Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Jsou themata, o nichž se mi psát na svůj blog nechce prostě z důvodu jejich nekonečné trapnosti. Jedním z nich je kausa Alexandra Nováka, jejíž velmi pravděpodobný skutkový základ je prostý: Novák – byť nikoli sociální demokrat, nýbrž člen ODS – kudy chodil, tudy krad', a protože se o nakradené dokázal rozdělit jak se soudcem, tak s chomutovskými státními zástupci, ač usvědčen z přijetí úplatku ve výši cca pěti rathů (rath, zkratka Rth, je, jak jistě víte, jednotka korupce), málem vyvázl s podmínkou. Nakonec do vězení šel, ale v něm si dokázal díky svým penězům zařídit celkem fešácký kriminál [pokud jste viděli film Gangster Ka (2015), víte, že to není nikterak nákladné, postačí k tomu pár obhájcem propašovaných kartonů cigaret]. A problémem nebylo, po určitých úvodních perturbacích, způsobených patrně jen podceněným managementem korupce (tomu dala, tomu dala, ale na toho zapomněla, a tu máš rozhodnutí krajského soudu!), zařídit, že Novák byl na přímluvu motorkářského gangu přibližně po polovině trestu podmíněně propuštěn.

Řešit to celé kosmetickým snížením platu jednoho z pravděpodobných recipientů úplatku a toto rozhodnutí pak sofistikovaně odůvodňovat je prostě a jednoduše trapné, a navíc, pokud by kárně potrestaný státní zástupce Ladislav Kosán chtěl, dosáhl by nejspíš zrušení verdiktu u Ústavního soudu, protože obvinění stojí na vodě: Kosán byl uznán vinným toliko tím, že posoudil jinak než kárný senát zákonodárcem široce a obecně vymezené podmínky pro podmíněné propuštění – neignoroval žádný pokyn, nezmeškal žádnou lhůtu, nikomu nezpronevěřil peníze, nebyl přistižen na veřejnosti opilý, veřejně se nebratříčkoval s bossy místní mafie, prostě jen využil svou zákonnou pravomoc a nepodal stížnost proti rozhodnutí, které sice bylo s pravděpodobností hraničící s jistotou koupené, ale jeho odůvodnění určitě neznělo: Protože mi kmotr Novák předal v hotovosti dvě stě tisíc, propouští se podmíněně z výkonu trestu.

Z takové justice, moji milí, se člověku občas chce skutečně zvracet.

Komentáře   

0 # Unknown 2016-05-11 22:34
Není zde naplněna skutková podstata hanobení třídy podle nové novely trestního zákoníku?
0 # Philip Sudak 2016-05-12 08:24
Čta narrativní část odůvodnění usnesení kárného senátu, chvílemi jsem byl pevně přesvědčen, že čtu a) sci-fi román, b) námět na akční film. Bohužel, je to realita.

Soudruh okresní prokurátor dostal sekec, protože nejen, že žral, ale on u toho i mlaskal. Soudím, že i kdyby ústavní stížnost podal, je (téměř) bez šance.

Ano, kárný senát sveřepě trvá léta na tom, že v vadný processní postup, neřízení se závazným právním názorem etc. etc., nejsou skutkové podstaty naplňující znaky kárného provinění, neboť by tím bylo zasahováno do nezávislosti soudce / státního zástupce.

Jenomže když si přečtete podrobně skutkovou naraci, tak to byl ucelený kruh kroků, účelových, za které neměl být soudruh prokurátor postaven před kárný senát, leč obžalován pro zneužití pravomoci úřední osoby.

To, že to kárný senát "vyřešil" takovým trestem, jakým to vyřešil, je opravdu na zvracení. Odvolání s funkce by bylo vhodným, a nezbytným, minimem, co pro věc mohl vykonat.
0 # Philip Sudak 2016-05-12 08:25
A, ano, jednotka Rth je jednotkou geniální. Nebo ještě mnohem víc.
0 # Anonymní 2016-05-12 13:20
Poslyšte, s tím "bensinem" už to češtinářské staromilství karikujete. "Bensin" je sice opravdu možné číst v dánstině, švédštině a pak prý ještě na Nové Guineji (v pidžin = petrol). Česky to ale vždycky bývalo se "z", pěkně z němčiny, po panu Benzovi, akorát že se to psávalo krátce "benzin".

VR
0 # Tomáš Pecina 2016-05-12 13:44
Myslíte jako mercedesin-benzin? :-)

Etymologie je rozebrána zde. U slov nelatinského/neřeckého, tj. např. arabského nebo italského, původu, bývá správné psaní s/z složité, např. horizont nebo razie píšu se -z-, buserovat se -s-.
0 # Philip Sudak 2016-05-13 14:27
V rukovětích pro řidiče z tzv. prvé republiky je bensin.
0 # Mormegil 2016-05-13 14:08
Do vašeho pravopissu ;-) vám vůbec kecat nehodlám, jen mě zaujalo to odvození: Etymologii znáte správně, ale nechápu, kde jste na cestě lubān ǧāwī → benjuí → benzoe → benz- → benzín našel to s…?
0 # Tomáš Pecina 2016-05-13 14:31
Víte, ono se to možná nezdá, ale já tu historickou orthografii tolik neprožívám :-) -s- jsem našel tam, kde Švédové a spol. Kdybychom chtěli postupovat konsistentně, museli bychom setoupit k italštině a psát "bencin" (stejně jako "racie").

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)