Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

V rámci nezdařeného pokusu o putsch (či co to bylo) provedla Erdoğanova exekutiva masivní útok na místní justici; jejím cílem se staly přes dva tisíce soudců a blíže neupřesněný počet prokurátorů. Což je jistě neblahou známkou věcí budoucích: justice, representovaná především svým personálním substrátem, tedy soudci, je nesmírně cenným aktivem každé demokratické společnosti, protože soudy jsou vposledku tím jediným, co dokáže čelit mocenské zvůli. Když selžou ony, přicházejí na řadu presidentem, tedy nikoli tureckým, nýbrž pro změnu českým, zmiňované kalašnikovy. Demokracie skončila, zapomeňte.

Aby byly soudy schopny tuto důležitou roli zastávat, musí být splněny dva předpoklady: formální, jímž je pravomoc soudů postupovat proti exekutivě, a materiální, daný ochotou a začasté odvahou soudců tuto pravomoc využít. Chybí-li kterýkoli z nich, je justice k ničemu a stává se toliko potvrzovací instancí exekutivního rozhodování.

České soudnictví, jak víme, bylo personálně zdecimováno ve dvou vlnách: nejprve, na začátku minulé války, odstraněním židovských soudců, poté, arci daleko důsažněji a definitivně, zgleichschaltováním stavu komunistickými čistkami, vulgo zlidověním soudnictví, jež proběhlo především v letech 1948–50.

Polistopadový régime se ukázal sametovým i v tomto směru: špatní, totalitnímu státu loyalní (čti: ustrašení a/nebo oportunističtí) soudci zůstali a všichni se svorně tvářili, že tak to má být, že být soudcem je přece odborná – a toliko odborná – záležitost. Soudce nemusí být charakterní člověk, postačí, bude-li dobrým odborníkem-právníkem.

Výsledek vidíme na každém soudu, kde bezmála co soudce, to morální zrůda, representující to nejhorší z polistopadového vývoje. Dokonce bych řekl, že v této zemi neexistuje horší a mravně zkaženější společenská skupina, než jsou soudci: líní, k právu a spravedlnosti indiferentní, oportunističní, namnoze úplatní, charakterem plně srovnatelní se zločinci, které soudí. Dokonce, myslím, i politici jsou proti soudcům v průměru hotovým vzorem občanských ctností.

Pokud by se našel diktátor, který by zemi soudců zbavil tak, jako to činí turecký president (nyní spíš už jen diktátor), udělal by pro tuto zemi to nejlepší, co by udělat mohl. Jen, pochopitelně, by je nesměl nahradit lidmi ještě horšími než jsou ti, kteří dnes taláry s fialovým lemem oblékají. A to by asi byl problém, protože kvalitní a sebevědomou justici nevybudujeme za pět ani za deset let, ta vzniká dlouhá desetiletí. Přesto, bohužel: i nic by bylo více než to, co máme nyní.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-07-19 21:41
Dobrý den,

víte vůbec o nějakém soudci z našich luhů a hájů, o kterém z vaší zkušenosti můžete říct, že je to poctivý, férový člověk? Určitě se jich najde aspoň na dvě ruce prstů. Rád bych si početl nějaké jejich závěry. O těch špatných někde čtu pořád...
0 # Tomáš Pecina 2016-07-19 22:34
Příjemně mě překvapila Šimáčková. Myslel jsem si, že bude rozhodovat aktivisticky, selektivně podle svého politického přesvědčení, ale zatím se to neprojevilo. Ovšem je jasné, že lidé kolem ní jsou těžce "sluníčkoví" a obtížně je bude zvládat a nutit k objektivitě a neutralitě.

U NSS je to teď slabé, co odešel Šimíček. Snad Šimka, občas mají světlé okamžiky Baxa a Mazanec, to je tak všechno. Je to taková rozhodovací bída, že poslední dobou přestávám judikaturu NSS číst.

U NS Hrachovec a Mikláš, v civilu nikdo (poslední dobrou soudkyní na civil tam byla Brožová, zbytek jsou komunistické kreatury jako např. Ištvánek).

U vrchních soudů vůbec nikdo, u krajských soudů spíš výjimečně, jsou to bašty komunistického soudnictví. Čas od času se objeví dobrý mladý soudce na okrese (Plch v Mostě, například), ale odvolačka ho rychle "postaví do latě".

Takže asi tak…
0 # Unknown 2016-07-20 13:06
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Unknown 2016-07-20 13:07
V civilu třeba Gallus, Vrcha a Horák. Dobrou zkušenost mám i se Škárovou.

PV
0 # Anonymní 2016-07-29 12:28
Přesně tak! Kateřina Šimáčková se zatím jeví jako jedna z nemnoha výjimek.

Richard
0 # Anonymní 2016-07-20 09:29
Řekl bych, že je na tom pozitivní jedna věc. I soudce je možno odvolat ze dne na den a ani pes po nich neštěkne.
0 # Soudruh Stvořitel 2016-07-21 03:01
V jednom režimu se bojí o práci a v druhém o život, vychází to na stejno. Aby mohla moc růst musí někde brát, u nás se tradičně zobe po drobkách. Drobek velikosti koblihy, drobkaře dráždí.
0 # Anonymní 2016-07-21 10:41
"Dokonce bych řekl, že v této zemi neexistuje horší a mravně zkaženější společenská skupina, než jsou soudci...." ale no tak, co to z Vás zase leze?

Já mám skvělou již dvojí zkušenost se Šottem z P-5, nicméně už jsem potkal spoustu soudců, povětšinou těch mladších, kteří mi přišli zcela v pořádku.
0 # Radek Mikula 2016-07-21 17:50
Vaše rozumy mi připomínají můj vlastní optimismus, s nímž jsem před pěti měsíci oznamoval K. Krejčové, že má tu nejlepší soudkyni na Praze 1. Všichni, se kterými jsem pak mluvil, to potvrzovali.

Za pár týdnů nato, po procesně výtečně vedeném jednání, Edita Beranová vynesla odsuzující rozsudek podle zjevně absurdní obžaloby. Naštěstí později zrušený, ačkoli kdo ví...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)