Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Morava je zvláštní místo. Jak víme, policie tam užívá moderní metrologii doposud neznámou methodu měření hloubky désinu pneumatikového pláště nasliněným prstem, načež, když má inovativní měřický postup obhájit před správním úřadem, hájí se, že k závěru o spáchání deliktu dospěla mozkovým myšlením. Mozkové myšlení tam arci uplatňují i policisté cizinečtí, již došli k závěru, že každý, kdo se táže po zákonných důvodech perlustrace, stává se automaticky podezřelým a z toho titulu ze zákona perlustrovatelným.

Zde to máme černé na bílém: právní ředitelka Ligy lidských práv Zuzana Candigliota (oblečená) byla před 11 měsíci perlustrována ve vlaku a když se odmítla šikanosnímu úkonu podrobit, policisté ji předvedli na služebnu, tam u ní provedli osobní prohlídku a zjistivše z nalezeného občanského průkazu její totožnost, propustili ji. Nyní se poškozené zastal Krajský soud v Brně, avšak u vědomí kvalit soudců Nejvyššího správního soudu a jejich respektu k lidským právům bych byl s definitivními závěry opatrný: šanci, že žalobkyně uspěje i tam, hodnotím velmi střízlivě.

Říkám si, že použít jen o trochu víc mozkového myšlení, mohli by policisté svou methodu zdokonalit a perlustrovat každého, kdo chce znát důvod, pro podezření z přestupku neuposlechnutí výzvy [§ 63 odst. 2 písm. a) PolZ], anebo ho předvést k podání vysvětlení, proč nechce prokázat totožnost, a perlustrovat ho v souvislosti s tím podle písmene d). Proti takto neprůstřelné logice by pak postižený neměl šanci ani u soudu.

Komentáře   

0 # Anonymní 2015-11-05 13:09
Jednu dobu tohle lustrování bylo v módě v našem městě, zejm. v nočních hodinách. Zkusili to asi třikrát a ani jednou za mě tu občanku nedostali. Pravda, od té doby mají třeba víc školení, protože jejich argument tím, že hledají pátrají po hledaných osobách s tím, že na dotaz, které hledané osobě se podobám odpovídali, že kvůli tomu se právě musejí podívat do té občanky, mě pokaždé přivedl k záchvatu smíchu. Dvakrát odjeli radši sami, protože kolem šlo zrovna pár lidí a asi nechtěli být pro smích i jim, poněvadž to by nepochybně potupilo autoritu orgána. Jednou se k odjezdu neměli, tak jsem jim nabídl, že když mi udělají taxíka, tak jim doma tu občanku ukážu. To asi neměli jak vykázat do služebních kilometrů, tak z toho taky nebylo nic, protože jsem odešel a k pronásledování se nijak neměli.
0 # Daniela 2015-11-05 20:39
Zasah policie povazuji za naprosto legalni proceduru a to beru i v uvahu moznou neprofesionalnost aktualni akce policistu.
Pani Zuzana je reditelka Ligy lidskych prav, tedy verena pravnicka vzdy prudici pri nejmensi prilezitosti proti authoritam, nasledne klade odpor k sebemensimu zasahu do jejiho obcanskeho prava, neuvedomujice si, ze obcane nemaji mit jen prava, ale i povinnosti a snahu o klidne obcanske souziti.
Jestlize vyzaduje policejni organ obcansky prukaz kvuli totoznosti, i kdyz to neni takto doslova napsane ve specifickem zakone, jako radny obcan by mela svoji totoznost dokazat prukazem. Bez odporu a pak teprve doma zhodnotit situaci a podat stiznost, jak se na reditelku slusi a patri a ne jako antifacka aktivistka. . Stavet se pravnicky na zadni nohy, hrotit situaci, to jen vyvola zmenu zakona, ktera bude nasledne vice represivni a uskodi vsem..
Policiste meli padny a jasny duvod vyzadovat obcanku od kazdeho, ktereho uznaji za vhodneho kandidata v ramci patrani po nelegalnich emigrantech. Zrejme se Zuzana domysli, ze ona je jaksi vyvolena a neplati na ni , zrovna na ni, policejni zadost - , ona vyzaduje specialni zachazeni. .Jeji prohlaseni, ze je na ni na prvni pohled poznat, ze je Ceska, neni zadna obrana. Za prve nepredlozila dukaz- obcanku- za druhe vypada jako nelegalni bosorka z Bosny a za treti , kdyz se kontroluji vsichni v kupe, pak to znamena vsichni. Jestlize by policiste nevyzadovali totoznost od Zuzanky, pak by si ostatni zkontrolovani obcane mohli pravem stezovat na to , ze byli diskriminovani. . Neco jako "racial profiling", coz jiste neschvaluje jeji Liga lidskych prav.
Tohle uz do soudni sine nepatri, presto to povazuji za dulezity faktor : Pani Zuzana je naklonena prilivu immigrantu a nevidi rozdil mezi emigranty z valecne zony a emigranty ekonomickymi. . V tom smyslu, at jich prijdou miliony. Nu dobre. Takze muzeme predpokladat, ze by bylo v jejim profesionalnim zajmu sehnat co nejvice emigrantu-klientu, kteri se v Cesku snazi usadit . Prilezitost bojovat za jejich prava. Prvni podvratny krok proti uradum by logicky byl, aby by se znacne omezilo kontrolovani nelegalnich osob na ceskem uzemi....
0 # Anonymní 2015-11-05 20:52
Prominte, tohle pise nekdo zijici v USA?
Neocon
0 # Anonymní 2015-11-05 21:20
To je takový místní exot, nevšímat si.
0 # David Schmidt 2015-11-05 22:08
Proto také poslušný pejsek orgánů veřejné moci, Nejvyšší správní soud, možná výsledek sporu změní. Je zde totiž nejistota, že policie nebude moci v klidu pracovat, a to musí jít nějaká práva stranou, že...A při nejbližší se novele se upraví zákon, vždyť NSS to schválil, že...
0 # Anonymní 2015-11-05 23:29
Ano, zit v zemi, kde se vas policista nesmi, zduraznuji nesmi na ulici zeptat,( vyjma 70 mil od hranic a na intl.letistich), na vase ID, kdy vas nesmi zastavit v aute a ani tak necini, bez toho ze by clovek spachal prokazatelny prestupek, tak obzvlaste od nekoho, kdo vyuziva tenhle luxus, vyzniva pouceni o tom, jak je spravne, ze policiste v CR mohou a dokonce by meli chtit kdykoliv OP jen tak, kdykoliv se jim to zamane a jak je spravne odvleci zenu z vlaku na sluzebnu OO PCR, velmi velmi pokrytecky. Syty hladovemu neveri...
Neocon
0 # Anonymní 2015-11-05 19:38
Ale že má zrovna tato slečna takovou smůlu na PČR.
0 # Anonymní 2015-11-06 00:20
Hmm - www.candigliota.blog.respekt.cz/imigrace/#

Zuzana Candigliota - advokátka spolupracující s Ligou lidských práv, příznivkyně svobody, hlubinné ekologie, veganství, práv zvířat, feminismu a celkově nemateriálních hodnot a kritického a otevřeného myšlení.

Z jejího blogu: „Nejcivilizovanější“ část země – zejména tedy Evropa a Severní Amerika – je něco jako nádor, který vysává zbytek planety. A tento nádor se chce najednou oplocovat, chce si udržet svoje privilegia a znemožňovat zároveň lidem z jiných částí světa, aby se také stali privilegovanými.
0 # Anonymní 2015-11-06 09:05
Krásný příklad kontextuálního přístupu, takže proto, že se to stalo někomu, s jehož názory nesouhlasíte, tak je to ok, nebo co tím chcete říct?

