zprávy rovněž odsouzen (a nebyl vposledku ani přestupkem).

Druhou, o něco nadějnější možností je trestními orgány tolik oblíbené výtržnictví. I přes značnou gumovost tohoto ustanovení by se střelba slepými náboji pod tuto skutkovou podstatu vešla jen stěží, pokud nebyla samoúčelná, ale byla součástí performance, jež se, vinou nepříliš silných intelektových disposic Konvička-boys, lehce vymkla z rukou.

Třetí možnost, kterou vidím jako relativně nejnadějnější, je obecné ohrožení z nedbalosti. Jestliže performance způsobila paniku, jež mohla vést k újmě na zdraví, potenciálně těžké, většího počtu osob, např. v důsledku ušlapání prchajícím davem, je tato kvalifikace minimálně theoreticky použitelná. Problémem je arci relativně nízká úroveň vyvolané paniky a s tím související hypothetičnost takového následku.

Přesto však máme spíše za to, že Konvičkova akce byla pouhou – netrestnou – idiocií.

Aktualisováno.
Dle nejnovějších zpráv policie po konsultaci se státním zástupcem opustila versi šíření a zkouší výtržnictví. Jsme nicméně přesvědčeni, že ani tudy cesta nepovede, škodlivost jednání pachatelů spočívá ve vyvolání paniky, nikoli v narušení veřejného pořádku, takže tato kvalifikace se míjí se skutkem po stránce objektu.

Aktualisováno.
Inscenace přešla do další fase, jež má podobu mezi úřednictvem a četnictvem oblíbené společenské hry Já ne, já ne, to ty, to ty! Myšlenkou zpracovat český veřejný život ve formě deskové hry jsme se obírali před pěti lety, tedy jsme zvědavi, komu nakonec tenhle Černý Petr zůstane; nejlépe by zřejmě bylo zavřít nějakého turistu za to, že šířil nedůvodnou paniku!

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-08-21 21:43
Otázka, zda je střílení do vzduchu "zprávou", je jistě zajímavá, ale já bych řekl, že to musíte hodnotit v celém kontextu toho "vystoupení".

Je přitom irelevantní, zda si Konvička myslí, že je tu reálné muslimské nebezpečí. Jeho vystoupení "simulovalo" muslimský útok, verbálně i nonverbálně, to bych řekl, že je ukázkový případ šíření poplašné zprávy. Já tam vidím minimálně nepřímý úmysl - možná nechtěl lidi vystrašit, ale řekl si, že pokud bude panika, je to jen dobře.

U obecného ohrožení bude imho problém s tím, zda tam skutečně hrozila těžká újma na zdraví - to by imho musel být ten staromák mnohem víc přeplněný.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2016-08-21 22:29
Je přitom irelevantní, zda si Konvička myslí, že je tu reálné muslimské nebezpečí. Jeho vystoupení "simulovalo" muslimský útok, verbálně i nonverbálně, to bych řekl, že je ukázkový případ šíření poplašné zprávy. Já tam vidím minimálně nepřímý úmysl - možná nechtěl lidi vystrašit, ale řekl si, že pokud bude panika, je to jen dobře.

Pro to arci nejsou žádné indicie, o důkazech nemluvě.

U obecného ohrožení bude imho problém s tím, zda tam skutečně hrozila těžká újma na zdraví - to by imho musel být ten staromák mnohem víc přeplněný.

Tady jde hlavně o lidi, kteří slyší střelbu/výbuchy, ale jsou příliš daleko, aby viděli, o co se jedná. Řekněme turisté v Melantrichově ulici nebo před orlojem. Souhlasím, že je to poněkud "přes závit", proto se také kloním k názoru, že Konvička se trestného činu nedopustil.
0 # Anonymní 2016-08-21 22:40
Kdyby tam někdo přijel s tankem a transparenty Putina, taky by někoho napadlo to stíhat?
0 # Anonymní 2016-08-21 22:53
ad TP:

Lidovky.cz: Vyděsili jste množství lidí, někteří ve strachu prchali a ukrývali se v okolních budovách. Jak hodnotíte představení vy?
Jsem naprosto spokojen s tím, jak si to užili jak aktéři, tak i většina diváků.
Zdroj: lidovky.cz/.../...

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2016-08-21 23:17
Jistě, to ale nedokazuje vaše tvrzení "řekl si, že pokud bude panika, je to jen dobře," které by bylo z hlediska subjektivní stránky klíčové. Proto jsem názoru, že v úvahu přicházejí pouze nedbalostní trestné činy, a jediný, který je k disposici, je obecné ohrožení z nedbalosti.
0 # Anonymní 2016-08-22 08:46
TP:

Já tam to srozumění vidím, resp. přiznání k němu.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2016-08-22 09:08
Pak pomůže pouze návštěva oftalmologa.
0 # beldor5 2016-08-22 18:27
Vy vynechavate zakladni vec . Vsechny zkazky o zranenych byly jen vymysly nekterych medii , naprosto vsechny videa dokladaji to , ze to 99,9% divaku v okoli pripadalo jako komedie . Otazka je spise , jestli neni poplasna zprava prvotni informace medii . Zadna panika tam evidentne nebyla ...
0 # beldor5 2016-08-22 18:36
Vy vynechavate zakladni vec . Vsechny zkazky o zranenych byly jen vymysly nekterych medii , naprosto vsechny videa dokladaji to , ze to 99,9% divaku v okoli pripadalo jako komedie . Otazka je spise , jestli neni poplasna zprava prvotni informace medii . Zadna panika tam evidentne nebyla ...
0 # Anonymní 2016-08-21 22:24
Podle mě ani jedno, protože akce byla řádně ohlášena, Magistrátem povolena a Policie ČR jim těsně před prohlédla repliky zbraní ... navíc je upozornila co se bude dít tj. scénář divadelního představení ... ano idiocie možná, ale kompetentních osob co tuto akci reálně a řádně povolili ....
0 # Tomáš Pecina 2016-08-21 22:26
Podle seznamu na webu MHMP bylo ohlášeno "Obsazení Prahy – akce na podporu demokracie"; z toho těžko pochopíte, co se chystá.
0 # Anonymní 2016-08-21 22:36
Vycházím pouze z medii a videí, které jsou volně po internetu ke shlédnutí, nicméně dle jejich vyjádření scénář i rekvizity byly podle Konvičky předem domluveny jak s magistrátem, tak s policií a na videu stojí Policie ČR asi 2m za jejich vozem, kdyby snad nebyla akce povolena už jim ani nepovolí vjezd nebo na ně naskáčou rovnou a rozhodně je nenechají sehrát téměř celé divadlo.
0 # Anonymní 2016-08-21 22:37
Obsazení Prahy... co si pod tím představujete vy? Měli přijet s tanky jak před osmačtyřiceti lety Rusáci?
0 # Anonymní 2016-08-21 22:52
ad anonymové - ono je dost stěžejní to střílení. Uvidíme, jestli se zjistí, zda to policii řekli, nebo ne.

Yossi
0 # Anonymní 2016-08-21 23:24
Střílení? To myslíte ty petardy?
0 # Tomáš Pecina 2016-08-22 01:36
Pokud by se prokázalo, že o průběhu věděla policie a vyjádřila s ním souhlas, byla by otázka viny, minimálně pokud jde o performery, patrně jednou provždy vyřešena.
0 # Radek Mikula 2016-08-22 03:36
Nestačí v tomto případě, že policie (bylo-li tomu tak) byla přítomna a nezakročila?

Neodpovídá provedení happeningu skutkové podstatě některého přestupku?
0 # Anonymní 2016-08-22 14:28
Především nápad simulovat střelbu v prostoru, kde je shromážděn dav, v docentově případě potvrzuje správnost teorie toho medika z kavárny U Špírků. Takže trestní resp. přestupková odpovědnost bude z čistě objektivních důvodů více než sporná...
Naštěstí se snad nikomu nic nestalo a teď zas budeme mít v Praze od docenta tak na měsíc pokoj. Teď už leda hrozí, že magistrát a policii zažaluje nějakej americkej turista vykuk za újmu na duševním zdraví. Což by jim taky oběma patřilo.
0 # Anonymní 2016-08-22 20:09
jak sem včera jasně psal tak v tom oznámení je přímo napsáno: „Při tomto vstupu budou použity expanzní zbraně, imitace zbraní, znehodnocené zbraně, airsoftové zbraně a imitace násilí.“ Co chcete víc dodat ... idiocie ano, ale ne Konvičkova!
0 # 64871 2016-08-22 07:54
Mám za to, že gentlemani na vozítku měli z pekla štěstí, že se blízko jejich performance nevyskytoval některý z hrdých nablblých členů aktivních záloh či domobrany, který by při první petardě učinil představení poněkud zajímavější konec.
0 # Pefi 2016-08-22 13:09
Ale vůbec ne. Tady někdo neustále maluje čerta na zeď v tom smyslu, že když se společnost ozbrojí, tak se lidé na ulicích postřílí při první možné příležitosti.

Zkušenosti ze světa ukazují, že k takovýmto excesům nedochází prakticky vůbec, tedy dochází k nim snad ještě méně často, než k zásahům člověka meteoritem.

Z videa je zřejmé, že v dané situaci okolostojící nejevili známky paniky, ale spíš pobavení.

"hrdých nablblých členů aktivních záloh či domobrany"

V případě rozsáhlého bezpečnostního problému je lepší být hrdý, nablblý a umět se bránit, než mít vznešené ideály, prázdnou hlavu, holé ruce a dopadnout jako Tutsiové ve Rvandě.
0 # Anonymní 2016-08-22 14:35
Vy jste poměrně špatně informován. Vámi zmínění domobranci a záložáci jsou s Kanystrem jedna duše, jedno tělo.....
Whiskey Tango Čížci
táhnou do boje
Do boje už kráčí
Whiskey Tango.....
......
0 # SPECZ 2016-08-23 11:46
A na takovou blbost jste prisel jak ? Jsem prislusnikem aktivni zalohy, rozhodne se necitim byt s kretenem konvickou jakkoliv spriznen, a toto vase tvrzeni me urazi.
0 # Tomáš Pecina 2016-08-23 11:52
Děkuji za demonstraci správného užití epitheta :-)
0 # 64871 2016-08-24 11:17
Ad SPECZ:
Pokud byste byl té lásky a nabyl vyšších rovin vědomí, vystupte prosím i z oněch záloh.
Přiznám se, že coby zdravotník jsem proti armádě a všelikým blbečkům těšícím se na válku poněkud vysazený, ale dokážu s tímto svým postižením žít.
0 # Anonymní 2016-08-24 19:02
Specz:
To je celkem fuk, že se necíte spřízněn...Armáda je na tomto území od roku 39 určena výhradně proti vlastnímu obyvatelstvu. Ty různý vigilantes si to představujou tak, že až se vozbrojej, vy jim bude nosit baťochy, kerý přes pivní pupky už neunesou...
0 # gogo 2016-08-25 09:32
Můžete doložit případ, kdy byla československá armáda použita proti obyvatelstvu?

SPECZ:
s jakou představou jste vstupoval do aktivních záloh a co je vlastně reálně jejich posláním? Ptám se zcela seriozně, protože jsem potkal pár lidí odsud, kteří tam vstupovali pro možnost výdělku a adrenalinových zážitků v Afghánu. Tak mě zajímá i váš postoj.
0 # Anonymní 2016-08-31 16:28
Potlačení nepokojů v Plzni 1953 a v roce 1969 např....O sestřelení Anduly s polským emigrantem nemluvě, to byla jen lapálie. K tomu postřílení občané na hranicích při pokusu o útěk. A je mi fuk, že PS byla od určitý doby vnitro. Jedna rodina, jedno hnojiště, jeden smrad.Vy ste chodil do školy v Rusku, že jo?
0 # gogo 2016-08-31 16:44
O Plzni jsem opravdu nevěděl, že tam byla povolána armáda.
I tak mi ale to vaše "určena výhradně proti vlastnímu obyvatelstvu" přijde nesmyslné, naše armáda byla totiž sověty určena k obětování v prvních dnech války, než by byly přisunuty sovětské jednotky u Ukrajiny.

Jasně, v Rusku, akorát se mi české děti v sousedství smály kvůli známkám, což mne velmi rmoutilo.
0 # Anonymní 2016-08-31 17:53
Rusáci především ČSLA hluboce pohrdali, protože dobře věděli, že její bojová hodnota navenek, v to počítaje obětování při prvním úderu, je rovna nule. A to včetně největších a nejoddanějších komunistů. Dobře si na ten spolek línejch, obézních a věčně přiožralejch vagabundů pamatuju. Snaha odstranit tuto zásadní slabinu na západě také byla jediným, pravým a v podstatě z jejich pohledu i pochopitelnym důvodem, proč sem Rusáci v roce 1968 přišli Operetní reformy několika bolševických tatrmanů, co si začali myslet, že jejich stolice nesmrdí, byly jen záminka. Z vaší poznámky soudím, že o dalších zásazích proti vlastním lidem jste dobře věděl, stejně tak o spolupráci a cvičení s otevřeně dovnitř zaměřenými agresivními pupkáči z Lidových milic. A nemáte s tim problém. To je ovšem vaše kvalifikace sui generis....
0 # gogo 2016-09-01 08:16
Rusáci ČSLA pohrdali právem, protože chuť bojovat za sovětské zájmy byla na bodu mrazu a rusáci si ani netroufali naše vojáky zatahovat do svých proxy válek. ČSSR bylo prostě nárazníkové území určené v případě konfliktu k armagedonu a jediná role ČSLA byla klást jakýkoliv odpor do doby aktivace jaderných zbraní a to z obou stran .. ostatně NSR měla stejnou roli v americké doktríně a to mají USA svoje základny v Německu dodnes.

O zásazích ČSLA proti československým občanům jsem nevěděl. Nepočítám do toho pohraničníky. Popravdě mě překvapuje, že si komunisti troufli poslat mladé kluky, kteří jsou na vojně z donucení, proti lidem. S profi armádou a karierními kádry je to něco jiného, ale branci se na potlačování civilních nepokojů zrovna moc nehodí, zvlášť kdyby to byli místní. Rád se o tom něco dozvím.
0 # gogo 2016-08-22 08:17
Doufám, že Konvička zvolil takovou formu, při které bylo všem jasné, že nejde o reálné zbraně a teror, nýbrž o nablblou šarádu pitomců.
Protože kdyby byla scéna věrohodnější a někoho třeba zahnali do úzkých, mohli být prvními mučedníky Daeše - který se poctivě hlásí ke všem útokům, byť na nich nemá podíl.
0 # gogo 2016-08-22 08:24
www.youtube.com/watch?v=si32p402haA
Tak tohle asi nemohlo vystrašit vůbec nikoho. Navíc kolem postávali policajti.
0 # Anonymní 2016-08-22 08:50
Jasně, protože jeep vjíždějící na náměstí za zvuků samopalu fakt nemá koho vystrašit.

