Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Že se třídní boj zostřuje, věděl už Trockij, a nejinak je tomu v případě boje proti extremistické trestné činnosti. Jak zřejmo z usnesení o zahájení trestního stíhání vydaného policejním orgánem Obvodního ředitelství Policie Praha IV por. Bc. Michalem Vlasákem DiS., – jež tentokrát nebudeme citovat v úplnosti, ale pouze v relevantním výseku, jenž pochází ze skutkové věty k přečinu projevu sympathií podle § 404 TrZ – trestným bylo shledáno, inter alia, že pachatel na svém profilu dal lajk závadovým stránkám, např. i stránce Bartošovy strany:



Buďte proto obezřetní, co lajkujete, nebo vám to bdělí orgáni spočítají: vzorný občan bojující demokracie, když už tedy má tu odvahu, lajkuje pouze kvalitní sluníčkové a Pravdě a Lásce věrné facebookové stránky, a ještě pravidelně prověřuje, zda se na nich v mezidobí neocitlo něco závadového.

Policii arci blahopřejeme, takového orgána věru aby jeden pohledal i v našem policejním sboru!

Komentáře   

0 # gogo 2016-05-31 09:38
Myslíte, že by stačilo přejmenovat složu z "to se mi líbí" na "to se mi nelíbí"?
0 # Tomáš Pecina 2016-05-31 09:41
:-) Ano, ale to bohužel Facebook neumožňuje.
0 # gogo 2016-05-31 10:02
Tak to je inspirace pro tvůrce doplňků, takový package pro extrémisty - složka "To se mi nelíbí", možnost přidat si člověka do nepřátel, požádat o nepřátelství atd.
Bohužel sám nejsem uživatelem FB, tak ty koncepty nemám dostatečně zažité, ale oborníci by jistě s pomocí českého protiextermistického průmyslu našli mnohá užitečná rozšíření, třeba i s šikovným API pro represivní složky.
0 # Tomáš Pecina 2016-05-31 10:34
Vývoj v tomto směru již probíhá.
0 # Anonymní 2016-06-01 00:01
Pardon,v mobilní verzi můžete použít "to mě štve".
0 # Leon Kreutzfeld 2016-05-31 10:58
Jiz delsi doby premyslim, jak boj proti zlocinu pomoci internetu a vypocetni techniky automatisovat. Zde se nabizi chance. Policejni roboti budou neustale scanovat napr. FB na zavadove lajky, justicni automat potom vyda rozsudek, ktery Vam prijde do Vasi povinne zavedene elektronicke schranky, napr. s vyzvou zaplatit pokutu, oznamenim o ulozeni podminky, v pripadech recidivy s vyzvanim dostavit se k vykonu trestu.

Technicke moznosti tu jsou, zatim vsak v EU dosud pokulhava legislativa. Po zavedeni elektronicke evidence trzeb by to bylo vhodne pole neorane, ktere dramaticky zvysi efektivitu valky proti lzi a nenavisti.
0 # Tomáš Pecina 2016-05-31 11:05
Za stejně důležité dlužno arci pokládat, vp. Kreutzfeld, aby byl neustále dostupný seznam závadových stránek, které lajkovat je trestné. DiS. Vlasák nám poskytl jen fragmentární výčet, pro praktické užívání Facebooku by bylo nejlepší mít online seznam. Uhlíř se Zouharem by aktualisaci jistě na vedlejšík vzali.

Stejně je to fajn, že žijeme ve svobodné společnosti a ne třeba v Číně, kde bychom chanci udělit nevyhodný lajk vůbec nedostali!
0 # Guy Peters 2016-05-31 14:26
Legislativa je dostatečná (PDF).
0 # Anonymní 2016-05-31 11:04
Jenom bych rád upozornil na riziko, že pokud podezřelý nebude podobné stránky lájkovat, tak mu to mohou orgáni činí v trestním řízeni přičíst jako důkaz toho, že se podezřelý "výrazně konspiruje", takže by se vystavil vyššímu riziku domovní prohlídky. Prostě, když jste podezřelý, tak si nevyberete.

