Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

V naší nepravidelné rubrice Branky, body, úplatky se dnes podíváme do Jablonce nad Nisou, města, kde mají prvoligový fotbalový klub s téměř nejnižšími domácími návštěvami (po Dukle Praha, jež sklízí trpké ovoce někdejšího lampasáckého klubu) a majitelem, jenž je zároveň předsedou fotbalové asociace.

Miroslava Peltu, alias Cinklý jaro, známe z předchozího dílu naší rubriky, a víme i to, že jeho obliba mezi fanoušky se projevuje na každém zápase ligy skandováním Pelta ven!, v němž se dojemně spojí hlasy fandů domácích i hostí. Nepřekvapí, že cinklý podzim měli letos i v Jablonci. Serie podivných pokutových kopů ve prospěch Peltova klubu, v jednom případě dokonce v počtu dvou kusů na zápas, to je danost, s níž musí každý soupeř počítat.

Ale ani to letos nepomohlo, klub před zimní přestávkou skončil v hloubi tabulky. Pelta tedy sáhl po nejsilnější zbrani a angažoval Ivana Horníka; ano, právě toho Ivánka, na jehož účet se bavili návštěvníci Čtvrtníčkova a Lábusova představení Ivánku, kamaráde, a který od soudu odešel s podmínkou a desetiletým zákazem činnosti.

Podotýkám, že v každé slušné zemi by byl druhý trest nadbytečný, žádný klub by člověka s takovou minulostí nezaměstnal, protože by věděl, že rázem přijde o všechny sponsory: nikdo příčetný nebude chtít být spojován s osobou, kterou soud, byť podmíněně, poslal do vězení za korupci. Ne tak v některých afrických zemích a v České republice: tam je korupce cosi jako gentlemanský delikt a odsouzení za ni drobná provozní nehoda. Trest byl vykonán, zapomeňte.

Tedy se těšme, co spolu ti dva předvedou a jakému novému kulturnímu počinu dají vzniknout.

Sportu zdar a korupci zvlášť, vážení přátelé televisní kopané!

Komentáře   

0 # 64871 2015-12-09 14:19
Opět je zde vidět, že pojem korupce i její důsledky jsou pro valnou část populace příliš, příliš abstraktní. Předpokládám, že existuje nějaký ministerský "návod" či "příručka" EU sloužící k informovanosti o škodlivosti korupce, problémem je, že na žádnou takovou nemohu narazit.
Právě teď se nacházím v té fázi cynismu, že už je mi prakticky jedno, jaká definice i následky jsou, protože jsou každému putna. Prostě mi přineste půl prasete a já vám ten štempl dám.
0 # Filmovy Znalec 2015-12-09 21:52
Pelta, který si (jak je ve fotbalových kruzích známo) ono cinklé jaro podle vlastních slov už "odpracoval", dokonce musel o Horníka bojovat, neboť ve frontě na jeho služby už se dělala fronta... Slávii v jeho anagažování zabránili krátkozrací fanoušci, jinak by už Horník byl pruhovaný. Samozřejmě ne ve vězeňském mundúru :-) ale s rudou hvězdou na srdci. Někdy mě opravdu napadá, co za lidi by do tohohle souboru kašpárků mohlo dávat peníze...
0 # Tomáš Pecina 2015-12-09 21:58
Pelta kdysi řekl, že se na fotbal chodí pobavit. No, nejen on, jak patrno.
0 # Philip Sudak 2015-12-10 05:44
Kradeze ("kdo nekrade, okrada svoji rodinu"), korupce, podrazy, pomluvy, vyzvidani etc. etc., patri v tomto state k "slusnemu" chovani, k dobremu bonmotu.

Za darebaka je povazovan, a co nejvice ostrakisovan, clovek, ktery do tohoto vzorce nezapada.

Stane-li se, totiz, takovy obcan napr. kolegou v praci, pak je neprekonatelnym usilim ne to, ze by too na nekoho prasknul, ale jiz jen fakt, ze by to prasknout mohl.

Jde o celkovy mravni nihilism, o to, ze spolecnost je tak rozvracena, ze neni s to s tim cokoli udelat.

