Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Ty dva rozsudky, resp. řízení, která jim předcházela, překonávají vše, co jsem z hlediska obludnosti v místní justici zažil. Mám na mysli odsuzující verdikt v kause Petra Kramného a zprošťující u Věry Marešové.

V prvém případě soud shledal v kause takovou masu nepřímých důkazů, že obžalovaného poslal bezmála na 30 let do vězení, ve druhém obžalovanou po mnoha měsících ve vazbě zprostil obžaloby.

Skandální je už samotný akt uvalení vazby. Kramný žádnou další manželku a dceru k zavraždění neměl, a stejně tak neměla přístup k dalším pacientům Marešová, eventualita ovlivňování svědků je tu ryze hypothetická a možnosti, že někdo z obviněných uteče na Seychely, snad nevěřili ani státní zástupci, kteří návrhy podávali. Vazba byla v obou případech neomluvitelným excesem a alibismem pramenícím z obav před medii, a tedy selháním soudu.

Neméně arci šokuje průběh trestního stíhání, resp. dokazování. V případě Kramného OČTŘ hodily pod stůl vše, co vyšetřily k tomu příslušné egyptské úřady, které na rozdíl od těch českých měly bezprostřední přístup ke všem důkazům, a dovodily motiv vraždy, psychologicky naprosto nepravděpodobný, a její mechanismus, který se vymyká logice i fysice. S jistotou víme jediné, totiž že pokud Petr Kramný manželku a dceru zavraždil – a o tom mám poměrně silné pochybnosti – stalo se to jinak, a patrně velmi jinak, než jak nalezl ostravský krajský soud.

U Věry Marešové je zase neuvěřitelné, jak nedbale policie přistupovala k dokazování znaleckým posudkem. Ač to trestní řád výslovně nestanoví, v případě šestinásobné vraždy by mělo být samozřejmostí, že klíčová a potenciálně kontroversní znalecká zjištění musí učinit nezávisle na sobě nejméně dva znalci, tak aby se hlavní líčení nestalo arenou, v níž budou rohovat znalci obžaloby proti znalcům obhajoby a obžalovaný odejde podle výsledku klání buď na svobodu nebo na doživotí do vězení.

Nejen v sociálních vědách platí, že znalec nesmí být potulný šarlatán à la Ivo Svoboda ani flagrantní šejdíř a podvodník jako Michal Mazel, ale odborník, za jehož závěry stojí roky praxe a který cokoli z toho, co do posudku napíše, dokáže obhájit, protože to bude dokonale transparentní a přezkoumatelné.

Mezi případem Kramného a Marešové spatřuji souvislost, již se závěrem pokusím stručně nastínit:

Jedním z nejdůležitějších znaků, jimiž se liší orientální a okcidentální společnost, je přesvědčení o ceně lidského života. Pro východní společnosti není život jednotlivce zvlášť významnou hodnotou, vždyť lidí je mnoho a umírají tak jako tak z nejrůznějších příčin. Na Západě je fungování společnosti založeno na humanistické víře a respektu ke každé lidské bytosti v její jedinečnosti. V západní zemi si – stejně jako na Východě – můžete koupit nájemnou vraždu, ale nemůžete si koupit beztrestnost, protože spravedlnost, v onom ideálním smyslu, je zde imanentně vyšší hodnotou než bohatství. Pravidla jsou pro všechny stejná a lidé jsou jim bezpodmínečně podřízeni. Říká se tomu rule of law, neboli primát práva, právní stát.

To, co nám česká justice ve zmíněných dvou kausách předvedla, je dokonalou antithesí právního státu a je to, obávám se, silný argument pro ty, kteří v možnost poevropštění české společnosti pragmaticky nevěří a jen trpělivě vyčkávají, až anomálie posledních 25 let pomine a Češi se opět vrátí tam, kam patří a kde se cítí lépe než v Evropě, neboť jejich hodnoty jsou jiné než ony evropské; jiné právě v tom smyslu, v jakém nyní oni sami masově odsuzují imigranty, aniž by naznali, že rozdíl mezi Čechem a Západoevropanem je dosud v průměru větší než rozdíl mezi Čechem a příchozím muslimem.

