Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Ve slovenských vlacích se vyskytuje leccos; od letošního dubna též speciální Kotlebovy protiromské hlídky, jež se zdají být úspěšným prostředkem pro zvyšování popularity Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) a trnem v oku Ficově vládě, jež by je ráda zakázala, jen neví, jak na to. Propagační video ke hlídkám publikovala sama ĽSNS:



Dle videa soudě, v tmavozelených stranických tričkách odění gardisté mají přísně zakázáno hovořit o Romech jinak než jako o asociálech, aniž by pouštěli ze zřetele, že jejich úkolem je chránit slušné lidi, tedy ethnické Slováky, právě před Romy, případně přistěhovalci a další méněcennou verbeží.

Význam hlídek bych nepřeceňoval: stranické milice jsou sice vždy příznakem potenciálně nebezpečného vývoje, avšak v této podobě jsou spíš ventilem, jímž společnost upouští páru ethnického napětí, než prvkem, který by tento konflikt eskaloval. Jistě, být Romem není na Slovensku nic příjemného, a setkání s vlakovou hlídkou tento nepříjemný zážitek jen umocní.

Právně nás zajímá, zda lze hlídky a jejich působení ve vlacích zakázat. Prvním prostředkem byla změna přepravního řádu Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., podle něhož je bez predchádzajúceho písomného povolenia ZSSK vo vlakoch zakázané vykonávať činnosti, ktoré nesúvisia s hromadnou osobnou dopravou a poskytovaním služieb spojených s prepravou verejnosti, a to ani s platným cestovným dokladom. Bez písomného súhlasu ZSSK je zakázané podnikať alebo vstupovať do vlakov ZSSK za týmto účelom, vykonávať predaj, propagáciu alebo uskutočňovať politickú agitáciu, podporu alebo popularizáciu názvu, značky, programu alebo hesiel politickej strany, politického hnutia alebo kandidáta, umiestňovať alebo rozdávať letáky, respektíve realizovať na tento účel alebo v súvislosti s tým akékoľvek úkony.

Troufáme si tvrdit, že toto fungovat nebude. Hlídková činnost není politickou agitací a je absurdní, kdyby měly být zakázány samotné stranické symboly na zádech milicionářů, je-li všude, vlaky a nádraží v to včítaje, politická agitace přítomna vrchovatou měrou. A v nejhorším případě si Kotlebovi muži oblečou trička bez potisku – a bude.

Dalším pokusem má být novela drážního zákona, uvádějící: Dohľad nad verejným poriadkom, ochranu základných práv a slobôd, ochranu života a zdravia cestujúcich prepravovaných vlakmi osobnej prepravy a na železničných staniciach a ich majetku vykonáva Policajný zbor alebo osoba určená prevádzkovateľom dráhy alebo dopravcom. To je arci vyloženě směšné, že tyto činnosti jsou monopolem veřejné moci, je bez dalšího jasné přímo z ústavy.

Aby se dala hlídková činnost zakázat, bylo by třeba ji nejprve právně relevantním způsobem definovat, a to je prakticky nemožné. Gardisté cestující nekontrolují, za normálních okolností neoslovují, pouze mlčky procházejí vlakem a zasahují až ve chvíli, kdy by byl oprávněn jednat kterýkoli cestujících.

Protože hlídky nejsou organisovány jako právnická osoba, jedinou cestou by zřejmě bylo rozpuštění celé ĽSNS, kde má Ficova vláda silnou oporu v rozsudku ESLP ve věci Vona v. Maďarsko. Jinou věcí je, zda by takový postup byl moudrý, protože nejen v České republice platí, že oposici je potřeba porazit u voleb, ne u soudu. Korupce je přitom na Slovensku ještě větším problémem než v České republice, Robert Fico je živoucím symbolem nepoctivého, zcela zkorumpovaného politika, takovým malým středoevropským Ferdinandem Marcosem, a členové jeho vlády mu zdatně sekundují. Mohlo by se proto snadno stát, že pokus o soudní rozpuštění Kotlebovy strany by vzal nepěkný obrat – nejpozději u příštích voleb. Marian Kotleba totiž není neschopný Tomáš Vandas, ale velmi obratný populistický politik.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-08-19 22:37
Uplne mi to pripomina dute hlavy z MP... buzerovat, otravovat, karat a napominat, zadne vylozene vadne jednani na videu zachyceno neni.
Pokud lezet na travniku je protipravni jednani, je nacas, aby tato civilizace skoncila.
0 # maaartinus 2016-08-20 00:56
No jiste, cokoliv podobneho PaChum nutne vede k buzeraci. Mnohem lepsi by bylo kdyby policie a MP pracovali pro obcany a ne proti nim (zabukareni a sezeni v kanclu je jejich neznamejsi cinnosti; cest vyjimkam). Kdyby fungovali jak maji, zadne hlidky by pri rekordnim poctu cajtu nebyly potreba a kdyz uz by vznikly tak by s nimi nikdo nesympatizoval.