LOL

Yossi
0 # gogo 2016-08-22 09:21
Viděl jste to vůbec?
Je tam chlap na velbloudovi, přijíždí alegorický vůz a všichni (kromě vás) zvedají ruce nad hlavu, aby si to mohli natočit na své chytré mobily a smějou se u toho. Borec vypadne z jeepu jak pytlel brambor a vede řeči v češtině a to bavičským tónem. Kolem označení policisté.. a taky alegorická kozenka.
Jistě, někdo, kdo sedí v hospodě na zahrádce za rohem a slyší práskání, nemusí hned pochopit oč jde. To ostatně platí i pro ohňostroje.
Jestli tohle někdo vyhodnotil jako teroristický útok, měl by zavolat doktoru Chocholouškovi.
Myslím, že v Praze se konají i mnohem hloupější akce.
0 # Anonymní 2016-08-22 11:08
Díky za odkaz, gogo! Vždyť to byla docela povedená politická satira. Od dob České sody jsem nic takového neviděl.

"Naprostý crétin" se tu vyskytuje pouze v diskusích :-).


Q.
0 # Tomáš Pecina 2016-08-22 11:17
Jen pro přesnost, nemínil jsem "naprostý crétin", to bych si vůči panu docentovi nikdy nedovolil, nýbrž, jak zřejmo, "naprostý idiot, crétin Konvička"; epitheton je např. Αφροδιτη Καλλιπυγος, doslovně přeloženo, ehm, no, tak nic :-)
0 # Tomáš Pecina 2016-08-22 12:55
gogo, pokud přijedu někam do cizího města a tam uvidím (a uslyším) tohle, možná nepropadnu přímo panice a nedám se na zběsilý útěk, ale zneklidním značně, mírně řečeno.
0 # Pefi 2016-08-22 13:19
Konvička mě nechává zcela klidným. Co mě klidným nenechalo byla níže uvedená práce. Následné nešťastné události v Uherském Brodě pouze doložily, že mé zneklidnění bylo oprávněné, protože zásah v UB provázely zmatky, které se daly očekávat:

Připravenost policistů České republiky na mimořádné události. (aktivní střelec). Bakalářská práce.
theses.cz/id/lezey6/bakalkaDudeekfinlnverze.doc

Pokud si lidé uvědomí, že pomocnou ruku musí v první řadě hledat na konci své paže, tak to bude jen ku prospěchu věci. A (vůči turistům značně bezohledná) satira doc. Konvičky tomu minimálně trochu napomohla.
0 # gogo 2016-08-22 13:23
Záleží asi jak kdo a jak kde. Očividně ti, co měli aktéry na dohled, nikam neutíkali a pochopili, že jde o legraci, aniž znali slovo česky. Naopak šli blíž. Na tom náměstí a Praze celkově jsem viděl víckrát nějaké to pouliční představení, ať už lákání do divadla okostýmovanými herci, nebo i nějaké ty performance (pseudo)umělců. Takže lidé přímo na náměstí byli v pohodě.
Ti, co byli za rohem a velblouda, alegorický vůz ani policisty nemohli vidět a jen slyšeli práskání, ti mohli mít chvilku strach, ale jelikož nenásledoval jekot davu, tak asi jen lekli a zpozorněli, asi jako když vám za rohem práskají výrostci zábavnou pyrotechnikou.
Konvičkovci navíc prý pouštěli tu střelbu z reproduktorů, tj. ani ty zbraně nebyly originální, nýbrž atrapy.

Samozřejmě být to v obci, kde není zvykem pořádat atrakce typu demostrace, pochody a performance a kde každý ví, že dnes se nic neslaví, by takové práskání mohlo lidi polekat.
Ale troufnu si tvrdit, že při takovém provedení, jaké zvolil Konvička, to bylo neškodnější, než televizní zábava typu skrytá kamera. Tam lidi uvedou do prekérní situace zcela cíleně a individuálně a mnohdy trvá docela dlouho, než to člověk prokoukne a ještě k tomu je to sranda na jeho účet.
0 # Tomáš Pecina 2016-08-22 13:47
Ti v okruhu řekneme do 50 m v ohrožení nebyli, ale nejsem si jist právě těmi, kteří byli dál. Opakuji, úplně klidný bych třeba v Paříži, vidět tohle, nebyl.
0 # gogo 2016-08-22 14:32
Ale tohle bylo v Praze, že ano. Že jsou v Paříži s tím multikulturním obohacováním mnohem dál, je jejich problém. My jim do toho mluvit nemůžeme a oni by na oplátku neměli svoje hosty tlačit k nám. O tom nakonec ta šaráda i byla.

Ohroženi ale přece nebyli ani ti co stáli dál a dokonce ani ti, co byli za rohem a jen slyšeli práskání.

Při takové přecitlivělosti byste musel postihovat všechny pyrotechnické radovánky a většinu scénářů skryté kamery. Konec konců nedávno na ty televizní legrácky doplatil infarktem nedobrovolný účastník.
0 # Tomáš Pecina 2016-08-22 14:50
Navrhuji tedy tento nápis v mnoha jazycích na ruzyňském letišti:

Milí turisté!

Přijíždíte do České republiky, zcela bezpečné země. Pokud náhodou uvidíte jeep s osobami v bílých taubech s automatickými zbraněmi a vlajkou IS, nelekejte je, jistě jde o pouhé divadelní představení. Nezneklidňujte se, prosím, ani případnými výstřely: kdyby zbraně byly pravé, místní policie by střelce zneškodnila nejpozději do druhého dne, až by jim došla munice (vygooglujte si, prosím, v hotelu na předražené wifi "střelec Uherský Brod"). O vaše bezpečí je zkrátka plně postaráno, tedy pokud se nedopustíte nějaké nepředloženosti, jako že byste protestovali proti tomu, že vás chce taxikář okrást: to byste pak také mohli dostat elektrickou ránu z paralyseru, který má řada pražských taxikářů pro ten účel zabudovaný v sedadle a naše policie proti tomu nedokáže nic podniknout; jinak má přirozeně vše pod kontrolou. Opakujeme, Praha je zcela bezpečné město a přejeme vám příjemný pobyt!
0 # gogo 2016-08-22 15:01
Zkuste si najít seznam nejbezpečnějších zemí světa a uvidíte, že ČR na tom není vůbec špatně a to ani když se budete pohybovat v Praze kolem nádraží. Přes veškerou snahu sluníčkářů zatím nemáme opravdové no-go zóny a násilná kriminalita je zde spíš výjimečná. Vaši taxikáři jsou vizitkou vedení města, je to smutné, ale to si musíte vyřešit v příštích volbách, nebo se místo vtipkování o Brně věnovat komunální politice vlastní obce.

Myslím, že turisté sami záhy zjistí, že po českém hlavním městě je bezpečné se pohybovat v noci sám ve všech částech při zachování základní obezřetnosti. To je ostatně poměrně častý poznatek cizinců, se kterými se tu a tam dostanu do kontaktu. Někteří (ti odvážní) se občas pozeptají, co je že je to za "jiné Čechy".

Ještě byste měl dopsat, že policie zásadně posílají násilnice, které se pokoušejí uškrtit náhodou kolemjdoucí, do péče psychiatrů a neobtěžují se je obvinit z pokusu o ublížení na těle. Tyto tak následně zavraždí jinou osobu v supermarketu, kde se prodávají kuchyňské nože.

Je toho hodně, co by měli milí turisté vědět o ČR.
0 # Anonymní 2016-08-22 15:22
Pokud si lidé uvědomí, že pomocnou ruku musí v první řadě hledat na konci své paže, tak to bude jen ku prospěchu věci

Jo, tohle Vase rceni, pri vsi ucte k Vasemu umeni diskutovat, funguje asi jako "3x a dost", nebo US valka proti drogam...
Neocon
0 # Anonymní 2016-08-22 15:23
Naprosty souhlas Gogo, nikde na svete jsem se necitil bezpecneji, nez v Praze, jedno kde a v kteroukoliv nocni/ranni dobu.
Neocon
0 # gogo 2016-08-22 15:27
Nevím, zda to myslíte vážně, nebo jde o ironii. Samozřejmě jde o srovnávání srovnatelného. V kontextu ČR patří Praha k těm rizikovějším, stejně jako některé lokality, které sluníčkáři označují za "vyloučené". Když si ale vezmete evropská hlavní města a budete se jimi courat naslepo křížem-krážem od předměstí k předměstí, není na tom Praha zase tak špatně.
Ale jsou samozřejmě i bezpečnější města.
0 # Tomáš Pecina 2016-08-22 15:29
Praha ostatně nedávno vyhrála i neoficiální soutěž o nejbezpečnější město v seriálu Scam City, že…
0 # gogo 2016-08-22 15:39
Nechtějte po mě, abych vášnivě obhajoval Prahu. Možná radši napište, se kterými hl. městy ji srovnáváte, že vám vychází tak špatně z hlediska bezpečnosti.
0 # Pefi 2016-08-22 15:42
Konvičkova show mi přijde podobně "domyšlená" jako mnohé jiné nachytávky, kterých je na youtube k nalezení dost.

Nevím že bych někde ve světě na letišti potkal varování, že se v dané zemi se mohu setkat s nedomyšlenými performqancemi, které mě mohou vyděsit k smrti. Přijde mi zbytečná vaše snaha uměle nasazovat ČR psí hlavu.

Oni zmínění taxikáři (nejen v Praze) a snaha státního aparátu zlikvidovat Uber (který na rozdíl od úředníků řeší problém s taxikáři okamžitě a dokonale) jsou větší problém, než performance doc. Konvičky, protože to je reálný problém svědčící o propojení taxikářských mafií se státním aparátem.

Pro ty kdo neznají jak funguje Uber - vozidlo si přivolám přes aplikaci ve smartphonu, kde rovněž zadám cíl cesty. Řidiči nic neplatím, cenu spočítá aplikace (na základě vzdálenosti a doby jízdy), zákazník hodnotí řidiče a řidič zákazníka, trasa je zaznamenána a pokud se vás řidič pokusí natáhnout uměle prodlouženou délkou trasy, tak to lze (minimálně teoreticky) úspěšně rozporovat, platí se to kreditkou, tedy se nemanipuluje s hotovostí. Většina problémů taxislužby je tím vyřešena a to je důvod, proč to taxikáři celého světa nenávidí. To, že státní aparát dělá maximum pro to, aby zlikvidoval Uber, dokládá na čí straně státní aparát stojí. Díky státnímu aparátu jsou čeští taxikáři "vyhlášeni" v mezinárodních průvodcích a i díky tomu máme pověst divokého východy.

To je problém a ne nějaký "Konvička" a jeho ne zcela domyšlená show. Problém s taxislužbami v ČR trvá už víc než 20 let, zatímco Konvičkova show bude za týden zapomenuta.
0 # Anonymní 2016-08-22 16:00
Ne, Gogo, bylo to mysleno vazne, Praha je fantasticky bezna. Zrovna jsem si na ni vzpomel, kdyz jsem mel tu cest travit 6 noci v Tenderloin, San Francisco. Zazitek na cely zivot. Jinak, podobny dokument by se dal natocit i ve Vatikanu, Praha je vazne extreme bezpecna.
Neocon
0 # gogo 2016-08-22 16:09
Nezapomeňte ale, že vy rozumíte česky a je to pro vás domovské prostředí, kde se vyznáte a domorodce máte přečtené. Pro cizince je to trochu horší. Ale přes to všechno je ČR i s Prahou celosvětově bezpečné místo. Pokud se u nás během tohoto roku něco nepřihodí a odoláme shahám eurobolševiků nasypat nám sem migranty pozvané do Německa, tak si polepšíme o jedno místo, protože předpokládám, že Rakousko se v důsledku vysokého počtu migrantů propadne pod nás. Loni byla ČR 10. letos 6.
Nemůžeme ty žebříčky sice moc prožívat, ale v hrubých rysech to myslím docela sedí - tj. země, obecně považované za bezpečné, se skutečně nacházejí na předních místech a naopak.
A s tím páně Pecinovým informačním plakátem na letišti Václava Havla dostaneme jistě pár bodů navíc za dobrou komunikační strategii :-)
0 # Tomáš Pecina 2016-08-22 16:23
Jistě, pro domorodce je (relativně) bezpečno i v Lagosu.
0 # Anonymní 2016-08-22 16:24
Jisteze rozumim cesky, ale obecne Praha, na to, ze je to temer 2mil. metropole je bez otazek bezpecna, jako zadne jine dalsi mesto. Podobne, nikoliv stejne, ale velmk podobne bezpecne jsem se citil v Kodani a Salt Lake City. Jinak nikde.
Neocon
0 # gogo 2016-08-22 16:37
To by odpovídalo tomu žebříčku - Dánsko je před námi a podle nejrůznějších ohlasů Čechů, Dánové mají nám velmi podobnou mentalitu. Kromě jiného smysl pro humor a docela obdobný vztah k autoritám. Z nedávné doby si vzpomínám, jak "řešili" migrační krizi - informační letáky o tom, jak se v Dánsku jí pouze vepřové a jak nehostinná země to je.
0 # Anonymní 2016-08-22 16:43
Ano, v mnohem mate pravdu-delam tam nejaky trochu busines, jen bych rekl, ze trochu vic kouri nez cesi a to je co rici a jsou pomerne nespolehlivy, vzdycky rikam, ze Dan je neco mezi Francouzem a Nemcem.
Jinak Vas Gogo asi moc nepotesim, ale DK ma na prepocet obyvatel nejvic cmoudu v EU, tedy i presto se tam da citit skoro stejne bezpecne, jako v PH.
Neocon
0 # Pefi 2016-08-22 16:48
Ad "Jo, tohle Vase rceni, pri vsi ucte k Vasemu umeni diskutovat, funguje asi jako "3x a dost", nebo US valka proti drogam..."

V ČR podivně mnoho lidí věří na systém a na to, že se v případě problému budou moci spolehnout na státní aparát. Jedince, kteří přehnanou důvěru v systém nemají, považují za podivíny. Když se pak sami dostanou do situace, že tu pomoc sami potřebují a ona se nedostaví, tak to považují za ojedinělé selhání systému, nikoliv za standardní způsob fungování. Vtipné je, že insideři jednotlivých složek systému připouští, že skoro nic nefunguje jak by mělo (nebo jak externisté očekávají), ale mají pocit, že jiné části systému jsou na tom lépe.

