Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Ne, k tomu účelu přezkumné správní řízení skutečně neslouží. Průmyslovka, která potrestala studenty za šikanování učitelky trojkou z chování a podmíněným vyloučením, žádá po magistrátu, aby provedl přezkumné řízení a trest zpřísnil a studenty vyloučil.

Tedy za prvé cítím potřebu šikanujících se poněkud zastat. Učitel, jenž se nechá od svých žáků šikanovat, dokonce dlouhodobě, především prokázal svou nezpůsobilost učit, a kromě toho, i ve školském právu subsidiárně platí principy trestního práva a ty nedovolují dovodit úmysl z prostého kausálního nexu – přičemž v dané kause není nepochybný ani ten.

Za druhé ve správním právu platí zásada, že správní úřad je rozhodnutím, které vydal, plně vázán: nejen výrokem, ale i odůvodněním. Jeho vady může namítat leckdo, nikoli však správní úřad sám. Ten má účinný nástroj, jak reagovat na případná nová zjištění, ve formě obnovy řízení, ale pokud tu taková nejsou, musí si na svém rozhodnutí stát.

Nikoli nevýznamnou otázkou je tu vůbec smysluplnost institutu přezkumného řízení, jenž reaguje na faktický stav vpravdě strašidelné kvality správních rozhodnutí, aniž by se jakkoli vyrovnal s otázkou fairovosti rozhodnutí vydaných nadřízeným úřadem o své vůli, bez iniciativy stran. V tom se blíží jinému nespravedlivému opravnému prostředku, stížnosti pro porušení zákona (SPZ), jehož aplikaci již dávno omezil Ústavní soud na případy SPZ podávaných ve prospěch obviněného. Možná by bylo načase se zamyslet, zda by stejné dobrodiní nemělo být přiznáno i osobám, jež jsou předmětem správního trestání.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-02-23 13:44
Učitel, jenž se nechá od svých žáků šikanovat, dokonce dlouhodobě, především prokázal svou nezpůsobilost učit

Víte, pane Pecino, učitel je od slova učit. Za to je placen. Není placen za krocení divé zvěře či psychopatických kriminálních živlů. Na to jsou jiná zařízení a jiné profese.

Zadruhé, je zjevně nutné vyhodit zcela nekompetentní vedení školy, ať již o věci vědělo a nic nedělalo, nebo nevědělo - obojí je totiž fatálním selháním. Děsivou úroveň vedení ostatně dostatečně ilustruje jiná pasáž z článku, na který odkazujete, totiž kterak se vedení školy obrátilo na policii, aby jim sdělila, zda studenti mohou bez pedagogického dozoru diskutovat s ministryní.
0 # Leo Tydlitát 2016-02-23 16:28
Ano. A lékař je zase od slova léčit. Za to je placen. Není placen za svoji psychopatii, že ano…

Zadruhé, pokud se smrtelně nemocná učitelka rozhodne odejít ze života jako milosrdná samaritánka (jenom příklad), partě mladých hajslů zničit už jejich tak dost prašivé životy, a vzbudit celospolečenskou debatu o nevychovanosti spratků, těžko jí v tom nějaké „vedení“ zabrání, především udělá-li vše pro to, aby se tak nestalo.
0 # Anonymní 2016-02-23 17:09
To melo byt vtipne, nebo... :-/
0 # Leo Tydlitát 2016-02-23 17:36
… nebo to mělo vyjádřit, že učitel musí mít pro práci s našimi polistopadovými nadějemi i určité psychické a nejlépe i fysické předpoklady, nikoli pouze schopnost mumlat něco u tabule. Podobně jako si naše měšťácká společnost zvykla, že praktickým lékařem není kdejaký feťák z nádraží, byť tento také obstojně dovede pracovat s injekční stříkačkou.

A možná to také chtělo připomenout známou pravdu, že po bitvě je každý vyhazovačem.
0 # Anonymní 2016-02-23 19:56
Vtipnost ani vyjádření se nemůže dostavit, když si někdo plete MD psychózu a psychopatii

André Pulgar
0 # Tomáš Pecina 2016-02-23 20:13
Ovšem. Napsat "psychopath" místo "psychotik" nebo vice versa, to je něco srovnatelně závažného jako v právu "trvalé bydliště". Ale on už si dá pozor, dohlédnu na něj.
0 # Anonymní 2016-02-23 20:29
No, pane Pecino, je. Psychosa je něco úplně jiného než psychopathie.

