Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Neznámí vandalové posprayovali přibližně padesát čínských vlajek na Evropské (dříve příznačně zvané Leninově) třídě v Praze na protest proti připravovanému okázalému přivítání nejvyššího muže čínské komunistické hierarchie Si Ťin-pchinga. Známý vandal předtím dvě z vlajek s pomocí štaflí uřízl, což s pochopením kvitoval TOPácký starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

Místní politici se nemohou shodnout v tom, zda jde o legitimní akt protestu anebo o vandalský čin.

O legitimní akt protestu půjde ve chvíli, kdy si nebudou moci plochu na kandelábrech pronajmout ti, kteří tam budou chtít umístit své antikomunistické billboardy, anebo když mne zavřou, jestliže v pondělí vyrazím na Evropskou s tibetskou nebo taiwanskou vlajkou, abych své radosti nad příjezdem komunistického papaláše dal náležitý průchod. Do té doby je to minimálně přestupek, ne-li přímo trestný čin.

Tomu se totiž říká demokracie a těm, kteří její pravidla nehodlají respektovat, pitomci.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-03-26 18:47
Nepletete si náhodou vlajky a prapory?
0 # Tomáš Pecina 2016-03-26 18:51
Jsou to prapory v podobě čínské státní vlajky, tak nevím. "Státní prapor" by znělo divně.
0 # Anonymní 2016-03-26 19:16
Takže je demokracie a nemůže se stát, že by stát třeba za nošení vlajky dělnické strany popotahoval u soudu nebo tak něco?

Naopak, aniž bych schvaloval ničení v tomto případě, demokracie není ve smylu toho co je řečeno v článku – a pak se dají očekávat různé akty jako je odřezávání či sprejování vlajek.

Prostě je-li v článku vadná premisa, těžko lze souhlasit s dalšími vývody článku.

Ačkoli jsem nikdy nic neničil, přesto bych si rád na SKUTEČNOU demokracii zvykl, ale ona tu není ani v těch vlajkách.
0 # Sir Jara 2016-03-27 01:16
Není to tak dávno, co tady frčela kauza "tykadla". Taky šlo o pomalovanou soukromou plochu a zastánci "svobody projevu" měli rudo v očích. To pan Pecina za ty čtyři roky změnil názor nebo je to pouze onen typický "dvojí metr?
Citace: "Spornou otázkou zůstává, zda bylo vůbec na místě posoudit žalované jednání jako trestný čin. Na jedné straně ani celková nálada ve společnosti neomlouvá svémocné poškození cizí věci, na druhé JDE O VÝKON SVOBODY PROJEVU, třebaže zjevně excesivní a neaprobovatelný."
paragraphos.pecina.cz/.../...
0 # Tomáš Pecina 2016-03-27 05:55
To je přece stejný metr! Zřejmě vám činí potíže četba mého blogu s porozuměním.
0 # Sir Jara 2016-04-01 00:10
Stejný metr to bude, až o posprejovaných čínských vlajkách napíšete, že šlo o výkon svobody projevu, tak jako jste to napsal o počmáraných plakátech panem Smetanou. Mimochodem jsem nikde nezaregistroval, že byste fixem počmáranou soukromou pronajatou plochu nazval vandalismem, jako jste toto slovo použil třikrát v pěti větách výše uvedeného příspěvku na blogu ;-)
0 # Tomáš Pecina 2016-04-01 07:08
V obou případech šlo o excesivní výkon svobody projevu.
0 # Anonymní 2016-03-27 13:44
Vyvěšení oněch čínských vlajek byla soukromá akce Tvrdíkovy česko -čínské komory, soukromého subjektu. Trestněprávní odpovědnost nastupuje teprve při prokázané společenské nebezpečnosti. U pobarvených vlajek je společenská nebezpečnost nulová, nešlo o trestní čin. Tvrdík a Spol. si musí náhradu škody vysoudit u civilního soudu. A policajti, myšlením pořád esenbáci, si nemají honit triko dle pokynů právních kutilů z ČSSD a z Hradu.
0 # Anonymní 2016-03-28 00:50
Můžete mi prosím vysvětlit, jaká byla "společenská nebezpečnost" u těch předvolebních plakátů, které pomaloval Smetana těmi tykadly? Pokud se pamatuji, vyfasoval za to nějaké hodiny veřejných prací a protože je odmítl vykonat, tak ho zabásli. Já nevím, kolik stojí takový jeden čínský prapor (vlajka), ale pokud ta barva nepůjde smýt a odhaduji, že cena za kus bude nejméně 500.- Kč, tak u 50 kousků jsme na zajímavé sumě cca 25.000.- Kč.
0 # Anonymní 2016-03-28 10:54
Samozřejmě, že žádná. Soudila to manželka Langera z ODS, jednalo se mj. o plakáty ODS. Měla se sama vyloučit pro podjatost. Smetana se měl odvolat. Nic z toho se nestalo, což jen potvrzuje, že ČR není demokracie, jen trapná parodie na demokracii.

Navíc si to (čínské vlajky či prapory) mohl dát jako soukromý majetek Tvrdík pojistit proti vandalismu.