Ono to hledání pomocné ruky v první řadě na konci své paže také znamená, že pokud si nedokáži pomoci sám, tak pomoc lze hledat v rodině, nebo u sousedů nebo u známých a až v poslední řadě lze doufat, že něco dobrého udělá i "systém". A také to znamená, že když má problém soused, tak mu musím jít pomoci já a nemyslet si, že se postará někdo jiný (včetně státu), protože to je můj soused a tedy má prodloužená ruka.

Jak souvisí 3x-a-dost, respektive war on drugs, se spoléháním se sám na sebe v zajištění bezpečnosti mé a bezpečnosti mé rodiny, tomu opravdu nerozumím.
0 # Anonymní 2016-08-22 17:12
No, to spise byla reakce na Vase vecne vyzbrojovani obcanu a na to, ze "obecne" je system spatny a lide by si meli pomahat sami. A ze to zkratka, jakkoliv to dobe zni, nefunguje...
Neocon
0 # gogo 2016-08-22 17:28
Ona je to dost otázka škálování. Každý by měl být ochoten a připraven se bránit do té míry, do které je tělesně schopen. Samozřejmě s ohledem na to, koho a před čím se brání. Policie ani armáda nemůžou být všude a je to i prinicpiální nesmysl. Stejně tak je nesmysl zrušit policii a armádu s naivní myšlenkou, že řešením je ancap.
Já to beru tak, že i obyčejný spoluobčan, aby vám pomohl, musí vidět, že se agresorovi sám bráníte a že to myslíte smrtelně vážně. Protože logicky.. proč by se měl člověk míchat do nějakého kočkování dvou lidí, ještě by se mohli proti domělému zachránci obrátit oba dva.
Tohle jasné stanovisko bránícího se člověka je primární věc a pak je velmi vhodné, aby mu spoluobčané včas a účinně pomohli. Když to stihnou policisté nebo strážníci, tím lépe. Ale spoléhat se jen na ně .. to pak dopadá jak v Německu, kde si migranti udělali s policajta fackovacího panáka a lidé kolem to jen natáčeli, protože přece občan se nesmí bránit, na to je polizei! .. a tak dostal policejní panáček na budku.
A to je taky důvod, proč Frauke Petry řekla, že by slušný občan v Německu měl mít právo bránit sebe a své blízké.
0 # Pefi 2016-08-22 17:32
Vyzbrojování občanů funguje, ale samozřejmě není to samospásné řešení, které by mohlo existovat ve vakuu a které by vyřešilo všechny problémy tohoto světa.

Kdyby vyzbrojování nefungovalo, tak by státy neměly ozbrojené armády a ozbrojenou policii. A jelikož armáda a policie nemohou být všude, tak pro bezpečí společnosti neškodí, když je někdo poblíž bezúhonný ozbrojený občan už proto, že drtivá většina bezúhoných občanů jsou poměrně slušní a spolehliví lidé.

V obecné rovině vyzbrojování občanů ničemu neškodí, pokud je doprovázeno rozumnou legislativou, stejně jako ničemu neškodí vyzbrojování policistů.

Mimochodem statistiky v USA ukazují, že když střílí policista, tak je pravděpodobnost zasažení nevinných kolemjdoucích střelbou výrazně vyšší, než když se rozhodne střílet civilista.

Pokud tedy někdo chce zvyšovat bezpečí odzbrojováním civilistů, měl by začít odzbrojováním policistů.
0 # Pefi 2016-08-22 17:45
gogo: Souhlasím. Průšvih je v tom, že údajně až 30 procent obětí napadení zmrzne a nevzmůže se na aktivní obranu. Další háček je v tom, že značné procento naší populace má vymytý mozek v tom smyslu, že mají pocit, že se o svou bezpečnost starat vůbec nemusí.

Při nočním venčení psa jsem kdysi potkal dvě plnoletá trdla, která se obávala jakéhosi divného chlapa. Na otázku proč se holky neozbrojí, když se takto v noci toulají po městě (v ne zrovna ideální lokalitě), jsem se dozvěděl:
- tu první ani nenapadlo uvažovat nad tím, že by si mohla něco pořídit,
- ta druhá připustila, že je líná se obtěžovat s tím, že by u sebe nosila byť aspoň pepřák.

Tolik k hledání pomocné ruky v praxi nočního města.
0 # Anonymní 2016-08-22 18:06
Jen by me zajimalo, kolik znate v Evrope pripadu, ze aktivni, slusny a predevsim ozbrojeny obcan zasahnul ( krome tech 3 US Army boys na dovolene, v tom vlaku ve Francii).
Ozbrojovani nefunguje a nic na tom nemeni malovani si pribehu ve stylu, "kdyby byval Franta v hospode v UB mel gun, tak by toho vysinuteho dedka byval zastrelil".
Zadna zenska/holka/pubertacka se odhodlanemu chlapovi neubrani, takze Vase otazka devcatum byla naprosto zbytecna.
Ozbrojovani obyvatel ala USA nejen ze nefunguje, ale je kontraproduktivni, prinasi vice obeti tr.cinu, nez v pacifisticke Evrope, protoze kazdy zfetovany magor, kdyz jde na LP, ci home invasion, apriori predem pocita s tim, ze rodina/obet je ozbrojena. Takze zadny nuz, baseballka apod, ale natvdo s pistoli.
Nefunguje to a nikdy nefungovala]o.
Neocon
0 # beldor5 2016-08-22 18:36
Podle celosvetove studie , rekneme "renomovane" organizace je CR 6 nejbezpecnejsi zeme sveta . Kam se hrabe GB , nebo treba nemecko . Jen cesi si dokazi sr_t do ust , jen aby si dokazali , ze jsou nejhorsi ...
0 # Pefi 2016-08-22 19:19
Neocone, i v USA se ví, že drtivá většina "použití" zbraně na sebeobranu skončí jejím vytažením, což se mnohdy nedozví ani policie, natož aby to bylo zajímavé pro média. Ptáte se na Evropu a přitom nejspíš dobře víte, že ve většině evropských zemí lidé na obranu zbraně nosit nesmí - mnohde je zakázáno nošení nožů nebo i pepřových sprejů.

Já ze svého okolí vím o dvou případech, kdy údajně došlo na ukázání zbraně. Já sám jsem úspěšně aplikoval verbální hrozbu zbraní dvakrát a to jsem si tu zbraň vymysel a taky to pomohlo.


Ad "Zadna zenska/holka/pubertacka se odhodlanemu chlapovi neubrani, takze Vase otazka devcatum byla naprosto zbytecna."

Na youtube si snadno můžete dohledat záběry z bezpečnostních kamer, kde se holka ubránila. Podstatný je ovšem ten "mindset", který jaksi dámy postrádaly.

Ad "Malovani si pribehu ve stylu, "kdyby byval Franta v hospode v UB mel gun, tak by toho vysinuteho dedka byval zastrelil".

Víte, ono to mnohdy funguje takto:

... Nick Meli was at the Clackamas Town Center when a gunman open fired in the food court. Meli, who has a concealed carry permit, positioned himself behind a pillar. He said the gunman appeared to spot him and that afterward, Meli heard only one more shot, and suspects it was the one the gunman used to kill himself."

Oni se šílenci často zastřelí sami, jakmile se jim kdokoliv jen trochu postaví na odpor. (I v Uherském Brodě to bylo tak, že se pachatel zastřelil sám, jakmile měl čelit ozbrojenému odporu).

Proto se taky většina masových stříleček v USA "nějakou náhodou" odehrává v gun-free zónách, protože jinde to končívá dříve, než je z toho masová vražda zajímavá pro americká média.

Ad "Ozbrojovani obyvatel ala USA nejen ze nefunguje, ale je kontraproduktivni, ..."

Takže kdyby slušní lidé zbraně odevzdali a zbraně tak zůstaly jen v rukou zločinců, tak bude v USA míň mrtvých ? To asi ne, že ...
0 # Anonymní 2016-08-22 20:37
No, tak to nemate pravdu, ja, jakozto drzitel ZP jsem v CR zbran nosil 340 dni v roce, nechaval jsem si ji doma pouze, pokud jsem vedel, ze budu pit. A nejak jsem nezaznamenal, ze by bylo od te doby u vas neco jinak...

Tedy Vas poprosim jeste jednou, kdy, at jsme tedy konkretni a netahame do toho Evropu, nejaky ozbrojeny obcan v CR zabranil diky sve zbrani krveproliti.

Evidentne jste v te situaci nebyl, jinak by jste nemohl, jakozto slusny clovek tvrdit, ze "v pohode, vytahnu bouchacku, frajer se zastavi a kdyz ne, strelim ho 3x do hrudniku". Neni to tak easy, pro slusneho cloveka, verte mi.

Totez ty devcata-je mi jedno a verim, ze Vam take, co je na youtube. Rikam Vam a opet moje zkusenost, ze kdyz na Vas nastoupi odhodlany dospely chlap, tak nemate sanci ani za mak. Natoz 15-16ti lete, 50 kg devce.

V zadnem pripade by namely slusni lide odevzdat zbrane, ani na vterinu. ( sam jsem na Florenci prostrilel tak cca novou Oktavku, cili jsem ten posledni, kdo by chtel sbirat zbrane).
Jen jsem psal, ze to nefunguje. Vzhledem k tomu, jak jsem psal v predchozim, ze utocnik/utocnici pocitaji s tim, ze jste ozbrojen, tak vedou utok/loupez/home invasion naprosto jinym zpusobem.
Kvuli tomu, ze v USA ma vazne kazdy zbran, tak kvuli tomu umira mnohem vice lidi, nez v jinych zemich zapadni civilisace, kde si utocnik nemysli, ze obet ma apriori pistoli/brokovnici.
Jinymi slovy-politici se nam snazi namluvit, ze bude svet bezpecnejsi, kdyz bude kazdy ozbrojen-opak je pravdou. Ti sami se snazili 30 let tvrdit, ze kdyz dame dealerum drog 20let az dozinky, ze drogy vymizi...
Proste to nefunguje.
Neocon
0 # Pefi 2016-08-22 21:46
Myslíte si, že krveprolití, které nenastalo, se dostane do médií, aby se o něm vědělo ?

Moje osobní zkušenost je, že nevychovaného chlapa s agresivním psem jsme dvakrát (jednou slušně, jednou už poměrně naštvaně požádali) na vycházce požádali, ať si svého psa dostane pod kontrolu. Z nějakého důvodu se v lese neustále držel poblíž nás, ikdyž jsme ve snaze se dostat z jejich dosahu po lesních cestách celkem kličovali. Neustále šel on a jeho pes za námi. Po třetí jsem mu řekl, že pokud na nás jeho pes ještě jednou vystartuje, tak mu toho psa odstřelím a to konečně zabralo. Jsem si poměrně jistý, že hrozba použití zbraně (kterou jsem u sebe neměl) byla ten rozhodující faktor, protože ten muž byl typický hlavohruď z posilovny a jeho agresivní rotvajler měl minimálně 50 kg.

Ad " ... v pohode, vytáhnu bouchacku, frajer se zastavi a kdyz ne, strelim ho 3x do hrudniku" - a tohle přesně tvrdím kde ?

Ad "Kdyz na Vas nastoupi odhodlany dospely chlap, tak nemate sanci ani za mak". Když se tím útokem nechám překvapit, tak máte téměř jistě pravdu. Když si dávám pozor na své okolí a zvládnu správně "Iterview", tak k útoku ani nedojde, protože útočník pozná, že nejsem typická kořist a nejde do zbytečného rizika.
A velmi podobně to platí pro ty holky. (Iterview - viz Marc MacYoung a jeho popis fází útoku:
www.nononsenseselfdefense.com/interview.htm )

O tom proč v USA umírá tolik lidí na následky střelných poranění by se daly vést nekonečné diskuse.

Já zde vidím velkou souvislost s komunitou, která neváhá vyvolat rasové nepokoje v situaci, kdy černý policajt zastřelí černého zločince, přičemž od počátku se ví, že zastřelený zločinec u sebe měl kradenou střelnou zbraň.

In 2013, of the approximately 660,000 crimes of interracial violence that involved blacks and whites, blacks were the perpetrators 85 percent of the time. This meant a black person was 27 times more likely to attack a white person than vice versa. A Hispanic was eight times more likely to attack a white person than vice versa.

In 2014 in New York City, a black was 31 times more likely than a white to be arrested for murder, and a Hispanic was 12.4 times more likely. For the crime of “shooting” — defined as firing a bullet that hits someone — a black was 98.4 times more likely than a white to be arrested, and a Hispanic was 23.6 times more likely.

If New York City were all white, the murder rate would drop by 91 percent, the robbery rate by 81 percent, and the shootings rate by 97 percent.

A to mám věřit, že příčina problému je ve zbraních ?

Zbraně v rukou slušných lidí nejsou všespásným řešením, ale zbraně v rukou slušných lidí jsou součástí řešení.

Když si vezmete data za USA, tak počet obětí (přepočtený na počet obyvatel) násilné trestné činnosti v letech od 1993 do 2014 poměrně zřetelně klesá a přitom množství američanů se zbrojním průkazem (CCW) roste, stejně jako roste počet států, které uvolnily legislativu.

violent victimization - rates - 1993-2014
www.bjs.gov/index.cfm?ty=nvat

"Ti sami se snazili 30 let tvrdit, ze kdyz dame dealerum drog 20let az dozinky, ze drogy vymizi..."

Ti samí to asi nebyli. Rational Choice Theory a cost-benefit analýza vysvětlují, proč zbraně v rukou obětí fungovat mohou, zatímco vysoké tresty pro dealery nikoliv. Nápověda: Dealer nevěří že bude chycen, natož aby věřil, že bude odsouzen. Pokud dealeři nemají pocit, že je vysoká pravděpodobnost dopadení a rychlého odsouzení, tak vysoké tresty pro distributory fungovat nemohou.

