Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

O zákazu sezení jsme na tomto blogu psali před 3,5 lety, a tehdy jsme zaujali opatrný názor, že taková obecní vyhláška není protiústavní, je-li omezena na určité části obce. Nyní se problému ujala aktivistka/ombudsmanka Anna Šabatová.

Že kvalita právníků na ombudsmanském úřadu je děsivá (a nepřímo úměrná výši jejich platů), je dlouhodobě známo, takže ani nepřekvapí, že vyhlášku napadají pro tvrzený zásah do svobody pohybu. To je arci zcela jiné právo, které se svobodou sezení, kdekoli se občanu zamane, nemá pranic společného.

Vyhlášku lze napadnout víceméně toliko pro překročení zákonem stanoveného rámce obecní normotvorby, tedy pro to, že jí zaváděné omezení není opatřením předpokládaným ustanovením § 10 písm. a) nebo c) obecního zřízení.

Tam není argumentace vůbec snadná, protože podle písm. a) lze na některých prostranstvích v obci zakázat činnosti, jež by mohly narušit veřejný pořádek v obci nebo být v rozporu s dobrými mravy, ochranou bezpečnosti, zdraví a majetku, a podle písm. c) lze vyhláškou upravit užívání zařízení obce sloužících potřebám veřejnosti. Obce by tedy měly prokázat, že sezení mimo lavičky na vyhláškou dotčených místech může vést k narušování veřejného pořádku (což je, jak víme, nesmírně gumový právní pojem) nebo ohrožovat bezpečnost, zdraví nebo majetek, anebo že se jedná o úpravu užívání zařízení sloužícího potřebám veřejnosti, kde může být normotvorba restriktivnější; napadá mne třeba městský park, kde lze zakázat leccos, žel, v praxi často i to, k čemu parky primárně slouží.

Budeme tedy zvědavi, jak si s vyhláškami poradí Ústavní soud.

Komentáře   

0 # Daniela 2016-01-31 04:02
Dosla jsem k nazoru, ze si soudruzku Annu Sabatovou Cesi plne zaslouzi.. Doporucuji, neni pro vas lepsi ombudsmanky a az to v Cesku "praskne". pak tato dama ma sanci se stat i premierkou. Jedina nevyhoda pro mne nastane, az bude zrusen svobodny cesky internet...
0 # Anonymní 2016-01-31 10:43
Danielo, teda upřímně - USA s chlastem schovaným v pytlíku si s "kvalitou" právní úpravy v této oblasti nemůže zrovna moc vyskakovat, takže na vašem místě bych raději mlčel.

(A se Šabatovou v tomto jednom případě naprosto výjimečně souhlasím -- neschopnost zejm. příživníků z MP vypořádat se s "nepřizpůsobivými" nemůže být legitimním důvodem k podobné "legislativní" činnosti.)
0 # Daniela 2016-01-31 21:13
Hned oznaceni mestske policie jako prizivnici, ukaze, ze nenavist k cinitelum poradku predchazi touze po poradku samotnem.. Nedivim se, ze se pak v Cesku k nicemu nedopracujete, protoze ocekavate, ze se bude zasahovat jen proti tem, ktere nesnasite. Nu, k verejnemu poradku je potreba hlavne a prednostne ucast tech, kteri zakon respektuji ve vsech formach. Ciliz respekt i u radoveho a radneho obcana, ktery nasledne musi i sam prijmout nektere oklesteni sve svobody..Az Romove poznaji, ze zakon respektuji i gadzove, pak prinejmensim ubydou vykriky, jake vidim na videu o "dyskrymynacii"". Z toho tezi sabatovci. Az vyskolite a date mestske policii pravomoce a to i delat drobne chyby, az prumerny obcan zmirni anarchisticke pudy, pak se pohnete dal.
Takto tvorite dve skupiny, ktere se neshodnou a souziti navzajem je casto nemozne, ale spojuje vas jedna vec - mate spolecneho nepritele, policii.. Dle meho nazoru, toto je jadro a zaklad vsech asocialnich ghet na svete.
0 # Anonymní 2016-02-01 12:20
Pane Pecino, nerozumím tomu o platech právníků u ombudsmana. Máte nějaké informace? Vždycky jsem si myslel, že se tam moc neplatí a chodí tam hujeři, co doufají, že to bude vypadat dobře v CV a pomůže k nějakému "lepšímu fleku" na ministerstvu. Mimochodem, máte nějaké znalosti o tom, jaká je vlastně hierarchie právníků na různých úřadech a jak jsou ceněni? Možná by to i stálo za samostatný článek.
0 # Tomáš Pecina 2016-02-01 14:54
Přesně by se to dalo zjistit žádostí podle InfZ, nicméně podle mých informací jsou platy na úřadu VOP obdobné jako kdekoli jinde ve státní správě: tedy vysoké s ohledem na to, co tamní aktivisté umějí a co dělají, nízké v poměru k platům v advokacii (kde by se arci nikdo z nich pravděpodobně neuživil – čest případným výjimkám).
0 # Anonymní 2016-02-02 10:35
Snad nějaká 11.-12. platová třída, co myslíte? Tedy základ nějakých necelých 20 hrubého? (jde o vysokoškoláky). Odměny tam budou tuším taky velice výživné...jedním slověm zlatý důl. Odpovídá to i Vaší úvaze "podle mých informací"?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)