Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Kdo v žádosti o poskytnutí dotace, subvence nebo návratné finanční výpomoci nebo příspěvku uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí a způsobí tímto činem škodu velkého rozsahu, bude potrestán odnětím svobody na pět až deset let.
(§ 212 odst. 6 TrZ)

Tolik k ostré kampani Babišových medií, která se pokoušejí čtenáře přesvědčit, že affaira Čapí hnízdo bude vyřešena vrácením neoprávněně inkasované dotace.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-03-12 09:59
Že bude Babiš zavřen na pět až deset let nemůže věřit ani ten největší naivka :-))
0 # Anonymní 2016-03-12 10:22
Leda by došlo k uplne obměňe politické třídy .... Babis drží Sobotku v hrsti ... Okd, záměrně prohraná arbitráž o Novu , to vše ma Sobotka na triku a zatim si ho policie " nevšimla"
0 # Tomáš Pecina 2016-03-12 10:57
Životnost politika je v této zemi naštěstí kratší než promlčecí doba většiny relevantních trestných činů, takže stíháni jsou obvykle až politici dávno "odkecaní", ale určitá opožděná spravedlnost se přece jen dostavuje. S výjimkou těch nejchytřejších, kteří si doživotní beztrestnost dokázali zajistit během působení v politice (Gross, Langer…). Takže ano, v tomto desetiletí to nebude, ale "do tepláků" by Babiš za tento dotační podvod jít mohl cca za 8–10 let.
0 # Anonymní 2016-03-12 20:07
Z diskuze na iDnes:

Diskující A: Babiš by měl odstoupit a za dotační podvod jít do vězení.

Diskutující B: Vy tu budete asi nový, že?
0 # Anonymní 2016-03-12 13:47
U nás to politický konkurent Kleslové (podle všeho oprávněně) schytal: zpravy.aktualne.cz/.../... Asi měl špatnou stranickou legitimaci.
0 # Leo Tydlitát 2016-03-12 16:35
Tak už to vypadá, že k čestným vysouzeným titulům AB nepolitik a neagent přibude cobydup i nepříjemce dotací. Že se tím čapím PR vůbec zabývám.

V tom trestním zákoníku se to jenom tak píše, aby to dobře vypadalo před schvalovací komisí.
0 # Anonymní 2016-03-12 19:53
Tak kdepak je ta chrabra bojovnice proti korupci dr.Bradacova? Ze by v pripade Babise slo o nejakou jeji selektivni slepotu?
0 # Anonymní 2016-03-12 23:34
...opoměl jste pana presidenta!
0 # Anonymní 2016-03-21 20:32
Zeman v tom je jak?
0 # Anonymní 2016-03-12 23:34
Hm, průser panu STBákovi docela přeju. Ale páni právníci, z čeho ho chcete obvinit? Že jedna z jeho firem vlastnila akcie nějaké firmy, která udělala dotační podvod? Nefiguruje v žádných orgánech společnosti a velmi pochybuji, že podepisoval cokoli okolo dotace. To je jako byste chtěli stíhat akcionáře VW za podvody s emisemi.

Je to jen bouře ve sklenici vody:)
0 # Anonymní 2016-03-13 01:47
V Klusakove AB Matrixu ci jak se to jmenovalo se k Capimu hnizdu Babis hlasil a vydaval jej za vlastni (dokonce nejlepsi) projekt.
0 # Tomáš Pecina 2016-03-13 06:18
To jistě jako důkaz nestačí, ale velmi pochybuji, že by si za AB šel sednout někdo, kdo ten nápad nevymyslel. Zápis z příslušné schůze jistě bude existovat v mnoha kopiích (a v tuto chvíli už v mnoha tresorech).
0 # Anonymní 2016-03-13 09:43
Já nevím, ale fakt si myslíte, že to takto funguje? Myslíte si, že existuje zápis s podpisem AB, že udělají dotační podvod? Pak by k titulu STBák a podvodník přibyl ještě idiot:) Myslí, že jediný papír s jeho podpisem se může týkat případných půjček, blanko směnek za bankovní garance a podobně. Ten zločin spáchaly orgány společnosti, protože ty jediné mohly, AB mohl teoreticky spáchat max. navádění k TČ a to chci vidět to dokazování:)

Ne, je to patrně jen docela obyčejný politický nátlak, mohou pouze vyvolat mediální vlnu nevole (celkem oprávněnou, EU a stát dotuje hračky zbohatlíků a oni ještě podvádějí), ale v postih v rovině trestně právní je podle mne vysoce nepravděpodobný.

