Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Pro po originální dokumentaci lačnící čtenářstvo přinášíme obžalobu podanou OSZ pro Prahu 6 na Igora Ševcova. Vše je jasné, přiveďte odsouzeného, smíme-li parafrasovat Jaroslava Haška.

Z jiných klasiků, v této zemi pohříchu téměř neznámých, upomíná mi proces román ruského emigrantského spisovatele Vladimira Nabokova Приглашение на казнь. Jak zmíněno, šlo o poříjnového emigranta, tedy v celém východním bloku o neosobu, a velká část jeho díla tak zůstala do češtiny nepřeložena, snad s výjimkou Lolity, což bylo arci toliko zásluhou slavného (a skandálního) Kubrickova filmu. Nabokov žil určitou dobu i v Praze – na což vzpomíná v autobiografickém díle Другие берега – a z celé ruské aristokratické emigrace byl nejvýznamnějším a nejuznávanějším autorem.

PS: Pivovaru Bernard blahopřejeme k originálnímu product placement-u. Když zápalná láhev, pak jedině v pivní láhvi od Bernarda!

Aktualisováno.
Neméně hodnotné je i usnesení o vzetí do vazby vydané soudcem Obvodního soudu pro Prahu 6 Kryštofem Novým.

Soudce posoudil pachovou stopu jako absolutní důkaz viny, takový, o jakém se nepochybuje; k tomuto důkazu mají arci i jiní čeští soudci tendenci přistupovat jako k důkazu královskému, jehož věrohodnost je snad ještě vyšší než důkaz výpovědí policisty a blíží se koruně všech důkazů, znaleckému posudku. V zadrženém rebelu, buřiči, petrolejníku a nihilistovi soud správně rozpoznal osobu schopnou dosáhnout rozvratu tohoto státu, nenechav se zviklat ani nešťastníkovým tvrzením, že do České republiky přicestoval za účelem studia, nikoli pouze za realisací svých anarchistických plánů, a k tíži mu přičetl i fakt, že tato země je součástí schengenského prostoru, takže by se mohl snadno skrývat v zahraničí.

Vůbec nejfantastičtější mi ovšem přijde zdůvodnění kolusní vazby: protože policie způsobem podobně inteligentním jako Ševcova vytypovala další dva možné pachatele (z nichž jednomu přitížilo, že pracoval jako vařič piva v Bernardově pivovaru a tedy měl možnost dostat se k příslušné láhvi – sic!), nelze vyloučit, že by se tito podezřelí navzájem spojili a svou obhajobu koordinovali.

Komentáře   

0 # Radek Mikula 2016-05-02 23:23
Jak je možné, že odůvodnění vůbec Ševcova s útokem na dům Stropnických nespojuje?
Jediná zmínka říká, že vinu popírá. Žalobce kromě toho neargumentuje ani pachovou zkouškou.
0 # Tomáš Pecina 2016-05-02 23:42
Ustanovení § 177 písm. d) TrŘ tato obžaloba tak úplně nevyhoví, ale na druhou stranu ji aspoň dostal; co by za to daly takové RWU, které jsou už pátým rokem souzeny podle obžaloby, která jim nikdy nebyla doručena!
0 # Jan Vaněk jr. 2016-05-02 23:50
Co si to zase děláte za sofistikovanou legraci? www.paseka.cz/vyhledavani/?htext=nabokov

Jinak Nabokov v Praze nikdy soustavně nežil, jen navštěvoval matku a sestru; viz např. www.libraries.psu.edu/nabokov/shrayer1.htm (V Boydově životopise je s chvályhodnou nepřesností uvedeno, že 20. května 1930 už jako slavný spisovatel měl autorské čtení v "Ičrasek Hall".)
0 # Tomáš Pecina 2016-05-03 00:08
To jsou jen zlomky jeho díla.

