Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Už jsem myslel, že něco, ale nic.

Že se z metadat dají občas zjistit zajímavé věci, víme už z kausy Židovské obce v Praze. Zkusili to na serveru Evropský rozhled, kde analysovali metadata u souborů na stránkách White Media, ale nemyslím, že by výsledky, jichž se dopátrali, pomohly odhalit pachatele.

Budiž předesláno, že ve světě, ve kterém touží žít lidé jako ministr vnitra Milan Chovanec, jsou metadata v počítačových souborech důležitá, protože každý digitální fotoaparát nebo mobil zapíše na všechny snímky, které jsou jím pořízeny, své výrobní číslo, a podobně je tomu i v případě, že soubor upravíme: software doplní nejen svou jedinečnou identifikaci, ale i údaje o uživateli, který úpravu provedl. Nikdo není anonymní, nikdo policejním vyšetřovatelům neunikne.

Skutečný svět ovšem takto nefunguje, an každý výrobce se doposud otřese hrůzou při představě, že by ho mohlo postihnout totéž, co se před deseti lety přihodilo společnosti Sony BMG, na niž prasklo, že na své nosiče bez vědomí zákazníků přidává rootkit: ztráta na prodejních číslech masivní, ztráta kreditu nevratná. Pokud jsou údaje o fotoaparátu/uživateli vůbec zaznamenávána, děje se tak formou steganografického záznamu, přičemž je otázkou, zda není risiko odhalení příliš vysoké, aby si s tím někdo, jehož zájmy nejsou shodné se zájmy bezpečnostních složek státu, dával tu práci.

Linda Janků

Evropský rozhled uvádí, že soubory protiteroristického balíčku (ty jsem ovšem na svém lokálním mirroru nenašel a nemohu to ověřit) obsahují informaci o tom, že je modifikoval uživatel jankul. Kdo je tajemný jankul, nezjišťovali, my máme určité, arci ne obzvláště silné, podezření, že jde o Lindu Janků (dříve Nesehnutí, nyní úřad ombudsmanky). Přímé propojení ministerstva vnitra s úřadem veřejného ochránce práv by v této zemi nepřekvapovalo, ale to je tak vše, co se k tomu dá říct.

Dále byli zjištěno, že na fotografii pocházející z Google Streetview, pořízené v r. 2012, je EXIF tag XP Author obsahující text Polák (zde je kompletní výpis). To je o něco zajímavější, protože by to opravdu mohlo znamenat, že uživatel, který screenshot pořídil, se tak jmenoval, a program, který k tomu použil nebo kterým vytvořil výřez, bez vědomí uživatele toto jméno zapsal. V každém případě White Media si toho nevšimly a tag neodstranily. Problém je ovšem v tom, že příjmení Polák není v této zemi právě řídké a domovní prohlídku u všech asi nepovolí ani Pravdou a Láskou silně indoktrinovaný soudce.

Třetím použitelným zjištěním je komentář by Vencl na začátku souboru kaskádových stylů index_style.css. Jde o standardní, boilerplate CSS, který si White Media určitě nepsaly samy, pouze ho odněkud zkopírovaly a mírně upravily. Zda se autor webu pod své dílo skutečně takto hloupě podepsal nebo jen opomněl vymazat podpis toho, jehož web zkopíroval, nevíme, a protože vyhledávače soubory CSS neindexují, není jednoduché zjistit, ani kudy tento komentář mohl na White Media doputovat.

Takže, jak jsem napsal, dobrá práce, chlapci, ale zřejmě zase nic.

Aktualisováno.
Dalším podezřelým je Lubomír Janků z ministerstva vnitra. Teď hlavně, aby se nám podezřelí dále nerozmnožovali, mohli bychom dopadnout jako inspektor Trachta s praktikantem Hlaváčkem ve vile továrníka Bierhansela.