Aktualisováno.

Komentáře   

0 # Tomáš Marný 2016-01-23 09:55
Nezapomínejte, že v Čechách platí, že bez vazby to není pořádný proces ...
Pokud jsem to z novinových zpráv vysledoval správně (pravda, bez záruky), tak jedním z důvodů pro vazbu Kramného bylo, že chtěl z Egypta (o důvěryhodnosti jehož policie lze mít pochybnosti a ani já bych nechtěl být v rukách orgánů země třetího světa) utéci domů a do jurisdikce českých orgánů. Což je samozřejmě jasný důvod k domněnce, že by se dozajista skrýval před českými orgány. Čím by se na útěku živil, můžeme jen spekulovat. Nebo nemusíme. Jak jsem říkal: bez vazby by to prostě nebylo ono.
0 # Jan Vučka 2016-01-23 10:23
Za zmínku hlavně stojí, že Petr Kramný po celou dobu od svého návratu do ČR spolupracoval s policií, dostavoval se k úkonům, podával na každé předvolání vysvětlení atd. (tak to alespoň bylo prezentováno v médiích). Přitom celou dobu dobře věděl, že mu chtějí přišít vraždu, a přesto nikam neutíkal.
Představa soudu rozhodujícího o vzetí do vazby, že "před formálním zahájením trestního stíhání mu jako vlastně vůbec o nic nešlo a tehdy neměl žádný důvod k útěku" je absurdní. Měl-li Petr Kramný všech pět pohromadě, tak dobře věděl, že zahájení stíhání je jen otázkou času, a přesto neuprchl. Domněnka, že vydáním UZTS se mu najednou změnila motivace, mi přijde směšná.
0 # Anonymní 2016-01-23 10:51
Narozdíl od autora si myslím, že věcně bylo v obou případech rozhodnuto správně. Rozhodování o vazbě je kapitola zcela jiná.

Jinak "kompetentní" egyptské úřady" opravdu pobavily; kompetentní budou asi na úrovni "znalce" Matlala, pardon, Matlacha, který v obou kauzách odvedl výtečnou práci - zjevně pokaždé přesně dle zadání. A už by se skutečně mělo začít razantně čistit a dohlížet nad výkony "znalců" obecně, situace je tragická.
0 # Anonymní 2016-01-23 11:14
A ještě snad jednu věc k Marešové - státní zástupce, který v závěrečné řeči za takovéhle zoufalé důkazní nouze navrhuje doživotí se zdůvodněním, že stejně není vyloučeno, že to přece jen ta obžalovaná udělala - to je tedy taky úroveň. :-(
0 # Tomáš Pecina 2016-01-23 11:36
Proč "narozdíl od autora"? Autor nezná spis a neví, jestli bylo rozhodnuto správně, avšak je si jist, že takto trestní řízení vypadat nemá.

Kompetentní neznamená schopný, ale příslušný. Je to moje chyba, použil jsem termínu v právníckém a nikoli laickém usu, neuvědomiv si, že mu nemusí být správně porozuměno.
0 # Pefi 2016-01-27 19:06
Věcně správně ? Z médií to v případu Kramný vypadalo, že příčina úmrtí byla zjištěna stylem "nějak to udělat musel", tak si vyvěštíme třeba elektřinu a ať si to obhajoba zkusí vyvrátit, když nejsou důkazy.

K elektřině mám celkem blízko, ale úspěšně vraždit běžným nízkým napětím navíc tak, aby nezůstaly zjevné stopy v podobě popálenin, to je podle mě velmi slušný výkon. O tom, že to není jednoduché ani když vraždu připravuje tým odborníků, svědčí problémy s používáním elektrického křesla. A Kramný to zvládl beze stop a hned na první pokus ? To je asi tak uvěřitelné jako pohádka o tom, že je možné sednout si poprvé za volant a hned vyhrát finskou rallye 1000 jezer...