Yossi
0 # Anonymní 2015-11-07 01:03
Inu tak. Pro soudružku Candigliotu je tohle především bezvadné PR - to už stojí za těch pár seknutí pyskem před soudem a za to trable s policií, kdepak by se asi zmohla na takovou pozornost v médiích za 2000, které jí policie zaplatí a za 3 hodinky jejího času? Především mě zaujala ta pasáž, ve které soudružka Candigliota zmiňuje své menstruační potřeby, nejedno feministické oko zřejmě nezůstalo suché. Zároveň platí, že psí hlas do nebe nedojde. Soudy odsoudí takovouto bagatelní věc celkem správně, aby pak neodsoudily evidentní sviňárnu ze strany policie nebo jiné státní organizace s mnohem horšími dopady. Taky už víme, proč řízení před soudem trvá tak dlouho.

Neznám nikoho, kdo se živí skutečnou prací a komu by stálo za to se hádat s orangutány o občanku. Ať si soudruzi počtou.

Na druhé straně oceňuji, že to sem Pecina dal. Protože ten rozsudek je takový malinký návod pro kontakt se státními orgány:

1) buďte klidní, nebuďte agresivní, na to čekají, aby mohli použít "donucovací prostředky" a případně vás sexuálně obtěžovat.

2) pokud na vás policista promluví, pak se jej zeptejte, zda požaduje vysvětlení. Pokud odpoví, že ano, pak namítněte, že vás nepoučil řádně podle zákona o možnosti odmítnutí podání vysvětlení a trvejte na protokolaci tohoto porušení povinnosti policie.

3) dále už před policistou pouze mlčte a případně trvejte na tom, aby vám zdůvodnil a citoval přesně zákonný důvod svého počínání. Vše pochopitelně zaprotokolovat.

4) cokoli se vám nelíbí, zaprotokolovat.

5) nic neříct, nic nepodepisovat a vzít si kopii všeho, co o vás policista vytvořil (jak správně Candigliota řekla, aby nemohlo dojít k následnému pozměnění údajů, to se děje velmi často).
0 # Anonymní 2015-11-07 01:03
Mně je srdečně jedno, jaké má paní doktorka názory. Ale je aktivní, dokonce snad vdoucí jedné z mnoha NGO. Jenom pro Vaši informaci. Uprchlíku zatím zde máme jenom pár, ale již nyní je zde nejméně desítka niových NGO pro péči o ně. Podívejte se na částky, které již od státu obdržely formou dotací:

Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) - 46,786.527
Sdružení pro integraci a migraci (SIMI) - 30,079.876
Poradna pro integraci (PPI) - 22,973.418
InBáze - 10,565.144
Multikulturní centrum Praha (MKC Praha) - 23,611.803
Člověk v tísni, o.p.s. - 249,628.650
Sdružení občanů zabývajících se emigranty (SOZE) - 7,016.246
META, o.p.s. - Sdružení pro příležitosti mladých migrantů - 21,042.731
Centrum pro integraci cizinců, z.s. (CIC) - 25,969.612
Evropská kontaktní skupina o.s. (EKS) - 31,227.714
MOST PRO, o.p.s. - 6,004.237
Charita Česká republika (nepřehledné) - desítky až stovky milionů-
Lačhe Čhave (LČ) (pozorovatel) - nedohledáno
Slovo 21, z.s. - 25,148.073
AMIGA, z.s. (pozorovatel) - nedohledáno
La Strada CR, o.p.s. (pozorovatel) - 1,169.596
Poradna pro občanství, občanská a lidská práva - 50,547.441

Nevládní sdružení obdržela tedy nejméně částku přesahující přes půl miliardy korun. Vše z našich daní! Takže paní doktorka má nejmenší právo psát o "nádoru, který vysává zbytek světa", protože sama je součástí "nádorů, který vysává nás".
0 # Anonymní 2015-11-09 18:09
Pani aktivistka presne odpovida typu americkeho humanitarniho zachrance, ktery na hranici USA-Mexiko prevadi a pomaha lidem bez platnych dokumentu prejit nezakonne hranici. Typicky modus operandi spociva v tom, ze kdyz se objevi hranicni kontrola, zpusobi tito paseraci zamerne napadnou vytrznost, aby se policie soustredila na ne , na reseni vytrznosti , zatim co skupinka nelegalu o kus dal proklouzne bez povsimnuti.
0 # Daniela 2015-11-06 04:02
Ja uz mam prizivujicich se neziskovek v US plne zuby a tusim, ze v Cesku to nebude o moc lepsi. . Liga lidskych prav se zameruje hlavne na zajmy mensinovych skupinek, ktere sve misto sice maji, ale neni v zajmu radoveho obcana temto skupinam davat prednost. Liga lidskych prav pracuje s rozpoctem sedmi milionu korun, to at is Cesi sami zkontroluji, cim je tato organisace tak uzitecna, z meho pohledu tento spolek precasto skodi. LLP je asi neco jako Romea nebo lidskopravni kancelar Klary Kalibove. . KK je v mych ocich trosicku uzitecnejsi nez jine sabatovske spolky, pac slouzi jako teroristicke kladivo na extremisty.. :-)
Znova opakuji, ze jestlize Zuzana sedela ve vlaku, kde zrovna probihala policejni bezpecnostni akce "Morava", pak bylo jeji povinnosti ukazat identitu.. Jsem uplne srozumena s tim, ze kdybych v ceskem vlaku pri hledani nelegalnich bezencu nebo drogovych paseraku odmitla ukazat obcanku, ze by mne mela policie pravo podrobneji zkontrolovat na policejni stanici..
Nedavno jsem videla na videu ukaznene Nemce ve vlaku do Mnichova, kde pristoupila identifikacni policejni kontrola a vsichni nemecti cestujici cestujici, normalne, bez hysterie, ukazali sve ID. Bylo jich tam asi dvacet co identifikaci nemeli, ilegalove, tito museli s polcii odejit ven k dalsimu procesu.. Tak se deje v kazde zemi, kde je snaha o poradek.
Sama ziji ve vojenske a policejni rodine, takze vim, ze policista ve Statech muze zastavit kazdeho, ktery se mu zda necim podezrely a zadat identifikaci. Severni Karolina ma "state statue", kde je takto policista opravnen - ma to pravni nazev - "reasonable suspicion". Musi mit ovsem padny duvod. V mem okoli staci ukazat ridicsky prukaz, pri neuposlechnuti je policie opravnena prevezt, ted uz jiste zarucene opravnene podezreleho, na policejni stanici. .Pri neukazani ridicskeho prukazu v aute je zaznamenana trestni cinnost "Driving without drivers license"..
Reasonable suspicion vidim i v zadrzeni aktivistky Zuzany za lidska prava. . Navic, je doocela mozne, ze jednomu z policistu pripominala Zuzanka serialni vrazedkyni starych mladencu, dle fotografie, ktera visi na policejni stanici , na nastence hledanych zlocincu.
0 # David Schmidt 2015-11-06 06:36
Mícháte řidičské oprávnění s občankou.