Píšu "určitou dobu". Z četby Другие берега si vzpomínám, jak chodil do Stromovky s kočárkem. Praha se mu ale moc nelíbila, byla ostatně v té době velmi provinční.
0 # Anonymní 2016-05-03 08:31
Škoda jen, že není uvedena značka dámských vložek s křidélky. To by byl teprve product placement - absorbují benzín tak dobře, že pak nehoří.
0 # Leo Tydlitát 2016-05-03 11:41
Ta křečovitá amerikanizace („Shevtsov“) je otřesná. Proč to nenapsat česky, nebo přinejhorším rusky, pane s rudou hvězdou na čele a nosem až u samé americké…
0 # gogo 2016-05-03 12:55
Já myslím, že jsou v tom naši soudruzi nejspíš nevinně. To bychom se museli podívat do pasu pana Ševcova, co tam má. Oni totiž Rusové mívají nějak oficiálně přidělenou transkripci svého jména do latinky a to bývá v dokladech pro neruský svět. A jelikož je snaha všechno přepisovat pro anglofonního úředníka, tedy tak, aby byla co nejlepší fonetická shoda vůči angličtině, měl asi Ševcov ten paskvil v pase. No a to je holt oficiální jméno člověka v úředním styku, takže bude uvedeno i v dokumentech.

Dokonce světáčtí soudruzi v Moskvě přidávají obskurní latinizovaná jména ulic. Je s tím spousta povyražení.
0 # Tomáš Pecina 2016-05-03 14:17
Přesně tak. Tradičně se pro přepis z azbuky do latinky používala francouzská transkripce (Chevtzoff), ale postupně ji vytlačila anglická.
0 # Anonymní 2016-05-03 16:18
Haha. Žili byli, děd i babka...To si tady kdysi vzala ňáká Ruska Čecha pana Červeného. A dohodli se na příjmení Červená-Červený. O občanství ČSSR nežádala, tak jí v CCCP vystavili nový doklady s novym příjmením a normálně to přepsali do ruštiny. Až po letech, teď někdy, si požádala o občanství ČR. Jeden by řek, že jí naši udělaj normálně doklady na Červená. Kdepak. Podle předpisu jánevimkerýho vzali naši úředníci ten ruskej už z češtiny jednou provedenej přepis a přes angličtinu provedli přepis další....Takže pán je Červený a vona Tschervona nebo tak nějak. Vy bude líp vědět. Jestli neumřeli, soudí se dodnes. Jo, jo...
0 # gogo 2016-05-05 08:33
Já bych chtěl vidět ten psychologický profil anarchisty, co nosí po kapsách vložky.
0 # Anonymní 2016-05-03 12:53
Když zápalná láhev, pak jedině v pivní láhvi od Bernarda!

Značku dámských hygienických potřeb se zjistit nepodařilo? :-D
0 # gogo 2016-05-03 12:58
Jistě se jednalo o typ s křidélky, pro delší dolet celé sestavy.
0 # Tomáš Pecina 2016-05-03 14:46
Přítomnost křidélek je z textu obou dokumentů zřejmá, a lze spekulovat, že právě použití hygienických vložek se ukázala důvodem neúspěchu celé akce. Ačkoli ty nejsou primárně určeny k absorpci polárních rozpouštědel, s bensinem si poradily tak dokonale, že vložka toliko mírně ohořela a ke vznícení hořlaviny nedošlo. Jak si správně povšiml předřečník, byla zmařena velká marketingová příležitost.
0 # Philip Sudak 2016-05-05 00:56
Jsa poučeným necyklopedistou, vždy jsem mínil, že sice kalhotky nejsou nejdůležitější věcí na světě, leč mají k ní velmi blízko.

To platí, pouze nyní vidím, že nejdůležitější věcí na světě je vložka do kalhotek (součástka), z čehož vyplývá, že kalhotky jsou nejdůležitější věcí na světě, neboť součástka bez celku jest nepoužitelná.
0 # m. 2016-05-03 20:08
Dcerou Kordulí... vidím to podle vzoru stavení?
0 # Anonym 2016-05-03 21:23
Obžalobu podával bývalý vojenský prokurátor a kontráš Malovec. Aby mohl vykonávat funkci státního zástupce, musel se nechat naverbovat vojenským zpravodajstvím jako spolupracovník, čímž se obešel zákon, který neumožňuje, aby bývalí kontráši vykonávali funkci státního zástupce nebo soudce.

