Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Že byl lobbista Marek Dalík chybně obžalován, náš blog upozorňoval již v červnu 2014. Téhož názoru je senát Městského soudu v Praze složený z předsedkyně Veroniky Čeplové a dvou komparsistů, leč ani zde problémy nekončí, minimálně pokud máme trvat na tom, že vina se prokazuje na základě dokazování, nikoli na základě momentální politické síly strany, jež nad obžalovaným drží ochrannou ruku.

Jde o to, že i kdyby bylo skutkové zjištění, že si Dalík řekl o úplatek, správné – a nevěřit tomu je v dnešní době projevem bezmála korupčnictví ve formě nápomoci – není vyřešena otázka, co by se dělo s penězi z úplatku, byly-li by vyplaceny, dál. Podle verse obžaloby Dalík nemohl výsledek výběrového řízení ovlivnit: čemuž nevěříme ani my, ani soud. Ale pokud ho ovlivnit mohl, je pouhým prostředníkem, jemuž by z úplatku zbyla nevelká provise, a hlavní část půlmiliardové pozornosti by si rozdělili pánové z ODS, přičemž nelze vyloučit, že něco drobných by se dostalo i koaličním partnerům.

Ergo, odsouzením Dalíka stínáme než poslíčka, který svědomitě předal vzkaz.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-02-03 09:17
Tak ono je to jasné nejspíš i soudu. Ale jak by mohli prokázat propojenost s Topolánkem a dalšími? Lepší něco něž nic, tedy snad.
0 # Anonymní 2016-02-03 10:51
Zajímavá je překvalifikace, kterou provedl soud oproti podané obžalobě.
Obvykle se to dělá naopak - konkrétní okolnosti úplatkářství nejsou prokázány, tak se z toho během hlavního líčení udělá podvod. Tady byla už obžaloba opatrná, kvalifikovala to jako podvod, a ač se neprokázalo nic nového, soud z toho udělal úplatkářství... to jsem tedy zvědav, jak dopadne odvolání.
0 # josef kutílek 2016-02-03 19:53
Takhle odsoudit bývalého předsedu vlády co se to v justici děje
0 # josef kutílek 2016-02-03 19:53
Takhle odsoudit bývalého předsedu vlády co se to v justici děje
0 # Anonymní 2016-02-03 19:55
Pane Pecino, berte to jako dotaz neznaleho. Jak je mozne, ze za premiera jednal v te dobe nekdo, kdo nemel zadny pracovne pravni, nebo jiny vztah s vladou CR, nebo premierem CR(pokud vim)? To neni stihatelne? Jinak je Vas clanek tak vystizny, ze k nemu neni co dodat. Justice je ve stavu, kdy nezbyva, nez se modlit, aby clovek jednou nestal pred soudem jako obvineny. A to rikam s vedomim, ze jsem si temer jist Dalikovou vinou. Ale jistota nema pred soudem co delat, tam se soudi dle dukazu a to jsou jen dve velmi nejasna svedectvi, pokud jsme spravne pochopil...
0 # Tomáš Pecina 2016-02-03 20:22
Jak je mozne, ze za premiera jednal v te dobe nekdo, kdo nemel zadny pracovne pravni, nebo jiny vztah s vladou CR, nebo premierem CR(pokud vim)? To neni stihatelne?

Smlouvu na sjednávání úplatků platně stejně mít nemohl. Rozhodné je, že mu protistrana mohla uvěřit, že je oprávněn úplatek sjednat.
0 # Anonymní 2016-02-03 20:49
Jak je mozne, ze za premiera jednal v te dobe nekdo, kdo nemel zadny pracovne pravni, nebo jiny vztah s vladou CR, nebo premierem CR(pokud vim)?

Podívejte, to je přece jasné - za Topolánka tady fakticky vládnul Dalík, za Nečase zase fakticky šéfovala vojenské rozvědce Nagyová. Taková byla v té době ústavní praxe, kterou nikdo nezpochybňoval. :-P

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)