Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

infoSoud. Ten systém určitě znáte a s větší či menší mírou pravidelnosti proklínáte: dokonce jsem názoru, že kdyby autoři své dílo přihlásili do Guinessovy knihy rekordů jako nejhůř naprogramovanou aplikaci od vynálezu počítače, nebyli by bez šance. Povězme si to otevřeně, úplatek za tuto zakázku nemohl být malý, navrhnout něco tak šíleného si jistě vyžádalo nejméně jednoho generálního dodavatele a pět navzájem nespolupracujících subdodavatelů, nejspíš pro každou tabulku v databasi jiného.

Vypočítávat všechny nedostatky systému by zabralo celý článek, proto se omezím na konstatování, že co infoSoud dělá, dělá nespolehlivě, špatně a pomalu, a co by dělat měl, obvykle neumí. Chybí např. možnost sledovat změny v určitém řízení formou e-mailové notifikace. Pokud chci vědět, zda už A. B. Bartošovi a L. Zemánkovi nařídili v Jihlavě hlavní líčení, nezbývá mi než den co den zkoušet štěstí na příslušné adrese. Nebo vazba mezi instancemi. Původně byl formulář dvojdílný a umožňoval zjišťovat spisovou značku vyššího soudu podle nižšího, což bylo tak neuvěřitelně pomalé, že se tvůrci ustrnuli a implementovali linky přímo do výpisu, jenže ouvej, ty fungují jen někde a jen občas. Prostě: programátorské peklo.

Samostatnou kapitolou je vyhledávání nařízených jednání. To je takový děs, že se objevily pokusy data agregovat, avšak výsledek je mírně řečeno rozpačitý: autoři agregátoru www.soudni-jednani.cz umějí programovat jen o trochu lépe než autoři původního systému, což nestačí, ba dokonce mám pocit, že tu zapůsobila synergie hlouposti: oba systémy se ve svých slabinách harmonicky doplňují.

Rozhodl jsem se tedy, že si vytvořím vlastní aplikaci pro využívání těchto dat, buď jako součást staršího balíku legal.pecina.cz, anebo zcela samostatně.

Nejjednodušší je hlídání změn v řízení. K tomu postačí zadat k uživatelskému účtu seznam řízení, jež se mají sledovat, a při každé změně systém pošle uživateli notifikační e-mail s linkem na novou položku.

Složitější je, co udělat s nařízenými soudními jednáními. Protože vyhledávání je možné pouze po zadání jednací síně, a těch existuje několik stovek, nejeví se racionálním každý den seznam nařízených jednání aktualisovat stahováním údajů pro každý den a každou jednačku: znamenalo by to vygenerovat vždy několik desítek tisíc dotazů, a s ohledem na strašidelně naprogramovanu aplikaci plus chybně – pokud vůbec! – indexovanou databasi by patrně informační systém ministerstva nedělal nic jiného, než vyřizoval moje dotazy (každý dotaz zabere několik sekund), a není vyloučeno, že by ani to nestačilo.

Proto jsem si vzpomněl na kausu sporu o jízdní řády (CHAPS) a udělal to samé jako Seznam: požádal jsem ministerstvo o aktualisovaná data podle zákona č. 106/1999 Sb. Až požadovaný link dostanu, data jednou denně zpracuji a výsledky uložím do database.

O pokrocích své milé čtenáře na tomto místě zpravím.

Aktualisováno.
Prozatím jsem naprogramoval sledování změn v řízení. Zabralo mi to dva dny, arci ladění bude trvat déle, s ohledem na povahu monitorovaného systému. Jste-li odvážní, svá řízení si můžete do database zadat už nyní (uživatelský účet na https://legal.pecina.cz si může založit každý, kdo odpoví správně na složitou kontrolní otázku):


Technicky řešení používá dvě databasové tabulky, jednou týdně aktualisovanou tabulku soudů a tabulku sledovaných řízení. Každé řízení, které sleduje aspoň jeden uživatel, se jednou za 6 hodin zkontroluje (pomocí každou minutu spouštěného cron jobu, který, aby se minimalisovala zátěž serveru MSpr, vyšle pouze jeden dotaz) a spočítá se hash z tabulky s událostmi v řízení. Pokud se hash od poslední kontroly změnil, uživatel obdrží aviso; nikoli ihned, ale agregovaně za posledních šest hodin. Zpoždění mezi změnou a avisem tak může být nejvýš 12 hodin a 1 minuta.

Aplikací zatím není možné sledovat řízení u Nejvyššího správního soudu, který infoSoud nevyužívá, ale má vlastní systém, podstatně lépe naprogramovaný, bohužel rovněž bez možnosti notifikace. Zkusím prověřit, zda by se nedalo sledování událostí v tomto systému do legal.pecina.cz integrovat.

Aktualisováno.
Sledování řízení u Nejvyššího správního soudu funguje, samozřejmě jako zbytek aplikace prozatím v experimentálním modu. Pokud by to někoho zajímalo nebo chtěl můj "základní výzkum" využít, dělám to takto (nejdůležitější je řádek 12, kde kopíruji dvě skrytá zabezpečovací pole z originálního formuláře do nového dotazu):

Komentáře   

0 # Petr Adámek 2016-06-14 13:40
Dobrý den, buď jsem moc rychlý, a přílohu jste ještě nevložil, nebo se vám vloudila chybička do odkazu na žádost o informce.
0 # Anonymní 2016-06-14 13:41
Ten Vas web funguje uz podobne jako stranky ministerstva :-)
Stránka nenalezena
Požadovaná stránka nebyla nalezena.
/pdf?Zadost_o_informace_14.6.2016.pdf
0 # Tomáš Pecina 2016-06-14 13:44
Děkuji za upozornění, už je to ok.
0 # Anonymní 2016-06-14 13:52
To jsem zvědv, kolik hodin práce Vám za to naúčtují.