Namátková kontrola identifikace není zákonným důvodem a policie musí mít zákonný důvod, který si je schopna prokázat. Ze všichni cestující připomínají hledané osoby, takovým důvodem zjevně není.
0 # Anonymní 2015-11-06 06:56
A kolikrat jste Danielo, za 20 let zivota v USA, ukazovala na ulice "pri namatkove kontrole" ID? Kolikrat za 20 let to presne bylo? Kolikrat vas zastavil policista bez spachani prestupku v aute? Nechte me hadat-za 20 let ani jednou.
Me za 11 let zivota v USA 0x, a to ani pri prujezdech CBP checkpoints, neznam nikoho-domorodce, ci privandrovalce, kteremu by se to stalo.
Musel by mit, jak pisete, zavazny duvod, to je to cele uplne nejdulezitejsi z vaseho prispevku, jako treba pri Boston atentatech, kdy bylo lockdown cele mesto, v podstate vyjimecny stavj Jinak je to ilegalni a pan policista bude vyhozen ze sluzby.
Rizeni bez ridicaku v USA neni tr.cin, nybrz pouze prestupek, ale to jako z policejni rodiny samozrejme vite.
Za to v Praze se mi to stavalo tak 3x tydne, jezdil li jsem po pulnoci, zvlaste na Ceskomoravsky, Seifertovce apod.
Kdyz jsem jel na vyjezd, tak me nejdrive perllustrovali pred Hlavakem, pak u vlaku, pak behem jizdy, znovu v cilove stanici a pak pred zapasem u stadionu, muj rekord je 8x za nedeli. Uzasny fizlovsky statecek.
A neni podstatne, jestli pani Zuzana je-ci neni aktivistka za lidska prava a jestli je vam sympaticka, priste se to muze stat komukoliv jinemu.
Neocon
0 # Anonymní 2015-11-06 07:19
A mimochodem o tom bylo Danielo, az to budete verejne, ci sama sobe zpochybnovat, to svetove zname Arizonske imigracni law, o 2 roky pozdeji zkopirovane Alabamou pod nazvem HB-56.
Oboji bylo Supreme Courtem (lehce pro vas dohledatelne) beze zbytku, v pripade AZ v predvecer platnosti, tusim 10/2010, zruseno bez vyjimky.
Protoze dle Supreme Courtu je dle Ustavy nelegalni na ulici zastavovat lidi a zadat po nich ID a zastavovat namatkove motorova vozidla bez spachani prestupku/bez duvodne a lustrovat posadku.
Protoze oboji je na uzemi USA nelegalni.
0 # Tomáš Pecina 2015-11-06 08:36
Ale ovšem, Danielo, reasonable suspicion, o to právě ZC šlo. V právním státě nemůže policie kontrolovat totožnost plošně ani namátkově, ale pouze, pokud je k tomu dostatečně závažný důvod, daný konkrétním podezřením.
0 # Anonymní 2015-11-06 11:00
Jen na doplnění pro paní Danielu a další. Orgány veřejné moci mohou pouze to, co jim zákon výslovně umožňuje, nikoli naopak, viz. občané. Z toho plyne, že pokud neměli zákonný důvod požadovat po té dámě identifikaci, tak tak prostě činit nemohli. Kap
0 # Daniela 2015-11-06 19:48
Pane Schmidt, mate pravdu ohledne obcanky a ridicaku v Cesku, ovsem zde ve Statech nemame Obcanske prukazy a tak je Ridicsky prukaz, ktery ma 99 procent obcanu, adekvatni dukaz totoznosti..

Zakonny duvod v kontrolovani dokladu ve vlaku vidim naprosto jasne. Legalni akce, policejni zatah jmenem Morava.. Potencialne podezreli - reasonable suspicion- byli vsichni cestujici. Toto podezreni vyvratili cestujici, kteri identifikaci predlozili a naopak, cestujici, kteri prukaz neukazali, podezreni potvrdili.
Jiste mate v zakoniku opravneni policie kontrolovat identifikaci v bezpecnostnich akcich, byt za ucelem identifikace demonstranta nebo jedince podezreleho z uchylneho chovani. To je totiz duvod, proc existuje poradkova policie.
0 # Tomáš Pecina 2015-11-06 19:56
Je důvodně podezřelý každý, kdo cestuje vlakem? S tím by soud hnal…

Vaše pábení o Americe pokládám již delší dobu za zábavné, ale s realitou se nepotkávající. Tedy pište své fiktivní zážitky dál, máte prostor.
0 # Anonymní 2015-11-06 20:44
Poderely z ceho? Treba pani budila dojem, ze neni v cr legalne.
0 # Tomáš Pecina 2015-11-06 21:06
To policie ani nezkoušela tvrdit, resp. to naznačila, ale pohořela.
0 # Anonymní 2015-11-06 09:03
Kdyby byla tmavší nebo neevropského vzezření nebo nemluvila zcela správně česky, už by tam dle Vás "reasonable suspicion" bylo?

Yossi
0 # David Schmidt 2015-11-06 18:55
Pokládáte nesmyslné otázky. Diskriminační důvod není zjevně reasonable. Obama ve vlaku.
0 # Anonymní 2015-11-06 09:17
Tentokrát PČR nepoužila mozkové myšlení, ale selský rozum. Holt jinej nástroj je jinej nástroj.
0 # Anonymní 2015-11-06 09:36
"Zasahující policisté uvedli, že žalobkyni oslovili právě s ohledem na její vzezření, neboť na sobě měla rifle a vytahaný svetr a na pohled neupravené (nemyté, mastné) vlasy."
0 # Anonymní 2015-11-06 13:01
1. Na přesné měření hloubky désinu pneumatikového pláště je třeba použít předepsané měřidlo. Ale. Pokud je ale na pneumatice vidět pořádně ojeté místo, které je při přejetí prstem téměř hladké, tak lze bezpečně usoudit, že hloubka nedosahuje 1,6 mm. Říci právníkovi, který tohle nechápe, že je k tomu potřeba mozkového myšlení považuji za nečekaně duchaplné.

2. Kdyby policie ve vlaku nechala odmítnutí prokázání totožnosti paní ZC bez následků, tak můžou celou akci zabalit. Kdo by jim ukazoval občanku, když lze odmítnout? - Ze žaloby mám dojem, že kdyby se situace opakovala s paní ZC v kupé plném snědých občanů, kteří musejí všichni prokazovat jejich totožnost zatímco ona ne, tak by ani nemukla. Anebo se mýlím?
0 # Anonymní 2015-11-06 14:31
ad 2. To ale není problém kontrolovaných, ale špatně naplánované policejní akce, která evidentně do svých pravidel běžně implikuje protiprávní postupy.
0 # Anonymní 2015-11-06 13:51
Měl bych také dotazy, to na kohokoliv. kdo se cítí být schopen dát rozumnou odpověď.

1. Jakým způsobem by měla policie odhalovat nelegální běžence cestující přes naše území? Nebo by to neměla dělat? S použitou logikou, že každý může odmítnout předložit doklady, by to bylo prakticky nemožné.

Mimochodem, koleje z Brna do Břeclavi jsou součástí mezinárodní trati vedoucí na Slovensko či do Rakouska. Je velice pravděpodobné, že ona paní jela vlakem, který přijel z některé z těchto zemí. Policii pravděpodobně zajímalo pouze to, zda má držitel český/eu-ropský doklad, další údaje ji určitě nezajímaly.

