Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Tento příběh není nepoučný.

Shahram Abdullah Zadeh je Íránec, nebo, chcete-li, Peršan, který kdysi přišel do České republiky na studia, avšak záhy pochopil, že v této zemi se lze uživit i jinak než prací, resp. ony alternativní způsoby jsou výrazně výnosnější a nikoli zvláště riskantní, zvlášť ví-li osoba tyto provozující, jak a koho vhodně podmáznout.

Zadeh udržoval styky s vysoce postavenými muži a ženami této země, obchodoval a obchodoval a bohatl a bohatl. Vše šlo jako na drátkách až do r. 2014, kdy byl vzat do vazby pro podezření z daňového úniku ve výši bratru 2,5.109 Kč v souvislosti s podvody s pohonnými hmotami, jež Zadeh roky v rámci svého podnikání organisoval.

Nebyl arci všem dnům konec, české orgány činné v trestním řízení totiž nebyly schopny ani za 22 měsíců podvodníka odsoudit, a tak ho propustily z vazby na kauci 150 milionů korun. Což je v poměru k výši souzeného daňového úniku vskutku pakatel, percentuálně ještě nižší než slavný peněžitý trest pro exsenátora Alexandra Nováka v poměru k výši inkasovaného úplatku.

Aby se nezdálo, že jsou české trestní orgány nějací nazdárkové, navrhl státní zástupce Zadehovi novou vazbu na základě íránského mezinárodního zatykače. Zadeh si ovšem před časem opatřil české občanství a mohl se všem vysmát: u českého občana je extradice možná toliko s jeho výslovným souhlasem.

Zadeh byl propuštěn a dnešek je, myslím, milé děti, tím posledním dnem, kdy jsme o podnikavém Íránci v souvislosti s územím tohoto státu slyšeli. Ale nezoufejme: pokud to dobře půjde, třeba ho nakonec za něco odsoudí v Jižní Africe (jako Radovana Krejčíře) nebo na Bahamských ostrovech (jako Viktora Koženého)!

Aktualisováno.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-02-04 15:37
Dobrý den. Nerozumím tomu - můžete to, prosím, objasnit? Pokud já, jako český občan odcestuji do jiné země – třeba do Iránu a tam spáchám nějaký trestný čin (třeba vraždičku) a zdrhnu domů, tak není možné mne do této země vydat, pokud s tím nesouhlasím? To jako mohu dělat dlouhý nos na všechny a tady mne nesmí ani zadržovat? To mi nějak nedává smysl, vždyť přece státy si normálně vyměňují zadržené – jako třeba USA předali "jejich" Dahlgrena, ne? A ten s tím rozhodně nesouhlasil...

Jinak v odkazovaném článku jsem nic o tom, že by byl Zadeh na svobodě nenašel, je tam naopak uvedeno „Íránec Zadeh zůstává za mřížemi.“.

Martin
0 # Tomáš Pecina 2016-02-04 15:44
Byl tam nesprávný link, už je to opraveno; díky za upozornění.

Ne, pokud jako český občan spácháte trestný čin kdekoli mimo EU, Česká republika vás bez vašeho souhlasu nevydá. Není to universální pravidlo, např. v USA nic podobného neplatí, proto mohl být Dahlgren vydán do České republiky.

S dlouhým nosem je to ale relativní, pokud je příslušný skutek spáchaný v cizině trestný i podle TrZ, budete za něj moci být stíhán zde (podobně jako Kramný).
0 # 64871 2016-02-08 08:25
Podobně jako p. Kramný, tedy bez řádného spravedlivého soudu založeném na domněnkách, spekulacích a fabulacích, že jste to možná neudělal, ale mohl jste, a proto dostanete výjimečně výjimečný trest. Go for it!
0 # Anonymní 2016-02-04 20:09
Malá faktická. Máte nepřesné informace. Shahram Abdullahzadeh dostudoval a studia dokončil včetně státní zkoušky. Státní zkoušku vykonal v roce 1999 a byl mu udělen titul MUDr (všeobecné lékařství) - viz stránky MU :-)
0 # Tomáš Pecina 2016-02-04 22:22
Vskutku? Byl jsem tedy mediálně desinformován. Máte k tomu link?
0 # Anonymní 2016-02-04 23:58
Ano. Zkuste: muni.cz/.../...