Je jasné, že na kontráše Malovce jeho chlebodárce ministr obrany a zároveň poškozený nevčinil řádný nátlak. Jak by mohl.
0 # Anonymní 2016-05-04 00:20
Soudce hodnotí zavažnost tč jako velmi vysokou, protože CR je clenem NATO... Tedy nikoliv ze je za nej takova a takova sazba... Netreba si delat dalsi zavery o jeho charakteru.

FB
0 # Anonymní 2016-05-04 09:55
Koruna všech důkazů není znalecký posudek, ale tvrzené přiznání spoluvězni.
0 # Philip Sudak 2016-05-05 01:00
Logika, jako z mramoru:

Anžto pivní láhev nejde, běžnými spůsobami, zakoupit např. v obchodě (bez obsahu), budu-li chtít použít pivní láhev jako zbraně, mám na výběr dvě možnosti:

1) pivní láhev odcizit,
2) zaměstnat se v pivovaru, a tam pivní láhev odcizit.

To je krásné! To je lepší, než policejní logika, kdy je pátek. Neboli, je vinen, kdy je vinen (v kontextu kdy = protože).
0 # Tomáš Pecina 2016-05-05 06:37
Neméně fascinující je, že Jan T. měl poslat urážlivé e-maily presidentovi a náčelníkovi generálního štábu prostřednictvím OOP Humpolec. Takže přišel, případně byl předveden, na stanici, požádal, zda by nemohl odeslat mail, a poté tak učinil, což službukonající policisté řádně zaprotokolovali.

Případ Ševcov skrývá ještě mnohá tajemství!
0 # Philip Sudak 2016-05-05 06:48
Tak to uz je silenejsi, nez soudruzi z StB.

Prece nechteji sluzbukonajici policiste tvrdit, ze 1) mu umoznili odeslat emaily ze sluzebni techniky, 2) kdy tyto emaily cetli, 3) kdy porusili listovni tajemstvi.

Nicmene, presne to potvrzuje to, na co jsem prisel jiz davno: nahravat obrazovy a zvukovy zaznam z jednani s policisty nema, v zasade, smysl. Je to zbytecna prace, ukladat to a prepisovat.

Pokud je policajt normalni, je to zbytecne. Pokud neni, stejne na sebe sám usije něco, za co mit pruser bude, a zpravidla je to něco, co se ani nestalo.

Nejsou pravnici, tak si neuvedomuji, ze cokoli reknou, a zejmena napisi, muze, a bude, pouzito proti nim.
0 # Philip Sudak 2016-05-05 06:56
A, propos, v Humpolci, ci kde na hranicich se to stalo, by měl byti zrizen Ceska republika - Obchod s pivnimi lahvemi, aby se chudaci drbani nemuseli, kvuli ziskani lahve, zamestnavat v pivovaru a tam pachat delinkventni cinnost.

Provozovatelem by byla financni prokuratura, neboli Urad pro zastupovani statu ve vecech majetkovych, a penezni zisky by sly na financni odmeny reditele a namestku prislusneho krajskeho reditelstvi policie (v jakem kraji lezi Humpolec nevim, ja delim na zeme / okresni hejtmanstvi a soudni kraje / soudni okresy), kdy chudaci vedouci funkcionari uz skutecne nemaji kde brat, kdy uz neni kde setrit, kdy uz i zajistenym rozprodali prosteradla pod deky.
0 # Tomáš Marný 2016-05-05 10:53
Čtení těchto pokladů je jen pro otrlé.
Ale teď vážně: je někde k vidění to video? Rád bych viděl onen jasný důkaz na vlastní oči!
0 # Tomáš Pecina 2016-05-05 19:37
Nevím, jestli je někde k vidění celé, ale několik sekund je na lukasborl.noblogs.org/.../, zcela na konci.
0 # Radek Mikula 2016-05-06 02:29
Vystavené dokumenty by měl doplnit návrh na uvalení vazby a usnesení Městského soudu Praha o zamítnutí stížnosti na její uvalení.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)