Shrnuto, trestní čin to není, neb i když škoda by byla nad 5 tisíc, není splněna další podmínka - t.j. společenské nebezpečnosti.
0 # Anonymní 2016-03-31 10:58
Společenská nebezpečnost... to nový TZ nezná...

www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-40#
0 # Anonymní 2016-03-27 15:45
Zajímavější je, co se stalo před ničením. Zde je rozhovor z deníku Metro z pátku 25. března 2016 se starostou městské části Praha 6 právníkem Mgr. Ondřejem Kolářem.

Čínské vlajky na trase kolony jsou výsměch, říká starosta Prahy 6
praha.idnes.cz/.../...

Hned v první větě jsou 2 chyby: "Evropskou třídu vedoucí k letišti lemují kvůli příletu čínského prezidenta rudé čínské vlajky." Pan novinář ani pan magistr práv nezná rozdíl mezi vlajkou, což je státní symbol a praporem? Žádné vlajky tam nikdy nebyly. Byly to prapory. Rozdíl mezi vlajkou a praporem je ten, že vlajka má např. přesně dané rozměry. Nebyly tam pouze čínské prapory, ale byly tam české a čínské prapory.

"Evropskou třídu lemují čínské prapory...." - Samy od sebe prapory?

"Číně se snažíme podbízet, lézt do zadnice..." Kdo my? za koho Kolář mluví?

"Doufám jen, že Evropská nebude 28. března lemována davy lidí s mávátky..." - Co je Kolářovi do toho?

"Očekávám, že obdobně se bude postupovat i vůči dalším návštěvám a naše města budou v budoucnu vyzdobena vlajkami americkými, německými, francouzskými, ale třeba i izraelskými." - Jistě Koláři, když si zaplatíš reklamu na lampách, tak tam budou i tyto vlajky.

"Zarážející ale je, že takto vyzdobenou cestu z letiště neměl ani prezident Obama." - Česko-čínskou výzdobu si zaplatila soukromá firma jako reklamu na lampách. Co je zarážejícího na tom, že tak nikdo neučinil při návštěvě Baracka Obamy?
0 # Anonymní 2016-03-27 17:10
Měl takovou výzdobu s českými vlajkami či prapory český prezident na Pennsylvania Avenue (či jak se ta ulice jmenuje) ve Washingtonu při své návštěvě? Pokud ne, pak se Hussein Obama nemůže divit. Pokud Vám chyběla v Praze, tak ji příště při další návštěvě zaplaťte z soukromých peněz, jako teď Tvrdík. Mě nechyběla a nebude chybět, i kdyby přijel na návštěvu prezident jiné galaxie.
0 # Anonymní 2016-03-28 21:35
Chlápek, co chodil dnes s vlajkou Tibetu po Hlávkově mostu, a byl zadržen policií, dostal pokutu za neoprávněný vstup do vozovky - viz www.neovlivni.cz. Esenbáčci zase perlili.
0 # Anonymní 2016-03-30 19:01
Vlajky jsou na místech pronájmu Samsungu, který k tomu nedal souhlas. Článek je tedy nepravdivý - vlajky jsou na místech bez souhlasu nájemníka.

twitter.com/.../715158817164673024

leclerc
0 # Tomáš Pecina 2016-03-30 19:44
Chcete říct, že Samsungu někdo odstranil reklamu a nahradil ji tou výzdobou, a Samsung si to nechá jen tak líbit?
0 # Anonymní 2016-03-30 21:21
podla toho co viem to tak vyzera. dnes som sa o tom bavil s clovekom ktory tam pracuje a tie vyvesne plochy vraj mali prenajate oni.
0 # Anonymní 2016-03-30 21:50
echo24.cz/.../...

Miloslav Ponkrác
0 # Tomáš Pecina 2016-03-31 09:24
Zůstávám zdrženlivý: je otázka, zda ve smlouvě o nájmu ploch není např. ustanovení o možnosti města krátkodobě použít plochy pro jiný účel. Zdá se mi podivným, že by toto HMP jen tak provedlo.
0 # Anonymní 2016-03-31 11:59
Zkomplikujte to českým fízlům!
Řekněte jim, že jste to nepovolili pro české a čínské prapory. Řekněte jim, že jste to povolili pro tibetské vlajky.
0 # Anonymní 2016-03-31 12:05
Až nyní se vysvětlují věty starosty městské části Praha Ondřeje Koláře "Číně, ke které nás neváže jakýkoliv bližší vztah, ať už politický, nebo kulturní, nakonec už vůbec ne jakkoliv spojenecký, se tím jen snažíme podbízet. Lézt někomu do zadnice, i když jde o velmoc, je ubohé... ...Tuto výzdobu Evropské ulice považuji svým způsobem za výsměch obyvatelům Prahy 6."

Čínské vlajky na trase kolony jsou výsměch, říká starosta Prahy 6
praha.idnes.cz/.../...

Takže to nebyla řádně zaplacená reklama Tvrdíkovy "české Číny", ale pirátská akce Magistrátu hlavního města Prahy.
0 # Anonymní 2016-04-12 16:32
Čínské vlajky byly na sloupech bez souhlasu Samsungu, firma dostane kompenzace
rozhlas.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)