Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Ta instituce je stará jako lidstvo samo, přičemž vrcholu zažívala snad někdy kolem pozdního středověku. Mám na mysli osobní stav, tedy atribut, jenž určité osobě přísluší a jenž je s ní dlouhodobě, ve většině případů po celý zbytek života, spojen. Příkladmo kněžství: knězem se v církvi stává pouze ten, kdo naň byl biskupem vysvěcen. A podobně křest, manželství nebo nabytí akademické hodnosti. Osobního stavu lze pozbýt, ale je to – resp. ve středověku to bylo – velmi neobvyklé, v některých případech, příkladmo u křtu, nemožné.

V naší pokročilé postkomunistické společnosti z těchto jistot zbylo málo: rozvod je častým, ne-li pravidelným způsobem zániku manželství, v Plzni radostně demotují, takže zbylo snad jedině to kněžství, které nemá postkomunistický stát prozatím pod kontrolou.

Objevil se arci stav nový, jenž by měl být z povahy věci dočasným, ba krátkodobým, avšak v důsledku dysfunkce místní justice trvá tak dlouho, že nositele stigmatisuje téměř doživotně. Tímto stavem se stalo trestní stíhání, a to zejména u veřejně činných osob, u celebrit a V.I.P.-ů.

Každý ví, že ten-a-ten politik je trestně stíhán, a tento fakt má v sobě prvek neměnnosti. Vezměme jako příklad Vlastu Parkanovou: je stíhána za jakýsi malér, který si uhnala v době ministerského působení, aniž by si většina lidí dnes už byla schopna vybavit, o co přesně šlo, a aniž by kohokoli vážněji zajímalo, jak toto trestní stíhání končí. Je prostě stíhaná, aniž by existovala vyhlídka na blízké vyústění tohoto stavu v pravomocné odsouzení nebo zproštění obžaloby (která arci nebyla ještě podána, ano se ono stíhání zaseklo ve fasi vyšetřování). Nebo pražský exprimátor Bohuslav Svoboda: stíhán za Opencard, prima facie nesmyslně, protože každý ví, že Opencard nebyl jeho, ale Bémův projekt, ovšem stíhání trvá a po mnoho let žádná změna. Řečený Pavel Kolibřík Bém: nestíhán, a patrně navždy nestíhatelný. Jana Nečasová: stíhána, dokonce mnohonásobně, dlouholetě, bez naděje na brzký výsledek. Její subík Petr Nečas: nestíhán, zatím pouze podezřelý. Ivo Rittig: momentálně sice stíhán, avšak z Monackého knížectví spolehlivě vysmátý. David Rath: stíhán, již pátým rokem. Nebo pokud jde o Moravu: Jiří Lajtoch, stíhán, zatím jen něco přes dva roky, Jiří Rozbořil, stíhán, Ivan Langer: nestíhán, pouze podezřelý, ovšem závažně, mnohonásobně a dlouhodobě.

Tak bychom mohli ještě hodnou chvíli pokračovat. Tak jako se těžiště trestního řízení přesunulo z hlavního líčení do rozhodování o vazbě, jež se jeví být jediným prostředkem, jak eventuálního pachatele aspoň tímto náhradním způsobem potrestat, je trestní stíhání nikoli předstupněm potrestání, ale mírně stigmatisující, nicméně nepříliš povážlivou skutečností. Podmínkou účinné trestní represe je přitom rychlost, s níž je řízení vedeno, a neodvratnost trestu. To je stejné jako u výchovy dětí: trest, který by pětileté dítě dostalo měsíc – nebo dokonce jen týden – po provinění, je zcela neúčinný.

Mám proto návrh na drobnou změnu trestního řádu: pokud by se nepodařilo podat obžalobu do šesti měsíců po zahájení vyšetřování, trestný čin by se promlčel, a stejně tak v případě, že by hlavní líčení trvalo déle než rok, vyjma případů, kdy by se úkonům trestního řízení pachatel záměrně vyhýbal. A každý takový případ promlčení by musel být ze zákona projednán v kárném řízení.

Vím, je to nereálné, současný stav vyhovuje jak OČTŘ, které jsou v teploučku a moc se nenadřou, tak privilegovaným obviněným, pro něž je trestní stíhání díky presumpci neviny jen drobnou komplikací v politické karieře. A tak si tady všichni spokojeně žijem.

Komentáře   

0 # 64871 2016-06-21 11:54
Začínám si pomalu uvědomovat, že všichni by měli podle našeho úžasného soudního systému být obviněni pokud možno už jako kojenci a podle potřeb státu by pak byli obviňováni a odstraňováni jak se to bude hodit.
0 # Anonymní 2016-06-21 12:27
Ono to tak v podstatě funguje. Ideální je z tohoto pohledu nepříliš kvalifikovaný zaměstnanec bydlící v nájemním bytě (nejlépe na malém městě) a splácející půjčku.
Takový člověk je snem každé moci. Poslušný, povolný, mlčící, protože jinak by byl velmi snadno sestřelen.

81
0 # Anonymní 2016-06-21 16:48
presne. at obcanek setri na hypoteku a nefouka do kase tem, kteri hospodaria rozhoduji :-(
0 # Anonymní 2016-06-21 13:14
Administrativa v Česku zrychlí, dopisy se považují za doručené, i když nebyly odeslané


Administrativa zrychlí. Pasy a občanky Češi získají během jednoho dne
zpravy.e15.cz/.../...

Na občance bude nový údaj, poznají se lidé s bydlištěm na radnici
denik.cz/.../...

Starší lidé budou mít občanky na delší dobu, rychlé pasy od nového roku zdraží
zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Anonymní 2016-06-21 13:26
Cestovní pasy: fronty u přepážek stále na několik hodin
brnensky.denik.cz/.../...

Potřebujete nový pas? Obrňte se trpělivostí
novinky.cz/.../...
0 # Anonymní 2016-06-21 16:45
Dobry den, jak to tak v rychlosti procitam,neni vyznamna cast techto "stihani" zasluha cacckeho a medii velebeneho UOOZ?
Zdravi DS
0 # Anonymní 2016-06-21 17:01
Vaše změna by byla jistě vítána, ale pak byste se vrátil před rok 89, kdy v trestní věci byl skutečně rozsudek téměř vždy do roka :-)a my chceme demokracii :-)
0 # Radek Mikula 2016-06-21 17:25
Ze stránek Wikipedie:

Policie 11. února 2014 obvinila z podplácení expremiéra Petra Nečase.
0 # Tomáš Pecina 2016-06-22 16:48
Je tomu skutečně tak: archiv.ihned.cz/.../. Měl jsem mylný dojem, že k obvinění nedošlo.
0 # Marie Rausku 2016-06-29 10:27
Moc hezky napsálo, leč téma je spíše k pláči. Mimochodem tady ve Finsku existuje jakási nepřímo-přímá demokracie, prostí smrtelníci mohou navrhnout změnu zákona, referendum a tak prostřednictvím vládní webové stránky. Tam se finský občan přihlásí svým elektronickým průkazem totožnosti a navrne např změnu trestního zákona, ve svém zájmu co nejsrozumitelněji. Pak to funguje jako internetová petice. Pokud návrh podpoří během 6 měsíců alespoň 50 tisíc finských občanů, či občanů s podpisovým a volebním právem ve Finsku, návrh zákona jde automaticky vládě k projednání a vládnímu hlasování. (Například nyní má návrh na zrušení tv poplatků již 22 tisíc hlasů a ještě několik měsíců na získání zbytku). Něco takového kdyby bylo v Česku...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)