Brutalita útočníků v USA nesouvisí ani tak se zbraněmi u obětí, jako spíš s výrazně vyšší tolerancí násilí v subkulturách, ze kterých se šmejdi v USA rekrutují. Drtivá většina zločinů v USA jsou navíc spory mezi příslušníky zločineckých gangů. Když odstraníte pouliční gangy, tak zmizí i většina násilí a najednou USA i se svými zbraněmi budou počtem vražd zapadat mezi západní státy.
0 # Anonymní 2016-08-22 23:11
Takze Vase odpoved je-zadny CR ozbrojeny obcan neprekazil diky sve zbrani krveproliti.
Jina odpoved byt ani nemohla-ja videl v zivote tolik "frajeru", co meli za pasem kver, plnou pusu toho, jak "kdyby na me nekdo vystartoval, tak to ma spocitany" a pak prislo na vec, a posr.li se. To je mistre CZ natura, bude to trvat generace, nez se to zmeni. Takhle udelat matce samozivitelce z nezaplaceneho telefonu za 600,-Kc 180 taliru a sebrat ji legalne byt, na to jsou cesi machri.
Ne, ne-cernosi a hispanci jsou US obcani, takze tohle ani nepiste. Kam se dostanete priste? Co treba "kdyby v CR nebyli Romove, (maj.a nas.tr.cinnost,) Vietnamci ( maj.tr.cinnost a drogy), Ukrajinci (nasilna tr.cinnost), dale nevzdelanci, burani, vesnicani a nemakacenka-jo, to by se CR melo". Ale takhle to nefunguje.
Je to zvlastni-jak pravil onehda John McCain-Kolumbie je stat cislo 1 na svete na unosy, ale Phoenix je hlavni mesto unosu a home invasion v USA. Tak snad me to vysvetlite-v AZ ma kazdy, ale opakuji kazdy zbran a pritom ma nejvic Home Invasion a unosu z domu v americe.
Proc ty pachatele nejedou tohle delat do treba liberalniho Denveru, kde je ozbrojeny kazdy, rekneme 10ty? 12 hodin autem krasnou krajinou, nebo 90 minut let, letenka okolo $90. Protoze kazdy kriminalnik pocita apriory s tim, ze obet bude ozbrojena anyway a podle toho se samozrejme a opakuji samozrejme, chova.

V tom lese jste bud narazil na chudaka, nebo jste si to vymyslel, coz nepredpokladam. Kdyby jste mi v CR pred 15ti lety rekl, ze mi zastrelite psa, tedy clena rodiny, tak bych se Vas slusne zeptal, zda-li to muzete zopakovat a pokud by jste tak ucinil, tak bych Vam v tom lese rozslapal hlavu a bylo by mi uplne jedno, jestli ji mate, protoze bych byl rychlejsi nez Vy.

Ale omyl-dealeri samozrejme nikdy neveri, ze je nekdo chytne, stejne jako zadny clovek neveri, ze bude chycen, pri jakekoliv tr.cinnosti. Jen je proste nahradi nekym dalsim, protoze ta cash za to stoji.
Jisteze ti samy politici nam to tvrdi-jestli u Reagana zacinali a ted jsou v Kongress-je to jedno-taky nam rikali, ze 3x a dost snizi kriminalitu-mame miliony lidi ve vezeni, znacnou cast diky tomuto "zazraku" na dozivoti a kriminalita nijak zasadne neklesla.
Jen, zlodejicek, ktery nikdy nikomu neublizil, kdyz ho honi po 3ti v kradenem aute, kolem sebe strili a najizdi do lidi, protoze misto 4ky na ostro ho ceka dozivoti, tedy trest smrti, nema co ztratit a chova se jako zvire.

O tom, ze fizlove si udelali z cernochu lovnou zver a Vy to schvalujete-k tomu se nebudu vyjadrovat.
Zrovna vcera borec vyvrazdil v Mobile, AL celou rodinu vc.tehotne zeny, pistoli kterou si koupil v obchodu a pekne si dojel domu do MS a tam se sel udat. Zvlastni je, ze byl bily jako stena a nebyl clen zadneho gangu, ale to je na jine povidani.
Neocon
0 # Pefi 2016-08-23 00:15
Má odpověď je, že krveprolití, které nenastalo, se nedostalo do novin a tudíž o něm nevím. Podobně nevím třeba o požáru, kterému zabránily pojistky/jistič, ale jen vy z toho dokážete dojít k závěru, že pojistky/jističe jsou k ničemu.

To, že obyvatelstvo černé pleti páchá násilnou kriminalitu ve větší míře, než hispánci, běloši a asiaté je seriozní statistika, kterou v rámci politické korektnosti můžete popírat jak chcete a na výsledku to nic nemění. Místo zavírání očí před realitou by to chtělo přemýšlet nad příčinami, protože je jasné, že barva kůže není příčina. Historické kořeny jsou celkem jasné, méně jasné je proč se situace nezlepšuje.

Ad "Phoenix je hlavni mesto unosu a home invasion v USA"
Tak pro začátek, tento dojem pochází ze zkreslených policejních statistik s cílem vyrazit z federálu dotace na boj s příhraničním zločinem. Což odpovídá proč Arizona a ne Denver - rozhodující je blízkost hranice s Mexikem a množství ilegálů zapojených do pašování lidí, drog a zbraní přes hranici s Mexikem. Že je hranice s Mexikem obrovský průšvih asi víte.

V tom lese jsem narazil na magora. Poněkud nechápu, že problém nevidíte ve volně puštěném agresivním psovi, který má tendenci útočit na jiné psi a cizí lidi, ale ve mě, kterému se nelíbí být ohrožován cizím nevychovaným a poměrně velkým psem.

Z analýz vyplývá, že 3x a dost snižuje kriminalitu asi o 10 procent. Pokud však primitivní vězeňský systém zločince nenapravuje, ale školí a zatvrzuje, tak celková kriminalita klesat nemůže. Proto také v Norsku vězení připomíná hotel - cílem není trest, ale převýchova, protže tresty moc nefungují. Když člověka ponižujete na úroveň zvířete a pak ho vypustíte na ulici, tak lze čekat, že se jako zvíře bude chovat. Kdo v USA reálně zaměstná někoho se záznamem ? Protože realita se zdá býti zhruba takováto:

... I have one felony drug conviction, 19 years ago, with not even a speeding ticket since then. The only jobs I have had since then (19 years!) have been ones where they either didn't ask or I took a crazy risk and lied about it. ...

Je na vině systém 3x a dost, nebo tam spíš máte něco jako 1x dost, protože o práci ex-felon nezavadí a na obživu mu po prvním odsouzení zbývá jen zločin ?

Podle mě je toho v USA domrveného poměrně hodně, ale urputná snaha svádět problémy na zbraně a rasismus k vyřešení problémů nepovede.

Ad "fizlove si udelali z cernochu lovnou zver a Vy to schvalujete"

Z černochů si nikdo lovnou zvěř neudělal, takže je nutně nesmysl i druhá půlka vašeho nepravdivého výroku, tedy ta, že já něco takového schvaluji.
Když černý policajt zastřelí bílého kluka, tak se to dostane nanejvýš do lokálních novin. Když hispánec zastřelí černocha, tak hispánce přemalují na bílo a dlouhé týdny pak rasismus v USA plní hlavní stránky novin jak v USA, tak v Evropě.
Ony totiž černochy střílejí i černí policisté, takže rasový motiv v tom dokáží najít pouze lidé zcela zaslepení a urvaní od reality. Kdybych tušil že k nim patříte, tak bych se s vámi do diskusí ani nepouštěl.
0 # Anonymní 2016-08-23 03:24
Mate to cele znacne popletene. Co bod, to perla.

Jen uplne na zacatek-to, ze cernosi pachaji nasobne nasobne vetsi kriminalitu, nez hispanci, belosi, asiate a vubec vsichni ostatni je fakt, ktery jsem nikdy nezpochybnil, naopak jsem tu dlouhodobe upozornoval, ze mesta s velkym vyskytem cernochu ( St.Louis, Detroit, New Orleans) jsou co do bezpecnosti na urovni Bagdad, ci Kabul, tedy "rozhodne nezaviram oci pred realitou", naopak.

Proto bydlime ve ctvrti, kde nezije ani jeden cernoch, proto moje 5ti leta dcerka chodi do skolky, kde neni ani jedno cernosske dite a ja sam osobne bych nikdy cernocha nezamestnal. (mozna mladou stihlou cernosku, mozna). Tedy psat neco o tom, ze jsem nejaky slunickar, ci zaslepenec, neni slusne receno na miste, vazne nikoliv...
Dale, vubec nemate poneti o business tady, s prominutim-vsichni jsou tak hladovi po lidech na praci, ze zamestnavaji ilegaly, o kterych nikdo nic nevi, uz i ty hrdi bili americane, co si najimali ilegali vyjimecne, ci nikdy, se me ptaji, jestli o nekom bez papiru nevim.
Ja sam zamestnavam servirku, ktera rok sedela za dovoz marihuany do IL, kdy ji chytl State Trooper a ona, jako ridic, se dobrovolne priznala, ze vedela, ze "kluci to tam vezou".
O Eric, co sedel za pohl.zneuziti jsem psal posledne a muj dalsi dishwasher ve svych 31 letech si dnes odpykava uz 11ty trest.
Tedy sorry, ale nekde najit nejake odkazy na internetu a vydavat to za bernou minci-tak to nenii, nikdo nikoho nekotroluje, bavime-li se o nejake bezne praci, nikoliv o CEO v Bance. Cili "EX-felon" o praci zavadi kdykoliv a kdekoliv.

Ne, ne, nikoliv, ten debil v lese byl zrejme debil, ale Vy jste mu mel rici jako chlap, at se hödi do klidu, nebo ze si zaridite, ze uz na prochazky chodit pristi rok nebude, ale ne, ze mu zastrelite psa. (pro nekoho je pes jako dite, jak by Vam bylo, kdyby Vam nekdo rekl, ze Vam zastreli dite).

Nikoliv, fizlove si proste z nich udelali lovnou zver, to nijak nezpochybnite, i kdyz na Internetu psali, ci v Parlamentsich listech, ze ten uduseny cernoch, podezrely z prodeje cigaret Marlboro bez licence, byl stejne vinen.
Kdyz uz Bush, Cheney a Guliany (ty nebudete obvinovat, ze jsou liberalove, levicaci, zaslepeni, politicky korektni atd., ze ne?) vystoupili verejne a rekli, ze ta silenost musi skoncit, tak to ma snad pro Vas nejakou vahu-nebo se 3 vyse zmineni panove take slunickove zblaznili?
A posledni-opet jste mimo, CO ma cca stejne obyvatel jako AZ a zhruba stejny podil ilegalu. Je sice dal od hranic, ale vsech 63 okresu odmitnulo spolupracovat s ICE, tedy cely stat je Sanctuary. Ale nic takoveho se tam nedeje-cili Vase vysvetleni, ze je to mnozstvim ilegalu a blizkossti hranic atd., je na urovni Kalinovskeho, ci Konvicky.
Jinymi slovy-velke tresty nefunguji, staty s velkym mnozstvim zbrani maji dlouhodobe nejvyssi kriminalitu v Unii a pachatele to, ze by obet mohla velmi pravdepodobne byt ozbrojena, take nikoho neodradilo, evidentne a bezpochyb.
Neocon
0 # gogo 2016-08-23 08:02
1. nelze srovnávat USA s ČR v otázce násilí a kriminality
Něco jsem k tomu nedávno napsal zde:
nautilus2.wordpress.com/.../...
Tj. v krátkém horizontu neplatí, že volně přístupné zbraně vedou ke snížení kriminality, zejméma v již kriminálním a násilném prostředí, jakým jsou oproti ČR některé části USA.

2. V ČR došlo k několika případům, kdy se člověk palnou zbraní ubránil útočníkovi a soud ho osvobodil. Pravda, čeští soudci nejsou naklonění sebeobraně, ale v několika případech to bylo natolik zřejmé, že střelci vyšli od soudu vítězně.
Namátkou případ Opočenský, který se táhl roky, další případ se týkal staršího člověka, kterého na Silvestra po půlnoci napadli 3 dacani v jeho garáži. Byl už na zemi, ale podařilo se mu tasit a vystřelit. Jednoho zastřelil, druhého zranil, třetí utekl. Za ty kluky spostavila celá jejich široká rodina, že je poslali k babičce na návštěvu, byli to hodní kluci a pán odporný rasista atd. Podařilo se prokázat pravý stav a šli sedět ti dacani a ne střelec. Mimochodem, střílel ráží 6.35Br.
Byly i případy, kdy to u soudu odskákal střelec - např. ten, který vystřelil na zloděje, kteří mu opakovaně vykrádali jeho podnik.

3. V Evropě mimo ČR bude problém data najít, protože v naprosté většině států je buď přímo zakázáno vlastnit zbraně jako takové, nebo jsou zakázané ty na obranu vhodné, anebo je zakázáno se palnou zbraní bránit a soud vždy odsoudí střelce - tím pádem se případ neobjeví ve statistice jako úspěšná obrana palnou zbraní, nýbrž jako zabití/vražda palnou zbraní.

4. V ČR se krveprolití zbraní podle statistik zabránit zatím nepodařilo a to z několika důvodů:
- u nás je holt poměrně klid, narušený je výjimečně psychotikem
- teoreticky, i kdyby byl někdo ozbrojen v případě Hepnarová, těžko by stihl zareagovat. Tehdy ale byli ozbrojeni jen prověření komunisti, tj. mizivé procento populace
- V Uherském brodě mohli krveprolití zabránit přivolaní policisté, ale ti měli strach do objektu vejít a počkali asi hodinu na zásahovku. Během té doby stačilo několik lidí utéct poté, co po střelci hodili židli. Zbytek střelec postřílel, řadu z nich nejspíš obcházel a dorážel. Nakonec se zastřelil sám.
Skupinka těch, co utekli, dokazuje, že kdyby tam někdo zbraň měl, s téměř stoprocentní jistotou by se situace nevyvinula tak tragicky. Anebo kdyby policajti nenechali střelce s obětmi a nepostávali venku.
- naopak není zatím známý případ, kterého se všichni tolik obávají, tj. že by držitel zbraně střílel v domnění, že jde o útok a šlo přitom o nějakou neškodnou zábavu.
- co podle mne ale hrozí celkem reálně, je situace, kdy si nějaký začínající gangsta koupí plynovku a tu vytáhne na ozbrojeného člověka. Zde bude patrně zákon na straně toho, kdo tasil jako druhý a nemohl plynovku včas rozpoznat, ale i tak to bude nepříjemné.

Závěrem - Buďme rádi za současnou strukturu české společnosti i (paradoxně) za přístup legislativy a exekutivy k palným zbraním.
Z stávajícího stavu by vyšší penetrace zbraněmi spíš pomohla, zejména vzhledem k brutálně vzrůstajícímu riziku zavlečení BV/afrických migrantů.
Největší riziko pro ČR představuje momentálně EU a Německo a jedná se o naprosto fatální věc, nesouměřitelnou s nějaký ekonomickým zaostáváním nebo politickým útlakem, který jsme si zvykli označovat za to nejhorší za poslední století.
Jde o neustálou snahu EU odzbrojit občany a přesunout z Afriky miliony migrantů. Tomu je třeba zabránit i za cenu uzavření hranic a vystoupení z EU.
0 # Anonymní 2016-08-23 13:52
Nejde Gogo o sebeobranu, takovych pripadu bylo vice, viz. tusim 2005, Neprakta Klub, Most, kdy utocnici zautocili na ochranku klubu i presto, ze vedeli, ze maji strelne zbrane. ( opet p.Pefl-pachatele/agresory vubec nezajimalo, je-li obet ozbrojena, ci nikoliv) Vysledek-2 mrtvi utocnici, ochranku ani SZ nezacal stihat a zbytek utocniku pak melo soud.
Ja spise mluvil o tom, a ptal se na to, zda-li CR obcan nekde neco zastavil diky zbrani, tedy ne nutnou obranu, nybrz "obcanskou statecnost".
Opocensky mel nuz, ale jinak lze souhlasit s tim, co jste napsal, az na ty uprchliky, kteri se do EU tak nejak uz nehrnou a to konci sezona...
Neocon
0 # gogo 2016-08-23 14:27
Ono je to tím, že u nás se opravdu nějaké větší akce nedějí, takže ani není moc příležitostí .. čemuž jsme tady všichni rádi a nechtějme to přivolat.