2. Co se kola auta týče, pak pokud měl dotyčný náhodou nulu či velice blízko tomu, tak věřím, že stačí ohmatání či vizuální kontrola. Toto by podle vás bylo nedostatečné?
0 # Anonymní 2015-11-06 19:04
Mela by se urcit pravidla, tvrda pravidla, jako tady v USA, ze do urcite vzdalenosti od statni hranice lze se zeptat legalne cloveka, na jeho ID.
O metr dale jiz nikoliv, za zadnych okolnosti. V USA je to tusim 70 mil od hranice, plus 5 mil.od kazdeho mezinarodniho letiste, jedno, zda-li je letiste ve vnitrozemi, ci na okraji.
DHS ma na svych strankach, mimo jine, kde jsou CBP checkpoints na tvrdo, plus kde operuji mobilni checkpoints. Treba v Californii je posledni/nejvzdalenejsi od hranice v San Clemente, blizko USMC Base a o metr vyse uz se vas nikdo nemuze/nesmi zeptat, jak jste v USA, mate-li ID, ridicak, pas, nic, i i kdyby jste vypadal jako El Chapo a byl otrhany, s batohem na zadech.
Ve vnitrozemi, jeden jediny cm nad checkpointem bez warrantu v ruce od soudce na Vase jmeno se vas nikdo na nic nezepta, pac nesmi.
Totez by bylo, jako odpoved na Vasi otazku, fer udelat v CR, dat jasna pravidla, kde presne se muze policista, ci celnik zeptat osoby na doklad totoznosti a kde na to jiz nema pravo, a jedna se o zneuziti pravomoci, hezky cesky o buzeraci. Toliko muj nazor.
Neocon

0 # Daniela 2015-11-06 19:16
Nu, jestlize se zahaji policejni akce, kdekoliv v civilisovanem svete, pak je pristup plosny pro kazdeho zucastneneho. . Nemuzou se delat vyjimky a duslednost je nutna. Zmineny vlak byl podroben policejni akci "Morava" , kde bylo cilem kontrolovani cestujicich.. .To jako policie v Cesku nesmi poradat legalne ruzne formy kontrolovani ? Budete asi muset zmenit zakon, protoze v blizke budoucnosti se muze stat, ze budete zahlceni divokymi lidmi bez dokladu.. Aktivisticke Zuzanky slouzi jako uzitecni idioti v novelach prisnejsich zakonu.
V mem state NC se deji nespocetne akce -procedures- k zachovani civiliniho poradku a ano, zatahy jsou legalni a postupuje tak lokalni policie, statni policie a federalni slozky. .(Nektere v ramci postupu proti aktivistum podpoorujici trestnou cinnost jako volne drogy a illegalni cizince .). Tedy o te doby, nez zase ACLU prosadi oposici v Supreme court a pak se najde zase neco jineho a zmeni se politicky pristup, nikoliv vsak policejni cile.
Zijeme (relativne) blizko statni dalnice interstate I-95, ktera je drogovou aleji z Miami do New Yorku a bylo pro mne naprosto normalni, ze projizidime usekem, ktery je oznacen napisem "Drug checkpoint" a jsme dalnicni patrolou kontrolovani. . U nas take jednou i osobni identifikace, protoze v aute byl pudlik, ktery se vzdy hrozne vytocil a radil, kdyz videl policejniho psa , coz je jedna z indikaci pro policii, ze paseraci drog timto chteji odvadet pozornost psy nebo detmi.
Kdyz je zrovna vyhlaseno patrani po unesenem diteti, Amber alert, obcane ocekavaji, ze budou kontrolovani a police muze nahlednout i do automobiloveho kufru.
V nasem meste okolo vanocnich svatku nekdy policie legalne uzavre nejakou ulici a kontroluje vsechny ridice v akci "Sobriety tests", vzdy chyti nejake opilce, kteri pak pokutou prispeji do mestske pokladny.
Zuzana nebyla tazana po jeji ID nekde v davu na Vaclavaku, ale ve specifickem miste, specifickem casovem useku, ktery byl v zrovna v te dobe pod kontrolou statnich slozek.
0 # Anonymní 2015-11-06 19:34
Aha, volaji se DEA Fake Checkpoint, v UT, resp.za Grand Junction, CO jsem jednim neexistujicim projizdel. Zkouseli to na me, ze jsem prejel bilou caru, ktera tam ovsem nebyla, ( stejne jako ten checkpoint, jen svetelna cedule na hgw: bud pripraven zastavit na DEA checkpoint) za sheriffem stal red Dodge truck, tak jsem se ho zeptal, co po me opravdu chce, a on slusne poprosil, jestli si mohou kolegove z DEA prohlednout bez povoleni muj Yukon, protoze nemaji warrant, bude to ma dobra vule a jsem free to go. Ale ze oni veri, ze jsem se vyhybal jejich DEA Checkpoint, ze vezu do UT drogy.
Nechtel ani ridicak, ani registraci, vedel, ze neco udelal ilegalne. Svolil jsem, nic nenasli, bez psa, podali mi ruku a ja valil dal a moc dekovali, ze jsem jim to umoznil.
A vite proc, Danielo? Protoze Nejvyssi soud v race 2000 zrusil jako protiustavni vsechny DEA checkpoints, lehce dohledatelne. Pokud se stalo, co popisujete, pak zijete v jine americe, ci jste neskutecny, neuveritelny smolar.
Jen namatkove, i tak Vam to zaberfe pul minuty:

www.theweedblog.com/.../

"In City of Indianapolis v. Edmond, the Supreme Court found random drug checkpoints unconstitutional in 2000"
Neocon
0 # Daniela 2015-11-06 20:13
Prestante uz machrovat, Neocone, kazdy stat ma urcita pravidla a zakony, ktere se mohou i nemusi projednavat v Supreme Court. .Check points jsou v me oblasti naprosto legalni a vsemi uznavane zasahy do obcanskych prav.
Severni Karolina si prosazuje sve zakony a sve usporadani.

huffingtonpost.com/.../...

V praxi to znamena, ze v nakupnim stredisku se muze policie optat na identifikaci a zda ma immigrant v NC legalni pobyt. Jestlize se lidskopravni organisace obrati na lidska prava k Nejvyssimu soudu, ubehne dost casu na to, aby se zabehnuta praxe dostala do podvedomi lidi, na ktere je tato vladni akce zamerena.. To je cil a pripadny zakaz karolinske politiky Nejvyssim soudem je druhorady, pac zamer byl uspesne splnen...
0 # Anonymní 2015-11-06 20:35
Zbytecne se rozcilujete, Danielo, nic proti vam nemam, jen kdyz chcete psat nesmysly, chcete-li veci, ktere se nestali, ani nemohli stat, tak pocitejte s tim, ze vas nekdo opravi.
Ano, o vasem specialnim novem zakonu, ktery byl pred par dny podepsan vim, dopadne stejne, jako ten Arizonsky, uplne stejne jako HB-56 Alabamsky, zkouseli to v MO, zkouseli to v MS, (ale tam to mistni kongres radeji stahnul, protoze vedeli, ze to Nejvyssi soud opet a znovu zrusi). Vysledek bude vzdy nula, jako by se nic nestalo.
Ale vubec ne, neni to druhorade, "...zamer uspesne splnen nebyl..." a nebude, protoze to stopne/stopnul Supreme Court.
To je to same jako by jste rekla, ze jste sice u Mestskeho soudu dostala pravomocne 5 let na ostro, ale predtim vam Obvodni soud dal podminku, takze "zamer byl uspesne splnen".
Vysledek se vzdy pocita po zapase, ne v polocase, takze uplne nevim, co je na tom uspesneho.
Ne, nemuze se policie ani v NC, ani ve Phoenixu, ani Dallasu, ani nikde jinde nad ramec 70 mil zeptat pana/pani s hispanskym puvodem, na ID, ani na status. Respektive muze, po odpovedi "to neni tvuj bysnys" jen pokrci rameny. Nejsou checkpointy ( vyjma DUI v nekterych Counties, ale ty jsou take dle mych informaci k SC) legalni. Nejsou, je mi lito.
Neocon
0 # Daniela 2015-11-06 21:18
Hi hi, vubec se nerozciluji, mne je celkem jedno, jak nekdo vnima americke zakony. Ja se staram o sva prava, ktere mne plne vyhovuji.
Zatah ve vlaku je neco jako zatah na americkych silnicich, tedy legalne spustena policejni akce , presne urcena casenm a mistem. Coz potvrzuje informace o akci "Morava", kterou zde pan Pecina pohodlne ignoruje. Tedy ne vsichni cestujici vlakem ale jen ti, co dobrovolne ci nedobrovolne spadli pod akci Morava. Morava. Capisto ?
Neoconuv argument o Americe , kde uvadi nejakou neopravnenou akci mistni policie, je detinske uhybani faktum.
traffic.findlaw.com/.../...