Dr. V.M.
0 # gogo 2016-05-31 14:03
Pokud by státní moc přistoupila ke znemožnění lajkování závadových stránek, bylo by úkolem certifikovaného soudního znalce určit, zda by sprostý podezřelý lajk udělil, kdyby byl mohl.
Tím kromě jiného odpadne možnost kosnspirace podezřelého, zejména nebude možno užít fintu důkazního břemene (nutnost dokázat, že k olajkování došlo) - rozhodnutím znalce dojde z právního hlediska k analogii fikce doručení (tj. fikce olajkování) a spolu s rozšířením institutu SPRDEL (správní delikt) bude možno přímo doručit výzvu k uhrazení určené částky osobě spojené se sledovaným FB účtem. Tento buď zaplatí, nebo bude moci vyplnit přiložený formulář, kde uvede toho, kdo by olajkoval, kdyby to bylo možné (se sankcí za napomáhání trestní činnosti když neuvedete). Všimněte si, že tento systém v sobě skrývá nebývalý potenciál! Dostanete peníze a seznam lidí, kteří by olajkovali, kdyby mohli, byť nikdo olajkovat nemohl.
0 # SPECZ 2016-05-31 18:05
To mi přijde zbytečně složité. Proč prostě neznemožnit tzv. "trik s právníkem" , stejně jako naše statečná bojující demokracie omezila možnost použití tzv. "triku s osobou blízkou" ? Pak prostě odsoudíte každého kovo vám OČTŘ dodá a je vymalováno. Vždyť přece kdyby to byli spořádaní lidé, policie by se o ně nikdy nezajímala !
0 # Anonymní 2016-05-31 14:30
Jak je to s výrobou kefíreru? Je to čin xenofobní a závadový, anebo naopak sluníčkově chvályhodný?
0 # Anonymní 2016-05-31 23:44
Záleží kdo se onoho činu dopustí. Když bude Kefírer vyrábět a prodávat Hate Free, bude to čin pozitivní. Kdyby totéž vyráběl a prodával A. B. Bartoš, půjde sedět na doživotí.
0 # Anonymní 2016-06-01 15:48
nemůžete zvolit jinou tekutinu - proč zrovna bílý kefír - to je rasismus!!!! např. čapézo - tam barva neurazí :) :) :)
0 # Anonymní 2016-05-31 17:57
Vystrčit zadek? Jde o to, na koho!
rukojmi.cz/.../...
0 # Anonymní 2016-05-31 17:59
Facebook, Twitter i YouTube se dohodly s EU a budou potírat nenávist
technet.idnes.cz/.../...
0 # Leo Tydlitát 2016-05-31 20:45
Vždycky jsem si říkal, že je jenom otázkou času, kdy se thematu závadového „lajkování“ chopí (nejen) naše bdělé represivní složky, neboť tam mají všechno jako na stříbrném podnose: plné jméno přihlášeného hlasujícího uživatele, a jeho politický názor. A z těchto dvou výměšků (které mají jakousi hodnotu snad leda pro nenasytné korporace a asociální inženýry rochnící se v BigDatech), už každý plnohodnotný pitomec musí umět uplést bič alespoň ve formě hlášení o závadovém zalíbení!
0 # Anonymní 2016-05-31 23:42
Slůvko "lajk" mi na tomto webu přijde jako dostat pěstí do nosu.
0 # Philip Sudak 2016-06-01 03:18
Mě to až tak divné nepřijde.

OČTŘ se, jako obvykle, místo dokazování toho, že byl spáchán trestný čin, a že jej spáchala určitá osoba, více zaměřují na to, že osoba, o které tvrdí, že spáchala trestný čin, je osobou schopnou tento trestný čin spáchat, než na prokazování skutečnosti, že došlo ke spáchání trestného činu.

Přidání stránek do "To se mi líbí" / udělení laiku statusu není, samo o sobě, jakkoli trestné, a z konstrukce tzv. skutkové věty se mi ani nepodává, že by to tvrdili, leč má to dokazovat, že osoba obviněná z spáchání trestného činu je osobou tzv. krajně pravicově extrémní.

Znovu: být (neo)nacionálním socialistou, mít na noční stolku bustu Adolfa Hitlera, na stínítku lampičky říšskou orlici s hákovým křížem, spát na podhlavníku v říšských barvách, a pod přikrývkou s vlajkou NSDAP, není trestné. Skutečně, není. Proto toto dokazovat vyšetřovat a dokazovat nemá valný smysl.
0 # gogo 2016-06-01 08:13
Trestné to není ... to nebývají ani aktivity typu pečení perníků nebo užití slova ODPOR.
Zapomínáte na kontextuální analýzu a práci politicky uvědomělých soudruhů znalců. Tím betlémkem v ložnici se stanete závadovou osobou a poté jakýmsi českým neoMidasem. Ne že byste měnil svým dotekem věci ve zlaté, ale věci běžné se vašim dotekem (i jen mediálním) stanou závadovými a znalci nad nimi vystaví celý konstrukt s cílem vás upéct na lex Payne a příbuzných paragrafech.
Takový Paroubek není osobou závadovou, tudíž jím založená nacistická strana je OK. Někdo jiný je ZO a bude popotahován za nejmenší náznaky a zdánlivě odvozenou symboliku a ČT o vás bude referovat zásadně jako o pravicovém extremistovi nebo neonacistovi.
0 # Rýže 58 2016-06-01 15:17
O TOM, zda je to trestné ať rozhodne soud.
0 # Rýže 58 2016-06-01 15:16
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)