Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Na základě policejní operace Fénix byla podána obžaloba na první obviněné. Samotnou obžalobu zatím k disposici nemáme, proto se musíme spolehnout na to, co z ní zveřejnily Lidové noviny ([1], [2]). Naše skepse ohledně správnosti obvinění tím rozhodně není rozptýlena.

Důvodem je totiž samotná konstrukce obžaloby. Ta byla podána pro přípravu teroristického trestného činu, útoku na vlak převážející vojenský materiál, a to přesto, že v posledních letech došlo v souvislosti s tzv. Sítí revolučních buněk k celé řadě dokonaných trestných činů, zejména spočívajících v poškozování policejních vozidel a majetku vlastníka pražského restaurantu Řízkárna, kterýžto se aktivistům jevil být liknavým při vyplácení mezd zaměstnancům. Tyto skutky však, aspoň prozatím, žalovány nejsou.

Široký postih přípravy trestného činu je dědictvím stalinského pojetí práva a měl z trestního kodexu dávno zmizet. Pro srovnání, v Německu je trestná příprava pouze u několika závažných zločinů, např. penězokazectví; v České republice je trestná příprava více než padesáti trestných činů.

Pochybnosti vzbuzuje zapojení policejních provokatérů. Pokud se prokáže, že aktivně tlačili anarchisty do přípravy žhářského útoku na vojenský vlak, bude mít veřejná žaloba značné potíže, a ty jí vzniknou i v případě, že podíl provokatérů byl pro trestnou činnost podstatný. U přípravy trestného činu je totiž důležité, aby byl cíl útoku dostatečně určitý, nestačí, aby si např. pachatel namíchal jed a říkal si: Já teď asi někoho otrávím! anebo, v daném případě, aby si enthusiastičtí chlapci a dívky ze SRB namíchali zápalné láhve a na schůzích teprve debatovali, co jimi podpálí.

Samozřejmě bude záležet i na kvalitě a agresivitě obhajoby (ta v případech, kdy policie nehraje fair, nesmí být vedena v glacé rukavičkách, to jsme poznali na druhém konci extremistického spektra v případech nálepky, RWU a Lucie Šlégrová), a také na tom, jak empathickému a k policii vstřícnému senátu provinstančního soudu se podařilo věc náhodně přidělit.

Komentáře   

0 # Radek Mikula 2016-05-08 21:55
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Radek Mikula 2016-05-08 21:56
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Radek Mikula 2016-05-08 21:57
Spojitost mezi Sítí revolučních buněk a obžalovanými z akce Fénix spočívá zřejmě pouze v tom, že byli stíhání v rámci snahy odhalit anarchistické povstalce, kteří působí pod uvedenou hlavičkou.

To že jsou stíháni podle paragrafu, který by měl být z trestního zákoníku vypuštěn, jim zřejmě nebude mnoho platně, tedy alespoň do doby než poslanci zákoník změní.

S agresivitou obhajoby bych spíš nepočítal, když ani po víc než roce nezveřejnila žádné podstatné informace týkající se důkazů proti jejím klientům, kterými operuje obžaloba.
0 # Anonymní 2016-05-09 10:14
On by se spis mohlo ukazat, ze v Rade high profile pripadu cast policie zrejme s anarchisty bud primo spolupracovala nebo je Ridila: viz " utok neutok na Kliniku", incident v Thunovske Ulici a muz v hnede bunde , ci ony nedavne sprayerske napisy na " hate free podnicich"....

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)