Dle zahraničních zdrojů je typickým důkazem v případě smrtelného úrazu nebo vraždy elektřinou metalizace (přenos materiálu vodiče do pokožky). Ta se ale neprokázala, leč na místě hypotetického kontaktu s vodičem našli prý částečky železa. Železa ? Dráty (míněno elektrické vodiče v přívodní šňůře, kterou měl =udajně použít) jsou obvykle měděné, elektrody bývají niklované, nebo zlacené, ale železo ? Železné bývají hřebíky nebo ploty, takže dost možná šlo o pouhý škrábanec s úmrtím nesouvisející ...

Kdybych si vzal do hlavy někoho zabít elektřinou tak, aby zůstalo tak málo stop jako zanechal Kramný, tak bych měl celkem těžkou hlavu jak to udělat a nezabít u toho sám sebe. Začal bych každopádně tím, že bych oběťi podstrčil prášky na spaní, aby nedělala problémy a nechala se zavraždit. Jenomže to už bych oběť stejně tak mohl otrávit ...

Na to, že to bylo věcně správně, bych si nevsadil ani zlámanou grešli.
0 # Anonymní 2016-01-28 08:22
to, ze droty koncovych el. zariadeni sa vyrabaju z medi a nie zo zeleza ma niekolko padnych dovodov avsak beznemu v elektrotechnike nevzdelanemu cloveku to je takmer nevysvetlitelna zalezitost v ktorej navyse nevidi ziadny rozdiel. nieco o tom sa popisalo v diskusii tu.
0 # Daniela 2016-01-28 21:05
Ja to vidim tak, ze P.Kramny byl dle soudniho rizeni usvedcen a odsouzen na zaklade "circumstantial evidence", ciliz evidence okolnostni, v kontextu. Znalci se u soudu dohadovali, zadna usvedcujici fysicka evidence se nenasla. Ale vzhledem k tomu, ze ve stejne dobe zemrely dve zdrave female, pak se nemuze jednat o otravu, (jak indikuje Kramny), protoze nebyly stejneho stari, nebyly stejne telesne kondice.
Kramny a svedci vypovedeli, ze dcerka byla uz studena v dobe poznani faktu kolem treti hodiny rano.. Tak to on jako spal vedle mrtveho ditete nekolik hodin, - telo vychladne az za 3-4 hodiny - (dite se prece ve spani mirne pohybuje),vzdychne a podobne, ale pripada mi naprosto nemozne, ze by pri otrave pred smrti dcera nezapasila o dech a vubec se nepohnula. Vedle nej umiral clovek a Kramny nic, spal ? , az pak, kdyz potreboval po napiti misto v posteli, pry pak na dite sahl. Prinejmensim necitelny otec.
Take, vsem je na pokoji hrozne spatne, zeny maji prujem, zvraci do kyble a Kramny chce na manzelce, aby jim prinesla vodu ze vzdaleneho zdroje. ..Uz za to ma me odsouzeni, za necitelnost a nedostatek empatie.
Kdyby, jako milujici a pecujici manzel, za ktereho se Kramny vydava, hned po prvnich zdravotnich potizich zavolal lekare, pak nemuselo dojit k jeho inkriminaci po umrti jeho rodiny.
Pouceni, panove. Kdyz ma vase partnerka hrozny prujem a zvraci, je ji ocividne velmi spatne, volejte ihned ambulanci.
0 # Anonymní 2016-01-23 11:54
>Na Západě je fungování společnosti založeno na humanistické víře a respektu ke každé lidské bytosti v její jedinečnosti. V západní zemi si – stejně jako na Východě – můžete koupit nájemnou vraždu, ale nemůžete si koupit beztrestnost, protože spravedlnost, v onom ideálním smyslu, je zde imanentně vyšší hodnotou než bohatství.

Tomáši opravdu by mne zajímalo, kde na ta moudra chodíte. Samozřejmě, že lze beztrestnost zařídit jak na Západě, tak na Východě, je na tom Západě to vyžaduje v důslednějším krytí. Je to možnost, vyhrazená vyšší společenské třídě, než na Východě.

