Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Opakovaně na svých blozích upozorňuji, jak je nerozumné zakazovat zveřejňování informací o ethnicitě pachatelů trestné činnosti, protože v důsledku takové censury – případně autocensury – vznikne obecný dojem, že téměř všechnu trestnou činnost určitého druhu páchají Romové.

Tohle je podobná situace: Když v r. 2011 kolovala po sociálních sítích složenka na sociální dávky ve výši 35 000 Kč, bylo na vlnách Českého rozhlasu vysvětlováno, že je to hoax, protože tolik přece žádná romská rodina nemůže pobírat. Nyní TV Nova natočila díl své (s prominutím) přiblblé show Výměna manželek, kde se o sociálních dávkách pro romskou rodinu přesahujících čtyřicet tisíc měsíčně otevřeně hovoří; těžko se divit, že lidé si tyto dvě informace dají dohromady a svému veřejnoprávnímu rozhlasu, jenž je jejich už jen tím, že jeho provoz a v porovnání s komerčními vysilateli královské rozpočty pořadů nedobrovolně financují, budou věřit méně a méně.

Připodobňovat dnešní dobu ke konci normalisace mám obecně za nepřesné, míra svobody je dnes neporovnatelně vyšší a společenská nespokojenost se s tehdejší nedá ani zdaleka srovnávat, avšak pokud jde o důvěru lidí v pravdomluvnost státem kontrolovaných medií – tehdy přímo státních, dnes veřejnoprávních nebo minimálně vysílací radou censurovaných – shoda začíná být povážlivá.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-02-18 11:57
pravda je, ze na tuto vysku je mozne dosiahnut. rovnako je vsak potrebne povedat, ze problem je v definicii toho co vsetko sa za "socialnu davku" povazuje.
0 # Anonymní 2016-02-18 12:00
Dovolím si upozornit, že Vámi zmiňovanou show nevysílá TV Prima, ale konkurenční stanice TV Nova. Jinak velmi zajímavý příspěvek.

Jan K.
0 # Tomáš Pecina 2016-02-18 12:02
Děkuji, hned to opravím. Správně tušíte, že tyto kanály nesleduji.
0 # Jirka K 213 2016-02-18 14:41
A já mám zase výhradu k tvrzení, že "míra svobody je dnes neporovnatelně vyšší..." Svobody slova snad ještě, ale svobody jako takové ani náhodou. Za normalizace nebylo možné, aby mě policie bezdůvodně každého půl roku přepadávala či zatýkala, natož pak doma po vylomení dveří. Dnes je to samozřejmý standard. Pan Pecina se ostatně proti němu nijak neohrazuje.
O tom, že i míra společenské nespokojenosti se nedá srovnávat, netřeba pochybovat, autor jen neříká, kdy byla vyšší a kdy nižší.
0 # Anonymní 2016-02-18 18:26
Míra svobody je vyšší, ale míra buzerace trojnásob. Fakt je, že za normalizace se zcela běžně mohly dělat věci, které se dnes mohou dělat taky, jenom si je musíte rok "vyběhávat" po úřadech, anebo za ně musíte zaplatit třikrát tolik jako tehdy.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)