Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

V kause hackerského útoku na účet premiera a dalších osob s ním spojených, který jsme tu stručně pojednali včera, se dodatečně objevil další, tentokráte právní aspekt. Jde o to, že několik ze zveřejněných e-mailů se týkalo intimní sfery poškozených, mj. toho, že premierův poradce Otto Novotný si objednal na dobírku (!) za bratru čtyři tisíce zvětšení penisu, nebo že své milence, toho času činné v jedné z renomovaných institucí, poslal e-mail s erotickým obsahem. Linkovat nebudu, koho zajímají podrobnosti, snadno si je sám vyhledá.

Hackerský útok je trestný sám o sobě, bez ohledu na to, jaké informace byly zveřejněny. Jde o to, že se informací chopil bulvár (jmenovitě Blesk) a jeden z e-mailů reprodukoval. Čímž nastolena právní otázka, zda je vydavatel Blesku za tento zásah do poradcovy intimní sfery právně odpovědný.

Jelikož je Česká republika státem s rozloženou, dysfunkční justicí, není divu, že podobné případy se nežalují a není proto k disposici ani judikatura: bylo sice judikováno, že osočení z homosexuality je zásahem do (heterosexuálovy) osobnosti, nikoli však, že by jím byla i pravdivá informace o menšinové sexuální orientaci žalobce, a arci ani naopak, že by takovým zásahem nebyla. Lidé se bojí bulvár v takto nejasných případech žalovat, náklady prohraného sporu jsou vysoké a šance dočkat se rozsudku v horizontu několika málo let nízké, nemluvě o tom, že omluva ve znění Omlouváme se panu Novákovi, že jsme o něm před osmi lety zveřejnili pravdivou informaci, že je homosexuál, čímž jsme neoprávněně zasáhli do jeho práva na ochranu osobnosti, není, upřímně řečeno, satisfakčním prostředkem z pohledu žalobce zvlášť atraktivním.

Soudy, přesvědčené, že satisfakce nesmí plnit punitivní (sankční) funkci, ale musí zůstat pouhou reparací, tak v této oblasti konservují stav faktického bezpráví.

Což je škoda, protože podle našeho právního názoru by měl být každý, kdo šíří informace zveřejněné na Internetu, odpovídat za jejich difamační způsobilost. Není to volání po censuře, v titulku zmíněné příslovečné šídlo je skutečně z pytle venku a jak kdysi napsal Michal Ryška, co Internet schvátí, více nenavrátí, na druhou stranu sunt denique fines a pravdivá pikanterie, že si poradce předsedy vlády objednal prostředek na růst přirození, zveřejněná na relativně obskurním a marginálním serveru, nemá stejný difamační potenciál jako totéž zveřejněné na stránkách nejčtenějšího bulvárního deníku (nerad bych arci Blesku křivdil, ten zveřejnil pouze e-mail, kde poradce vyjevuje svou touhu být v pracovní době orálně uspokojen).

Vše tedy nasvědčuje tomu, že se autoritativní odpovědi na nastíněnou otázku od českých soudů jen tak hned nedočkáme, a bulvární media budou mít nadále v tomto směru zelenou, jak to má ve správné středoamerické zemi být.

Komentáře   

0 # Anonymní 2016-01-10 21:54
Tomasi a vy si opravdu myslite, ze zdrojem tech informaci (ci "informaci") je opravdu nejaka parta white narodvcu?
DS
0 # Tomáš Pecina 2016-01-10 22:14
Ano. Může to být i zpravodajská operace, ale Occamova břitva mi napovídá, že spíš není: jen důsledek amaterismu lidí ve špičce ČSSD.
0 # Anonymní 2016-01-11 10:32
Pokud by za tím stály zpravodajské služby, tak by měly opravdu dobré krytí. Ta parta funguje už roky a stejným způsobem, jako Sobotku, již vyhmátly řadu větších či menších nul. Těžko říct, zda by si s tím dával někdo takovou práci.
0 # Daniela 2016-01-11 22:33
Dole na strance Whitemedia je poznamka :

