Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Už se přiznal, tak ho vyslechněte s obhájcem. Tak nějak zní hláška z druhé řady Případů 1. oddělení, jejichž poselství ve smyslu nadpisu tohoto postu si nemohli nepovšimnout ani laici (např. Tribun; zde je náš názor na jeden z dílů první řady).

Ukázku, kam poptávka po efektivitě policejní práce ve stylu když se kácí les a další oslabování kontroly policie vede, přinesl Hlídací pes, který zveřejnil neuvěřitelnou výzvu policejního orgána redakci E15, požadující utajení usnesení o zahájení trestního stíhání v kause Sisák.

Připomínáme, že je naprosto nepřijatelné, aby policie bránila obhajobě zveřejňovat dokumenty prokazující, jakým způsobem je trestní stíhání vedeno. Utajení činnosti orgánů veřejné moci nevede k její kvalitě (vyjma snad činnosti tajných služeb, které arci v této zemi bojují především jedna s druhou a veřejnost má proto informací víc, než by bylo zdrávo).

Tedy opakujeme, obviněný má právo se hájit, a poskytování dokumentů z trestního spisu mediím a veřejnosti je esenciální součástí efektivní obhajoby. Ostatně v USA je pod veřejnou kontrolou celé přípravné řízení, včetně dokazování, a veřejné jsou i (celé) soudní spisy, a nepovšiml jsem si, že by tato země v důsledku popsané praxe jakkoli viditelně strádala.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-02-23 12:05
Mám pouze malou poznámku k výzvě policie ve věci Sisák. Nebyla adresována Babišovým novinám, ale vydavatelství Mladá Fronta, které Babišovi nepatří. Výzva se konkrétně týkala časopisu EURO, který je k Babišovi dost kritický. K omylu došlo nejspíš proto, že Babišovo nakladatelství MAFRA vydává noviny s názvem Mladá Fronta DNES.
0 # Tomáš Pecina 2016-02-23 12:11
Díky, opravím.
0 # Anonymní 2016-02-23 13:27
Je třeba vyhovět a policajtům naprášit informace o konkrétních lidech, ač pro jejich spojení s vyšetřovaným případem není nikde jediný důkaz?
0 # David Schmidt 2016-02-23 15:47
Bezvadné hlášky měl Korejs:

"Ty vůbec nepřemejšlíš jako policajt ... já bych zákon neporušil, já bych si ničeho nevšim."

"Než ty se vysereš podle pravidel, tak on sejme dalšího člověka"
0 # Tomáš Pecina 2016-02-23 16:02
Ano, Miroslav Hanuš je vynikající herec a tahle role mu vyloženě sedla.
0 # Anonymní 2016-02-23 16:42
A reálně hoši myslíte, že to v 1. oddělení chodí jak? Jede se striktně podle trestního řádu a dalších předpisů, anebo to prostě občas někde "ulítne" a pak se to ututlá, jak už to holt v životě bývá?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)