Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Curiouser and curiouser! cried Alice. Jak správně upozorňuje advokát Zdeňka Altnera, Obvodní soud pro Prahu 1 porušil zákon, když spis předložil Nejvyššímu soudu v expresní lhůtě deseti dnů po právní moci rozsudku. Zde to máme černé na bílém.

Proč je to nezákonné? Protože podle ustanovení § 241b odst. 1 OSŘ ve spojení s ustanovením § 210 odst. 3 OSŘ, jakmile všem účastníkům uplyne lhůta k podání dovolání a jakmile jsou provedena předběžná šetření, předloží předseda senátu věc dovolacímu soudu. Tedy nikoli dříve než cca v polovině června.

Rozhodování o odkladném účinku dovolání je domenou Nejvyššího soudu a i ze zařazení tohoto ustanovení pod marginální rubriku Řízení před dovolacím soudem vyplývá, že zákon nedovoluje, aby toto rozhodnutí bylo učiněno ještě před skončením dovolací lhůty (jakkoli by se to případně mohlo jevit prima facie účelným), už proto, že dovolání může být v této lhůtě ještě měněno a doplňováno (§ 242 odst. 4 OSŘ).

Správným postupem je domáhat se v těchto případech odkladu výkonu rozhodnutí nebo exekuce do doby, než Nejvyšší soud rozhodne o odkladném účinku dovolání, nikoli předložit věc Nejvyššímu soudu předčasně a nutit ho v rozporu se zákonem k instantnímu rozhodnutí o odkladu.

Tolik tedy k rovnosti před zákonem v českých zemích – jiné právo platí pro Frantu Joudu a jiné pro vládní stranu.

Aktualisováno.
Zaujalo mne, co dnes napsaly Lidové noviny:
Dobře informovaný zdroj z justice k tomu LN řekl, že ČSSD se nechá ohleduplně zexekuovat, exekutor pozdrží výplatu oprávněnému (nějakou dobu bude trvat rozvrh, budou se hledat právní vady, budou se odvolávat atd.). Mezitím rozhodne Nejvyšší soud a pohorší se, že soud nižšího stupně nepřistoupil k tzv. moderaci a cirkus začne nanovo.
Pokud je to pravda, znamenalo by to, že někdo umí na podatelně zajistit nenáhodné přidělení věci vhodnému spřátelenému senátu Nejvyššího soudu, protože je těžko věřit, že by měla ČSSD pod kontrolou všechny dovolací senáty.

Komentáře   

0 # m. 2016-04-22 19:48
Souhlasim, toto je vysoce nestandardni. My na odeslani cekame snad uz ctvrty mesic.
0 # Anonymní 2016-04-22 20:07
A po odeslání, čekáme na rozhodnutí pro změnu roky, lol. Cirkus Šámal!
0 # Anonymní 2016-04-22 23:14
Tento případ je ukázkou, že snaha zavádět v justici systémová opatření jako např. centrální počítačové přidělování kauz, je velmi potřebná, aby pro soudy nebylo tak snadné měřit každému různým metrem.
0 # Anonymní 2016-04-23 08:47
Jste opravdu naivní (použil bych i ostřejší výraz, ale pan Pecina by utrpěl šok), jako většina českých ovčanů, když si myslíte, že Pelikánovo centrální počítačové přidělování kauz něco vyřeší. Ve státě, kde naprostá většina soudců jsou právní lemplové, schválně si vykládající předpisy jak je třeba pro zájmy své a osob, kterým nadržují, a ignorující judikaturu, to nic nezmění. Pořád tam budou ti samí soudci, kteří budou nadále rozhodovat frapantně nesprávně a nespravedlivě. Příčina toho marasmu v justici nezmizí.
0 # Anonymní 2016-04-23 17:55
Máte pravdu, že nezmizí příčina a tou je charakter rudých soudců nebo jejich potomků. Ovšem pokud by prošla ptákova iniciativa, tak by už i Vojta z Horní Dolní pochopil, jak je justice nemocná. Takto si pořád jen může myslet, že měl smůlu na soudce moulu. Přiznat, že úspěšný advokát není ten kdo zná právo ale ten, kdo má správné sítě na soudech, dovedl jen Jyrka Paroubek. Rychetský si stále sni svoji vizi o nadřazenosti justice nad společností.
0 # Anonymní 2016-04-27 23:11
Me by spíše zajímalo, jak člověk muze rychle najít tohle ?

infosoud.justice.cz/.../...
0 # Leo Tydlitát 2016-04-28 00:30
Buďte v klidu, to nemůže rychle najít žádný člověk.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)