<2012 White Media / Stránky jsou určeny pouze Čechům žijícím v USA. Stránky respektují zákony státu California.>
To si tak docela nemyslim.
Kdokoli si tam mohl napastovat tento dodatek, mimotoho, zverejnovanim illegalne ziskaneho materialu se WM dopousti
trestneho cinu "Unauthorized computer access" a distribuce nejen v Kalifornii, ale ve vsech statech, je to federalni zakon.
Taky se na WM strance lehkovazne doupousti dalsiho "crime", coz nebudu blize vysvetlovat, abych je nevarovala.
Napred je ale musi chytit, ze.. Pochybuji, ze celkem nedulezete e-maily pana Sobotky a jinych lidi v Cesku by kriticky zajimnaly NSA nebo hackery z CIA natolik, ze by se zkrze Patriot Act angazovali...
0 # Tomáš Pecina 2016-01-11 23:03
Tak hlavně druhý den bude ten obsah viset jinde, což si s výjimkou Mgr. (z Plzně) Chovance uvědomuje každý.
0 # Daniela 2016-01-12 01:10
Hm, asi ano, WM stranky jsou jiste mnohokrate okopirovane i s alternativni versi pro budouci aktivity..
Shodou okolnosti mame podobnou kausu s privatnimi e-maily H.Clintonove, napred ji postovni schranku zhackoval nejaky Guccifer, coz vedlo k soudnimu narizeni pro zverejneni vsech e-mailu, pac nastaly obavy, co vsechno jeste utajeneho v tech zbylych e-mailech je.. Coz bych hadala je pripad i p.Sobotky a aby se zamezilo pripadnemu vydirani, meli by premier a jeho poradce dobrovolne vydat vsechny e-maily verejnosti.. Vlastizrady se dle meho mineni BS nedopustil a jen pak muze zacit "damage control"....
0 # Anonymní 2016-01-10 22:43
Myslíte, že by bylo bylo možné s úspěchem žalovat i Vás za to, že jste tyto informace tématizoval ve svém svém článku? Bez něj bych se třeba já o ničem takovém vůbec nedozvěděl.
0 # Tomáš Pecina 2016-01-10 22:48
Nebylo, ze stejného důvodu, proč nelze s úspěchem žalovat vydavatele Blesku.
0 # Daniela 2016-01-11 01:01
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
0 # Tomáš Pecina 2016-01-11 01:27
Děkuji, Danielo, že se ve svých dalších textech vystříháte znevažujících zdrobnělin.
0 # Daniela 2016-01-11 03:15
Děkuji, Danielo, že se ve svých dalších textech vystříháte znevažujících zdrobnělin.
Neni zac, stejne v prispevku byl osobni nazor, ktery na verejny web nepatri, rekl by muj manzel.
A co s Otou Novotnym, zamindrakovanym rado by Casanovou, ktery v pracovni dobe, placene ceskymi danovymi poplatniky sni sve eroticke sny ? Kdo by to do nej rekl, na pohled takovy seriosni urednik a on zatim navrch huj a pod stolem fuj...
To uz je udel verejneho cinitele, celebrity ci politika, ze jeho soukromi bude premilano v bulvaru, to jde jaksi s teritorii..Rekla bych, ze pravo na ochranu osobnosti plati jen tehdy, kdyz je zverejnena informace lziva..
Kazdopadne hackovane e-maily jsou jako stvorene pro dychtivy bulvar, ceska Sobotkogate a Monika affair, coz podnecuje ctenare k pikantnim predstavam....




0 # Tomáš Pecina 2016-01-11 03:20
Byl bych tolerantní: třeba jen chtěl vyzkoušet svůj čerstvě prodloužený úd :-)
0 # Philip Sudak 2016-01-12 05:37
Danielo, mohu Vas ujistit, ze kazdy, kdo v tomto state, nebo spis "state", zije a ma s jeho urednictvem co docineni, toho ani nenapadne, ze by nejaky urednik tohoto "statu" mohl byt, az na velmi ojedinele vyjimky, seriosni.

Jako dukaz poslouzi nam theorie (umysl zakonodarce, smysl zakona) versus realita napr.v rizeni o svobodnem pristupu k informacim, nebo spravni organ pred, v podstate bezzubym soudem v soudnictvi spravnim.
0 # Anonymní 2016-01-11 03:41
Pockat on na ten spam o prodlouzeni penisu fakt nekdo reaguje ... lol
Jeste bych pochopil vaku pump, ale ta ma realne jine ucinky
0 # Anonymní 2016-01-11 04:32
Pochybuji, ze nove prodlouzeny ud by byl zpusoben timto zpusobem, napohled mucicim nastrojem, na obrazku to vypada jako kombinace mysi pasti s natahovanim na skripec..
Penisove pumpy mi pripadaji nemenne odporne, ty zas evokuji vysavac na koberce, pumpicky na jizdni kola, masochistickou kontrapci..Desne a naprosto skodlive pro zenske libido.
lovehoney.com/.../...

Ty pumpy ale bude objednavat pan O.N. pozdeji.... :-))
0 # Anonymní 2016-01-11 20:24
No vakuove jsou mozna na stoporeni, ale vodni je spise jako masaz, nikoliv na zvetseni, zvetsit podle me nejde, ale chapu, ze to tak inzeruji I kdyz vedome lzou
0 # Anonymní 2016-01-12 01:26
„Zveřejněné materiály jsou hrubě manipulovány" Ministerstvo vnitra „Některé e-maily jsou datované v době, kdy jsem e-mail nepoužíval,“ Jan Chvojka

Celkem mě zajímá, poté co se Sobotka vyjádří a také se rozhodne popírat, hrozí těmto lidem a instituci nějaký postih? V případě, že by se ukázala autenticita. Je to pouze taková úvaha, vím že zaúkolovaný orgán má problém chytit pana Google a pana Guy Fawkese. upload.wikimedia.org/.../KeystoneKops.jpg
Viktor

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)