Takze mne to neprekvapuje, clovek soudne trestany za korupci je provereny, zamestnavatel ziskava jistotu, ze nepujde o "cernou ovci".
0 # CrazyJoe 2015-12-10 08:17
Vše je přece v souladu s nejlepšími tradicemi FIFA, tak co řešíte? :-)
0 # Anonymní 2015-12-10 12:41
Sportovci usvědčení z požívání dopingu se také vrací do aktivní sportovní kariéry a to nejen v africkcých zemích a v ČR.
0 # Tomáš Pecina 2015-12-10 13:05
Rozdíl je v tom, že pokud nejde o státem provozovaný a krytý doping (Fibingerová), může jít o nedbalostní delikt bez faktického vlivu na výkonnost, a sankce jsou i tak drakonické až likvidační (Tomáš Enge, David Bystroň…). U Horníka šlo o systematické a dlouhodobé uplácení mnoha rozhodčích a o úmyslné ovlivnění mnoha zápasů.
0 # gogo 2015-12-10 16:20
Přijde mi, že se z fotbalu dělá klíčový státní průmysl.
Přece když prochlastám kasičku spolku holubářů, anebo ji dám porotci, který mi přidá body na mého holuba, tak to taky není celostátní affaira.
A jestliže by holubářství takto fungovalo z definice (jakože tzv. fotbal takto funguje), tak je to přece jejich věc.
Samozřejmě když je někdo poškozen, může se obrátit na soud nebo policii s požadavkem na odškodnění nebo uvedení do původního stavu.

Policie by měla řešit případy, kdy je ohrožen nějaký veřejný zájem nebo statek. Jinak se dostaneme do pozice, kdy bude hlídka vyjíždět k podezření na švindl v mariáši.

Kromě toho soudím, že by se měly zrušit veškeré nesystémové finanční toky do této oblasti.
0 # Anonymní 2015-12-10 16:32
Nechci byt apriori proti proudu, ale ze vam vadi nejaky Hornik, a nepisete protest-clanky o Valentovi, ktery sice nebyl zmedializovany jako Ivanek, ale byl ve stejne afere, ve stejny cas, pravomocne odsouzen za stejnou kauzu.
No a dnes je Senator, jmenuje se po nem stadion Sparticky a v neposledni rade cela 1. Liga.
To bych videl jako silenost-ne nejakeho pesacka, jako je Hornik.
Neocon
0 # Tomáš Pecina 2015-12-11 10:06
Neocone, až pro Valentův klub odpískají za saisonu pět penalt, které nebyly, jako se to běžně děje u Jablonce, Plzně nebo Sparty, pak bude možné srovnávat. A k jeho senátorství bych poznamenal pouze tolik, že v této zemi by se stal senátorem i Kajínek, kdyby ho napadlo kandidovat.
0 # gogo 2015-12-11 13:36
To je přece známo již z dob Rakouska, kdy prý udělali test se všeobecným volebním právem.
Vyhrála tehdy v testovaných obcích panenka Marie, následovaná obecním nunvářem. Nevím, zda to není jen smyšlenka, ale moc mě to pobavilo a hlavně to ukazuje principy fungování voleb do orgánů mimo bezprostřední kontext voliče.
0 # Anonymní 2015-12-11 19:59
Problem je, ze Valenta zadny klub nema, alespon ne oficialne. Dost jsem se kolem fotbalu motal, vyrustal jsem na vyjezdech a byla doba, kdy bych radeji zemrel, nez vynechal zapas.
Kazdopadne-Hornik je nula, pesak, jeden z mnoha, s desitek tisicu. Bere kazdy-uplaci kazdy, verte, nebo ne. Hornik je jenom srdcar a jeste k tomu vtipny.
Valenta po sve firme nechal pojmenovat stadion na Letny a celou ligu. Valenta je nebezbecny, ne Peltovych 5 penalt/sezonu, ci nejaky Hornik. A to, ze ho lide zvolili Senatorem jenom svedci o cesich to, co tvrdim dlouha leta.
Ale co, kdyz vcera mohl dostat "Zada" odskodneni od statu, tak proc by po Valentovi nemohla byt pojmenovana nejvyssi soutez. Vlastne se nic nestalo, jen na Hornika se ukazuje.
Neocon
0 # Anonymní 2015-12-13 19:25
TP: Nejde jen o státem provozovaný doping či nedbalostní delikty, ale i případy soukromých systematických programů.
0 # Anonymní 2017-05-03 13:23
Policie kromě Pelty zadržela kvůli dotacím také Janstu a Březinu
zpravy.idnes.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)