Jen si vzpomeňte, jak dopadli někteří Srbové v Haagu:) Hynuly jako mouchy ve vězení, když se proces "zasekl".

Připomeňme si třeba také podivnou smrt Davida Kellyho a 70-ti leté embargo na výsledky vyšetřování.

Připomeňme jen operaci Gladio.

To jsou jen špičky ledovce, o nichž se člověk dozví. Tzv. právo není nikde na světě založeno na humanistický ideálech ale je to destilovaná moc a tomu je podřízeno vše. Ano, někdy je užitečné pro všechny, ale jen proto, že nekříží mocenské zájmy. Za právem hledejte účel, ne ideje.

Ano, na Západě jen peníze k beztrestnosti nestačí, tam potřebujete i kus reálné moci:)
0 # Anonymní 2016-01-23 11:57
Mě se pořád nezdá když pominu všechny okolnosti. Kramný odjede do letoviska a spolehá se na to, že egyptští vyšetřovatelé budou matláci co nepoznají vraždu a zároveň budou tak "na pohodu" že mě nešoupnou do vazby... do egyptské vazby... jeho nervy bych chtěl mít
0 # Anonymní 2016-01-23 12:08
To riziko bylo pořád nesrovnatelně nižší, než kdyby to zkusil u nás. Zejména s přihlédnutím k aktuální společenské situaci v Egyptě. Koneckonců, co se týče právě té "egyptské fáze", evidentně to vyšlo "podle plánu" - tedy, pokud považujeme za správný závěr o tom, že to Kramný skutečně spáchal.
0 # Anonymní 2016-01-23 14:49
Ale vubec ne, egyptske urady byly a jsou velmi citlive, aby nejaky Jarousek z Horni Dolni popravil jejich ekonomiku tim, ze tam zavrazdi manzelku a malou dcerku a rekne, ze ho otravili v resortu jidlem a oni by ho nechali jen tak jit.
Bezpochyby na to mistni urady nasadili maximum nejschopnejsich lidi a i v zemi, kde se dava na vazbu snadneji nez v Cesku a to je co rici, ho nechali odjet-protoze nic nenasvedcovalo vrazde a to i s tim, ze se jim propadne pristi rok pocet turistu, na kterem jsou tezce zavisli.
A predstava, ze to Kramny udelal v Egypte-blbost nejvetsi, jeden den vazby v arabske zemi je jako rok v CR kriminale, tedy mel-li to pripravene, jak tvdila obzaloba, promyslene, tak me do toho Egypt, kde jeden mesic vazby je pro bileho bezverce trest smrti, moc nezapada.
Neocon
0 # Anonymní 2016-01-23 16:22
Pobavilo, Neocone. Asi jste zamrzl někde před arabským jarem...
0 # Anonymní 2016-01-23 16:45
No, zase krasny priklad malomestackeho cerno-bileho videni sveta. Zrejme jste nepochopil, kdyz se tu ohanite arabsky jarem, ze je naprosto jedno, vladne li Mubarak, el-Sisi, armada, nebo MB. Pro vsechny je turisticky ruch ticket na udrzeni moci, tedy co melo "arabske jaro" spolecneho s kriminalnim cinem v resortu, bez ktereho se Egypt a jedno kdo vladne, neobejde, mi vazne unika.
A mimo jine tela pitval lekar, ktery vystudoval lekarstvi v Londyne a je v Egypte uznavanou autoritou. Ale mozna, dle vasi logiky, z duvodu prave probihajiciho Arabskeho jara tam nekde za okny patologie, tak na to hure videl, zrejme...
Neverim, ze nekdo, kdo si to promyslel, pripravil dopredu, by to udelal nekde, kde se na vazbu dava i za to, ze u sebe nemate v dany moment pas. Zkratka-pribeh, ktery nam podalo SZ, se timto zpusobem nestal a ani stat nemohl.
Ale chapu, ze ulice si zada/zadala krev, a tak ji jednoduse dostala...
Neocon
0 # Anonymní 2016-01-24 10:17
Pro vsechny je turisticky ruch ticket na udrzeni moci