Napadá vás nějaký hromadnější případ? (mně se vybavil jen Brod a Hepnarová). Ten mladý Američan na Třebíčsku byla spíš domácí zabijačka.
Já myslím, že ozbrojený občan v první řadě zasahuje v případě sebeobrany, případně obrany někoho blízkého a nedá se očekávat moc víc nad rámec statistické náhody.
A myslím, že u nás chybí posílení práva na obranu v případě, že je občan doma a dacan mu tam leze. (soft castle doctrine)

Jsou ale případy, kdy se třeba občan snažil zastat oběti a skončil v krvi na chodníku... např. Velíšek. Tehdy měl pistoli nikoliv občan, nýbrž gauner. A tady by byly spekulace ošidné.

Migranty k nám zve celá EU v čele s Merkelovou. Mají na to nachystané i nástroje, jak je sem dostat, nemějte strach, oni půjdou tam, kde je budou čekat peníze a záruky ze strany eurobolševiků, že země je jejich a jsou beztrestní, jak předvádí v ČR pražská kavárna s Dienstbierem v čele.

Tak nějak se mi teď vytratila podstata sporu. Šlo o přínosnost ozbrojování obyvatel? Já myslím, že v případě současné české legislativy by bylo přínosné, aby se legálně ozbrojili ti, kteří mají ke zbraním kladný vztah a budou přiměřeně trénovat. Možnosti tu jsou, střelnic máme dost. Naopak bych to nedoporučoval plošně ... tady nedáváme řidičák všem a nedoporučujeme jezdit bezhlavě bez přiměřeně zvládnuté techniky. Prostě kdo chce, nemá levé ruce a má to v hlavě srovnané, ten možnost držet a nosit zbraň v ČR má a podle mne by bylo ku prospěchu společnosti, aby se tito lidé taky ozbrojovali. Tím, že neexistuje armáda na obranu země, byli by to nakonec právě tito hobby střelci, kdo by byl schopen chránit např. hranice nebo obce. A v případě, že kuna nakonec vleze do kurníku, budou to skrytě nosící občané, kdo jediný může teroristy překvapit.
0 # Anonymní 2016-08-23 15:00
Krome toho Neprakty asi nic dalsiho. Naprosto souhlasim, ze CZ stav je asi idealni-nebyl jsi posl.10 let trestan za um.tr.cin, nemas prestupky za rvacky a dom.nasili? Kup si jich, kolik chces a nos si je dle libosti.

Velisek-stejne, jako jsem psal vcera Peflovi-i kdyby byl Velisek ozbrojen, vysledek by byl stejny-ten sjetej blazen, v momente, kdy se na neho Velisek otocil, bez vystrahy vystrelil. Hotovo-vymalovano. Kdyby mel Velisek 4 guny, byl vytecny strelec, tak by skoncil stejne v penalu.
Ano, podstata sporu byla, zda-li masivni ozbrojeni lidi vede k vetsi bezpecnosti obcanu a nizssi kriminalite. Je absolutne nad jakoukoliv pochybnost, ze nikoliv, spise naopak.
Jak jsem psal Peflovi vcera-je prokazano, ze utocnik tim padem apriori pocita s tim, ze obet bude ozbrojena a podle toho se chova. Pro priklad-bezne LP na 7/11 bensince konci casto zastrelenim prodavace v nocnich hodinach, protoze utocnik si je jisty, ze ten prodavac ma pod pultem brokovnici. V normalnich zemich zap.civilisace LPso konci tim, ze je prodavac/prodavacka v mirnem soku, zmizi par set EUro, ci pat tisi Kc a vsichni jedou dal.

A dalsi nevyhody-sam za sebe, ale jak jste tu zminil, ze "obcan skoncil v krvi na chodniku"-kdyz jsem byl mlad a svet mi lezel u nohou, tak jsem se vzdycky zastal slabsiho, bez ohledu na risk, protoze jsem vedel, ze maximalne dostanu inkaso-tedy jsem zabranil 2x znasilneni, nad ranem v Dejvicich, kdyz jsem se vracel domu, a parkrat jsem pomohl nekomu, kdo byl evidentne napaden (takoveto 3 ozraly 30tnici zastavili na ulici 20ti leteho kluka ve 4 rano a hledali duvod mu nalozit)).
Vzdycky jsem do toho sel, jednou jsem dostal ukrutny inkaso, ale v pohode, nejsem typ, kdo skloni hlavu, a diva se jinym smerem, notabene jsem se vzdy vracel v podrousenem stavu.
Muj point? V USA, jakkoliv se mene chodi a vice jezdi autem, bych do toho nesel, protoze pocitam s tim, ze drban ma gun. Tedy bych se zachoval jako kazdy, tedy sel pryc a zavolal fizly. Prodleva nejmene 10 minut. Totez mi radili "domorodci", jak Vy rikate-nikdy se do niceho neplet, tady ma kazdy gun a easy te streli.
Tedy, ozbrojovani obcanu obecne jako celek je minus pro spolecnost, nikoliv plus, notabene US staty, ktere maji blizko k zbranim jako AZ, TX, MS, LA, MO atd. maji nasobne vetsi kriminalitu nez, staty s restrikcemi, viz. CO.

Myslim, ze se mylite-a) evidentne druha vlna uprchliku nenastala a za b) cesi by zadny odpor neprovadeli (cest svetllym vyjimkam), spise by se snazili nejak proplout, jako vzdy v historii.
Neocon
0 # gogo 2016-08-23 16:02
jen heslovitě:
1. Migranti 2015 a 2016, to je jen prolog. EU naplánovala 50 milionů, islámisti zase kolonizaci a tyto dvě skupiny spolupracují proti nám a nejsou samy.
2. Ozbrojená společnost má stabilizační dopad, když je dostatečně homogenní. Naopak, u vysoce heterogenní společnosti povede ke konfliktu, přičemž u etnicky/nábožensky k občanské válce/genocidě a u sociálně stratifikované společnosti k vysoké kriminalitě.
3. Nefungují přístupy "zbraně nikomu" ani "zbraně všem".
Funguje "zbraně řádným občanům" .. a tady skončím, protože by jinak následoval nekonečný text o tom, jak tuto skupinu obecně definovat. Jen řeknu, že v ČR se právní specifikace velmi dobře kryje s tou žádoucí skupinou, což neplatí v každé zemi.
0 # Anonymní 2016-08-23 16:10
Heslovite-bod ciso 1. absolutni nesmysl, fantasmagorie 2. ok, 3. absolutni souhlas.
Neocon
0 # gogo 2016-08-23 16:24
k bodu 1.
Pokud by trvala politika Německa a EU tak, jak byla nastavena v roce 2015 a všichni poslouchali diktát EK a Merkelové, migrace by prostě pokračovala bez větších omezení.
Jen díky Orbánovi a dohodě středoevropských států o zablokování Makedonie a pozdější změně stanoviska Rakouska, došlo ke zmírnění na balkánské trase. Ale to je jen dočasná situace, která závisí na řadě okolností. Mezitím Frontex vesele převáží migranty od afrických břehů do Itálie.
Tj. pokud se zainteresované státy nevzepřou diktátu eurobolševiků, klidně může počet migrantů narůst na desítky milionů během několika let v závislosti na kapacitních možnostech v dopravě. Jinak řečeno, nemá smysl diskutovat o kvótách a procentech, protože celkové číslo není známé, resp. by se mohlo pohybovat někde v řádu 1E7 až 1E8 a EU samotná plánovala rámcové počty kolem zmíněných 50 000 000.
Ten projekt se jmenuje EUROMED a byl zahájen v roce 2009, byť se samozřejmě počítalo s organizovaným přesidlováním a nikoliv takto živelným průběhem
0 # Anonymní 2016-08-23 16:29
gogo:

Léčil jste se někdy na psychiatrii?

Yossi
0 # gogo 2016-08-23 16:34
Kdepak, to si mne asi s někým pletete.
0 # Anonymní 2016-08-23 19:01
Gogo, neni to casto, abych souhlasil s Yossim, ale-tohle story myslite vazne? Jako ze nekdo v EU chce planovite a umyslne dovest do EU 50 mil Cmoudu?
Z jakeho duvodu? Proc ted Nemecko tedy posila/deportuje vice lidi, nez bere? Porad by preci meli cca 48.8 mil.Cmoudu rezervu.
Neocon
0 # Pefi 2016-08-23 20:14
"nekdo v EU chce planovite a umyslne dovest do EU 50 mil Cmoudu?"

Na počátku imigrační vlny bylo mnohokrát slyšet, jak je to vlastně skvělé, protože přichází pracovní síla, kterou demograficky kolabující evropské ekonomiky potřebují jako sůl. Lidí, kteří tomuto nesmyslu věřili (a mnozí stále věří) nebude úplně málo.

I v ČR se v médiích blábolilo o tom, jak se sem valí zástupy lékařů, inženýrů, programátorů - bez ohledu na to, že:
a) to demograficky nedávalo smysl,
b) naše legislativa extrémně komplikuje uplatnění vzdělaných cizinců na pozicích, kde je formálně vyžadována nějaká kvalifikace.

Pozvání "všech" údajně mělo kořeny v jakémsi německé předvolebním "soutěžení" kde se Merkelová pokusila předhonit ve sluníčkovosti jakéhosi svého politického soupeře a poněkud to přehnala.

Pokud Německo nyní více deportuje, než přijímá, tak to bude dost možná souviset se skutečností, že se jim regiony vzpouzí, neboť ze stovek tisíc příchozích jich našlo uplatnění ve výrobě a službách zcela nepatrné množství.
0 # Anonymní 2016-08-23 20:31
Ne, ne, mistre, zamerne prekrucujete fakta. To nemecke "vezmeme vsechny" se tykalo pouze a jenom Syranu v dobe, kdy ISIS stal na predmesti Damsku, a DoD teprve zacinalo slavit uspechy. Cili holy nesmysl, jak Nemci chteli brat kazdeho a take nebrali, toliko fakta.
A druha vec, opet, byt jen lehce, presto Vami upravena, chcete-li-nebylo to, "Hura, super ze jsou tady, potrebujeme je, jako v 60 tych letech", nybrz-"no, kdyz uz je tu mame, hm, tak snad najdou uplatneni ve sluzbach a posicich, ve kterych domorodec nechce a nebude pracovat". Toliko opet fakta...

Neocon
0 # Pefi 2016-08-23 21:58
K tomu vašemu „co bod to perla“

1. Ponětí o zaměstnávání ilegálů v USA skutečně nemám. Nicméně vlivem nablblé legislativy má až 8% potenciálně pracujících záznam, který jim při shánění pracovního místa dost citelně podráží nohy, což je tak šílené číslo, že ho menší zaměstnavatelé jako vy nedokáží nijak kompenzovat. Sám navíc uznáváte, že byste černocha nezaměstnal. Pracovní pozice jako dishwasher nebo servírka jsou sice super, protože je to mnohem lepší než nic, ale celkově mají černoši se záznamem karierní perspektivu dost bídnou a ze dna se dostanou především ti, kteří dokáží začít podnikat. Se mzdou trvale se pohybující v okolí minimální mzdy takový ex-felon musí být úžasná osobnost, aby to ustál.

2 . Ad Vy jste mu mel rici jako chlap, at se hödi do klidu, nebo ze si zaridite, ze uz na prochazky chodit pristi rok nebude, ale ne, ze mu zastrelite psa.“ To dost dobře nešlo, protože jak už jsme psal, ten člověk vypadal, že bydlí v posilovně (100+kg svalů), navíc on v klidu byl - já jsem pouze potřeboval, aby si do klidu dostal svého agresivního psa. Každopádně moje řešení tehdy fungovalo.

3. Ad „fizlove si proste z nich udelali lovnou zver, to nijak nezpochybnite … „
Problém je v tom, že větší zaměření na černochy minimálně částečně odpovídá zvýšené míře kriminality černochů. Počet zastřelených mladistvých černochů/bělohů dokonce velmi slušně odpovídá odhadu zapojení mladistvých bělochů/černochů do násilné trestné činnosti. Vím, v novinách se píše, že „vědci zjistili“, ale když se podíváte co ti vědci skutečně zjistili, tak buď vidíte, že srovnávají hrušky a jabka, aby jim vyšel očekávaný výsledek, nebo se snaží o seriozní zpracování dat a pak jim ty disproporce vychází mnohem menší a na úrovni statistické chyby, tedy mnohem menší, než co se běžně píše v novinách považovaných za seriozní.

4. Ad „Kdyz uz Bush, Cheney a Guliany vystoupili verejne a rekli, ze ta silenost musi skoncit, tak to ma snad pro Vas nejakou vahu-nebo se 3 vyse zmineni panove take slunickove zblaznili?“

Obávám se, že uvedení pánové naletěli uměle nafouknutým statistikám, kterých jsou média plná, protože sami nejsou ochotni nebo schopni si ty studie projít a udělat si vlastní názor. Ono to vždycky chce přečíst si těch studií víc a přečíst si jak se autoři těch studií navzájem hádají a pak není těžké přijít na to kdo z nich účelově ohýbá nebo selektuje data.
0 # Pefi 2016-08-23 21:59
5. „A posledni-opet jste mimo … Vase vysvetleni, ze je to mnozstvim ilegalu a blizkossti hranic atd., je na urovni Kalinovskeho, ci Konvicky.“

Jenomže z cca 93 soudních okrsků v USA je údajně cca polovna veškerých federal crimes spáchána v těch pěti okrscích, které sousedí s Mexickou hranicí. (judicialwatch.org/.../...) Chtělo by to ještě to přepočítat na počty obyvatel a vrtat se v tom víc do hloubky, ale na to nemám sílu. Navíc nejde o absolutní počty ilegálů, ale o ilegály zapojené do kriminálních aktivit.

