Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Nový rok nám právně začíná na eurounijní notu: v České republice se začínají vydávat registrační značky motorových vozidel s textem na přání majitele, přičemž ochránci veřejných mravů opomněli zakázat texty odkazující na nacismus (zde o tom píše Blesk).

Blesk varuje, že majitel by prý mohl mít problémy, kdyby s takovým automobilem vjel na území Německa nebo Rakouska, protože tam je to zakázané.

Mám arci za to, že se mýlí. Německo a Rakousko musejí respektovat evropské právo, a to přirozeně nedovoluje zakázat provoz motorovému vozidlu, které bylo řádně registrováno v jiné členské zemi Evropské unie, z důvodu závadové značky.

Relevanci má registrace i v rámci českého práva: pokud si o Hitlera na espézetce požádám a dostanu ho, nemohu se tím dopustit trestného činu, protože vydáním tohoto identifikátoru vyslovuje veřejná moc implicite souhlas s tím, že značka bude veřejně vystavována.

Tak schválně, jak si s tím úřady poradí!

Komentáře   

0 # David Schmidt 2016-01-01 17:02
"přičemž ochránci veřejných mravů opomněli zakázat texty odkazující na nacismus"

Jmenovat se Hitler není trestný čin.

Něco jiného by bylo ZABIJEJ nebo UPALNEMCE. Pokud zvláštní zákon neobsahuje výslovné ustanovení, je otázka, zda stačí trestní zákoník.
0 # Anonymní 2016-01-01 17:09
>Tak schválně, jak si s tím úřady poradí!

Úplně jednoduše, jako vždy - silou:)

cnemo
0 # Anonymní 2016-01-02 11:27
0 # Otto 2016-01-01 18:20
Hamburg má ale Kfz-Kennzeichen "HH".
0 # Daniela 2016-01-01 21:44
V Cesku ma politicka revnivost vzdy kladnou odezvu, takze nejaci zadatele spz HH, 18, 88 a jine varianty by se asi nasli. Proc ne, kdyz si zaplati extra priplatek za personalisaci. Davaji tim penizky do statni kasy. Ovsem, jen absolutni idiot by chtel napis, - v krajnim pripade Heil Hitler ! - , ktery by podnecoval okoli k vandalismu... Ja bych sla okolo takoveho auta a nenapadne ryla a skrabala klicem barvu. A co antifaci, ti by hazeli vajicka a pichali gumy. Policie by take zbystrila a byla by na ridice automobilu pozornejsi a neco pro udani pokuty by se uz naslo.
Ochranci verejnych mravu se v mem amer.okoli projevuji tim, ze by nepovolili vulgar hate speech, treba napis "fuck you", coz je kvalifikovane plosne pod zakonem Indecency and profanity.
Mimochodem, tech HH v Cesku by asi nebylo moc, protoze SPZ musi byt jedinecna a sto HH nejsou jedinecna identifikujici cisla.
0 # Anonymní 2016-01-04 16:37
Krasna presdstava, jak dama 60+, skrabe klicem barvu na vozidle, jenom proto, ze majitel ma nejaka pismenka na spz, ktera se v dany moment nelibi uvedomile obcance, ktera ma tak vytribeny smysl pro spravedlnost a tak rada hlasi podezrela individua na ulici.
Samozrejme az se k vozidlu dostane pres Federalni checkpoints, mezitim je kvuli svemu akcentu 3x zastavena aktivnim policistou na ulici a je zkontrolovano jeji ID, kdyz dopoledne absolvovala prohlidku domu, ktery si nechce/nemuze dovolit koupit s i tak vdecnym realitnim agentem, ktery sice nema mzdu a je placen pouze z provizi za prodej, ale vse tak nejak do sebe zapada...
Zenska nestastna-co tu bude priste? Jak jste letela z LAX na Hawaii za 75 minut? Nebo?
Neocon
0 # Starej Kačaba 2016-01-02 00:55
Adík Hitlerů je po smrti už 70 let, a celý vyspělý demokratický svět se ho pořád děsí jako čerta, směšnější divadlo si nemůžu představit. V minulém století v roce 1891 byl Napoleon už jen směšnou figurou.
0 # Daniela 2016-01-02 02:49
To nevim, jestli byl Napoleon v roce 1891 uz jen smesnou figurou. Prece tam dlouho po Napoleonove smrti jeste existovalo hnuti Bonapartiste, co se anazovali o naprostou moc jednoho diktatora. Karel Marx psal o tomto "falesnem hnuti", ktere soustreduje moc v jednech rukou, zatim co komunismus, spravedlive, soustreduje statni moc v rukou lidu.
Bonapartismem byl silne ovlivneny spanelsky general F.Franco.
Nehlede k tomu, ze Napoleonsky kod, ktery zavedl Bonaparte v zemich ktere ovladl, je justicni basi pro nektere evropske staty dodnes.
0 # Unknown 2016-01-04 13:48
Napoleonský kod?? To myslíte onen proslulý "Koud Sajvl" ??
Jaroslav Papež
0 # Daniela 2016-01-04 22:57
Papezi,
nevim, co je Koud Sajvl, prelozila jsem si "kod" z hlavy , aniz bych si overila spravnost, ma to asi byt zakonik. Tak jsem hledala a o zakoniku Napoleona tam v cestine moc nemate.
Nasla jsem jen toto:
.........potřebuju poradit kde bych našel něco o občanském zákoníku který vydal Napoleon Bonaparte
Odpověď
Dobrý den,
velké množství informací o Code Civil či Code Napoleon ( Napoleonův občanský zákoník )naleznete na encyklopedických stránkách: answers.com/.../... . Dalším zdrojem je odkazová stránka : napoleonbonaparte.nl/.../body_code_napoleon.htm