0 # Tomáš Pecina 2016-03-13 14:04
Nepotřebujete příkaz k provedení podvodu, stačí příkaz k úkonům, které ho umožní. Ten pravděpodobně existuje, i když nemusí být s Babišovým podpisem.
0 # Anonymní 2016-03-13 15:47
To pochybuji, dám-li jako majitel pokyn k podání žádosti o dotaci neručím za to, že je podána podvodně. To bych potom mohl být stíhán za to, že jsem tu firmu třeba založil:) Neumím si představit, že by za ten podvod měl nést nést zodpovědnost někdo jiný, než orgány společnosti. (tedy, pokud se AB choval rozumně)

Ale uvidíme, bude to trvat nějaký ten rok, možná desetiletí, než ta aféra skončí. Mezi tím tu budou jiní politici, jiné aféry... Podle mne ABovi stačí ustát tento první nápor a má klid. Bohužel.
0 # Tomáš Pecina 2016-03-13 17:14
U dotačního podvodu je trestná i pouhá příprava, a kromě toho přichází v úvahu účastenství např. ve formě návodu nebo nápomoci. Jistě, muselo by se chtít, a ono se zřejmě nebude.
0 # Unknown 2016-03-14 08:51
TP:
v korporátním právu to funguje dost jinak, než se píše v ZOKu. Nějaké zápisy z jednání představenstva nikdo v reálu nepíše. Zápisy z VH jsou zpravidla pouze tehdy, pokud je více společníků/akcionářů, nebo pokud se podle zákona zakládají do sbírky listin.

V tomhle směru bych ale docela sázel na rozhodnutí VH o změně formy akcií. A znovu následné rozhodnutí o fúzi. To písemné je.

PV
0 # Tomáš Pecina 2016-03-14 09:36
Já bych sázel na racionální úvahu budoucích obviněných, kteří si nebudou chtít posedět místo Babiše pět let v chládku. Takže se bude Babišova odpovědnost prokazovat zejména na základě jejích výpovědí. Ale to zatím není aktuální, zatím všichni spoléhají na Babišovo politické krytí.
0 # Anonymní 2016-03-14 09:49
Na místě AB bych nabídl případným obviněným (kdyby něco takového hrozilo) několikaletou luxusní dovolenou na nějaké příjemném místě, než se to promlčí:) Ještě by mu tam mohli rozjet nějaké podnikání.

>V tomhle směru bych ale docela sázel na rozhodnutí VH o změně formy akcií. A znovu následné rozhodnutí o fúzi.

Opravdu mě nenapadá nic, jak z tohoto udělat i třeba jen spoluúčast na dotačním podvodu.
0 # Anonymní 2016-03-14 09:53
A proč by měl někdo chodit do chládku? Snad si tak elementární krytí, aby formálně všechno klapalo, pohlídali. A jak Babiš povídal, je to všechno "superzkontrolováno". Prskalové jenom kalí vodu, kydají bláto a někteří jim takhle přicmrndávají.
0 # Tomáš Pecina 2016-03-14 10:28
Snad si tak elementární krytí, aby formálně všechno klapalo, pohlídali.

To si nemyslím, že bylo možné, protože vše nasvědčuje tomu, že šli cestou anonymního akcionáře, spoléhajíce se na to, že nikdo jeho pravou identitu nebude zjišťovat.
0 # Anonymní 2016-03-14 11:16
Takže?
Pokud je vlastník formálně anonymní, tak se za něj může prohlásit kdo chce (kdo je právě drží v ruce).

Ne, že by mě to nějak zvlášť zajímalo (daleko víc mě zajímají systémové zlodějny a korupce kolaborantských "elit"), ale co jsem četl, tak to bylo pokryto "rodinnými příslušníky", takže pokud nejsou někde nějaké kompromitující odposlechy, tak bych byl v klidu.
Psi štěkají a karavana jede dál. Pro mě je to důkaz toho, že Babiš vadí. To podporuju.
0 # Unknown 2016-03-14 13:04
No jestli správně chápu posloupnost skutku, tak na začátku byly akcie na jméno, a to na jméno nějaké společnosti z Agrofertu.

