Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Nečekaný dárek ku zpestření nudného léta nám připravil Městský soud v Praze, jehož senát soudružky soudkyně Hany Hrnčířové se pustí do souzení teroristického útoku ve fasi přípravy, resp. nepřekažení. Obžalovaní Martin Ignačák (jako jediný dosud vazebně stíhaný), Radka Pavlovská, Petr Sova, Alexandra Ščambová a Katarína Zezulová by měli mít poměrně snadnou úlohu, ovšem nepodceňoval bych schopnosti obhájců ex offo: tito jedinci, pokud si dají záležet, dokážou svým výkonem dostat do vězení i osoby zcela nevinné, jak se ukázalo v nedávno Ústavním soudem napravovaném případu černého pasažera Víta E. Hassana (jeho případ poměrně dobře znám a mohu zodpovědně prohlásit, že kdyby si onen nebyl i přes varování ponechal zcela neschopnou a jeho zájmy evidentně poškozující obhájkyni – právě takovou, jaká by se líbila Karlu Čermákovi –, jistou JUDr. Kateřinu Dlouhou z Prahy, nikdy se do vězení nemohl dostat).

Tedy se budeme příští týden těšit.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-07-27 08:08
Mňo. Asi málokdo normální (především tedy neprávník, jejichž systémová podjatost na jednu nebo druhou stranu je inherentní) by na základě dostupných informací pochyboval o vině váguse Hassana. Asi ÚS nemá co lepšího na práci, když shazuje takovéto "jasné" případy. Podle stejného mustru by musel shodit, odhaduji, alespoň polovinu rozsudků, nemluvě o např. prakticky všech přestupcích řešených PaChy. Myslím, že v tomto případě bylo relativně solidních důkazů dost, rozhodnutí soudů byla až na menší excesy celkem přesvědčivá. Pokud bychom skálopevně trvali na "prokázání viny mimo jakoukoli rozumnou pochybnost", tak asi soudy nemají co soudit. Prakticky vždycky lze zhypotetizovat nějakou "rozumnou pochybnost". Dva roky natvrdo se mi ovšem zdají poněkud nadbytečné, dal bych podmínku.
0 # Tomáš Pecina 2016-07-27 20:01
Obvinění bylo na vodě: Hassan policisty a revisory z krádeže ani neobvinil, jen řekl, že mu pak peníze chyběly: klidně je možné, že je ztratil při běhu. Toto byl a limine jasný případ, ale v opačném smyslu. Jen souběh zcela inkompetentní obhajoby, jeho nedůvěryhodného vystupování (on vypadá, jako by lhal, i když mluví pravdu – a nemůže za to) a snahy policie ho "udělat" vedl k rozsudku.
0 # Anonymní 2016-07-28 09:48
Tož já chápu, že se Vám tento exces ÚS velice převelice "hodí do krámu" (systémová podjatost), ale proboha, váš výkon zde se moc neliší od výkonů těch, které jindy tak často a oprávněně kritizujete. Formalisticky vytrháváte z širšího kontextu jednu věc a tváříte se, že tím je to "jasné". Tam snad nebyla jen ta "zmizelá" obálka s 10kKč. Šlo i o obvinění z násilného fyzického napadení, zkopání, ukradený či uloupený diktafon a dva mobily, ale mimo jiné i o zneužití pravomoci úřední osoby u těch cajtů. Samozřejmě i ta obálka byla nad vši rozumnou pochybnost vymyšlená s úmyslem nadrobit PaChům problémy.