Vše je ovšem v anglickém jazyce.

České internetové stránky o Napoleonově občanském zákoníku příliš nehovoří. Pouze na několika místech se uvádí, že v roce 1804 byl tento dokument vydán. Několikrát je zmíněna i návaznost na římské právo.
.

0 # Anonymní 2016-01-02 21:21
AH88AHH, 88KKK18, 188AH88 si nikdo rozumný nedá. Já klidně ano :-) Rakušáky jistě vytočí Čech, který si legálně (prozatím než to poopraví) dovolí to co mají oni zakázáno. Ale ne za 10.000 korun, taková židovská cena je přímo popřením celého AH. PS: Udělal jsem průzkum veřejnosti s reakcí na 88. Na dvou vozidlech bylo umístěno 88 vpředu (za sklem) i vzadu (na kufru) Druhé vozidlo mělo navíc nápis AH. Vše na vozidlech bylo po mnoho měsíců. Auto používám v ČR každý den, často jezdím přes Rakousko, občas přes Německo. Ze začátku jsem měl obavy z likvidace vozidel, ale celkově test proběhl naprosto klidně. Nikdo auto neničil, nenadával, nechválil, běžná veřejnost a speciální menšiny vůbec netuší, že 88 má nějaký význam. Číslovka 88 vadila (přehnaná reakce rozčílení) pouze jednomu Rakouskému policistovi. To je vše. Myslím, že číslo 88 se zbytečně démonizuje, aby bylo co trestat s účelem strašit veřejnost, která je zcela bez zájmu. Test jsem si dovolil také proto, že nezapadám do mřížky zanoření a jen ze dvou čísel orgán vývar neudělá. Závěrem mohu Akorát Hodného strýčka na SPZ doporučit. Viktor
0 # Anonymní 2016-01-03 21:08
Celé tohle blbnutí je již dosti trapné. Všiml jsem si, že v nynějších filmech (na snímcích) mají přísl. Waffen SS zpravidla zakryté (vyretušované) "blesky" na svém pravém límci. Komu to vadí? Přitom runy na vozidlech SS nevadí nikomu. To je jak u blbejch na dvorečku.
0 # Anonymní 2016-01-02 22:23
Je videt, ktere tema nenecha pana Pecinu spat :-)
0 # Anonymní 2016-01-03 20:56
Já musím panu Pecinovi poděkovat za pomoc, dost je umírňoval. Rakouští specialisté se nakonec vzdali a ponechali bezúspěšného hledání závadových symbolů v mém počítači. Počítač byl po roce vrácen a potrestán byl pouze pevný disk. Policejně promazaný pevný disk dodnes nelze spustit. Tím samozřejmě národ Švejků nezastaví.
Viktor
0 # Anonymní 2016-01-03 19:28
U radioamatérů je 88 celosvětově v pořádku a nikdo to neřeší ;-)
www.crk.cz/ZKRATKYC
0 # Anonymní 2016-01-04 11:41
Seznam vulgárních výrazů, které se nemají objevit na RZ na přání
autoforum.cz/.../...
0 # Leo Tydlitát 2016-01-04 16:44
To je nějaká ukázka ze seznamu sprostých slov z desátého století, ještě před příchodem Židů do českých zemí? Nu, alespoň si pan Pecina může doplniti svůj slovník archaismů. :)
0 # Tomáš Pecina 2016-01-04 18:49
Rozhodně nikoli, kupř. kurva je výraz pocházející z jidiš, který se nemohl v 10. století ve staročeštině vyskytovat. Ale seznam je to nadmíru inspirativní, je na něm patrno, že ho sestavovali akademici praxí a zdravým rozumem nedotčení.
0 # Leo Tydlitát 2016-01-05 00:36
Děkuji za informaci! Odjakživa považuji Polsko za nejžidovštější stát v Evropě, ale až dosud jsem to nemohl o nic opřít.
0 # Anonymní 2016-01-04 21:27
kupř. kurva je výraz pocházející z jidiš

A tam to taky znamená zatáčka? :-P
0 # Anonymní 2016-01-05 11:31
Vůl na značce? Jen když kývne úředník
Při sestavování seznamu zhruba 900 nepřípustných výrazů spolupracovalo ministerstvo s Ústavem pro jazyk český Akademie věd ČR. Tento seznam ale nelze brát striktně, upozornil ředitel ústavu Karel Oliva. „V různých situacích lze různá slova vnímat různým způsobem. Například slovo vůl je v některých kontextech naprosto neutrální,“ řekl. Poslední slovo při rozhodování o textu proto budou mít úředníci na pracovištích registru vozidel.

