Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Letní příměří panuje v zápase mezi silami prosluněného Dobra a pravicově-extremistického Zla.

Výjimkou je kausa Adama B. Bartoše a Ladislava Zemánka, v jejichž případu nařídil soud hlavní líčení na 6. září (na osmou ráno, patrně aby delikventy přišlo podpořit co nejméně příznivců), a případ Lucie Šlégrové, jenž dospěl po pěti letech, pěti měsících a osmadvaceti dnech do pravomocné koncovky v podobě promlčení. Státní zástupce proti usnesení o zastavení trestního stíhání nepodal stížnost, čímž případ definitivně končí. Za újmu způsobenou vleklým a nedůvodným trestním stíháním se bývalá sprostá obviněná, nyní sprostá poškozená domáhá po státu náhrady ve výši cca 393 tisíc korun: jako daňovému poplatníku mi nezbývá než výkonu soudkyně Bohumily Huňáčkové i senátu soudu odvolacího zatleskat: bravo, soudruzi!

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-07-19 21:48
Jak se prosím vyčíslila tato (nemateriální?) újma?

Díky za info

Petr V
0 # Tomáš Pecina 2016-07-19 21:51
9V případě průtahů podle methodiky MSpr (126 tisíc), u újmy způsobené stíháním samotným, včetně toho, že neskončilo pravomocným rozsudkem, a jeho medialisací, pevnou částkou (250 tisíc).
0 # Anonymní 2016-07-19 22:57
Dobry den, mohl byste to prosim rozvest nebo dat odkaz na zminovanou metodiku. Dekuji
0 # Tomáš Pecina 2016-07-19 23:09
Zde, a dále je k tomu stanovisko NS.
0 # Anonymní 2016-07-21 10:45
Zajímavé čtení, díky. Jak už to tak bývá, v praxi to ale funguje úplně jinak. Vymáhání odškodnění je očistec, a dostat z ČR nějaké love je zázrak. Praha 2 každému novému žalobci rovnou posílá univerzální odpověď, a je úplně jedno, čeho se žaloba týká, co jste do ní napsali. Že žaloba je neurčitá, nejasná, že neobsahuje všechno možné, atd. Odpovíte, že věc předtím projednalo MSpr, které nic nenamítalo a o ní rozhodlo. Všechny konkrétní námitky vyvrátíte odkazy na svoji původní žalobu. Pak začnou chodit námitky obecné, které vyvrátit nejde, jako třeba že žalobě chybí nekonkrétní „náležitosti,“ které „musí obsahovat dle zákona.“ Po pár letech pochopíte, že Praha 2 si spis k soudnímu řízení, kde škoda měla vzniknout, což je nejdůležitější důkaz v řízení o odškodnění, dosud nevyžádala, a nikdy tak učinit nehodlá. Po vás požaduje, abyste jim skutečnosti z nevyžádaného spisu vždy na požádání postupně posílali. Fakticky tak opisujete původní spis k řízení, kde vám škoda vznikla, a ještě vše vysvětlujete z hlediska právního posouzení odškodnění. Řízení lze takto obstruovat donekonečna. Praha 2 se přitom neustále snaží usneseními řízení zastavit, protože jste jí údajně stále nedodali všechny potřebné informace. Někdy to vrátí zpět už odvolací soud. Jindy se musíte dovolat nebo si stěžovat ÚS, což znamená 5-6 litrů pro pro advokáta, který vás musí povinně zastoupit. Tvrdím, že odškodňování za nesprávný úřední postup v ČR reálně nefunguje vůbec, spočítáte-li si vynaložený čas, náklady a rizika.
0 # Tomáš Pecina 2016-07-21 10:56
Nemám takovou zkušenost. Řízení o odškodnění by mohlo být rychlejší (někdy trvá ve dvou stupních i tři roky), ale obvykle bývá úspěšné, a psát dovolání a ústavní stížnosti (obvykle jen pokud jde o náhradu imateriální újmy) je pro mne zábava.
0 # Anonymní 2016-07-21 12:20
Trošku si protiřečíte. Jestli se dovoláváte a stěžujete si ÚS, pak nejspíš proto, že vymáhání odškodného snadné není. Odborně popsat a vyčíslit materiální újmu asi bude snadnější, než újmu nemateriální. Kolik peněz za odškodnění jste dosud vymohl? Pro většinu poškozených to asi není zábava, ale značná ztráta času a peněz. Očekával jsem spíš užitečné rady, třeba jak donutit odšk. soud vyžádat si spis řízení, v němž k nesprávnému postupu došlo.
0 # Anonymní 2016-07-21 12:39
Trošku si protiřečíte. Jestli se dovoláváte a stěžujete si ÚS, pak nejspíš proto, že vymáhání odškodného snadné není. Odborně popsat a vyčíslit materiální újmu asi bude snadnější, než újmu nemateriální. Kolik peněz jste za odškodnění dosud vymohl? Pro většinu poškozených to asi není zábava, ale značná ztráta času a peněz. Očekával jsem od vás spíš užitečné rady, třeba jak donutit odšk. soud vyžádat si spis řízení, v němž k nesprávnému postupu došlo.
0 # Anonymní 2016-07-21 12:45
Trošku si protiřečíte. Jestli se dovoláváte a stěžujete si ÚS, pak nejspíš proto, že vymáhání odškodného snadné není. Odborně popsat a vyčíslit materiální újmu asi bude snadnější, než újmu nemateriální. Kolik peněz jste takto dosud vymohl? Pro většinu poškozených to asi není zábava, ale značná ztráta času a peněz. Očekával jsem od vás spíš užitečné rady, třeba jak donutit odšk. soud vyžádat si spis řízení, v němž k nesprávnému postupu došlo.
0 # Anonymní 2016-07-21 12:48
Trošku si protiřečíte. Jestli se dovoláváte a stěžujete si ÚS, pak nejspíš proto, že vymáhání odškodného snadné není. Odborně popsat a vyčíslit materiální újmu asi bude snadnější, než újmu nemateriální. Kolik peněz jste takto dosud vymohl? Pro většinu poškozených to asi není zábava, ale značná ztráta času a peněz. Očekával jsem od vás spíš užitečné rady, třeba jak donutit odšk. soud vyžádat si spis řízení, v němž k nesprávnému postupu došlo.
Tento komentář třikrát zmizel. Vy mi jej mažete? Proč?
0 # Tomáš Pecina 2016-07-21 12:58
Nemažu, Google je dává do spamového koše, ze kterého je musím ručně vybírat.