On je totiž v matrice veden jako Abdullahzadeh a ne jako Abdullah Zadeh :-) To je někdy i záměrem ...
0 # Anonymní 2016-02-04 23:59
A má tam vidím i bratra či co. Stejné příjmení, stejný obor, stejný absoloventský ročník ... Jen jestli zavřeli a pak pustili toho správného :-)
0 # Daniela 2016-02-04 21:13
Copak Zadeh, to je mezinarodni mafian, ktery nasel utociste v zkorumpovane Ceske republice, ve ktere se obcane nechavaji s radosti okradat danovymi ksefty cizincu. ... Zde nic noveho.
. Za daleko horsi povazuji nevydani Libanonce Ali Fajada, usvedcenheo agenta Hizballahu, do Spojenych Statu. Timto se radi CR do primeho podporovatele islamskeho terorismu.. Jiste si tohoto vstricneho gesta vsimli i zradikalisovani Palestinci, kteri se podle toho zaridi - coz znamena, ze takovy "syrsky" asylant z Nemecka pak bude v schengenskem prostoru bezproblemove tvorit islamisticke bunky v Praze. Nehlede na to, ze i radovy muslim bude pak vnimat Cesko jako pratelskou pudu.. (To zase bude radosti u zilkovych dam z obohacovani samcu. :-))
Jeste ke vsemu lhat, ze pet Cechu nebylo vymeneno za teroristu pridava na hruznem dojmu, ktery nabyde clovek nahlizejici zvenci....
Potom take hned uhodi do oci napadna drzost ceskeho presidenta, ktery se domaha boratskymi smlouvami vydani ceskych obcanu Norskem.
Do jinych statu Cesko obcany nevydava a od druhych si vydupava pravo sve obcany ziskat zpet ? Jak ostudne a nemoralni...
0 # Tomáš Pecina 2016-02-04 22:39
Řada informací v této kause je nejasných. Osobně bych kupř. rád věděl, proč ho věznice nevystrčila na Pankráci před vrata a nenechala ho, ať se o sebe stará, jako to dělá u každého jiného člověka propuštěného z vazby, ale policie ho eskortovala na Ruzyň (míním letiště, ne věznici), posadila ho do letadla a ještě mu určitě i zamávala.
0 # Daniela 2016-02-05 05:55
Ten Ali Fajad-Fayad zrejme bude provazany na ukrajinskou mafianskou strukturu jeste z dob Janukovice, potazmo Ruska, takze odtud asi pochazi to pratelske zachazeni od ceskych organu.

Abdullah Zadeh podle vseho okradl Irance s nejakymi cachry v Dubaji, podvod je snad skutek, ktery by mel byt trestny i dle TrZ v Cesku.. (Nevim s urcitosti.) Kdyby se cesti soudci pochlapili, pak by odsoudili Zadeha za danove podvody v Cesku, stat by ziskal 150 milionu a Abdullah by si predplatil vezensky hotel....

0 # gogo 2016-02-05 08:45
Pro příště se poučí a budou usvědčené agenty vydávat do jiného státu bez odmlouvání. Třeba Schapira do Číny.
Mně přijde hlavně naprosto komické, že by se zrovna ubožák Sobotka postavil komukoliv. Leda že by na něj někdo zadupal silněji, než Schapiro, který si ho pozval na kobereček nedávno.
Třeba je to ale dohodnutá mediální hra... když se papaláši teatrálně kočkují, bývá to většinou levárna.
0 # Tomáš Pecina 2016-02-05 12:10
Zajímavá je i souvislost Zadeh-Fajád. Oba byli patrně zadrženi při jedné a té samé policejní akci, a k výměně Fajáda za ten A-Team došlo těsně po Zadehově propuštění. Může to být náhoda, jistě…
0 # gogo 2016-02-05 12:22
Spíš mě napadlo, že třeba naši omylem chytili amerického agenta, kterého ještě soudruzi z USA potřebovali použít. Ukrajinské občanství je taky zajímavá indicie, kdypak ho dostal?
Pustit ho nemůžou jen tak, to by ho kompromitovali, tak se udělalo divadýlko. Kdyby aspoň sehráli ozbrojené osvobození při převozu, ale snažit se nakukat někomu, že by se ten pitomeček Sobotka nějak šprajcoval...bože to jsou zápletky jak v béčkovém filmu... tak asi je to divadýlko pro publikum mimo ČR.
0 # Tomáš Pecina 2016-02-05 12:46
Češi nikoho "nechytli", předpokládám, že k Fajádovi dostali se žádostí o vydání i číslo hotelového pokoje a hodinu, kdy bude nejjistější ho sebrat.
0 # Leo Tydlitát 2016-02-05 09:59
„Třeba“? Vsadím se, že ti lidé, kteří v Libanonu na Faráda čekají, jsou agenti Mossadu a za pár dní bude v New York Times, Daily Mail a Jediot Achronot vyzdvižena Česká republika za svou loajalitu ke Spojeným státům až do nebes.
0 # beldor5 2016-02-06 19:23
Ja bych tuto vec radeji ani nekomentoval .Podle meho je tu tolik nejasnosti , ze to muze byt uplne jinak . Je jen usmevne , ze se to rozmazava v mediiich . Kdyby US s propustenim nesouhlasilo , tak by se ven nikdy nedostal . Omacka pro media nema s realitou nic spolecneho .
0 # Anonymní 2016-02-06 21:20
toho pána jsem měl tu čest znát osobně, studoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity a studia DOKONČIL. Ne že by něco uměl nebo se učil ale na zkouškách vždycky provozoval naprosto boží catering. Co dával examinátorům do kapsy, to nevím, neměl jsem tu čest. To ještě není všechno. Pan Zadeh se před nějakou dobou odstěhoval do Spojených Arabských Emirátů, kde zkoušel nějaké fígle na šejkovic vládnoucí rodinu a myslím, že je připravil o pěkných pár miliard no a tak mu tam měli useknout ruku podle práva šaríja. A bylo to české ministerstvo zahraničí, které panu Zadehovi vystavilo nový passport, aby mohl svobodně odcestovat zpět do Kocourkova, protože takové skvělé a pracovité lidi naše republika potřebuje. To, že ho teď propustili za úplatek 150 mega (asi těch peněz bylo ve skutečnosti víc, ale někomu do soukromé kapsičky, určitě tomu soudcovi nebo jeho nadřízenému), to mě nepřekvapuje.
0 # Tomáš Pecina 2016-02-06 22:13
Díky, už jsem text opravil.
0 # Anonymní 2016-03-08 13:22
Tak to vypadá, že neutekl denik.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)