Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Foto: Asociace Alerta

Že o policejní operaci Fénix máme od počátku značné pochybnosti a policejní versi přijímáme se skepsí hlubší než Macocha (pro pragocentristy: než Modřanská rokle), je pravidelným čtenářům tohoto blogu známo. Nepřekvapil nás proto rozhovor s jedním z propuštěných ohňostrůjců ve stadiu přípravy v Deníku Referendum.

Ano, právě tak to mohlo být: že, nemoha splnit náročné požadavky nadřízených, uchyluje se nejeden policejní operativec k aktivní provokaci trestné činnosti, víme už z Haška, a stejně dobře je známo, že tímto způsobem pracovala po komunistickém putschi Státní bezpečnost – odlišit skutečného odbojáře od falešného bylo nesnadné, a jestliže jste se v odhadu zmýlili, mohli jste způsobit sobě i druhým neštěstí, tak jako ho způsobil Milan Kundera.

Avšak neméně je nám známo, že již od konce padesátých let se případy vyprovokované trestné činnosti revidovaly a lidé, kteří byli na základě provokace odsouzeni k dlouholetým trestům, byli nejprve propouštěni a poté, v šedesátých letech, nejvyšším soudem rehabilitováni (na ukázku jeden takový spis).

Jak to dopadne dnes, je arci otázka, právní řád učinil od 50. let velký krok kupředu a je docela možné, že provokace bude shledána přípustnou methodou boje proti extremismu.

Komentáře   

0 # Anonymní 2015-12-07 15:42
aha, takze to napadeni vlaku realne planovali .... mhhh, a myslel, ze to byl vymysl a ono se to fakt delo. kdyby za vami nekdo prisel, ze vyhodi vlak do vzduchu, tak provedete co
? ja bych mu to teda rozmluvil a vysvetlil mu, jaka je to blbost
0 # Tomáš Pecina 2015-12-07 16:33
Jistě. Ale jestliže potřebovali něco, co je trestné už jako příprava, nezní to úplně nelogicky.
0 # Adam Bernau 2015-12-07 17:36
Zajímavější je ovšem informace mezi řádky. Totiž, že koncept Stb vstal z popela jako Fénix, pokud vůbec kdy zmizel, a máme tu novou Stb. Dokonce i s důkazy jako na talíři.

Lidi neděsí, že máme čím dál věrnější kopii komunistických praktik, jen pod jinými jmény. Dokonce možná ještě často komunistovatější, než originál.

Nemáme svobodu slova, máme novou stb, tajné agenty mezi lidmi, máme justiční procesy, kde advokát je odvolán, hájí-li klienta příliš účinně, začíná se trestat za názor, a ve školách více propagandy, než za KSČ.
0 # Anonymní 2015-12-07 20:00
TP:

Je fascinující, jak dokážete uvěřit zcela nedůvěryhodné verzi obhajoby, i když ten jejich popis, jací jsou strašní nenásilní, vůbec nedává smysl, když pak uvádějí, že vlastně ničit majetek je ok, hlavně, aby se něco nestalo lidem.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2015-12-07 20:21
Odděluji jejich sebepropagaci a sebestylisaci od plausibilních informací, a vychází mi, že verse o vyprovokování akce policejními agenty může být pravdivá. K tomu mne vede zejména úvaha o tom, že útok na vlak může být trestný již ve stadiu přípravy, kdežto "běžné" zapalování policejních aut nikoli.

Nejsou to (bohužel) mí klienti, proto se zájmem vyčkám hlavního líčení.
0 # Anonymní 2015-12-08 13:04
Já teda nevím, ale ti pánové na fotce...no první co by mě napadlo, kdybych viděl ty jejich....no řekněme obličeje, by bylo, že jsou to pánové z direkce. Pokud by mě tedy nezmátlo to zelené obrázkové tričko a narostlý fous :) No jestli se nechali anarchisti vehnat do průseru těmito pány...pak je nemohu politovat.
Jaroslav Papež
0 # Anonymní 2015-12-08 17:44
Jo, jo, po bitve je kazdy general. Nicmene je zarazejici, ze v dnesni dobe, kdy se da kazdy dohledat, vygooglovat, notabene cesko je jako petnik, kazdy zna kazdeho, ci muze se na toho, ci onoho doptatat, nikoho z tech Ackaru nenapadlo, ho proste prolustrovat.
Tedy, kdyz uz jsou tak amatersti, ze nemaji nikoho znameho u PCR, kdo by jim podal informaci behem 5ti minut.
Neocon
0 # Anonymní 2015-12-09 08:56
Mě je nakonec celá tahle kauza poměrně lhostejná, byť je zajímavá. Jeden by si myslel, že správný anarchista má být tak nějak zdravě paranoidní, kór když se chystá něco vyhodit do povětří nebo aspoň zapálit. Zdaleka ne každý se dá vygůglit, ale zjev napoví hodně, třeba: občanku mladej! Mimo to anarchisti jsou neholený a rozcuchaný a podvodníci mají ve vlasech pomádu. No a co se provokatétů týče, tak to bývají nedoštudovaný právníci....Takže odhadnout lze každého :)
Jaroslav Papež

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)