Nemusim snad vysvetlovat, ze pri akci chytani opilcu se oportunisticky zkontroluji i jine veci...
0 # Anonymní 2015-11-06 21:43
Tak to je v poradku. Ne, nezkotroluji se i jine veci, pouze ridic/jeho DL, pojistka a registrace.
Policie nesmi kontrolovat posadku vozidla, ani kdyby ve Vanu sedelo za ridicem 7 Mexiku. Ale jak jsem psal-DUI checkpoints jsou nyni u SC, vysledek je predem jasny, je to protiustavni, stejne jako byly pred temer 16ti lety zruseny DEA Checkpointy jako protiustavni. ( kterymi vy bezne, u I/95 stale projizdite).
Mela by jste si precist oduvodneni SC, proc zrusil AZ Imm.Law, HB-56 a dalsi vcetne toho, co bude zruseno u vas.
Pise se tam (stravite tim 5 minut vaseho zivota), "...ze o immigracni politice rozhoduje Fed.vlada, nikoliv statni vlada..." a ze "... zastavovat ridice bez duvodne, ci perlustrovat obcany bezduvodnene odporuje ustave USA...", tudiz ve srozumitelnem jazyce-je to na uzemi USA ilegalni. Jedno, jestli berete za uzemi USA NC, nebo ne.

Coz je v poradku, kdyby si liberalni staty jako CA, NY, CO apod.pro ziskani jistych volicu schvalili, ze budou rozdavat ilegalum Green Card, tak to take zrusi NS. Tedy, neni podstatne, jestli Rep.ovladany Kongres a Senat si schvali zakaz snatku osob stejneho pohlavi, SC to zrusil a hotovo.
Neni podstatne, jestli vas Kongres si schvali, ze muze mit obcan pohl.styk s osobou ml.18ti let, ci pokrytecky guverner podepsal zakon ala AZ law, UT kongres muze schvalit mnohozenstvi, vse tu ale vzdy skonci stejne a take VZDY skoncilo stejne-fiaskem.
Checkpointy jsou ilegalni, ptat se osob na ID je ilegalni na uzemi USA, zrejme tedy s vyjimkou casti NC, kde bydlite, tedy zrejme bydlite.
Neocon
0 # David Schmidt 2015-11-06 21:54
Ale samozřejmě že policie byla ve vlaku služebně, nikoli na soukromém výletě, ale při službě musí dodržovat zákon a ten ji plošné / namátkové kontroly identifikace neumožňuje.
0 # Daniela 2015-11-06 22:03
No kdyz myslite, neoconku, tak to bude jiste prauda praudoci.
Jen nejzdete do Severni Karoliny, nase legistratura zavedla automaticke "check points"- road blocks, kde se uz ani nemusi vyhlasovat specialni akce policie, nybrz jsou registrovane useky silnic, ve kterych muze silnicni patrola kontrolovat prujezd kdykoliv , dle jejiho uvazeni. . Neco jako kdyby vlaky Brno-Praha mely tuto permanentni vysadu nenahlasenych akci.

www.roadblock.org/roadblocks/North%20Carolina/

Americky policista, Neokonku, je vycvicen k rozpoznani mnohych indikaci bez prohlidky auta. Pohled do interieru a chovani ridice, ruzne pachy jako je marihuana nebo nedavno vystrelena zbarn, chemicke pachy domacne vyrobene drogy, a.t.d.
0 # David Schmidt 2015-11-06 22:22
"Soud má především za to, že prvotní výzva žalobkyni, aby prokázala svoji totožnost, byla učiněna v souladu s ust. § 63 odst. 2 písm. b) ZPČR, neboť byla osobou, která se zdržuje v prostoru, o kterém lze důvodně předpokládat, že se v něm zdržují cizinci bez povolení opravňujícího k pobytu na území České republiky. Po úvodním oslovení žalobkyně zasahujícími policisty
však muselo postupně být zcela zjevné, že se nejedná o cizinku bez povolení opravňujícího k pobytu na území České republiky, a to s ohledem na celou řadu skutečností, které ve svém součtu činí závěr, že by žalobkyně mohla být takovýmto cizincem, absurdním. Žalobkyně nebyla nijak exotického vzhledu, hovořila plynnou češtinou bez známek cizího přízvuku, používala již od prvotních fází zásahu odborné právní termíny, vyskytující se v ZPČR, argumentovala rozsahem oprávnění policistů vyplývajícím z tohoto zákona ve vztahu kdy výzvám k prokázání totožnosti, neměla u sebe žádná větší zavazadla, pouze jedno příruční běžného typu. "
0 # Tomáš Pecina 2015-11-06 22:37
Milá Danielo, je úplně jedno, jestli policie pořádá "akci", prostě kontrolovat plošně všechny cestující ve vlaku nesmí. To vyložil krajský soud a dokud jeho rozsudek nezruší NSS, bude to platit.
0 # Daniela 2015-11-06 22:54
To je sice hezka obhajoba, ovsem v globalnim svete neuspeje.
Tyto "ceske" udaje muze mit i cizinka, ktera ma obhajobou popisovane vlastnosti.
Na rozdil od neskodne emigrantky s americkyn pasem to muze byt kazda osoba, ktera nema dukazy pro jeji pravni totoznost, tedy i zena, ktera vlastni pas z nejake arabsko-muslimske zeme, kde se narodila ceske matce a od Cesky je k nerozeznani. . Proto cizi pas zataji. Tato zena muze byt klidne hledanou teroristkou, ktera se pridala k ISlL a v Praze planuje podrezavat kabely v tunelu Blanka.
0 # Anonymní 2015-11-06 22:58
No zrejme jste me nepochopila-nedelam si iluze a nezpochybnoval jsem existenci DUI ChPs, ze v nekterych Statech/Counties jsou roadblocky. Ja je nikdy nevidel, v nasem state ani okolnich nejsou. Jiste existuji, nez je zrusi SC na zaklade precedentu s DEA ChPs, tak i budou, v tom jsme zajedno.

Jen vam pisu, ze jsou ilegalni a tim, kterym bezne projizdite na Interstate/95, ze konkretne tenhle je jiz 15 let zruseny, tedy pokud pripoustite, ze Supreme Court je vice, (mysleno v Hiearchii) nez particka kongresmanu z NC, kteri se snazi, nez se jim potopi lod jmenem white voters, urvat co se da.
Kdo si co necha libit, jeho vec, moje advokatka/znama z Houston, TX, kde jich je obzvlaste hodne, zvlaste po 10Pm, vzdy stahne okenku, skvirku v okenku, zepta se, zda-li spachala prestupek a pokud ano jaky, oni maji vzdy stejne MO-odpovi ze ne, ona se zepta, je li zadrzena, oni ze ne, jen rutinni DUI ChPs a dale to zkousi, zepta se jich treba 5 x, je-li zadrzena, vysvetli jim, ze DUI ChPs jsou na uzemi USA ilegalni a odjizdi. ( Nakonec, na youtube mate takovych videii skrytou kamerou stovky, kdyz ne tisice).
Nikdy za ni nikdo nejel, nikdy nic, protoze i ten vami zminovany "vycviceny uvedomely" americky policista vi, ze to co dela je ilegalni a jen to zkousi. Totez doporuceje svym znamym, blizkym, klientum, nikdo nemel nikdy problem, pokud je mi znamo.
Kdyz si to nechate libit, vase vec, ale diskuze byla-je to legalni? Nikoliv
Neocon