Úředníci už dostali seznam vulgarismů, které na ní být nesmí. Některé výrazy jsou skutečně kuriózní.

Některá slova, která Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR, považuje za vulgární, budí úsměv. Na značce nesmí být třeba výraz ambažúra, baraba nebo břitle. Vlastníte fábii a myslíte si, že se značkou »fába« nebudou problémy? Omyl. I toto slovo je na seznamu vulgarismů. Ať už se jedná o cokoliv, patrně to kdysi dávno bylo něco velmi sprostého... Jazykovědci ale zapověděli i slova, která dnes považujeme za zcela nezávadná. Na značce nesmíte mít termíny jako vuřt, klika nebo fajn.

Výjimka pro »sprostá« jména

Lidé, jejichž jméno je považováno za vulgární, budou mít výjimku. Pan Prcín si tak bude moci dát své jméno na značku, ostatní ale budou mít v tomto případě smůlu. Štěstí má tak například bývalý ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Jeho jméno je sice překvapivě na seznamu vulgarismů také, ale díky výjimce by ho i on mohl vozit na autě.

Zakázaná písmena i souhlas úředníka: Značky na přání koupíte už za týden
blesk.cz/.../...

Espézetky na přání: Nepovolí vám sprosťárny!
ahaonline.cz/.../...
0 # Tomáš Pecina 2016-01-05 12:14
No výborně, takže se sestavil seznam, který vlastně neplatí, a budou z něj výjimky oběma směry. Jen ceník úplatků za výjimku opomněli uveřejnit…
0 # gogo 2016-01-05 12:47
To abych si zavčas požádal o značku HAVEL, než to začne být vulgarismus. Nebude mi pak hrozit od jeho pohrobků stíhání za neoprávněné užívání obchodní značky?
0 # Anonymní 2016-01-05 13:56
Nebude mi pak hrozit od jeho pohrobků stíhání za neoprávněné užívání obchodní značky?

Dáša už chystá fakturu na 30kKč.
0 # Anonymní 2016-01-05 15:17
Bez DPH.
0 # Philip Sudak 2016-01-12 06:14
Paklize se dobre vzpominam, pak kdyz zacly ty nove znacky typu AA, tak soudruzi z magistratu, cilene, vynechali serii "SS" (zda v Praze serii "AH" nevim, po znackach samochodu necivim, treba nekdo vedet bude).

Ze sve podstaty jde o strasne zaprdenou hovadinu: SS je SS c Germanii, Americane pod touto zkratkou mají, bezne, SuperSport. A co dal? Znacka SA je? A, pak, SA 1818, treba, nebo SA 1933, 1939, chapete tu absurditu?

Dokad byly jeste okresni znacky, nebylo problem mit na znacce BLB, a nikomu ta hromada BLBu zily nervala. Ocividne ani BLBum samotnym ...
0 # Tomáš Pecina 2016-01-12 08:24
No, pokud se pamatuji, tak BLB ani PRD se nevydávaly :-)
0 # Anonymní 2016-01-13 13:21
Lidová tvořivost u nových SPZ: Češi
jezdí BATM0BILEM i lodí ze Star Treku
byznys.lidovky.cz/.../...
0 # Anonymní 2016-01-29 18:10
Město Cheb si prosadilo zakázané „Ch“ na registrační značky svých aut
vary.idnes.cz/.../...

Systém centrální evidence vozidel zpočátku skutečně neumožňoval zaevidovat písmena C a H za sebou.
0 # Anonymní 2016-02-01 13:53
Značky na přání: Na silnicích už jezdí BYLINAR1, FACEB00K či TYBRZD0
denik.cz/.../...
0 # Anonymní 2016-02-18 15:13
Taxíkům skokana Jandy ve Frenštátě ukradli registrační značky na přání
novinky.cz/.../...
0 # Anonymní 2016-04-06 12:08
Češi nakoupili značky za 40 milionů. Peklo neprošlo, Hellboy ano
zpravy.idnes.cz/.../...
0 # Anonymní 2016-04-06 12:11
Malou část značek vydaly radnice zadarmo - samy sobě.
0 # Anonymní 2017-05-11 19:29
Soutěž: Hledá se nejtrapnější registrační značka v Česku na přání. Kterou vyberete?
zpravy.aktualne.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)