Je jen otazkou casu kdy hlidky nekoho zachrani pripadne nekoho bezduvodne napadnou a je otazkou co se stane driv. Jeste bude "veselo".
0 # Soudruh Stvořitel 2016-08-20 18:19
Cikány je potřeba buzerovat za cokoliv, ale jinak sezení na trávě nevadí. Romové vyžadují pozornost a přímo si ji vynucují (je vůbec někdo, kdo si toho nevšiml?) Tím, že si jich všímáme je vlastně začleňujeme do naší společnosti. Původním obyvatelům stačí říci jednou nebo vůbec, většinou pochopí. U cikánů to trvá mnoho let, někdy se musíte (snažit v neziskovce) opakovat celý život.
0 # Tomáš Pecina 2016-08-20 20:51
To je právě podstata problému. "Buserovat" opilce tímto způsobem může kdokoli, aniž by se dopouštěl protiprávního jednání. Jde tedy o to, zda stranická hlídka smí totéž, co by směla kterákoli fysická osoba, a odpověď je nutné hledat ve mnou zmiňovaném rozsudku ve věci Vona.
0 # Anonymní 2016-08-20 09:55
Co je to to PaCH? Dekuji za informaci.
0 # Anonymní 2016-08-20 10:12
0 # Anonymní 2016-08-20 13:10
Na tom konání neshledávám nic protiprávního , snad s vyjimkou buzerace toho ozraleho Cikána, co leží ráno opilý v parku.....:) plus nezdá se, ze by bílým Slovákům tahle činnost vadila, tedy tem co jezdí tim vlakem nevadí evidentně urcite .... Kdo zažil tlupu slovenských cikanu ve vlaku asi vi, co rikam :)
0 # gogo 2016-08-22 07:52
Ono je hlavně smutné, že standardní nástroje, tj. policie a městští strážníci se místo této činnosti (zajišťování pořádku) věnují čím dál víc buzeraci v oblasti dopravy atd.
Jestli to vypadá pod dohledem železničářů, policie a strážníků tak, jak si myslím, tak musí být občané kotlebovým hlídkám vděčné a vydá to za milion utracený za předvolební reklamu.
0 # Anonymní 2017-04-22 17:28
Macurovy hlídky:

Neplatiče jízdného asistenti nepouštějí do ostravské MHD. Už si stěžují
ostrava.idnes.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-05-10 20:32
Černí černí pasažéři
neviditelnypes.lidovky.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-05-19 15:49
Vyženeme živly z MHD. Slušný člověk se nemá čeho bát, kdo je podezřelý, víme předem
nazory.aktualne.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-05-19 20:44
Není správné kvůli tomu neplatiče - notorické i náhodné - do autobusů a tramvají vůbec nepouštět, bránit jim měkkým násilím, aby se přepravovali. Co když opravdu urgentně někam spěchají?

Jojo hergot to je sviňárna, já tuhle taky spěchal a do letadla mě bez letenky nepustili. Co hůř, občas nepustí ani s letenkou, protože je prý plno. Rasýzmus a dyškrymynácyja to je!
0 # Anonymní 2017-06-06 14:34
V Brně chtějí páchnoucí lidi vyhazovat z tramvají. Mají na to i speciální tým
info.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-06-06 14:35
Na kuřáky před bary a lidi popíjející v ulicích dohlíží v Praze tým ranařů
praha.idnes.cz/.../...
0 # Anonymní 2017-06-06 19:16
Kontrolovat klid v Praze může každý, uniformu ranařů sežene na Facebooku
praha.idnes.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)