Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Neuplyne pomalu již ani měsíc, kdy by si ombudsmanka Anna Šabatová mediálně nevyšlápla na svého nemilovaného zástupce Stanislava Křečka, jenž má od počátku mandátu (oprávněný) pocit, že by byl lepším – a rozhodně odborně daleko kvalifikovanějším a fundovanějším – ombudsmanem než, mírně řečeno, systematičností a hlubší orientací v právu se nevyznačující aktivistka Šabatová. Ta je i politicky od umírněného sociálního demokrata Křečka nalevo.

K poslední přestřelce mezi těmi dvěma došlo v souvislosti s případem zmanipulované reportáže TV Prima, přezdívané přemalovaný kravín. K čemuž budiž předesláno, že Křečkovo mediální vystoupení se oné stanice zastalo neoprávněně, manipulace a účelové sestříhání rozhovoru se již jeví být naprosto zřejmými. Na straně druhé, pokud se týká formální stránky věci, Šabatová takříkajíc nemůže být na větším omylu.

Ombudsman ani jeho zástupce není z rozhodování určitého případu vyloučen z důvodu podjatosti, tento institut zákon o Veřejném ochránci práv vůbec nezná. Naopak může být vhodné, jestliže se ombudsman k určité otázce veřejně vyjádří silou své autority (a odbornosti, což se arci Šabatové bude týkat jen stěží).

Dále, zástupce není ombudsmanovým podřízeným, jeho činnost spočívá v zastupování nepřítomného ombudsmana a ve vykonávání té části působnosti ombudsmana, kterou mu tento svěří. Nesvěří-li Šabatová Křečkovi nic, bude Křeček bez práce. Zástupce ombudsmana není vázán ombudsmanovými pokyny, a to dokonce ani v těch případech, které mu podle shora traktovaného ustanovení přenechal, a v žádném případě není v souladu se zákonem, aby ombudsman svého zástupce omezoval v právu jménem svého úřadu veřejně vystupovat nebo i samotného ombudsmana kritisovat – k čemuž je v případě Šabatové příležitostí přehršel.

Proč zákonodárce volil poněkud bizarní uspořádání vztahů v Údolní, je sice záhadou, u monokratických institucí není obvyklé, aby si zástupce/pomocníka nemohl zvolit sám monokrat, ale stalo se, a bylo by velmi vhodné, kdyby obě strany tuto právní úpravu respektovaly a neusvědčovaly se každým dalším výstupem z ignorance platného práva. Ombudsmanka, která nerespektuje ani zákon, jímž je upravena její vlastní činnost, budí dojem, že je ve své funkci tak trochu omylem.

Komentáře   

0 # Daniela 2016-02-22 02:28
Vsak pani Sabatova pana Krecka nepoverila, p.Krecek vyjadril svuj svobodny nazor, ktery se mi zda velmi rozumny, nezda se mi, ze by obhajoval Primu TV, ale obsah reportaze. Co bylo vystrizene zrejme neni tak dulezite, nebo snad vystrihli, jak iracka rodina pada na kolena a dekuje panu Jezisi ? Je ocividne, ze panu Batto ujely nervy a zhrozil se ubytovani, zrejme je zvykly na lepsi podminky. Za jeho vyroky se omluvil, stejne ale poskodil opravdu potrebne. Kdo vi, ci je to zamer. Irackeho krestana nechapu, ja jsem byla vdecna za pokojik s Jugoslavkou v Madchenheim a muj nejvetsi strach byl, ze mne poslou "domu k mamince", nejaka uroven bydleni mi byla ukradena..Mezi utecenci je vzdy urcite procento nabubrelcu a machrujicich nevdecniku. Viz cesti emigranti.

Taky je usmevne, jak se pani ombudsmanka ohani nestrannosti, kdyz sama aktivisticky nadrzuje muslimum-migrantum-romum. Zrejme ze zasady...


0 # Anonymní 2016-02-22 05:21
Ja tomu porad neverim!!!:) jednou konecne mohu souhlasit s Danielou... Danielo dekuji Vam tímto za pěkné pondělí..:) s úctou M. Veselý Hong Kong
0 # Anonymní 2016-02-22 14:51
Očividné však není, na jakou otázku vlastně iráčan odpovídal, a zda se jeho odpověď skutečně týkala onoho představovaného bytu, anebo něčeho úplně jiného.
0 # Daniela 2016-02-22 17:28
Ta odpoved Iracana nebyla nadsena, doslovny preklad netreba. On je ekonomicky emigrant, coz ceska media jen zvelicila v negativnim smyslu, ale je ocividne, ze to nejsou zubozeni a vyhladoveli uprchlici. Mohlo by se to spinovat tak, ze do Ceska neprichazeji jen vandraci. :-)

Generace 21 si dela svoji damage control, nezbyva nic, nez mirnit a mlzit :
Generace 21 médiím spolu s prohlášením zaslala link na video s částí rozhovoru. Má jej k dispozici jeden z uprchlíků ve svém mobilním telefonu. „Správný přibližný překlad inkriminované pasáže zní: Přijeli jsme sem s otevřeným srdcem, abychom v této zemi žili. Během několika dnů našeho pobytu v České republice jsme se přesvědčili, že Češi jsou velmi milí lidé, kteří nás přijali a zabezpečili nám všechny naše potřeby. Doufám jen, že dostaneme vhodné bydlení. Zbytek věcí se postupně zabezpečí, protože jsme sem nepřijeli jíst a odpočívat, ale pracovat. Moji synové jsou zruční lidé, kteří se dokáží postarat o potřeby svých rodin. Pokud by nám ale bylo nabídnuto nevhodné místo na žití, pracovat bychom nemohli“ uvádí se v prohlášení.

Uprchlik je hostem, uprchlik se nemuze domahat vhodnych podminek, jake by si pral, uprchlik je odkazany na stedrost hostitelske zeme, neni to handlovani, kdyz mi nedate toto, nemohu pak tohle..
Osobne mam dojem, ze az se v Cesku rozkoukaji, vyhodnoti zivotni podminky, tak se Batto klan odstehuje do Nemecka. Nemam nic proti Generaci21, snazi se, lidi jsou nezrizene strely, zkratka se nekdy vsadi na nevhodne protege...
0 # Anonymní 2016-02-22 09:09
Rika se, ze byvaly ombutsman za komunistu zabil chlapa autem. A dneska na ombutsmanovu mrtvou hubu byl zrizen ___Nadacni Fond Otakara Motejla___
a tento fond spolu se dvemi dalsimi fondy proti korupci pomahaly ve volbach privatizerum dostat se do vsech dcerinych spolecnosi Praglsburgu. Pamatu ju si Nadacni Fond K.Janecka, aneb praskni sveho kurupcnika a dostanes financni odmenu :-} A kdyz privatizeri zvitezili, tak ten Janecek se ozenil s "modelkou" divam se na nu a ona to byla CERNOSKA. Zda se, ze STAATSSICHERTHAIT to ma velmi dobre naplanovano____fuck off___:-{

R.
0 # Anonymní 2016-02-22 09:31
Nevím, co máte za zboží, ale snižte dávku. :D

Yossi

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)