Následně bylo třeba dotačnímu orgánu Čapí hnízdo prezentovat jako malého a středního podnikatele. Tj. zakrýt příslušnost k Agrofertu. To se udělalo změnou formy akcií - o které ale musel jako jediný akcionář rozhodnout Agrofert, resp. společnost jím vlastněná. Tou anonymizací se - v trestněprávním slova smyslu - připravovalo spáchání trestného činu.

Pak teda jako bylo Čapí hnízdo anonymní a když uběhnul potřebný čas dle dotačních pravidel, tak to fúzovalo s jinou společností Agrofertu. Z toho mi celkem jasně vyplývá, že akcionářem byl celou dobou Agrofert (resp. nějaká jeho součást). Jenom to po určitou dobu nebylo vidět.

Jinak samozřejmě platí, že to, že jsou nějaké akcie "anonymní" je blbost, kterou si myslí jenom novináři. Ve skutečnosti jsou ty akcie anonymní jenom do okamžiku, kdy se s nimi začnou vykonávat akcionářská práva na VH. Protože tam se píše jmenná prezenční listina.

Podle zápisů z VH za tu dobu se všechny VH konaly v sídle Agrofertu a jako akcionáři vystupovaly osoby, které jsou (nebo tehdy byly) ve statutárních orgánech jiných společností patřících pod Agrofert. Jo a během té doby Agrofert půjčil té společnosti 400 mil. Kč, přičemž Babiš řekl, že majitele vlastně nezná.

Další otázkou taky je, jakým způsobem se ty akcie prodaly (a za co) a jak se zase koupily (a za co). Protože to musí být v účetnictví.

Takže abych to shrnul, tak na začátku to vlastnil Agrofert a potom taky. V mezidobí se sice neví, kdo to vlastnil, ale s akciemi hlasovali zaměstnanci Agrofertu a v orgánech byli jiní zaměstnanci Agrofertu. Všechny VH se konaly v sídle Agrofertu a Agrofert té společnosti bez zajištění půjčil skoro půl miliardy. Skoro začínám věřit, že Babiš u StB fakt nebyl, protože tohle je hodně diletantská konspirační akce.

Myslím, že "udělat" tuhle partu by mohl zvládnout i začínající poručík z hospodářské kriminálky. Kdyby ovšem byla vůle.

PV
0 # Anonymní 2016-03-14 13:25
"Tj. zakrýt příslušnost k Agrofertu..."
To se dá nějak prokázat? Není to možné interpretovat způsobem, že došlo k prodeji akcií (klidně proto, aby bylo možné přijmout eurodotaci) za účelem vybudování bohulibého díla? To se nesmí?
Podobně ty ostatní detaily. Zbývá tedy, zda byl prodej dobře ošetřený v účetnictví.

Ne, prostě odmítám v tom vidět nějakou větší špinavost a zlodějnu, než která byla spáchána už tím, že vůbec eurosajuz někomu na jeho soukromý projekt může přidělit jiným ukradené peníze.
0 # Anonymní 2016-03-14 15:47
>To se udělalo změnou formy akcií - o které ale musel jako jediný akcionář rozhodnout Agrofert, resp. společnost jím vlastněná. Tou anonymizací se - v trestněprávním slova smyslu - připravovalo spáchání trestného činu.

To nemůžete myslet vážně. Za dobu anonymního vlastnění se mohl vlastník změnit 10x. V této logice by byl největším zločincem ten, kdo tu společnost založil, nebo ještě lépe ten, co vypsal dotační výzvu:)

Ještě jednou, vlastník a.s. může jen jmenovat orgány a nenese odpovědnost za kroky firmy. Nakonec, toto je důvod, proč akciovky existují - je to zbavení se odpovědnosti. Kdyby tomu tak nebylo, stával byste se koupí akcií zodpovědný za všechny její kroky. Už se těším, jak zavírají akcionáře VW kvůli emisním podvodům:)

Takže ještě jednou, z čeho obviníte AB, když u něj naleznete 100% akcií následníka?
0 # Tomáš Pecina 2016-03-14 15:59
Pokud byly orgány dostatečně obezřetné, aby si od akcionáře daly dát k podvodu výslovný pokyn, může být trestně odpovědný i akcionář.
0 # Unknown 2016-03-14 18:17
Anonym:
jak to popisujete to funguje za běžných podmínek.