Komentáře   

0 # Leo Tydlitát 2016-01-20 18:45
Někdy je dobré nevidět za vším ženu! :)
Onen „tajemný“ jankul bude na 99 %
0 # Tomáš Pecina 2016-01-20 20:50
:-) Neromantiku!
0 # Anonymní 2016-01-20 20:35
Podle mě je úplně jedno, kdo, kdy, kde a jak.
Správné je, že maily jsou venku. Přece kdo nic špatného nedělá, ten nemá co skrývat, no ne?
0 # Anonymní 2016-01-21 12:51
Polák může být stejně tak příjemní či přezdívka člověka, který obrázek do monitoringu poslal, stejně jako může mít Polák souvislost s prapůvodním držitelem licence softwaru, který si na internetu stáhnul.
0 # Anonymní 2016-01-21 15:29
Nechcete ten obrázek a jméno ty dívky sundat, když je v tom zjevně nevině?
0 # Tomáš Pecina 2016-01-21 15:59
Copak je nějaký zločin podílet se na protiteroristickém balíčku?
0 # Anonymní 2016-01-21 16:38
A další ukázka Vaší úcty k ochraně osobních údajů. Právo na soukromí mají zjevně jen náckové.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2016-01-21 16:45
Státní úředník a obecně představitel veřejné moci toto právo nemá: stejně jako v rozhodnutím neanonymisuji policisty, úředníky a znalce, neanonymisuji ani možné editory protiteroristického balíčku. Elementary, Watson.
0 # Anonymní 2016-01-21 16:46
Mistře, a co jako chcete chránit, tu fotku si na sluníčkářský web pověsila dotyčná sama.
0 # Anonymní 2016-01-21 17:40
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
0 # Tomáš Pecina 2016-01-21 18:10
Yossi, opět nediskutujete, ale pouze obtěžujete a otravujete. Jasně jsem vám řekl, že k tomu prostor mít nebudete.
0 # Anonymní 2016-01-21 17:45
Nejde o to, jestli má právo na anonymizaci. Nemá. Samozřejmě že podílet se na přípravě dokumentu není protiprávní ani nemravné. Jde o to, že je zcela zjevné, že s tím nic společného nemá. Pak je protismyslné publikovat tu fotku v souvislosti s něčím, co neudělala. Není to otázka souladu s právem, ale věcné správnosti. Navíc pokud někdo dělá u ombudsmana, tak by asi neměl dělat pro vnitro, takže to na ni vrhá stín, že dělá něco co nemá, ikdyž je zjevný, že na příslušným odboru vnitra je jiný jankul. To že tu ta fotka je asi není protiprávni, ale kdyby tu nebyla, bylo by to fér. Fotku si sem pověstě, až ji budete kritizovat za něco, co udělala.
0 # Tomáš Pecina 2016-01-21 18:07
Není to "zcela zjevné", je to jen pravděpodobnější než možnost, že dokument editovala ona. Článek jsem doplnil aktualisací, zasahovat do něj dál by mi přišlo nepřiměřené.
0 # Daniela 2016-01-21 18:36
Pan Pecina neni ferovy. Je zaujaty, naladovy a jizlivy. Ovsem je to jeho blog subjektivnich zajmu, takze zde se muze ctenar pobavit nevsednimi namety, pripadne studovat silence ci magory z bezpecne vzdalenosti. Daleko lepsi nez hrat pocitacove adventure games..
Postovat fotku slecny magistry v teto souvislosti je dosti ujete, ale zapada to do ideoveho ramce blogu..Mozna skryta osobni zalezitost.
Mne fotka p.Lindy dala prilezitost ciste zensky porovnavat ceske magistry, ktere se mi zdaji jako naklonovane. Stejna visaz, stejna moda, stejny jargon vyjadrovani. Podle jakeho vzoru dlouhych rozevlatych, casto mastnych vlasu se tyto damy ridi, to nevim, ale vypadaji s tim uliznutym celem a zbytkem vlasu neucesanych , jako krizenky hippies s bezdomovkynemi.. Namatkou, K.Uhlirova, L.Janku, Z.Candigliota..Nu, zrejme se to ceskym muzum, z nich mnozi jsou holohlavi, takto libi :-)
0 # Anonymní 2016-01-24 09:45
najskor osocite bloggera z toho, ze trpi mnozstvom vadnych charakterovych vlastnosti a vytknete mu, ze bezdovodne v clanku pouzil fotku osoby ktoru ma dotycna, mimochodom verejne cinna zamestnankyna statnej spravy, zverejnenu na internete.

nasledne plynule prejdete do osocenia celej skupiny ceskych magistier aby ste nasledne pokracovali urazkou ceskych muzov.

bravo!
0 # Evropský rozhled 2016-01-23 14:11
Protiteroristický balíček samozřejmě Linda Janků needitovala, pracoval na tom zaměstnanec Odboru bezpečnostní politiky MVČR, který se dlouhodobě věnuje extremismu. Jeho jméno zveřejňovat nebudu. Pokud je na tom něco skandálního, tak jedině to, že se zaměstnanci vnitra pod takové dokumenty podepisují a nedbají na svou osobní bezpečnost.
0 # Tomáš Pecina 2016-01-23 15:02
Proboha, a co jim hrozí? Ten balíček je snůška obecných blábolů, o které se nikdo nemůže vážně zajímat, a stupeň utajení to má jen proto, aby nevyšlo najevo, co daňový poplatník v této zemi financuje.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)