Já neřeknu, kdyby Hassan byl řádný bezproblémový občan, poprvé v konfliktu se zákonem. Ale víme o něm, že již byl předtím několikrát soudně trestán i pro trestnou činnost vůči revizorům či dalším cestujícím v městské hromadné dopravě (zcela pravděpodobně i tehdy "bájil", až se mu od huby prášilo), tentokrát opět jel načerno MHD (přičemž měsíc předtím měl prokazatelně 10kKč, čili asi to nebylo pro hmotnou nouzi), při kontrole utekl revizorům, bránil se (oprávněnému) zadržení. A jeho relativně nesmyslným tvrzením se má přikládat stejná věrohodnost, jako nejméně čtyřem pravděpodobně bezúhonným občanům, ze dvou různých nezávislých organizací? Dle mého to je jasný exces ÚS, který to měl odmítnout pro zjevnou neopodstatněnost, jako to udělal NS (který se ale dovolání podrobně věnoval). Celkem můžu pochopit i ty PaChy, že ho konečně chtěli "udělat", jak píšete. A možná, že jakožto u recidivisty, který je zjevně nepoučitelný, je namístě i ten trest natvrdo.
0 # Anonymní 2016-07-28 12:18
Celkem můžu pochopit i ty PaChy, že ho konečně chtěli "udělat"

si robite srandu, ze?
0 # Anonymní 2016-07-28 14:43
Nie. Ak bysom si chcel robiť srandu, napísal bysom trebárs:
Idú dvaja policajti po ZOO.
Jeden z nich uvidí ťavu a vraví tomu druhému:
"Kukaj tu, ako zbili koňa."
0 # Anonymní 2016-07-28 14:51
skusim este raz:

Celkem můžu pochopit i ty PaChy, že ho konečně chtěli "udělat"
0 # Anonymní 2016-07-29 08:43
Co já s tím?

Vy to nemůžete pochopit? Nebo nemůžete pochopit, že někdo jiný to pochopit může?
0 # Anonymní 2016-07-29 11:33
Váš názor mi připomíná názory esenbáků za totáče. Situace je úplně jednoduchá. V řízení, v němž byly obviněni revizoři a policajti nebylo prokázáno, že se stalo to co tvrdil cestující. A následně v řízení o křivém obvinění nebylo najisto prokázáno, že stalo něco jiného, než co tvrdil cestující. Nebylo tedy prokázáno ani to, že by došlo k trestnému činu ze strany revizorů a policistů a ani to, by že došlo ke křivému obvinění. Snad to pochopíte.

Richard
0 # gogo 2016-07-27 08:50
OT
lidovky.cz/.../...
---
Lidem, kteří veřejně schvalují teroristické útoky nebo otevřeně vychvalují teroristy, bude hrozit až dvanáct let za mřížemi. Novela vychází z požadavků mezinárodních organizací Finanční akční výbor (FATF) a Moneyval, podle nichž má Česko v­zavádění podobných opatření skluz.
Zdroj: lidovky.cz/.../...
---

Tak skluz, říkají soudruzi z akčního výboru.
Myslím, pane Pecino, že budete mít práce až nad hlavu a měl byste si přibrat i nějakého pomocníka.

A pánové... hlavně žádné řeči o vyšším principu a zastupujícím říšském protektorovi.
0 # Soudruh Stvořitel 2016-07-27 12:56
Moji prioritou je potkat ho v křoví a těm léčitelům kterým se to podařilo, tiše závidět. K jménu Hassan se nemohu vyjádřit, pro svoji podjatost.
0 # Radek Mikula 2016-07-30 01:08
Co takhle zevšeobecnit si své odhodlání nevyjadřovat se, nácíčku?
0 # Radek Mikula 2016-07-30 01:24
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Daniela 2016-07-27 22:11
Pan Hassan sice bojoval proti neonacistum, ale jeho obcanskopravni hvezda pohasla a i v ocich ctenych soudcu se zkompromitoval, jak vidim. Bylo na case. Jeho vypoved o obalce s desetitisici korun, kterou musel nosit u sebe, aby mu ty penize nesezraly mysi je hodna bohnicke lecebny..(Nehlede na to, ze pry z financnich duvodu musel jezdit verejnou dopravou bez placeni.) Nasledne jsou slabomyslni i ti, co se zasazuji o Hassanovu duveryhodnost.
Na trampoty a muceni pana Ignacaka uz poukazala vitacka immigrantu a ochrankyne Kliniky, Sasa Uhlova, to nebudu rozebirat.
Pan Sova je zajimavejsi komik, v rozhovoru upresnil, ze on je obeti zakernych agentu, navadeli ho, ale on planovany skutek vyhodit vlak do povetri oddaloval.. Ihned pana Sovu propustit a dat mu rad obcanskeho hrdinstvi !
0 # Radek Mikula 2016-07-30 01:22
Nevím, jestli jste imigrantka, nebo potomkyně imigrantů (při Vaší prostotě se mi ale nezdá, že byste pocházela z natolik kulturního prostředí, v němž by se mohla dlouhodobě udržet rodná řeč). To je ale jedno. Spíš přemýšlím, co jste zamýšlela vyjádřit svými větami.