Jiná věc je, pokud si založíte účelovou společnost (česky SPVčko), abyste se za ni schoval a předstíral pro účely získání dotace to, že vám nepatří (tj. že není součástí obrovského koncernu, ale jedná se samostatnou malou společnost, která má nárok na získání dotace určené pro malé a střední podnikatele).

Pointa toho celého je přeci v tom, že Agrofert tu společnost nikdy ani na sekundu neprodal. Jenom předstíral, že ji nevlastní a za tímto účelem anonymizoval vlastnictví.

Jako OK, samozřejmě, že se za tu dobu mohl vlastník akcií změnit klidně 10x (poč ne 100x?). Akorát je teda trochu zvláštní, že po celou tu dobu ty akcie formálně drželi zaměstnanci Agrofertu a v orgánech byl třeba bratr Babišovy "manželky". Už ho vidím, jak řekne, že svého švagra taky nezná a celé je to kampaň proti němu :-)

Nevím nevím, co by ti bílí koníci vyprávěli, kdyby Lenka se Šlachtou rozjeli klasický politický proces a nechali je krapet změknout ve vazbě. To mi neříkejte, že by nenašli alespoň jednoho spolupracujícího obviněného.

Že jsou dotace tohoto typu pitomost, to je bez debaty.

PV
0 # Tomáš Pecina 2016-03-14 21:10
Jak to bylo ve skutečnosti, je celkem jasné, a např. co napsal Rozehnal na Hlídacím psu, se dalo předpokládat i bez studia sbírky listin. Jde o to, jak prokázat konkrétním fysickým osobám spáchání trestného činu; odpovědnost právnické osoby připadá v úvahu rovněž, ale trest bude Babišovi zřejmě k smíchu.

To je plně v rukou policie, ta umí na objednávku nevyšetřit naprosto cokoli (stejně jako účelově kohokoli "odstíhat").
0 # Leo Tydlitát 2016-03-13 12:46
Budú tam nové pavilóny se surikaty, klokanmi aj lemurmi. Šak lemure sú také malé opice chlpaté, moja žena mi tak niekedy hovorí. Čiže ste somári, ak si myslíte, že kradnem!
0 # Anonymní 2016-03-13 13:44
Vletí takhle brzo zrána Robert Šlachta do Čapího hnízda, rozhlédne se a pronese: "sorry kluci, Lenka (Bradáčová) si tu zapomněla na včerejší párty kabelku..."
0 # Anonymní 2016-03-13 22:08
Úřednice z ministerstva financí vyzvídala v Bruselu údaje o vyšetřování Čapího hnízda
novinky.cz/.../...
0 # Anonymní 2016-03-14 18:59
Čapí hnízdo: Je zde důkaz. Z časopisu „Včelařství“
parlamentnilisty.cz/.../...
0 # Leo Tydlitát 2016-03-14 23:37
iDnes či MF Dnes nabízela asi před rokem v nějaké soutěži víkendový pobyt či exkursi do Čapího hnízda. Dnes už to nejsem schopen dohledat.
0 # Anonymní 2016-03-15 11:19
Úředníci si stěžovali na Babišova náměstka kvůli Čapímu hnízdu. Zřejmě přijdou o práci
archiv.ihned.cz/.../
0 # Anonymní 2016-03-23 12:18
Tak a dost! Drsná nahrávka z Babišova úřadu
parlamentnilisty.cz/.../...

NAHRÁVKA: NA MINISTERSTVU FINANCÍ ŘEŠÍ AGROFERT A ČAPÍ HNÍZDO
neovlivni.cz/.../
0 # Anonymní 2016-03-23 15:47
Toto je dokonalé, nemůžu se nepodělit :-D Z dnešního iDěsu:

V kauze Farmy Čapí hnízdo šlo podle 30 procent lidí, kteří jsou s kauzou aspoň povrchně seznámeni, zřejmě o podvod a porušení zákonů. 36 procent lidí za ní nevidí podvod, ale nemorální chování a využití skulin v zákoně. Čtvrtina občanů považuje celou kauzu jen za kampaň, která má Babiše zdiskreditovat. Vyplynulo to z průzkumu agentur Median a STEM/MARK pro Českou televizi.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)