Q.
0 # Anonymní 2016-06-14 14:12
Controlled chaos
Controlled pricing chaos takes advantage of consumers who lack
the time or inclination to understand pricing choices completely. In
reality, no one has the time to price shop all that they buy. Instead,
consumers want reassurance that they are getting good value, and
that they are not getting ripped off.

(J. Owen: Management stripped bare / Management svlečený do naha)
0 # Leo Tydlitát 2016-06-14 14:16
Zaujalo mne záhlaví, v němž je nenápadně zvýrazněn rok 1984.
0 # Anonymní 2016-06-14 15:38
Dají se nekde z infosoud a infojednani stahnout i rozsudky, nebo o ty je třeba také žádat?

Pv
0 # Anonymní 2016-06-14 15:43
Rozsudky ani náhodou. Musíte požádat a pokud nejsou pravomocné, některé soudy odmítají. Pokud ho nakonec vydají, anonymizují tak brutálně, že všechna jména jednoduše nahradí bílým místem. Jak proti tomu bojovat, to zatím nevím.
0 # Philip Sudak 2016-06-14 23:37
Rozhodnutí:

I. Ústavního soudu: nalus.usoud.cz/Search/Search.aspx

II. Nejvyššího soudu: www.nsoud.cz/

III. Nejvyššího správního soudu a specialisovaných samosoudců a senátů krajských soudů, kteří rozhodují v správním soudnictví:

www.nssoud.cz/.../

IV. Ostatní: www.nsoud.cz/.../webSpreadSearch

Není tam však všechno, navíc vyhledávání je velmi "uživatelsky přívětivé", zbytek, skutečně, leda vyžádat.
0 # Ciba 2016-06-14 16:54
Napětím nedýchám, můj poslední pokus o získání dat z Justice skončil žalobou. Na nečinnost ministra.
0 # Anonymní 2016-06-14 17:41
Žalobou to snad neskončilo, ne? To je teprve začátek. :-)
0 # Niki 2016-06-14 17:43
Pan Pecina nám zadarmo naprogramuje aplikaci, kter bude lépe plnit stejný účel jako státní aplikace, za kterou jsme všichni zaplatili..... Kolik vlastně? Ví se to?
0 # Anonym 2016-06-15 15:33
Infosoud je nespolehlivý i pokud jde o věrohodnost informace o výsledku řízení. Mockrát se mi stalo, že po otevření odkazu "Vydání rozhodnutí" jsem našel informaci "Rozhodnutí soudu I. stupně potvrzeno" a po obdržení usnesení jsem zjistil, že bylo potvrzeno ve výroku I. a ve výroku II. bylo změněno.
0 # Anonymní 2016-06-15 20:05
Pro pana Tomáš Pecinu:

infosoud.justice.cz/.../...

ttp://infosoud.justice.cz/InfoSoud/public/searchJednani.do?type=spzn&typSoudu=os&krajOrg=VSECHNY_KRAJE&org=OSPHA01&cisloSenatu=5&druhVec=T&bcVec=61&rocnik=2010&agendaNc=CIVIL&sin=&datum=&spamQuestion=23&backPage=..%2Fpublic%2FsearchJednani.jsp
0 # Anonymní 2016-06-15 20:10
Pro pana Tomáš Pecinu:

infosoud.justice.cz/.../...

- to je tato kauza:



zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Tomáš Pecina 2016-06-15 21:52
Já vím, tento případ sleduji, i když o způsobu, jak se obžalovaný obhajuje, nemám valné mínění.
0 # Anonymní 2016-06-15 20:33
Pane Pecino, znate tento web: prehledjednani.cz ?
0 # Tomáš Pecina 2016-06-15 21:51
Ne, ten se neznal; zdá se, že je udělaný lépe než soudni-jednani.cz, i když je jen na týden a ne na celých 30 dnů dopředu.

Momentálně dokončuji aplikaci pro sledování změn v řízení, pokud jde o nařízená jednání, tam počkám na výsledek žádosti o informace, abych nedělal zbytečnou práci.
0 # Tomáš Pecina 2016-06-21 15:15
Zdá se, že to nemají úplné: nenašel jsem tam např. dnešní jednání u VS-P v případu ašských žhářů (sp. zn. 8 To 28/2016).
0 # Anonymní 2016-06-16 01:20
Pro pana Tomáš Pecinu: zpravy.idnes.cz/.../...

Hlavní líčení u Obvodního soudu pro Prahu 1 čeká aktéry kauzy 29. června.

Zdroj: zpravy.idnes.cz/.../...
0 # m. 2016-06-16 09:08
Pouzivam ispis.cz - jak to maji udelane nevim, ale notifikace kde bude ktere jednani z mych caus mi chodi vcas a spolehlive, mimo to mi mi to samo parsuje z datovky nove veci, subjekty ktere jsou ve sporech hlida na insolvence apod.
0 # Tomáš Pecina 2016-06-16 09:45
Když znáte spisovou značku, není to problém, to bude můj systém umět taky (a navíc je zdarma). Zde jde o problém, jak monitorovat veškerá jednání, která se budou v příštím období konat, včetně identifikace účastníků (vyjma nezletilých, které infoSoud neuvádí).

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)