Pro ručníkáře zejména, že. Není větší turistické lákadlo, než vyhodit nějaký hotel do vzduchu nebo postřílet turisty na pláži.
0 # Anonymní 2016-01-24 14:23
Ano, proto AQ, AQIM, ISIS, nebo jakkoliv je chcete volat, utoci na hotely a turisticke cile, aby se propadla ekonomika a padla stavajici, jim nevyhovujici, vlada.
Neocon
0 # Anonymní 2016-01-23 13:17
Nojo, tak ono je docela pochybné, zda měly OČTŘ vůbec co "házet pod stůl", když "k tomu příslušné egyptské úřady" pověřily k ohledání místa činu delegátku cestovní kanceláře, bo ramadán (jak "víme" z tisku).
Jinak k té odlišnosti okcidentu a orientu souhlasím s výstižným vyjádřením anonyma z 3. ledna 2016 11:54. Ale patrně ke genetické výbavě monarchisty patří apriorní respekt a nepodmíněná devótnost k "majitelům klíčů, pravdy a nakonec i všeho toho fyzična".

No a konečně k tomu bulvárnímu titulku... pokud by tyto dvě prkotinky mohly otřást "českou justicí", tak nevím, jak by mohla touto dobou vůbec ještě nebýt dávno v sutinách zhroucena.
0 # Borsuk 2016-01-23 13:20
A to je zle, ze nie sme ako zapadoeuropania? Ved su to posledni ludia-uz budu mat len vacsie dilda, dalsiu dovolenku do roka a lepsie zbrane
0 # Anonymní 2016-01-23 20:06
Trestní stíhání v obou případech splnilo svoji společenskou funkci - především účinně zastrašit zdravotnické pracovníky (v případě Marešové - běda jim, aby si fízlové začali myslet, že se vám nechce starat o pacienty a z toho lze dovodit, že každý, kdo v nemocnici zemře, zemře rukou nějakého zdravotníka) a pobavit bolševickou lůzu. Nějaké marginálie jako je fyzika nebo znalecké posudky jsou v tomto ohledu zcela nepodstatné.
0 # Daniela 2016-01-24 00:04
Clanek vyzniva velmi pesimisticky,
je prece dano, ze zadna justice na svete neni perfektni, je praktikovana lidmi, kteri nejsou perfektni, navic u pozemstanu ovlivnuje jejich chovani emotivni vnimani.
Pan Kramny zrejme nejakym zpusobem svou manzelku a dcerku ze sveta sprovodil, i kdyz pripoustim, ze smrt dcery nebyla planovana, tak ve vypovedich jsou divne okolnosti. Nadto mela rodina postizenych pribuznych silnou obzalobu, svedectvi z teto strany jiste ovlivnilo rozhodnuti soudu.
Pochybnosti zustavaji skoro v kazdem podobnem procesu, tedy i v pripade "vrazdici" zdravotni sestry. Pani Maresova nebyla chycena pri cinu, zadne 'in flagranti delicto', ani draslikovy dukaz nexistuje, je tu pouze moznost takoveho skutku. Neni to i v Cesku tak, ze v pripade nedostatecnych dukazu, tedy v pochybnostech o vine, se senat prikloni ku prospechu obzalovaneho ? Neco jako 'in dubia pro reo' ?
Nevim, jestli se da mentalita naroda posoudit ze dvou justicnich pripadu, jedine snad, kdyby to byly pripady typickeho jednani, coz se mi nezda...
0 # Anonymní 2016-01-24 07:56
Opravdu mají v západní Evropě právní stát? Události týkající se nelegální imigrantů nasvědčují, že "právní stát" v západní Evropě je pouze zbožné přání pana Peciny, skutečnost je zcela jiná.
0 # Anonymní 2016-01-24 10:46
Pecina se vyjadřuje pateticky, to už každý čtenář ví. Idealizace Západu a liberalismu je pak prapodivná obsese, která se tu opakuje také znova a znova. Článek ničím nepřekvapil. (Tím netvrdím, že v ČR je vše v pořádku.)