Samozřejmě si uvědomuji, že pro většinu poškozených to zábava není, ale tak funguje moderní právní stát: nemůžete čekat, že svá práva obhájíte bez odborné pomoci. V advokacii je to trochu jako u člověka, který nabourá a přijde do autoservisu s požadavkem, ať mu auto bezplatně opraví. To nikdo neudělá, ale bezplatnou obhajobu, případně zastoupení v civilním řízení vyžaduje leckdo. Pokud jste v právu, vyhrajete a peníze se vám vrátí. Což je oproti té nabourané škodovce značně komfortnější posice, tam po stromě, o který jste ohnul blatník, nic nevymůžete.

Čímž netvrdím, že právo na bezplatnou obhajobu/zastoupení neexistuje, ale většina lidí na tom není ekonomicky tak, aby jim svědčilo.
0 # Anonymní 2016-07-21 13:39
Počkejte, tady nemluvíme o tom, že jsem boural do stromu, ale že mi ČR způsobila nesprávným postupem škodu. Způsobili mi ji odborníci, kteří za tuto práci obdrželi (i ode mne) plat. Další odborníci u odškodňovacího soudu, jednající rovněž jménem ČR, tedy jedné ze stran sporu, za tuto práci také berou plat (i ode mne). A mám si platit dalšího odborníka, aby přesvědčoval jiného odborníka, že mi (neodborníkovi) třetí odborník způsobil škodu? Dostat náhradu za způsobenou škodu není žádné vítězství, to je návrat do původního stavu. Tak by měla ČR k takovým žalobám přistupovat, a proto také nelze striktně vyžadovat povinnost nést důkazní břemeno žalobcem. Odpovězte, kolik peněz jste za odškodnění dosud vymohl?
0 # Soudruh Stvořitel 2016-07-21 03:25
Šlégrová si 393 tisíc korun od plesnivého státu plně zasluhuje, ale nejcennější je její morální vítězství nad touto houbou.
0 # Anonymní 2016-07-21 09:18
Jeste Bych si dovolil připomenout, ze 3. Srpna máme soud s tou ředitelkou zdravotní skoly, ktera nechtěla údajně dovolit nošení muslimských šátku u jakési " studentky" z Afganistanu ....
0 # Tomáš Pecina 2016-07-21 09:40
Ne, ten se koná až 2. listopadu.
0 # gogo 2016-07-22 09:21
V zemi, kde včera znamená již zítra jsou opět napřed:
kultura.zpravy.idnes.cz/.../...

Po šesti letech ruští soudci uznali, že kreslený kačer patrně nezpůsobí hromadný vstup občanů Ruska do německé NSDAP.
To naše orgány si v případě perníku jisty dosud nejsou a případ nejspíš zůstane úředně nerozhodnut.
0 # Anonymní 2016-07-24 22:08
Škoda, Adam B. Bartoš a Ladislav Zemánek nejsou žádné osobnosti.

Luc Besson 3210
0 # Leo Tydlitát 2016-08-27 01:01
Čtu Jednání zrušeno: Ano. Znamená to, že 6. září se jihlavské divadelní představení neodehraje?
0 # Tomáš Pecina 2016-08-27 06:57
Přesně tak. Bylo odročeno na 17. říjen.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)