6. Ad „staty s velkym mnozstvim zbrani maji dlouhodobe nejvyssi kriminalitu v Unii„ Jenomže jak roste počet zbraní a uvolňuje se zbraňová legislativa, tak násilná kriminalita neroste, ale klesá. Což sice samo o sobě nic neprokazuje, ale pokud mají být příčinou problémů v těch státech, kde je moc zbraní, tak je to minimálně pozoruhodné.

Další pozoruhodností je, že i četností vražd spáchaných bez použití střelné zbraně USA překračují množství vražd v poklidných evropských zemích, tedy „američané“ obecně vraždí víc než „evropané“ - a zbraně, které nebyly použity, na to asi jen těžko mají vliv.

Když to vezmeme po velkých městech tak papírově podobně velký Houston a Chicago mají zhruba stejnou četnost vražd na obyvatele, přitom legislativa v oblasti zbraní snad ani nemůže být odlišnější. Podobně vychází srovnání Miami a Oakland – murder rates stejné, gun laws diametrálně odlišné. Hledat problém ve zbraních je z mnoha úhlů pohledu slepá ulička.


7. Ad „Pachatele to, ze by obet mohla velmi pravdepodobne byt ozbrojena, take neodradilo“
Prof. Lott ve své knize ukazuje, že s tím jak se potenciální oběti ozbrojují, tak dochází k přesunu od loupeží ke krádežím, tedy v důsledku uvolněné zbraňové regulace se zločin (velmi mírně) přesouvá do takových činů, kde se snižuje možnost střetu pachatele s obětí. Dále také dochází k přesunu zločinu do sousedních okrsků, kde je zbraňová regulace přísnější.

8. Co se týče teorie, že pachatelé předpokládají, že oběť bude ozbrojená a proto se hned střílí a tudíž je víc obětí, tak teorie je to hezká, ale realita tak přímočará a jednoduchá není, což dokládají studie kriminologů. Zde si dovolím opět odkázat na uznávaného kriminologa Garyho Klecka, jehož studie patří k těm vyváženějším a objektivnějším. ( Například: hoplofobia.info/.../... ).
0 # Anonymní 2016-08-23 23:51
Jasne, ale tady nejde o zadne ilegaly, jde obecne o to, ze je takovy hlad po lidech na praci, ve vsech odvetvich, ze se bere kazdy.
A abyste nerekl, ze si to cucam z prstu, tak pripomenu muj cca 14 dni stary prispevek o dame, ktera mela 3x DUI a naposledy sedela 6 mesicu po nocich-tedy, 3x sedela, a pracuje jako vysoka manazerka Sysco, dela $90K rocne/5 tydnu dovolene, pojistka atd., Sysco-nejvetsiho dodavatele jidla v USA a od 9/11 vyhradniho dodavatele jidla pro US Troops v AFG a Iraq rozhodne nelze oznacit za malou firmu/zamestnavatele.
Nevim, jake mate predstavy o mzdach, ale dobra servirka/cisnik si vydela easy $5k/mesic diky Tips, jen pro zajimavost, rekord ne slyseny, ci jedna pani povidala-nejlepsi servirka mezi 5pm-9.00pm si vydelala na tipech $544, za 4 hodiny. Tedy, povazovat praci servirky/cisnika jako min.mzdou hodnocenou-absolutni nesmysl.
Point neni o tom, zda-li se to deje, nebo ne, jiste fizlove strileji i hispance a bile. Problem je, tak jak v US funguje zakon, tedy pomerne rychle a spravedlive, ale ne v techto pripadech.
Takova ta klasika-"jde cernoch, 16 let, 65kg, nikdy netrestany, neozbrojeny, v krvi zadny alkohol, ani drogy, zadny svedci, tma a 3 fizlove ho zastavi, cernoch-mladik je zastrelen a 3 fizlove vypovi, ze je napadnul a byla to sebeobrana. Ty fizly ani nevyhodi.
Cili, nikoho nestve, ze se to stalo, nezalezi na barve kuze, ale lidi s.re, ze to delaji beztrestne. Cili, tabulky mozna rikaji, ze se to deje vsem, nejen cernochum, ale spolecny jmenovatel je, ze na rozdil jinych vrazd, za cernochy se nechodi sedet-coz je hrozny.
Neocon
0 # Pefi 2016-08-24 12:02
To, co jste napsal, nijak nevyvrací tezi, že pro průměrného černocha se záznamem je návrat mezi slušné lidi zatraceně těžký. V ČR, co se týče nápravy odsouzených a jejich návratu do společnosti, to také za moc nestojí, ale USA jsou v tomto mnohem horší. Pokud se bavíme o murder rates a crime rates, tak nemá příliš smysl „vyzobávat bílé vrány“, které v systému uspěly, ale má smysl se dívat na „průměr“. (Že si dobrá servírka může v dobré lokalitě v USA vydělat slušné peníze, o tom samozřejmě nepochybuji).
Ad „Jde cernoch, 16 let, 65kg, nikdy netrestany, neozbrojeny, v krvi zadny alkohol, ani drogy, zadny svedci, tma a 3 fizlove ho zastavi, cernoch-mladik je zastrelen a 3 fizlove vypovi, ze je napadnul a byla to sebeobrana. Ty fizly ani nevyhodi.
Nemůžete fízly vyhodit, když nejsou rozumné důkazy. Proto se také rozmáhají kamery na policajtech – a záznamy z kamer ukazují, že zastřelení se chovají jako magoři a dělají vše proto, aby ke střelbě došlo. To neznamená, že to občas policajti nepodělají. Ale velmi často to podělá ten zastřelený. I fízl se chce domů vrátit živý.
Nedávno policajti zastřelili nezobrojeného bílého mladíka ve Fresnu – já se jim nedivím, že ho střelili – choval se jako debil a byla to „suicide by cop“. Nemít záznam z kamer, tak je to přesně jak píšete – několik zlých policajtů bezdůvodně zastřelilo neozbrojeného mladíka.
Máte v USA tam perfektně vystihující rčení „Play stupid games, win stupid prizes“.
Média v USA vyrábí virtuální realitu. Z hispánce udělají bělocha, z obludného dospělého malé dítě, sestříhají telefonní hovor, aby běloch zněl jako rasista. Pár dní před tím, než bílý policajt zastřelil černého mladíka, tak černý policajt zastřelil bílého mladíka. To první vedlo k nepokojům, to druhé zůstalo na okraji zájmu médií.
Slavné kauzy, které otřásají médii jsou velmi zajímavé, když si zpětně zjistíte, co všechno nakonec vyplavalo na povrch a jaká byla realita – gentle giant Michael Brown, v médiích zpočátku fotky drobného chlapce, byl násilnický zmetek vážící minimálně 150 kg.
Trayvon Martin – v médiích fotky mladíčka, Obamovy výroky „jako můj syn“ – ve skutečnosti 180 cm vysoký týpek sportovní postavy, presentující sám sebe jako pouliční násilník, kterého by o samotě chtěl potkat málokdo. „You dress and behave like a thug, people are going to treat you like a thug“.
V okamžiku, kdy začne vyplouvat na povrch, že všechno bylo trochu jinak a že rasový motiv se z toho vyčarovat nedá, tak média náhle ztrácí zájem. Amerika skutečně má problém, ale zbraně nejsou příčina, ale důsledek.

Za černochy se sedět chodí, pokud jsou důkazy. Předsudky se samozřejmě uplatňují n aobou stranách a nechtěl bych být v situaci, kdy jsem bílý policajt a porota je plná osob, kteří se cítí být v první řadě černoši a až pak američtí občané.
0 # Anonymní 2016-08-24 17:15
Absolute nesouhlasim-viz.uduseny cernoch na ulici v NYC, ktery nic neprovedl, nekladl odpor, jen byl podezrely z prodeje cigaret. Natocen kolemjdoucimi, cista vrazda, vysledek-nikdo nestihany.
T. Martin byl vazne mladicek bez trestniho zaznamu, to, ze meril o 10 cm mene nez ja, na veci nic nemeni. Strelec-stbacek a praskac v jedne osobe- naopak 4x v Jail pro domaci nasili. Nyni/dnes si nachazi na FL v Jail znovu, opet za domaci nasili.
Ja total na rozdil od Vas, takoveto-100 kg fizl, pekne kryty svymi 3ma kolegy, zastreli netrestaneho cernocha, neozbrojeneho, protoze ho strizlivy na ulici, pri beznem zastaveni vozidla """napadnul"""" , proste nezeru.
Hrozne me to pripomina CZ pozdni 90ta leta, kdy 3 Romove ve 4 rano na Vinohradech odtahli mladou 22letou stihlou peknou slusnou holku do prujzedu a pak ji ztloukli a znasilnili. U soudu vsichni svorne vypovidali, ze je sama pozadala o nech.sex-a oni ji jen vyhoveli. Takoveto pribehy se nedeji a kdo jim veri, jako evidentne Vy-v poradku.

Abych byl zase konkretni k Vasemu "spatnemu zacleneni trestancu", resp.nemoznosti sehnat dobre placeny job-nez jsem jel v cervnu na Lake Tahoe, jak jsem tu jiz uvedl, tak jsem si klasicky chtel nechat vycistit auto, a znama me dohodila firmu, ktera na rozdil od jinych prijde k Vam domu, a vycisti Vam auto pred domem, tedy nemusite nikam jezdit, cekat, shanet odvoz zpet apod. Dorazil cernoch ve starem Suburban, za sebou vozik a v nem vsechno-vodu, generator, wapku na teplou vodu, vse-tudiz po vas nic nechtel. Cena za cisteni $170+tip.
Za 3 hodiny hotovo, brutal prace, Escalade jako nova, hrozne spechal, ze ma dalsi 2 kary jeste.
Jakozto zvedavy clovek jsem se s nim dal presto do reci, zaplatil jsem mu $170+60 Tip. Stihne sam 3 auta denne, maka tvrde 6 dnu v tydnu, vozik s vybavenim koupil na aukci za $600, firmu si udelal, tak jako muzete i Vy dnes za $10 na online.
Napadlo ho to ( cistit auta doma u zakaznikuci, pred praci na parkovisti apod.), rikal mi, kdyz mel na "Vacation" dlouhy cas premyslet. Ten frajer, ex-con ja Vy rikate, dal do business $610 a vydelava denne $600. a je plny do rijna, opakuji 6dnu/tydnu. Toliko jen priklad, nevycteny, nevygooglovany, neslyseny v Hospudce na Ruzku atd., jak je pro chudaky cernochy tezke se zapojit a pokud se tak stane, tak jen za min.mzdu, jak jste psal vcera...

Neocon
0 # Pefi 2016-08-25 17:59
Eric Gardner (černoch udušený v NYC) je smutný případ, který však šel před porotu a porota rozhodla, že to na obžalobu není. Vražda to být nemohla, nebyl tam úmysl.

Bylo to neúmyslné zabití (Involuntary manslaughter/ negligient homicide).
Jako průšvih vidím, že ani záchranka nedokázala zvládnout zřejmě těžký astmatický záchvat. Vidím zde dost velkou souvislost úmkrtí s mizerným zdravotním stavem v kombinaci s celkem úděsnou nadváhou. Někde jsem tehdy narazil na informaci, že takto obézní člověk se může udusit už jen tím, že ho položíte na břicho, protože neudýchá svou váhu - zda je to pravda opravdu netuším.
Ze svého okolí vím, že astmatický záchvat přímo v nemocnici na JIP nakonec vyžadoval zásah chirurga, protože ani zdravotnický personál zpočátku nerozpoznal o co jde. (Kvalita personálu onoho oddělení je však pod psa.)

Před porotu to šlo.
0 # Anonymní 2016-08-25 18:32
Pefi, kdyz pominu, ze mate docela slusny znalosti a jste sectely, tak Vam jeste musim priznat jednu dobrou vlastnost-jste neobycejne vtipny.

Kdyz 5 trenovanych policistu-veteranu, skrti bezduvodne cloveka (jestli byl astmatik, bily, cerny, hubeny, ci tlusty, na tom vazne nesejde), po dobu vice nez jedne minuty a za pokriku kolemjdoucich, "at ho nechaji byt, ze ho udusi, ze napadeny nemuze dychat apod", tak se nejedna o zabiti z nedbalosti, ale o vrazdu. ( Kdyz pujdu za milencem me zeny, s tim, ze mu to jdu vysvetlit, a hrabne me, jako tem fizlum a borec zustane uduseny, tedy mrtvy na zemi, tak dostanu v NYC, ktery je pomerne liberalni, 20 let, i kdyz tam nebyl umysl a milenec/poskozeny mel astma).

Kdyby to byl middle class beloch, tak si to nikdy nedovoli. Kdyby si to dovolili, protoze fizl je tvor zakerny, omezeny a nevyzpytatelny, tak si rodina vezme ty nejlepsi lawyers v zemi a stahnou PD z kuze, plus si pujdou frajeri sednout tam, kam patri a kde by jim bylo mezi cernochy a AB, moc moc dobre, protoze fizlove jsou sice neskutecne oblibeni vsude, ale nejvic v prison.

Jenze tohle byl cernoch, jeste k tomu tlusty a radu let podezrely z prodeje Marlborek, (ktere stoji v NYC $15/each a treba na FL $4/each), ktere zakupoval (pravdepodobne, protoze u neho fizlove nenasli nic) v jinem state a prodaval v NYC. Uzasny a predevsim spravedlivy trest za "podezreni" z prodeje cigaret-wow!!!

Jestli je mozne, to co pisete o obeznich lidech-to nevim, nerozumim a neznam vsechno, ale co vim, ze nez prisli, tak netrestany tata od rodiny zil a kdyz odesli, tak byl po smrti udusenim, coz je nic moc smrt a co je na tom nejhorsi, ze ty dobytky ani nevyrazili...
Neocon
0 # gogo 2016-08-26 07:31
Chcete říct, že je nelegální v rámci USA v jedom místě koupit cigarety a jinde je prodat a že taková věc se řeší zásahem na ulici?
0 # Anonymní 2016-08-26 13:23
Ano, presne tak Gogo. Kazde cigarety maji ze spodu kolek se skratkou statu (AZ, NY, FL, CA atd.atd.atd.).
A jelikoz jsou velke rozdilly v cenach, napr. Marlboro koupite v Utah za $5, ale vedle v Vegas, NV uz za $12/each, taktez jak jsem porovnaval FL/NY, nesmite cigarety prodavat jinde, nez je na kolku.
A pan Gardner to zrejme, opakuji zrejme delal/privydelaval si tim a nejenze ho to stalo zivot, ale ty fizly ani nevyrazili.
Neocon
0 # Pefi 2016-08-27 14:30
neocon: Jelikož případ šel před porotu a ta usoudila, že na trestní stíhání to není, tak příčinou smrti udušením asi nebylo škrcení (a uškrcení), ale astmatický záchvat.