A. P.
0 # Tomáš Pecina 2016-02-23 23:12
Já vím a soucítím s vámi. K tomu, umím si představit, ta gnostická nejistota odborníka, když slyší třeba v anglickém hovorovém usu výraz psycho: jde o psychotika nebo psychopatha? Pro mne je stejným utrpením, když teď v jednom českém filmu byla scena vyhlašování rozsudku a předseda senátu použil ve výroku termín "nepodmíněně": hrubá chyba, tak se to nikdy neříká!
0 # André Pulgar 2016-02-24 07:17
No spíš nevíte, protože stále používáte nesprávné příměry. Problém, na který poukazuji já, není ekvivalentní s použitím Petersova oblíbeného termínu "trvalé bydliště" (nebo Vašeho "nepodmíněně"). Spíš by to bylo, jako kdybyste místo "bydliště" řekl "přechodný pobyt", nebo "šroubovák" místo "šroub", případně (abychom se vrátili k Vašemu vzdělání) "limetka" místo "limita". Ani to s "psycho" se Vám příliš nepovedlo, protože to je něco jako v češtině "magor" a těžko to někoho uvede ve zmatek, protože v tom jistě nebude hledat diagnózu. Samozřejmě uznávám, že ve skutečnosti jsou oba diskutované termíny už zastaralé a nahrazené delšími a korektnějšími termíny.
0 # Tomáš Pecina 2016-02-24 10:44
"Trvalé bydliště" je ekvivalent "šroubovacího šroubu", vyslovit něco podobného před právníkem je faux pas podobné dimense, jako když Eliza Doolitle povzbuzuje koně na ascotském závodišti výkřikem: "Come on, Dover! Move your bloomin' arse!"
0 # André Pulgar 2016-02-24 11:40
No tak vidíte ... Jen píšete to samé, co já předtím.
0 # gogo 2016-02-24 13:11
Když už některému odborníkovi laické žblebty vadí, je lepší se pustit do osvěty, než do povýšeneckého mistrování. Kromě toho nezřídka onen odborný termín je spíše ukradený z obecného jazyka a většinová společnost jej má zažitý právě v tom obecném smyslu.
Takové <> trvalé bydliště je užíváno i na úřadech a právníky psaných dokumentech. O to vděčnější jsem byl Petersovi za jeho neutuchající boj proti odpornému pleonasmu, protože od té doby si to <> trvalé bydliště o to víc vychutnávám.
V (pseudo)lékařských termínech, zejména těch newspeakových aby se navíc čert vyznal.
0 # gogo 2016-02-24 13:13
To je zajímavé, jak systém žere tagy:
< < Petersi, odstupte! > > trvalé bydliště
0 # Anonymní 2016-02-24 16:53
Gogo
Právě že tyhle dva ještě newspeakové nejsou.

A nemohu za to, že tu hlavně začal primárně povýšenecky a dost zmateně mistrovat Tydlitát (a podívejte se na jeho superpovýšenecký komentář ohledně kausálního nexu, kterým si sám podrazil nohy).

A.P.
0 # Guy Peters 2016-02-26 15:02
Psychosa znamená snížené ovládací nebo rozpoznávací schopnosti, typicky schizofrenie nebo bipolární porucha. Psychopathie, dnes porucha osobnosti, znamená závažnější psychický problém než neurosa, ale psychopath je plně příčetný. Typickým případem je úzkost nebo histrionství.
0 # Anonymní 2016-02-23 16:28
Omlouvám se za svou neznalost, ale co to znamená "kausální nex"?
0 # Leo Tydlitát 2016-02-23 16:32
Na Internetu se nemusíte omlouvat – ani když jste na něm poprvé v životě.
0 # Daniela 2016-02-24 03:26
Podivala jsem se na video. Pomery ve tride neni sikana, ale znemoznovani vyuky s primym ohrozovanim zdravi pedagoga.. Bohuzel, ucitelka se mi take zda az moc pasivni, na takove pacholky je treba reagovat s vervou a durazneji. No, mozna uz je na tom videu zdeptana.
V Americe jiste neco takoveho obcas existuje, za necivilisovanych pomeru nekde v socialne vyloucene oblasti, treba ve Fergusonu..
Normalne vsude jinde, pri nezvladani vyucovani si ucitel na studenty stezuje u reditele, je napsany report a reditel zakum domluvi, nejidealnejsi je, kdyz se pubertakum v nejakem 'meeting' podari vysvetlit, jak je jejich chovani blbe .
Zaci naprosto nezvladatelni, opili, na drogach jsou monitorovani a k jejich pacifikovani- vyhozeni ze tridy je volana mestska policie. Policiste zaky nasilim vytahnou a odvezou na policejni stanici, volaji rodice a zaci jsou ze skoly vylouceni. Alespon takto to chodi v Severni Karoline..V Cesku by policejni zakrok neprosel, protoze by verejnost ihned zacla kricet o policejni sikane a jaka to represe deti, horsi nez za komancu...



Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)