Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar… Na budovy užívané orgány veřejné moci, včetně ministerstva spravedlnosti a pražského magistrátu, jsou nalepovány růžové etikety propagující tzv. Hatefree Culture.

Přes bagatelnost věci máme fakt, že se tak děje a je to vesměs tolerováno, ne-li adorováno, za relativně nebezpečný precedens.

Jednou ze základních náležitostí materiálního právního státu je, že veškeré orgány veřejné moci musí zachovávat povinnost neutrality a stranit se jakýchkoli projevů aktivismu. To bývá arci běžně porušováno vyvěšováním různých vlajek, ať tibetské nebo nejnověji – v případě Kotlebova županského úřadu – ruské, a občan nemá mnoho možností, jak proti tomu zasáhnout: žalobou ve veřejném zájmu, actio popularis, jež by byla plně na místě, občané nedisponují a domáhat se nápravy žalobou zásahovou je značně riskantní podnik, protože schází prvek konkrétního do právní sfery žalobce směřujícího zásahu. V případě nálepek se může jednat o přestupek podle § 47 odst. 1 písm. h) přestupkového zákona, avšak opět – občan nemá, jak se stíhání pachatelů domoci.

Máme tak jedinou možnost: ty politiky, kteří takovému aktivismu dávají průchod, v příštích volbách nevolit, aby si mohli po příští volební období etiketami pojednávat nejvýš vlastní stranická sídla a kanceláře.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-05-07 09:02
O/T, omlouvám se, ale dnes v mainstreamu dosti závažná informace o tom, že byli odposlouchávání kriminalisté z pražské hospodářské kriminálky, vyšetřující kauzu Babišova Čapího hnízda. Že by Šlachtův útvar, pracující na Babišovu objednávku? Těžko někdo jiný mohl mít takový zájem a důvod.
0 # Anonymní 2016-05-07 09:16
nalepka ht sa nasle kde - na kamere alebo na dverach kancelarie? ;)
0 # Tomáš Pecina 2016-05-07 10:58
Něco podobného dokáže šokovat toliko toho, kdo o Babišovi a jeho methodách nic neví. Kdysi, když AB připravoval své hnutí, mi kdosi telefonoval, zda bych se nechtěl zapojit, načež jsem ho upozornil, že nikoli, an jsem přesvědčen, že Andrej Babiš je gauner, pročež snahy tohoto směru ustaly. Bohužel, od dob Grossových je Babiš tím nejhorším, co do české politiky vstoupilo, a konce jeho vlády nevidět; k čemuž budiž podotknuto, že Gross byl v porovnání s Babišem ještě velice slušný, charakterní politik, Babiše by spíš bylo na místě přirovnat k Mrázkovi nebo Krejčířovi.

Předpokládám, že se původce odposlechu nepodaří vypátrat, ale samozřejmě se rád nechám příjemně překvapit.
0 # Anonymní 2016-05-07 14:46
Jen otázka času, kdy mu někdo či něco zlomí vaz. Jen doufám, že to neskončí jen veřejně prospěšnými pracemi jako u Berlusconiho.
0 # Anonymní 2016-05-08 20:10
pokud by volby dokázali něco změnit, už dávno by je ZAKÁZALI :-)
0 # Anonymní 2016-05-07 09:15
politici casto nevnimaju politiku ako sluzbu statu a jeho obcanom ale ako platformu na verejnu prezentaciu svojich aktivistickych postojov. ked sa niekto ohradi vydavaju to za svoj politicky prejav.
0 # Anonymní 2016-05-07 14:26
Ta růžová barva znamena, ze jsou to buzny? Nebo je sponzorem T Mobile?
0 # Anonymní 2016-05-07 14:55
Pelikán has made his coming-out. Next time he is likely to do a little leopard skin buttflossing, lol. A burlesque again.
0 # Anonymní 2016-05-07 17:47
Takže sou to buzeranti, ja si to hned myslel .... Saméj Jakub Janda, Matěj Stropnický a ted i Pelikán ..... Az je nejaky černý hiv positiv " uprchlik" vojede nekde na Hate free demonstraci, ti se budou divit :)
0 # Anonymní 2016-05-07 16:00
Otázka: Hodně se v minulém týdnu hovořilo o iniciativě Hate free culture, která se objevila v několika výhružných vzkazech. Díky tomu se veřejnost dozvěděla, že se jedná o organizaci mající typickou agendu neziskovky- boj proti projevům nenávisti- ale je institucionálně ukotvená u vlády ČR přes sekretariát ministra Jiřího Dienstbiera. Co říci na to, že si občané platí neziskovku přímo ze svých daní?

Sociolog Petr Hampl: Hate free culture není jedna z neziskovek. Fakticky se jedná o odbor Úřadu vlády. Přesněji řečeno, hraje tu roli, kterou v nacistickém Německu hrálo ministerstvo propagandy. Jeho cílem je zastrašovat svobodně myslící lidi a potlačit veškeré opoziční myšlení. Ministra Dienstbiera bychom mohli v mnohém přirovnat k Josefu Goebbelsovi, ovšem s tím rozdílem, že Goebbelse bychom snad mohli označit za génia zla.
0 # E.K. 2016-05-09 15:24
Takže to není aktivismus, ale meziresortní součinnost? Checht, checht.
0 # Anonymní 2016-05-11 18:39
Mě by zas zajímalo, jak mám zasáhnout proti vyvěšování československých vlajek českou veřejnou mocí, když si tatáž veřejná moc dosud platným ústavním zákonem jejich užívání zakázala, aby si pak jejich užívání jen obyčejným zákonem zase dovolila...A pak je zde otázka, jak lze zhanobit státu symbol zavedený v rozporu s ústavním pořádkem, což je rovněž hanebnost.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)