Připadá Vám v pořádku, že je někdo odsouzený v situaci, kdy stojí tvrzení proti tvrzení?

Líbilo by se Vám, kdybyste během zadržování neměla. co jíst?

Přijde Vám věrohodné, že se někdo roky angažuje v pacifistickém hnutí a najednou se rozhodne podílet se na útoku proti vlaku s vojenským materiálem, a to hned potom, co jsou na něj nasazeni fízlové?

Odpovědi, prosím, konzultujte se svým psychiatrem.
0 # Radek Mikula 2016-07-30 01:23
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Anonymní 2016-07-29 04:05
Soud není jen druhého, ale i třetího:

infosoud.justice.cz/.../...
0 # Daniela 2016-07-30 17:30
Prostota usudku na svetove urovni vyhrava, soudruhu Mikulo,
intelektualnich vagusu je na svete neurekom, vetsina v techto hnutich jsou vlastne prizivnici na spolecnosti. Druh : 'antfa plebiscitum' . Zamerime li se blize, tak jejich ostentativni odpor k civilisaci se sklada ze sbirani drobku, ba primo odpadu teto civilisace. Nemam nic proti alternativnimu stylu zivota, ale za svoje, prosim. Za vase penize.
Zabirat budovu, kterou si nevybudovali, dle obecneho prava jim nepatri je opet sofistikovane prizivnictvi. V pripade prazske Kliniky uz jejich "mirumilovne" chovani silne vycpelo, zdiskreditovali se a proto ja jim neverim ani to, ze jim nekdo do prostoru nahazel zapalne lahve. Tento utok dle meho usudku si anarchiste spachali sami.
Pacifiste ?? Ha ha. Proc se teda pojmenovali : "Sit revolucnich bunek " ? Jsou to ubozaci, uz proto, ze se nechali nachytat, rekneme, ehm, prumernymi ceskymi fizly. Tam uz se zbytky rozumu meni v debilnost, kdyby totiz pacifiste meli jen spetku soudnosti, poslali by policejni agenty do haje.
Ja se do takove situace mohu tezko dostat, beru kausu jako detskou hru Kovbojove proti indianum a sleduji, jak se ceska justice cvici a trenuje v procesnim pravu.
Emigranti jsou hrdi na svou byvalou vlast - Povazte, jak je Cesko svetove, ted uz ma i sve teroristy... :-))
0 # Radek Mikula 2016-07-31 19:03
Proč cítíte nutkání psát tolik hloupostí? Rozčiluje Vás, že ne všichni lidé jsou morálně retardovaní jako američtí voliči Donalda?

1, Síť revolučních buněk a anarchpacifisté jsou odlišné subjekty, které se policie snažila propojit asi jako Neěase a zlato v bankách (tomu jste také uvěřila?).

2. Anarchopacifisté nečelili průměrným policistům. Kdyby policejní provokatéři představovali standard české policie, tak by dnes už byla většina místních anarchistů za mřížemi.

3. Klinika se už natolik zdiskreditovala, že soud uznal dočasné právo aktivistů působit dál v jejím objektu. Vedle toho Praha uvažuje o odkoupení budovy, aby jí mohla právě jim zdarma pronajmout. Konec světa, že?