Nedokáži posoudit, nakolik byla snaha panu Gardnerovi nasadit pouta oprávněná. Když to zkusili udělat ve stoje, tak to pro jeho odpor nešlo, tak ho zkusili dostat na zem, což se povedlo.

Pokud jste viděl ono video, tak jste musel vidět, že policajti proti Ericu Gardnerovi působili celkem jako trpaslíci. Proto jich taky na něj asi nastoupilo všech pět. Dokud ho policajt nestáhl k zemi za hlavu, tak se pan Gardner zákroku podvolit nechtěl.

Bohužel, pro policajty všude na světě platí jiná pravidla, než pro normální lidi.

Máte kus pravdy v tom, že nebýt zásahu policajtů, tak by žil. Na druhou stranu nezemřel proto, že byl uškrcen policajtem, ale proto že byl obézní astmatik, kterému se nedostalo kvalifikované první pomoci když při zákroku policajtů dostal záchvat.

Slušně je to rozebráno zde:
www.breitbart.com/.../actual-facts-eric-garner

A podstatná je podle mě věta: "Idiot laws lead to meaningless deaths."

gogo: U nás pro změnu jdou policajti po prodejcích, kteří prodávají kusovky:
novinky.cz/.../...
0 # Anonymní 2016-08-27 16:00
A ja vzdycky myslel, ze kdyz svepravny dospeli lide nekoho vice nez minutu dusi/skrti, ze je to vrazda. Dokonce tem fizlum i napovidali kolemjdouci, kdyz o tom nebyli spraveni a ejhle-porota rekla, ze se ani nema zahajit tr.stihani, tudiz je vse v poradku a vsech 5 frajeru dale slouzi u PD a chodi kazdy den domu z prace za rodinou.
Video jsem samozrejme videl, vsichni ho tu videli, tisickrat to bylo ve vsech zpravach a vsichni jsme z toho dodnes v soku. Vsichni.

Tehle pripadu, ktere se k Vam do evropy nedostanou, jsou rocne stovky, kdyz ne tisice. Je to naprosto neakceptovatelne do zap.civilisace 21.stoleti.

Me jedne servirky manzel, dlouholety policista, kdyz jsem se ho ptal:"hele, porusujes nekdy zakon a zastavis bezduvodne vozidlo plne mexiku, kde je zrejme, ze to jsou ilegalove"? Odpoved s pohrdavym usmevem:" jasne ze ne, za a) to neni moje starost, za b) vdyz vis, ze stejne muzu zkontrolovat jen ridice, tedy ostatni by mohli jet dal a c) to je preci proti pravni a me by vyrazili".
Otazka;" dobre, chtel jsi nekdy po belochovi ID, na ulici, jen tak? Odpoved: "jasne, ze ne, vzal by si lawyer, ja bych mel potize a mohli by me vyrazit". Otazka posledni: "zastavujes nekdy bezduvodne auto s cernochama uvnitr"?

Odpoved:" jasne, vzdycky se neco najde, klidne za nima jedu X mil, vzdycky nekde udelaji chybu, vis, vestsinou maji i stara spatna auta, co neblikaji, nebo jim nesviti svetlo, vetsinou jsou i nervozni, kdyz za nima jedu, tak treba prejedou bilou caru..."
Takhle to je, takhle to bylo, nejsem zastancem cernochu, jiz jsem to tu psal, ale tohle je hruza, je mi z toho na bliti...
Neocon
0 # Pefi 2016-08-28 21:57
Neocon: Já nemám tušení zda zákrok byl nebo nebyl legální. Nicméně předpokládám, že legální byl (bez ohledu na to co si o o takové legislativně osobně myslím).

Pokud závěr patologů byl, že nebyl uškrcen, ale zemřel kvůli astmatu (v kombinaci s obezitou a nemocí srdce), tak Erik Gardner i ti policajti měli prostě smůlu. Astma je průšvih, kromě inhalátoru asi efektivní první pomoc neexistuje. Znamená to, že by policajti neměli mít právo zasahovat proti lidem jen proto, že by někdo z nich náhodou mohl být těžký astmatik ? Asi ne.

Ano, říkal mnohokrát, že nemůže dýchat. Já kdysi strašně dávno na základní škole dostal ránu, když jsem spolužákovi uvěřil, že nemůže dýchat ... V okamžiku, kdy se panu Gardnerovi "stáhly trubky", tak by ho zachránil buď okamžitě podaný inhalátor, nebo chirurg schopný provést tracheostomii.

Z hlediska snahy odhalovat zločin je poměrně racionální soustředit se na mladé černochy, ale je špatné soustředit se pouze na ně. Stejný problém je s muži arabského vzhledu v letadlech - je to politicky značně nekorektní, ale poměrně velmi racionální.

Dobrý a zkušený policajt se řídí intuicí, mizerný se řídí barvou kůže.
0 # Anonymní 2016-08-29 00:43
Jasne ze nebyl legalni. Zadny zakon v US nedava 5ti fizlum pravo, uskrtit/udusit cloveka. Dokonce i na Gitmo jim je k dispozici 24/7 lekar.

Ja nevim, jestli vubec meli ty dobytci warrant, docela bych veril, ze nikoliv, takze tam vubec nemeli co delat. Pokud ho meli, coz je opakuji mozne, nikoliv pravdepodobne, tak po te, co ho dostali na zem, s tim, ze ma klepeta, tak normalni, dokonce i nenormalni clovek, spoutaneho zvedne, popr.ho necha lezet hlevou dolu a jen ho sleduje.
Problem je, ze mu nasadili klepeta a stale na nem X chlapu lezelo/sedelo/klecelo.
Museli jim napovidat kolemjdouci-ze se dusi a ze to je zly. Bohuzel, fizlove na to nedbali, protoze to byl cernoch, a tak to dopadlo, jak to dopadlo. Stalo se a nemam s tim problem. S cim problem mam je, ze je nezacali ani trestne stihat-s tim mam kur.a problem.
Prohlednete si to video jeste jednou s tim, ze obet je clovek, tata od rodiny, nikoliv cerny kriminalnik ( v pravde mozna prodavajici Marlboro se spol.skodlivosti nula)-kaslu na malou porotu a autopsy, tohle je vrazda a nikdo to neokeca. Bohuzel tu ma slovo fizla neskutecnou vahu, rekl bych nasobne vetsi, nez slovo fizla v CR a to je sakra co rici.

Jasne, vezmu pistoli, dam ji borcovi k hlave a budu chtit zmacknout. Budu trenovany, (pulka z nich byli veterani z military, ) budu porad chtit zmacknout, obet/Gardner rekne, ze je nabita, at to nedelam, mraky bilych kolemjdoucich reknou, "ty vole, je nabita, nedelej to", ja to zmacknu, uleti p. Gardner hlava, pred porotou reknu-"Tvl-ja to nevedel, ja myslel ze neni nabita, jak jsem to mohl vedet"?
Porota me osvobodi, protoze p. Gardner mel v mozku vydut, vrozenou vadu, proto zemrel v podstate a ja dal budu buserovat lidi u NYPD a brat $80K rocne a vse ok. Jestli to tak vidite, tak ja nikoliv.
Neocon
0 # gogo 2016-08-29 07:46
Jakou si myslíte, že má v ČR slovo policajta váhu?
0 # Anonymní 2016-08-29 13:23
Jakou ma u soudu, ci v pripravnem rizeni, slovo fizla oproti slovu obz/obv. vahu? No rekl bych- asi jako slovo muze v muslimskem svete oproti slovu zeny.
Neocon
0 # gogo 2016-08-29 14:16
Jo takhle... tak to máte pravdu.
Já jsem to špatně pochopil a zaměnil to s respektem občana vůči policajtovi.
0 # Pefi 2016-08-29 20:32
neocon: Já jsem četl, že tam ti policajti naklusali, protože tam byla rvačka. Tu rvačku se Eric Gardner měl snažit roztrhnout, což se mu asi podařilo, když se přiblížili policajti, tak se rváči vypařili a zbyl tam sám Eric Gardner. Proto ani v daném okamžiku warrant mít nemohli a pana EG možná měli za aktivního účastnika pouliční bitky.

"kaslu na malou porotu a autopsy, tohle je vrazda a nikdo to neokeca."

Možná že to policajtům prošlo, protože obžaloba zkoušela vraždu (a já být v porotě, tak hlasuji nevinen), zatímco kdyby obžaloba zněla "negligient homicide", tak bych připustil, že to je dost dobře možné. Ale americký justiční systém znám ještě méně, než ten český. Osobně v tom vraždu nevidím, a je mi skutečně zcela jedno, jakou měl ten chudák barvu kůže.
0 # Anonymní 2016-08-29 21:08
Bohuzel, Pefi, mate (opet) spatne info. Oficialni i neoficialni verse vzdy byla kvuli cigaretam, tady mate citaci z te oficialni:

NYPD officers approached Garner on suspicion of selling "loosies" (single cigarettes) from packs without tax stamps.

Bez warrant, na zaklade anonymniho udani, se ho na nic ani nemeli ptat, natoz mu davat klepeta, ( tohle je amerika, ne cesko, tohle se tu nesmi) protoze prodavat kusovky je natolik smesne (ani u neho zadne nenasli), ze ho meli predvolat, ne to chtit v 5ti lidech resit.

To nebyla porota o tom, zda-li to byla vrazda, ci zabiti. Ta porota rozhodovala o tom, zda-li se "MUZOU" fizlove zacit tr.stihat. Jakmile jednou porota pred procesem rozhodne, ze nikoliv, v dotycne kauze uz nikdy nemuze nastat trestni stihani-nikdy!!!

Tedy, neprobehnul soud s tema fizlama a uz nikdy neprobehne. Ja nejsem blazen a neverim ve svetovy Mir-me by bohate stacilo, kdyby dostali 8cky za zabiti, a odsedeli si 3 roky/kazdy.
Priste by to mel kazdy dalsi fizl pred ocima-nejsem nedotknutelny, musim a budu se podle toto chovat. Takhle to je presne naopak-vezmu cloveku zivot, bezduvodne, kvuli kusovkam, nejaky "drban" to natoci, oblati to cela svet, ale nakonci buds nevinen, netrestany a budu dal chodit do NYPD. Hruza-des...
Neocon
0 # gogo 2016-08-22 14:48
Je zajímavá diskuse na německém serveru.
welt.de/.../...

Diskuse je očividně moderovaná a zdá se, že jsou vylučovány příspěvky, vykreslující reálný stav, zejména pokud obsahují odkaz na youtube.
Nevím, zda je důvodem odkaz na web mimo welt.de obecně, nebo někdo moderuje s politickým zadáním.
Můžete vyzkoušet sami co vám budou stačit síly a znalosti německého jazyka.
0 # Martin Kralicek 2016-08-22 16:43
Proboha koukněte se na video - to byla úplná maškaráda. Vousy na gumičce a Konvička plká na velbloudu. Tohle s invazí už tu bylo v daleko reálnějším vydání... rozhlas.cz/.../...
0 # Anonymní 2016-08-22 17:45
Co mi to video konvičkovců řekne o reakcích turistů v restauracích vzdálených desítky metrů?


Yossi
0 # gogo 2016-08-22 17:56
O reakcích asi nic, ale budete aspoň vědět, co se skutečně dělo.
Z toho se dá dovodit, jak to asi mohlo působit na lidi. Je to rozhodně lepší než se vzrušovat bez této znalosti.
0 # Anonymní 2016-08-22 19:13
Hele docente, běžte si radši připravit přednášku na podzimní semestr....Nebo další performanci se střelbou, nejlíp v Uherskym Brodě. Zlomit si tam jedno děcko nohu tak ste dneska v konečníku a ty Vaše WT fans se na vás vybodnou jako první. Tak snad příště
0 # Anonymní 2016-08-22 19:26
gogo:

A dá se to dovodit taky z očitých svědectví majitelů ix restaurací, ale ty tu místní hrdinové ignorují, protože proto. Kognitivní bias jak vyšitý.


Yossi
0 # Tomáš Pecina 2016-08-22 19:38
Samozřejmě. Některé ty restaurace mají i kamery, a k disposici jsou rovněž záznamy z policejního kamerového systému, takže doložit reakci veřejnosti na Konvičku by nemělo být obtížné.
0 # Pefi 2016-08-22 19:56
Yossi: Asi nikdo nepochybuje o tom, že se někteří turisté mohli vyděsit. Otázka je, zda vznikla masová panika, jak se nám pokouší vsugerovat média, nebo zda šlo spíše o ojedinělé případy.
0 # Anonymní 2016-08-22 20:33
Vy ste hlavička čéče.... Střílet do luftu slepejma v davu je v pořádku když nevznikne masová panika ale jen panika
0 # Pefi 2016-08-22 20:39
Představte si, že kousek od Slavkova se každoročně střílí dokonce i z děl a lidí jsou kolem tisíce.
0 # Anonymní 2016-08-22 21:48
TP:

Už je vidět i pohled z jedné restaurace
www.facebook.com/.../163729434061909

Tak čekám, zda se hrdinové omluví.

Yossi
0 # Pefi 2016-08-23 00:20
Yossi: O.K. díky. Tím, je prokázáno, že značná panika minimálně někde byla.
0 # Tomáš Pecina 2016-08-23 01:27
Dokonce bych řekl, že v takovém stupni, aby se dalo uvažovat o obecném ohrožení, arci toliko v nedbalostní podobě: že byl Konvička s vyvoláním paniky srozuměn, mu nikdo neprokáže, ledaže by to, trouba, sám přiznal.
0 # Daniela 2016-08-23 02:25
Diky za postovani, jen, ze ja neverim radovym Cechum ani nos mezi ocima a tak to video mi pripada prirozene neprirozene. Nevidim prime dukazy.
Ve ktere ulici, v kolik hodin, a v jake hospode se to odehralo ?
Vubec bych se nedivila, kdyby to byla dalsi performance.
Stejne typy utikajicich mladych lidi, jako z nejake skolni tridy, stejne stari, stejne pohyblivi. Je mozne, ze je to turisticka skupina studentu, divim se ale, ze mezi nimi nejsou typicti starsi turisti s batuzky nebo s nejakou taskou, misto toho divky jako modelky v minisuknich, no, nevim.
Nasla jsem si i pripadneho dirigenta. Ne toho fesaka z Thunovske ulice, tenhle borec nema hnedou bundu, je plesaty a ma modrou kosili. Asi uniforma zamestnance. Tento pan hned na zacatku videa pada srazen na zem, aby se v zapeti vynoril napravo u pultu a hned se, odvazne, zase vraci do stredu dupajicich komsomolcu..
Abych te panice verila, tak bych musela videt dav obstaroznich turistu, rodiny s detmi zachycenych na mestske bezpecnostni kamere, jak utikaji na ulici a snazi se schovavat do domu.