0 # Anonymní 2016-01-25 09:42
V případě paní Marešové byla ve hře obrovská částka peněz, kterou by nemocnice/pojištovna musela uhradit za vraždy pacientů, pokud by byla zdravotní sestra Marešová odsouzena. Pokud si nemocnice raději dobře zaplatí své kolegy - lékaře-posudkáře..., kteří stvoří příznivý posudek pro paní Marešovou, vyjde je to mnohem levněji. O ty mrtvé tomuto státu/nemocnici zas tolik nejde, důležité je, že na tom stát/státní nemocnice netratí.
V případě , že by nebyl pana Kramný odsouzen, hrozilo, že pan Kramný by mohl zažalovat Blesk či stát na ochranu osobnosti, poškození důstojnosti a cti. Kompenzační částka za mediální pomluvy šířené Bleskem/panem prezidentem vůči doposud nevinnému člověku panu Kramnému by mohla též dosahovat obrovských rozměrů. Rodina pana Kramného by tuto žalobu měla podat, nehledě na to, jak odvolací soud nakonec pravomocně rozhodne.
0 # Anonymní 2016-01-25 12:10
tvrdite, ze sudcovia sa v oboch pripadoch okrem spisu oboznamili aj s pripadnymi spolocenskymi konsekvenciami ich rozhodnuti a vyriekli rozsudky ktore napachaju "mensie spolocenske zlo" vyjadrene vyskou odskodnenia ktore by stat musel platit? no vtipne, vtipne, a teraz tu o karkulke prosim...

klonim sa k nazoru, ze zucastneni sudcovia, prokuratori a opicajti su vacsinou sucastou bandy diletantov bez elementarneho pocitu zodpovednosti.

co mi unika su ludske kvality a profesne znalosti/schopnosti znalca matlacha.
0 # Tomáš Pecina 2016-01-25 12:36
Takové chování je bohužel poměrně časté. Soudci si ani za 26 let nezvykli, že jsou nezávislí, a dají se "fiskálními dopady" svého rozhodnutí ovlivnit, resp. jednají v implicitní obavě, že pokud rozhodnou v neprospěch státu, ovlivní to jejich vlastní karieru.

Na druhou stranu tak drastické situace, že by soudce přesvědčený o něčí nevině vynesl odsuzující rozsudek, se nestávají. Jsou to spíše "nuancální" rozdíly v přístupu ke straně řízení, která rozhoduje o soudci, a ke sprostému soukromému účastníkovi.
+1 # Hlas lidu 2016-01-25 11:55
Statni zastupce v obou kazach mel vratit vec policii k dosetreni neb bylo jasne, jak jsou obe kauzy dukazne na vode. Neudelal to ani jeden. Taktez soud mel vec vratit k dosetreni, a taky to neudelal ani jeden. Je to amaterstvi jak zastupitelstvi tak soudu.
Jenze - ty lide to neudelali schvalne, oni to proste lip neumi. A to je situace vetsiny statnich zastupcu i soudcu.
0 # Anonymní 2016-01-25 12:11
to mi pride ako dost pravdepodobne.
0 # Anonymní 2016-01-25 12:21
"V západní zemi si nemůžete si koupit beztrestnost, protože spravedlnost, v onom ideálním smyslu, je zde imanentně vyšší hodnotou než bohatství. Pravidla jsou pro všechny stejná a lidé jsou jim bezpodmínečně podřízeni."

Haha. Nějakou jinou pohádku tam nemáte?
0 # Anonymní 2016-01-28 16:54
Jsem nevěděl, že máte staršího bráchu:

plzen.idnes.cz/.../...
0 # Anonymní 2016-04-14 10:46
V kauze Kramný retušovali fotku srdce oběti, tvrdí spolek Šalamoun
novinky.cz/.../...

Znalci hrozí za posudek na sestru z Rumburku pokuta až 100 000 korun
novinky.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)