Přinejmenším poslední půlstoletí je v USA dobou intenzivního zpochybňování hlavních základů západní civilizace. To již vytvořilo kontrakulturní tradici, která patří k tomu nejlepšímu, co Američané dali světu. Kde se tam teď bere tolik tupců, kteří tohle nedokáží vnímat? Možná se mi to povede pochopit čtením Vašich příspěvků.
0 # Daniela 2016-08-01 00:05
Podivejte, Mikulo,
radovemu obcanovi je zcela fuk rozlisovani mezi druhy anarchistu, zrovna tak jako je mu fuk rozlisovani socialismu a komunismu. To je parketa salonnich rebelu, tluchubu, kteri sice verbalne exceluji, papouskuji svedomite myslenky Marcuse a Habermase, ovsem obsah, osobni kognice jejich myslenek je na urovni zaka pomocne skoly.
Mne je uplne jedno, jak mesto Praha nalozi s tou barabiznou Klinikou, mozna bude fungovat jako tajna mucholapka pro silene anarchisty, co ja vim. Jako odstrasujici reklama pro okupanty budovy, socialni inzenyry, mne bohate staci jejich terorisovani sousedske Rizkarny, arogantni, snobske chovani a neschopnost se zviditelnit positivnimi ciny. Lakaji tam uprchliky, uz ty chudaky predem lituji, leda, ze by to byli islamisticti revolucionari.
Totez plati pro vas, Mikulo.
Kazda zprava o vas je zpravou o zlem a nasilnickem cloveku, ktery se nepodrizuje zakladnim formam slusnosti v lidske spolecnosti. Coz je vlastne dobre, at lide vidi, co jsou ty rebelove, kteri hlasaji socialni spravedlnost , vlastne zac.

Hulakal jste protestne jako primitiv u soudu, kdyz byl osvobozen policista Cermak z obvineni utoku na K. Jaques ? Hulakal.
Podaval jste bezduvodna trestni oznameni na Cesku policii ? Podaval.
Na jedno absurdni udani si vzpominam - Mikula zaloval prazskou polici, ze musel obejit dalsi blok, protoze jeho planovana cesta na demonstraci pro podporu uprchliku byla policisty zakerne zablokovana.

A co ta rvacka s policajty v pasazi Svetozor?

Takhle ty ovecky pro Socialistickou Solidaritu nenachytate, vzdyt vy se projektujete jako vytrznicky recidivista. Doufam, ze si peclive platite schopneho advokata. Mozna, ze byste tu osklivou image trochu napravil, kdybyste u nasledujiciho soudu prehlusoval soudkyni zpivanim pisne Internacionala.. To by udelalo krasny dojem i u americkych komradu..
Ameriku nepochopite, s tim si svou revolucionarskou hlavicku nelamejte.
Tim koncim, prestal jste me bavit. :-)
0 # Radek Mikula 2016-08-02 23:18
Plácat páté přes deváté jde hezky dohromady s hrdou oslavou vlastní omezenosti coby charakteristiky normálního, řadového občánka (malé české hovado, psal Egon Bondy). Vám opravdu musejí strašně lézt na nervy všichni, kdo si vidí dál než na špičku nosu. Chápu, že pro nešťastné trumpetky jsou silný stát, policie a republikánský prezidentský kandidát posledními životními oporami. Jenže dokud budete zlá na lidi, kteří trpí kvůli své, byť třeba naivní snaze zlepšovat svět, nemůžete ode mne čekat, že na Vás budu laskavý.

Přesto ještě pár slov k tomu, co jste si o mně pečlivě vygooglila a pak po trumpovsku pojednala:

- lidem s Vaší náturou jistě vyhovuje, když fízloprase bodá tonfou spoutanou ženu, která demonstruje proti fašismu a nechce nastoupit do policejního vozu. Nejspíš jí měl ještě zpřerážet prsty a pak někde na stadionu střelit do hlavy. Mně to naopak přišlo jako důvod k polohlasem vyslovené otázce směrem k soudci, který dobytka osvobodil: "Takhle chráníte lidská práva?". Tolik k mému hulákání před soudem.

- v mé správní žalobě nejde jen o obcházení jednoho bloku. Když jsem ho s dalšími lidmi obešel, byla cesta znovu zablokovaná, když nás pustili na druhou stranu ulice, tak znovu. V cestě lidem bránili asi hodinu. Znemožňovat občanům přístup na veřejné shromáždění je trestný čin. Počestným paničkám (včetně imigrantek) za louží to možná, pokud jde o demonstraci pro uprchlíky, imponuje, ale to není důvod, proč se proti tomu nebránit právní cestou, trestní oznámení jsem ale nepodával.