0 # Daniela 2015-11-06 23:58
V tom pripade, mily pane Pecino,
nesmele doporucuji zmenu zakonu, kde bude mozne, dle urciteho paragrafu , prochazet specialne urcenym vlakem-metrem- autobusem a legalne zkoumat dokumenty vsech cestujicich kvuli 'rozumnemu podezreni'.
V Nemecku zatim praktika omezena , ve Vidni uz zabehnuta...
Pak se muzete oddavat lidskopravnim kausam.. :-)
Jen namatkou, pro inspiraci:

www.dw.com/.../a-18642316

P.S.: Nejedna se jen o osoby tmave pleti, toto narceni pochazi od multikulturalistu, co broji proti diskriminaci.
0 # David Schmidt 2015-11-07 16:33
Podle zákona mohou být prováděny ve specifických prostorách namátkové / plošné kontroly k odhalení ilegální migrace. Pokud ale někdo zjevně cizincem není, kontrola ztratila svůj účel a policie nemůže použít svoji pravomoc.
0 # Anonymní 2015-11-07 18:18
....Pokud ale někdo zjevně cizincem není,
Policie prece nemuze jednat legalne na necem, co je jen zjevne, ale potrebuje hmatatelny dukaz. Ten aktivistka nepredlozila.
To jako ma policie misto zadani dokumentu prijit s otazkou : "Kdo je Cech ?"
Posuzujete "cesstvi" z narodovskeho uhlu domnenky.. K cemu pak ta kontrola, kdyz se mohou vyradit Romove, ti jsou take Cesi, nebo legalni perfektne cesky mluvici Ukrajinci. A co Vietnamci ? Vynechat z kontroly ci ne ? Jake pak nastavite pravidla pro omluvu z neukazani dokumentace ?.
V jinych statech je zase problemem, ze by se vybirali lide, kterym se plosna kontrola nejakym zpusobem vyhnula, netyka se jich. . To by se vnimalo jako nespravedlive. Pravidlo je kdyz vsichni, tak vsichni, stejny metr. .
0 # David Schmidt 2015-11-07 18:44
Neboli místo křečovitého / abuzivního vynucování autority ve stylu "něco jsme vám řekli, tak šup nebo si vás vezmeme na služebnu", se mělo udát "ach, zjevně cizinka nejste, přejeme příjemný den".
0 # David Schmidt 2015-11-07 19:00
"Policie prece nemuze jednat legalne na necem, co je jen zjevne, ale potrebuje hmatatelny dukaz."

Právo je nutno interpretovat ve prospěch ochrany lidí před nepřiměřenou buzerací spíše než ve prospěch nejméně inteligentních policistů, kteří potřebují občanku, aby poznali cizince, nebo aby se počítalo s absurdními a vysoce nepravděpodobnými situacemi (perfektně česky mluvící ilegální cizinec se znalostí českého práva s advokátním spisem v ruce).
0 # Anonymní 2015-11-07 19:04
Prijemny den, to by bylo jiste gentlemanske a pohodove.

V pripade vynechavani osob k identifikaci pak nastane zajimava situace.
Kdybych byla vycurana Romka, hned by mne napadly moznosti, jak se dostat k bezpracnym penezum a soudit stat, na skutkove podstate ethnicke diskriminace. Zaloba, ze ja, zrejme dle sveho vzereni, jsem musela ukazat obcansky prukaz a ta bila pani vedle prukaz ukazat nemusela . Byla by to vdecna kausa pro ombudsmanku A.Sabatovou, ktera uz ted, pri te trosicce ilegalnich immigrantu, dela ostudu Ceske republice tim, ze je "nucena"
bojovat za bezencovo lidske pravo a dustojnost.
0 # David Schmidt 2015-11-07 20:23
Ale ani Romka nemusí ukázat průkaz, pokud jde zjevné, že cizinkou není.

S tím souvisí, že je zde skutečně jistý prostor jednak pro správní úvahu, jednak pro "neposlušnost", spíše však pro odpor proti bezúčelnému zasahování do soukromí ze strany státu.

Což je možná příliš pro konformní kreautury na NSS, kteří (které) na nějaké zákony a lidi z vysoka kašlou a jde jim jen o snadnou a nerušenou práci jak pro sebe tak pro "kolegy" z veřejnou mocí. Vždyť kam bychom došli, pokud by si každý zpochybňoval, co požaduje policie... A nutil soudy, aby se tímto zabývaly, když stačilo poslechnout, že... jsou i práva, ale jsou i "povinnosti"... sice vymyšlené, ale to nevadí, protože je aspoň čas na kafíčko.
0 # Anonymní 2015-11-07 21:38
Dobre. Tak kdyz uz i tmavsi Romka, mozna i s typickym prizvukem , ceska obcanka, se ridit dotazem police nemusi, pak ve vlacich mohou byt i pasazerky , Cesky, ktere konvertovaly k islamu a nosi satek. . Ty tez mohou hlasit ethnickou nebo nabozenskou zaujatost policie, kdyz ony by kontrolovany byly, protoze zevnejskem vzbuzovaly domnenku nelegala - zatim co nezahalena cestujici nikoliv.. Muslimove si na sva prava potrpi a diskriminace je jejich oblibena stiznost.
Policejni namestkove musi holt vycvicit sve podrizene v terenu, jak postupovat korektne a profesionalne, jinou cestu nevidim. . Neni v zajmu ceske statni suverennosti nechat pobihat po republice osoby, ktere odmitaji predlozit dukaz totoznosti.
0 # David Schmidt 2015-11-07 21:50
Pořád tomu nerozumíte. I černoch, i žena v muslimském oblečení přeci mohou mluvit perfektně česky, že je zjevné, že nejsou cizinci.
0 # Anonymní 2015-11-07 22:19
Rozumim tomu tak, ze podporujete positivni diskriminaci na zaklade ceskeho jazyka. Je to ale stale forma diskriminace. Nevim, jak by toto cesko-jazykove trideni subjektu uspelo u evropskeho soudu pro lidska prava, nu, to by bylo zajimave. Muj nazor je ten, jak se jednou zacne takto rozlisovat, otevrou se dvere k dalsim problemum a jini mohou hlasit diskriminaci, byt z jinych duvodu. Ja jsem zasadne proti jakekoliv diskriminaci, nadrzovani, vymezovani, dle meho soudu ma byt kazdy clovek pred zakonem rovny a v tomto pripade podlehaji cizinci, spolu s domacimi, spolecne, zakonum zeme..
0 # David Schmidt 2015-11-07 22:40
Chce-li cizinec získat české občanství, musí prokázat znalost českého jazyka alespoň na úrovni B1. Takže se nejedná o diskriminaci, pokud někdo, kdo mluví perfektně česky a/nebo z dalších okolností tak vyplyne zcela zjevně, nebude nakonec identifikován.

Jinak vypadá-li někdo exoticky, tak opět není diskriminací, je-li vybrán k cizinecké kontrole.
0 # Anonymní 2015-11-08 00:02
....Jinak vypadá-li někdo exoticky, tak opět není diskriminací, je-li vybrán k cizinecké kontrole....
Souhlas. Podle informaci pani Zuzana exoticky vypadala, byla neupravena, pripominala kosovskou nelegalni osobu. Proto se stala podezrelou, kdyz odmitla ukazat obcansky prukaz.. Rekla bych, ze illegalnich Kosovanu, co umi slusne cesky je v CR malo, ale urcite existuji.
Mne by se docela libilo, kdyby cesky policejni organ jako dukaz ceske statni prislusnosti vyzadoval od cestujicich typickou ceskou frazi, nebo jeste lepe, pisen: "Kde domov muj"... :-)
0 # Anonymní 2015-11-08 11:32
David Schmidt:
Dítě českého rodiče získává automaticky české občanství. Je možné, že vyrůstá v cizině a česky vůbec nemluví. Takže je možné mít české občanství i bez znalosti českého jazyka.
0 # David Schmidt 2015-11-08 13:23
Pak nebude zjevné, že nejde o cizince.A?
0 # David Schmidt 2015-11-08 00:45
Tuto zjevně účelovou spekulaci soud samozřejmě smetl ze stolu.