0 # Tomáš Pecina 2016-08-23 03:06
Nevěřím, Danielo, že by nějaká banda sluníčkářů riskovala zlomené nohy a minimálně modřiny jen proto, aby Konvičku zdiskreditovala, s tím, že se na podvod stejně poměrně rychle přijde (tak jako se přišlo na podvod s pobodaným muslimem ve Vršovicích).
0 # Daniela 2016-08-23 06:06
Porozhledla jsem se po panikarskych videiich o konvickovske taskarici a pravdepodobne se jedna o restauraci Kotleta v ulici U radnice, c.2. To je nekolik bloku od Staromestskeho, uz bych si nevzpomnela, zda je zde slyset strelba, to musi posoudit nekdo, kdo zna nove zvuky Prahy.
Kazdopadne opravim svou domnenku, mate pravdu, planovana panika slunickovych aktivistu to zrejme nebyla. (I kdyz o akci vedeli, rvali na namesti : "Xenofobe!")
Stale mi zde ale cosi nesedi, panika totiz vypada, ze mladym nekdo zavelel. Utikajici lide urcite turisti nebyli, takto obleceni chodi v kancelari..Ze by se blaseovani Prazaci nechali snadno vytocit ? Video, co jsem videla je od p.Sagla, z 14:16, odpoledni pausa, hadam. Take, kdo z nezasvecenych by vedel, ze Kotleta je pruchozi dum?

Zbyva mi jeste faktor prazskeho cisnika, typ Hrabalova J.Ditete. Odivuhodne oportunisticky a bystry. Co kdyz vrchni slysel petardy a hned ho napadlo, ze kdyz vyvola paniku, tak lidi utecou bez placeni, skoda se ovsem da desetkrate zvelicit a nejaky baksis z toho nakonec bude.

A stale je mi divne, proc zrovna video v restauraci Kotleta, kdyz je okolo nespocetne mnozstvi vselijakych hospod, restauraci a kavaren, ktere jiste maji i sve kamery.
Uvidime, mozna, ze se objevi i jina videa.
0 # maaartinus 2016-08-23 07:20
To jsem si nemyslel ze budu nekdy souhlasit s Danielou.

Pro hrdinne domobrance: Nebyl jsem tam, ale z fotek je evidentni ze vsichni co byli dostatecne blizko, aby mohli po Konvickach strilet, videli ze jde o srandu. To co bylo daleko videli asi prd a presne totez mohli delat.
0 # gogo 2016-08-23 08:16
Ještě jsem viděl video od jiného restauratéra, který tvrdil, že má svědka, podle kterého vznikla panika a měl to být přímo řidič toho jihad-car. Vzápětí o něm ovšem trvrdil, že seděl celou dobu někde jinde a na vlastní oči viděl tu paniku. Pán vypadal jak kolotočář, nepůsobili věrohodně ani jeden z nich.
Ohledně toho postovaného videa .. asi by to chtělo ověřit, zda mohli slyšet rachot z náměstí. Několik událostí z poslední doby ukazuje, že pražští sluníčkáři neváhají fingovat ani trestné činy.
0 # gogo 2016-08-23 08:33
tady další:
www.youtube.com/watch?v=PB37KfTV_6M

zatím jsem neviděl autentické video z daného místa a času, které by paniku prokazovalo
0 # Anonymní 2016-08-23 09:07
ad gogo:

Chemtrails!!! False flag. Vy jste fakt marný. Chybu neuznáte, jako pan Mikula.


Yossi
0 # gogo 2016-08-23 09:29
Čí chybu?

False flag se konala v poslední době několikrát
1. akce policie, kdy fingovali střety s tzv. radikály a orchestroval to muž v hnědé bundě, který ale oficiálně neexistuje
2. Radovánky v Praze, kdy si aktivisti pomalovali svoje vlasntí podniky
3. aktivista fingoval svoje napadení a dokonce podal TO na neznámého pachatele a sám se trochu píchl nožem. Tentokrát ale bezp. kamera zapracovala proti němu.

K tomu záznamu chybí časové určení. Dále je podezřelé, že by panikařili v uzavřené hospodě, co má vchod OD náměstí a běželi dovnitř traktu tak, aby se dostali NA náměstí.
Někdy si tam zkuste sednout a poslouchat, zda uslyšíte hluk z náměstí. Jde opravdu o Kotletu?
Třeba se někdo ještě ozve, kdo tam byl v inkriminovanou dobu.

Já nevylučuji, že se někdo mohl leknout nebo i polekat z toho práskání, pokud neviděl scénu a jen slyšel zvuky připomínající střelbu. Dokonce jsem si skoro jist, že takoví lidé musejí existovat. Ale myslím, že to nejspíš nemohli být lidé v Kotletě.
0 # Anonymní 2016-08-23 10:35
gogo:

Jo a 9/11. Ne, sorry, na tenhle konspirační suterén nebudu vážně reagovat.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2016-08-23 10:58
Toto moc jako false flag operation nevypadá. Podnik Kotleta identifikovala Daniela zřejmě správně, a nedokážu si představit, jak by někdo takové natáčení organisoval. V pondělí odpoledne už to nešlo, to byla restaurace plná lidí a museli by ji kvůli tomu zavřít, takže zbývá pondělí dopoledne, před otevřením. Ne, nezdá se mi to.

Kdyby někdo chtěl takovou věc pustit na web, spíš by postupoval tak, že by někde sehnal video paniky v jiné restauraci a přimaloval tam časový údaj odpovídající Konvičkově happeningu, podle zásady, že jakkoli blbá desinformace postačí, pokud cílová skupina něčemu věří. Ale pak by se zase neshodoval interier.
0 # gogo 2016-08-23 11:01
Co vám taky zbývá, když mám ohledně těch tří bodů pravdu....

Ale ohledně té Kotlety je ještě možnost, že to, co vypadá jako vchod z ulice, je ve skutečnosti vchod do toho zeleného prostoru směrem k náměstí. Pak by mohli práskání slyšet a byl by i logický směr pohybu. Mrkněte na to, až půjdete kolem, jestli to odpovídá realitě. Zase by ale mohli vidět jak na ten jihad-car, tak i na velblouda. Ale kdo ví, mohli se ti dobří lidé opravdu poplašit hned po první ráně a něco jim bránilo ve výhledu.
0 # Anonymní 2016-08-23 14:10
gogo:

Ano, ano, máte pravdu. :D Sice to vyvrací cca. 15 vteřin googlení, ale to je jedno, máte PRAVDU!!!


Yossi
0 # Anonymní 2016-08-23 14:23
ad Daniela:

Obvykle na Vás nereaguji, ale tohle je už nebetyčná pitomost, asi neumíte používat google maps, restaurace kotleta má malý vstup ulice u Radnice a jinak je to restaurace přímo na Staromáku (kotleta.cz/fotogalerie/zahrada.html), pak jsou tam stromy a pak přibližně to místo, kde vystupoval Konvička, takže to samozřejmě slyšel mohli a museli.

Kognitivní slepota zdejších islamobijců je fakt tristnější než u Hasenkopfa a Norska.

Yossi
0 # Daniela 2016-08-23 21:28
Ale Yossi,
uz jste neovladl nervy, ze.:-)
googlovala jsem ledabyle, pravda, zahrada mi usla, moc dekuji za upozorneni, protoze to dela celou vec jeste zajimavejsi a hlavne to potvrzuje mou spekulativni theorii, ze se jednalo o umyslne vyvolavani paniky neznamou osobou. . Ano, uz prihoriva. :-) Razem jsem zavrhla dirigenta v modre kosili coby choreografa. Nabizi se daleko lepsi moznost, coz je, ze nekdo neznamy vydesil hosty ucelne a zamerne. . Nemyslim, ze je vystrasil ten Konvickuv cirkus, protoze jak pisete, hoste meli moznost slyset a tedy i videt docela z blizka pruvod velblouda, auto s jihadisty s vousy na tkanicce, a taky pravdepodobne zahledli i tu kozu, co mela na sobe napis "Erotic city". Takze i tem cizincum (jestli to byli cizinci) muselo dojit, ze se jedna o nejakou blaznivou frasku. Kdyby na namesti nevideli a slyseli jen zvukove efekty, pak by se mohlo namitnout, ze nevedeli o co jde. V te zahradce ale museli vedet, vzdyt hoste nezaznamenali zadnou paniku na namesti nebo zbesily utek davu pryc k nim, zaregistrovali jen nejake divadlo. Masovy utek se smer od Staromestskeho nekonal, personal byl zrejme v pohode. Nicmene jedno individuum, ci par jedincu po "strileni" asi probehli stromy a kriceli shooting, run, hide inside nebo neco podobneho a hnali takto vydesene turisty dovnitr. . Provokater/i vydesili ty mlade lidi. Z takove paniky, ve ktere by se nekdo zranil, z te by profitovali hlavne anti-konvickovci, pac by dokazali Konvickovi skodlive sireni poplasne zpravy..

MK je fanatik, tomu by masova panika take nevadila.

Skoda, ze nevim presny cas, kdy zacla performace konvovych islamobijcu, nahlasena byla na dve hodiny odpoledne. Jestli by totiz zacalo predstaveni presne ve dve hodiny, pak na videu jsou ty zvukove efekty strileni slyset jen asi minutu, snad tri, hned na zacatku, - tedy velice zhruba by strileni skoncilo okolo 14:o5.
Videozaznam uprku ale hlasi 14:16, coz by bylo nekolik minut po aktualnim strileni...

Kdyby ceska media hlasila zpravy objektivne a bez hysterie, pak by umkly spekulace.







0 # Anonymní 2016-08-23 23:22
Obecné ohrožení? Otázkou ovšem je, kdo koho ohrožoval. Nejspíš ale ohrožoval ten, kdo začal řvát, že se střílí (ač to nebyla pravda), případně ten, kdo se rozběhl jako první. Ani v jednom případě to ovšem nebyl Konvička.

Jan
0 # Anonymní 2016-08-24 09:17
ad Daniela:

Dále reagovat nebudu, protože překrucujete, co píšu (říkám, jsou tam stromy, vidět nebylo, a Vy hlásíte, že uznávám, že vidět bylo) a dál si jedete svou.

Yossi
0 # Anonymní 2016-08-22 18:04
Krnáčová chce úředníky vyhodit
zpravy.idnes.cz/.../...
0 # Anonymní 2016-08-22 19:24
Tak už je zřejmé, že magistrát dopředu věděl, že bude střílení a tak:
pbs.twimg.com/media/CqeZa1JWgAEzeQv.jpg

Tak snad Krnáčová splní, co slibovala a budou padat hlavy.

Yossi
0 # Anonymní 2016-08-22 20:48
Krnáčová má v kompetenci úřednictvo? To jsou mi ale novinky.
0 # Anonymní 2016-08-22 22:03
Ano, máte pravdu, úředníci jsou nezávislí, a svišť ju potom balil do fólie.

Yossi
0 # Tomáš Marný 2016-08-22 21:51
Výtržnictví je tak gumový paragraf, že to pod něj schovají úplně v pohodě. Procházejí jim i daleko šílenější konstrukce.
0 # Anonymní 2016-08-23 09:26
Legrační je, že když Kanystrovi nějakej harant odvedle pověsil na vrata zjevně dětskou malůvku se škrtnutou konví, docent šílený strachy chtěl, aby byla zalarmována div ne tajná služba, nejmíň pak protiteroristický...
0 # Anonymní 2016-08-25 08:19
Tolik paranoii a hysterie může vyvolat jen recese, mířící do černého.
0 # Anonymní 2016-08-29 13:21
Nevíte jak je to s výroky na internetu?

Pan Konvička čelí nějakému vysvětlování za příspěvek někdy v minulosti na facebooku.

Jak daleko do minulosti je možné použít tyto příspěvky? Třeba před dvaceti lety , je možné je použít jako podklad k obivnění?
0 # Anonymní 2016-08-29 17:42
Ještě - máte to i vy nějak ošetřeno zde? Archiv je tu od roku 2009 třeba pan Pecina napsal extremistický článek ( tehdy mu to možná tak extremisticky neznělo ) nicméně dnes už je to "zločin", který zapomněl ošetřit/ korektně upravit...

Jak se člověk může právně bránit, přeci nemůžu prohledávat celej internet, kde jsem co před xx lety napsal netuše, že to bude dneska zločin :(
0 # Tomáš Pecina 2016-08-29 19:06
Trestní právo nepůsobí zpětně, takže nic prohledávat nemusíte.
0 # Anonymní 2016-08-30 08:50
ad 1) a extremistický závadný výrok tady byl vyvěšen v roce 2009, a několik let tady beztrestně visí, ale až si jich někdo všimne, tak za ně budete potrestán? Nebo se ta závadovost také nějak promlčí?

ad 2 ) ti kteří pod výrokem něco komentovali či reagovali např. na technické komentáře např. problémy jazyka (psaní í/ý) v diskusi a výroky výše pořádně nestuodvali, jejich závadovost si neuvědomili či dokonce ignorovali a podnět k prošetření včas nepodali ti jsou taky nějak vinni?
0 # Anonymní 2016-08-31 18:28
Tak jiný příklad, citace z Slep. hole

... nyní soudce Ústavního soudu, který se neváhá nechat uvádět jako „prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc., Univ. Priv. Prof.“ K tomu asi není co dodat; že se jedná o pitomce, ...

Za X let nějak J.F. objeví váš web, všimne si, že jste jej urazil a podá na vás žalobu na ochranu na cti... Je nějaké omezení na X? Jake expresivní výrazivo můžete bezpečně použít - zachrání Vás před stíháním, to, že jste použil pitomec, ale třeba idiot už by byl problem...
0 # Tomáš Pecina 2016-08-31 18:59
X = 3, dále by se Fenyk mohl domáhat toliko odstranění text, ne odčinění újmy, ani ve formě omluvy, ani relutární satisfakce. Ale neuspěl by, je osobou veřejně činnou a moje hodnocení nebylo zjevně nepřiměřené.
0 # Anonymní 2016-08-31 20:20
Díky... A X se počítá od publikování nebo okamžikem, kdy to JF zjisti?... a pokud svou tuto vetu zopakujete jinde znovu, tak běží nove X?
0 # Tomáš Pecina 2016-08-31 20:29
Od okamžiku, kdy Fenyk zjistí, kdo je osobou povinnou k odčinění újmy (§ 620 odst 1 in fine ObčZ).
0 # Tomáš Pecina 2016-08-31 20:29
Ano, pokud větu zopakuji, běží promlčecí lhůta znovu ve vztahu k tomuto novému výroku.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)