- ve Světozoru policie napadla účastníky petiční akce proti fy Nike a jejím robotárnám. Když mě strážník povalil na zem a začal bít, mírně jsem ho udeřil do úst. Myslím, že to na něj mělo pouze dobrý vliv.

Nic dalšího už asi hledat nebudete. Tuším, že nesnášíte, když Vás někdo vede k logické argumentaci.
-
0 # Soudruh Stvořitel 2016-08-04 12:54
Za mých mladých let, jsem s partou ze zvědavosti házel molotův koktejl na koleje protože tam nemůže nic chytnout. Vlak na nás zatroubil, ale jinak nic. Zajímala nás ta výroba a efekt. Nechápu jak mohou dát člověka do vazby a akceptovat policejní provokaci. V komunismu se to tak nehrotilo, tato demokracie je strašně hysterická.
0 # všd 2016-08-13 01:41
Upřímně, o Hassanovi si fakt nedělám iluze, avšak Tomáš Pecina má zde pravdu. I kdyby od začátku lhal, policie a revizoři nejsou a priori důvěryhodní. Odsoudit ho za křivé svědectví jen na základě jejich svědeckých výpovědí, byť shodných, je velmi nestandardní. Byly v jejich výpovědích detaily, na kterých se těžko mohly domluvit, popsány shodně? Asi těžko, předpokládám.

Jak takový důkaz vypadá? Dovolím si citovat z Bible:

"Když byla vedena na smrt, Pán vzbudil svatého ducha mladičkého jinocha, který se jmenoval Daniel. (Ten) zvolal velikým hlasem: „Nevinný jsem já krví této ženy!“ Všechen lid se k němu obrátil a řekli: „Co to mluvíš?“ On pak stál uprostřed nich a pravil: „Tak jste pošetilí, izraelští synové? Bez vyšetření a bez jistého poznání odsuzujete izraelskou dceru? Vraťte se k soudu, neboť ti zde svědčili proti ní křivě.“ Všechen lid se tedy rychle vrátil a starší mu řekli: „Nuže, sedni si mezi nás a mluv k nám, neboť Bůh ti dal přednost stáří.“ Daniel jim řekl: „Oddělte je daleko od sebe a já je vyslechnu.“ Když pak byli od sebe odděleni, zavolal si jednoho z nich a řekl mu: „Ty zestárlý ve zlu, nyní jsou zde tvé hříchy, které jsi páchal dříve, když jsi nespravedlivě soudil: nevinné jsi odsuzoval, viníky propouštěl, ačkoli Bůh praví: Nezabiješ nevinného a spravedlivého! Nyní tedy, jestliže jsi ji viděl, řekni, pod kterým stromem jsi je viděl obcovat?“ On odpověděl: „Pod lentiškem.“ Daniel pravil: „Vpravdě jsi zalhal sám proti sobě; neboť hle, Boží anděl dostal od Boha rozkaz a rozpůlí tě.“ Dal jej odvést a poručil přivést druhého a řekl mu: „Sémě kananejské, nikoli judské, krása tě svedla a vášeň převrátila tvé srdce. Tak jste mohli jednat s izraelskými dcerami a ony ze strachu se vám oddávaly, ale dcera judská nestrpěla vaši nepravost. Nyní mi tedy řekni: Pod kterým stromem jsi je zastihl v obcování?“ On odpověděl: „Pod dubem.“ Pravil mu Daniel: „Vpravdě jsi selhal i ty sám proti sobě, neboť Boží anděl čeká a má meč, aby tě rozsekl, aby vás zahubil.“ Všechno shromáždění vzkřiklo velikým hlasem a velebili Boha, který vysvobozuje ty, kdo v něho doufají."

Řekl bych, že v detailech, jak se celá věc odehrála, by se dotyční zajisté neshodli, i když patří ke straně údajně poškozené křivým svědectvím Hassana.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)