Prostě ukáže-li se s ohledem na všechny okolnosti, že nejde o cizince, není to dále policie byznys. Soud to v rozsudku podrobně odůvodnil.
0 # Anonymní 2015-11-08 17:41
Soud oduvodnil, ze zjev samotny neni podminkou k zasahnuti, coz je spravne, lustrovaci technika je casti policejni vysetrovaci methody, usudku organu, coz neni dukaz.
Sama zalovana se opakovane vyjadrovala ke svemu zjevu, coz je docela bridilstvi a zvlaste ta jeji zminka o menstruacni hygiene, ciliz zucastneni si nemaji v amaterskem postupu co vycitat.
Dulezity je paragraf, na jake zakonne basi byla Candigliota policii dotazovana a zda jeji odpor proti vysetrujicimu statnimu organu byl opravneny. . Ja si myslim, ze nebyl.
Jestlize vyrostek , treba syn p. Michalakove, ktery ma ceske obcanstvi ale uz cesky neumi, jen norsky, odmintne ukazat totoznost v dopravnim prostredku protoze nechce publicitu, pak podle vasi teorie - zkouska obcanstvi se rovna znalost ceskeho jazyka - uznanym Cechem nebude a nasledne bude odveden na policejni stanici. Ciliz se uskutecni buserace ceskeho obcana, jehoz prava se snazite branit.
0 # David Schmidt 2015-11-08 17:56
Nejednalo o žalovanou, ale žalobkyni, takže v tom máte pěkný guláš.

Nemluví-li někdo plynně česky, tak se hold nemůže dovolávat, že policistům musí být zřejmé, že není cizinec a že tudíž nemají pravomoc, pokud z okolností nevyplývá jinak.

Vše je v rozsudku pečlivě probráno.
0 # David Schmidt 2015-11-08 18:01
A ano, je zde možnost, nikoli pravděpodobnost, že existuje ilegální migrant s plynulou znalostí češtiny, co zná české právní předpisy o pravomoci policie a co migruje pouze s příručním zavazadlem. Ale to je pouhá spekulace a pro tyto případy policie oprávnění legitimovat především nemá.
0 # Daniela 2015-11-08 18:50
Jak vidim, pane Schmiidt, sam v tom mate segedinsky gulas. Anonym se prepsal, ovsem vy delate horsi, basirujete na vode, na vasich domnenkach, co by se melo a co nemelo.
Napad zkouset cestujici, kteri se chteji vyhnout identifikaci tim, ze mluvi obstojnou cestinou je primo kocourkovska fraska.. Je to cechackovske svejkovani, absurdni duvod, proc se vyhnout authorite.. Polda se dohaduje s cestujicim o cestine, no to je sila.
Jestli Ustavni soud podpori rozsudek, pak se muzete radit k islamskym teroristum, kteri vyzaduji od zajatcu predneseni hlavnich versu Koranu v ciste arabstine a kdyz je zadrzeny neumi, pak neni jejich, je to neverec, nacez ho zastreli. Cesi si jiste pak vymysli obchazku, ze strilet nebudou, jsou prece vsichni holubicci povahy. ze :-))


0 # David Schmidt 2015-11-08 20:04
Domněnky, co by, kdyby, tu staví spekulace anonym. Policie má pravomoc pouze k odhalení ilegálních cizinců a pouze v místech, kde existuje předpoklad, že tam mohou být, např. právě mezinárodní spoje. Jestliže je z okolností zřejmé, že se o cizince nejedná, soud správně rozhodl, že policistům musí být jasné, že tudy cesta nevede. Tečka.
0 # Daniela 2015-11-08 21:34
By mne zajimalo, jakym zpusobem bude ceska policie odhalovat illegalni cizince, kdyz si domorodci budou vymyslet desitky vyjimek proti tomuto opatreni.
Jak bude zrejme, ze se ve vlaku nejedna o cizince ?
Lustrovaci pohovory v kupe ? Napada mne scenka z divadla Jary Cimmermana, jak policista Marek (tusim) vyslychal v kupicku lehkou devu Vilmu a ta ho nezne titulovala "Mourku" a nechala si lovit objekty za vystrihem. Pri kompetenci ceskych hochu v uniforme neni tato spekulace az tak absurdni, viz pripad porno hvezdy Laury.
Uz se tesim, jak nejaky Fiala odmitne prokazani totoznosti jen ze vzdoru a v maniackem rozpolozeni zacne brblat neco nesrozumitelneho, hned zatahne za zachannou brzdu ve vlaku anebo rozbije okno a bude se snazit z dopravniho prostredku vyskocit. On v tom ma praxi. Zde bude zalezet na tom, zda tomu brblani cesky policista porozumel ci ne a prolustruje si Fialu po svem.

Jaquesovska aktivistka se misto prokazani totoznosti rozhorcene vrhne na zem a v leze bude trhat policistovi odznacek za kriku "Estebacka zvule ! " coz ji arci zachani pred odvedenim na policejni stanici, pac prokazala, ze je Ceska.

Aktivista a umelec Kohout drze odmitne, anglicky, policejni zadost tim, ze timto obcanskym odporem demonstruje solidaritu s bezeneci. Bude rvat : "I am also an immigrant ! I am human!" (Ten bude predveden k ziskani totoznosti, pac nesplnil pozadavek ceske mluvy. .)
Ja pisi o realnych moznostech, ktere musi policie nutne brat v uvahu. Pro mne je to divadlo . :-)
0 # David Schmidt 2015-11-08 21:49
Pořád nechápete. Pokud aktivista Kohout bude mluvit anglicky a odmítne prokázat totožnost, policie má pravomoc překonat odpor, protože se zjevně může jednat o cizince. Kde je problém?
0 # David Schmidt 2015-11-08 21:58
Krom toho Fiala, Jaque a Kohout nejsou cílem zákona. Proč neargumentujete skupinou afghánských ilegálních migrantů, kteří jen s příručními zavazadly každý s plynulou češtinou právně argumentuje s policisty o svých právech? Protože to je absurdní případ, že?
0 # Daniela 2015-11-08 22:46
Mno, troufla bych si tvrdit, ze zrovna Kohouta s jeho typickou visazi pozna mnoho policistu a vi, ze on je Cecho-American, co mluvi perfektne cesky.. Nemyslim si, ze vsichni cesti policajti jsou zas takovi ignoranti. Zde byl cil ukazat, ze v hodnoceni cestiny a "cesstvi" se budou angazovat policiste s jejich osobnimi nazory, mozna i predsudky, nikoliv dle zakonu. .To by se mi nelibilo.
Nejsou to illegalni cizinci, kteri protestuji proti plosnemu kontrolovani, ale Cesi jako poleno, proto neargumentuji s nimi, ale s vami.
Nejaky illegalni Afghanec mluvici perfektne cesky je ve sfere spekulace.
Bezenci ze Syrie uz takova domnenka neni, protoze mnoho Cesek se do Syrie provdalo, jeste i tu ceskou hymnu by hezky zazpivaly, ale vlastni syrsky pas.
Silna pravdepodobnost, ze muz nezvestny, posledni penize vydala paserakum a ted, v ceskem vlaku, nemuze ukazat syrske doklady. Chce do Nemecka. Nastesti, cesky se domluvi a tak ji po sdeleni, ze ona si obcanku zapomnela doma, policista popreje hezky den. . Tyhle osoby by pak ceskou jazykovou kontrolou prosly, dokonce bych jim to i trochu prala, ovsem nabourava to vasi teorii, ze jazykova kontrola je superiorni k fysicke kontrole dokumentu... Neni.
Tocime se v kruhu pane Schmidt a opet zpatky u toho, ze znalost ceskeho jazyka neni dukazem o ceskem obcanstvi.
0 # David Schmidt 2015-11-08 23:06
Argumentujete zanedbatelnou raritní výjimkou, jejíž připuštění nijak neohrozí účel zákon, neboť je inferiorní vůči zabránění situace, kdy policista dle všech okolností ví nebo by měl vědět, že nejedná za účelem naplnění zákona, přesto tak činí.
0 # Tomáš Pecina 2015-11-09 01:23
Danielo, zkuste, prosím, odhadnout, kolik nekontrolovaných nelegálních migrantů (nekontrolovaných z důvodu, že náhodou ten den není "akce"), připadá jedna takto proklouznuvší Syřanka. Je opravdu velké neštěstí, když se to stane.

