Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

K případu dvacet let staré vraždy mafiána Antonína Běly budiž řečeno, že poškozeného nebyla škoda, tak jako nebyla o několik let později škoda Františka Mrázka, kterýžto si zřejmě vraždu prvně jmenovaného objednal. Obě vraždy byly skutkem společensky nanejvýše prospěšným, žel, zákon vidí věc jinak a policie se proto rozhodla, těsně před uplynutím dvacetileté promlčecí doby, z Bělovy vraždy obvinit Pavla Šrytra a Jána Kaca.

Neuvěřitelné ovšem je, že soud vzal oba obviněné do vazby. To máme za frapantní zneužití toho institutu, neboť vazba je subsidiárním prostředkem, jak zajistit účast obviněného v trestním řízení a zároveň chránit společnost před jeho další trestnou činností, případně mu zabránit v ovlivňování svědků. Když Šrytr s Kacem nikoho dalšího nezavraždili během uplynulých dvacet let, není důvod k obavě, že by tak učinili nyní (ostatně tento vazební důvod zpráva neuvádí), a obavy z útěku musí být podloženy konkrétními skutečnostmi, které ji vytvářejí: nemůže postačit, že obviněným hrozí vysoký trest a proto se možná – třeba – snad pokusí vzít roha.
Výsledek trestního řízení, prováděného s tak enormním časovým odstupem od skutku, je vždy nejistý; i to měl soud vzít v úvahu. Ale to bychom nesměli být v České republice, nejzápadnější výspě Orientu v Evropě, kde nemůže být pro soudce méně významné hodnoty, než je osobní svoboda občana.

Komentáře   

0 # Tomáš Marný 2016-07-20 11:28
Hlavně je pofidérní obvinění takhle pozdě. Zbraň s otisky prstů asi těžko po deseti letech našli, tak to je zase postavené na slově nějakého placeného práskače.
0 # Tomáš Marný 2016-07-20 11:31
Velmi oblíbený je též vazební důvod D) ... "je to nějakej cizinec".
Klasikou je potom vazební důvod E) ... "jsou to nějaké daně a je to strašně složité".
Asi by se dalo najít i pár dalších oblíbených vazebních důvodů, které nejsou uvedeny v trestním řádu, avšak všichni o nich vědí a počítají s nimi, když podávají takové návrhy.
0 # Anonymní 2016-07-20 16:18
Taky může být důvodem to, že obvinění by se mohli k TČ přiznat spoluvazebníkovi mluvíce ze spánku. Se divím, že tato varianta se ještě nevyzkoušela.
0 # Anonymní 2016-07-26 12:45
Vyzkoušela, mladý Nečesaný by mohl vyprávět.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)