Vaše neúcta k lidským právům je nám známá, ale měla byste respektovat aspoň elementární logiku.

Chybný je celý koncept plošných kontrol, protože policista nesmí občana obtěžovat, pokud k tomu nemá dostatečně silný důvod, který v rovině ústavního práva tento zásah převáží. Buďte si ovce, ale ani Zuzana, ani já ovce nejsme a nemíníme si od policie nechat takovouhle buseraci líbit.
0 # Daniela 2015-11-09 01:48
Tak si mezi sebou spokojene diskriminujte a handrkujte se, kdo ma pravo nebo nema pravo byt kontrolovan.. Ethnic profiing . Dejte vyhlasky na nadrazi : Co je dovoleno Jobovi, neni dovoleno volovi. Job je ten, co zna cestinu a verbalne vysvetli svoji totoznost, zatim co podradny emigrant je vystavem sovinisticke sikane. Zakonu netreba. Jen tak dale soudruzi....
0 # Tomáš Pecina 2015-11-09 02:49
Máte pravdu v tom, že KS použil nešťastnou argumentaci: vhodnější bylo judikovat, že ani zákonné dovolení zdánlivě plošné perlustrace v určitých místech neznamená, že tak lze činit zcela svévolně, bez důvodného podezření. Tím KS poněkud usnadnil NSS cestu ke kasaci.
0 # David Schmidt 2015-11-09 09:01
Vždy když v právní argumentaci zazní termín "zdánlivé", je důvod zpozornět. Policie pravomoc k plošné kontrole v daném prostoru má. Něco jiného je zásada § 2 odst. 2 s.ř, že "Správní orgán uplatňuje svou pravomoc pouze k těm účelům, k nimž mu byla zákonem nebo na základě zákona svěřena, a v rozsahu, v jakém mu byla svěřena." Tj. je obecným principem správního práva, že kdykoli je zjištěna nepříslušnost, absence pravomoci atd. má správní orgán povinnost své činnosti zanechat. Další otázka je, jak postupovat, když tak neučiní, tj. zda má pravomoc v takové situaci překonat odpor že strany jednotlivce např. právě předvedením.
0 # Tomáš Pecina 2015-11-09 09:57
To je obdobný případ jako plošné odběry DNA všem obviněným z úmyslného trestného činu. PolZ takovou pravomoc policii dává, přesto je to v rozporu s Listinou. Ústavně konformní výklad arci nelze očekávat od samotných policistů, ale je nutná opora v judikatuře.
0 # gogo 2015-11-09 09:12
Mně to přijde, že se potkali dva idioti.

1. Paní Z.C. zřejmě nepochopila, co bylo účelem policejní kontroly ve vlaku a zaprudila si jak je jejím zvykem. Ne každý navíc chápe, že odchytávání migrantů je v zájmu ČR, mohla to tedy brát i jako svatý boj proti omezovačům migrace.

2. Policisté, kteří mohli chápat, že osoba, byť s visáží Kosovské Albánky, pokud mluví plynně česky, zřejmě nebude migrantem. Stačilo, aby potlačili nutkavou potřebu si zabuzerovat.

Vše ostatní jsou mediální tanečky a technikálie.
0 # 64871 2015-11-09 10:01
Neexistuje autorita, která by kohokoli v právním státě mohla donutit k prokázání totožnosti. Každý je sobě autoritou nejvyšší.
0 # David Schmidt 2015-11-09 11:34
Netuším, v čem přesně je "odchytávání migrantů" v zájmu ČR, ale budiž, pak stejně není nic nenormálního, trvá-li člověk na svých právech, tím spíše právech nezcizitelných: takto by konformistická většina snadno rozdrolila jakékoli lidské právo, pokud by jí veřejná moc nabídla "zdánlivě" snadnější krátkodobě výhodnou cestu.

Jádro věci ale není, zda byla v právu Z.C., ale zda policie, která měla vědět, že není v právu, mohla legálně přistoupit k překonání odporu omezením osobní svobody převedením na služebnu. Pravděpodobně bude záležet vždy na okolnostech.
0 # gogo 2015-11-09 12:49
Jak jsem psal, v ČR jsou dvě skupiny lidí. První se domnívá, že občané ČR mají nezcizitelné právo rozhodovat o tom, kdo může nebo nemůže na jejich území a za jakých podmínek se tak stane. Dřív to bývala standardní funkce státu - ochrana hranic, pravidla k získání povolení k pobytu, viza, občanství. Druhá část se domnívá, že kdokoliv má právo se u nás usadit a že povinností ČR je jim to umožnit a financovat.
Odchytávání nelegálních migrantů je podporováno tou první skupinou (ke které se řadím).

Jiná věc už je, když tu kontrolu provádí blbec, který užije pravomoc nikoliv k účelu, nýbrž k buzeraci. Aktéři incidentu byli nicméně pod tlakem, takže mám pro ně i kousek pochopení. Horší je to pak s druhou vlnou chytrolínů, kteří se snaží svým černobílý viděním situaci polarizovat a deformovat. Někdy je to složité, člověk se leckdy neubrání zbytečnému svatému zápalu, ale tady to snad není potřeba, ne?
0 # Anonymní 2015-11-09 17:40
Gogo: Přesně tak. Základní problém je, když se někdo snaží se situace učinit pouze levý či pravý extrém. A tváří se, že nic jiného není možné.

Pokud jsem si všiml, stále ještě prim ve všem hrají fyzikální zákony, a to přes značné snahy politiků, právníků a mnoha neziskových organizací je zrušit – z nějakého politicky neznámého důvodu (sarkasmus) si fyzikální zákony uhájily bez sebemenšího zakolísání svůj prvotní vliv na realitu a veškeré dění.

Pokud něco považujeme za špatné, neznamená to, že opačný extrém je správný nebo alespoň lepší. To je právě bohužel modus operandi mnohých bojovníků za lidských práv, že se snaží dosáhnout nápravy opačným extrémem – a ve výsledku tak společnost jde do kytek velmi rychle.

Ve své podstatě se vede spor o moc. O tom je život a je to zákon džungle. Má policie moc? Mají neziskové organizace moc? Má domorodec moc ovlivnit, co se bude dít v jeho státě? Mají právníci moc? Mají soudci moc? Atd. Bojuje se o každý dílek moci.

Kdysi se bojovalo i o principy či o svobodu, ale z toho se staly vysmíváním a zneužíváním víceméně prázdné pojmy. Ten už zbývá jen ten dravčí boj o moc.

Ovšem můj názor je, že pokud policie nemá právo kohokoli legitimovat, tak to policie může rovnou zabalit a na konci vyvěsit cedulky: „Nyní je ochrana a bezpečnost zcela ve vašich rukou. Platí jen zákony ulice. Krádeže a vraždy už nikdo nestíhá, nemá kdo, je to jen na vás. Mějte se tu krásně.“ Neziskovky a lidská práva tím zcela zvítězí a nastane ona sluníčková a růžová budoucnost, pravda a láska tím zvítězí nad lží a nenávistí, kterou si zajisté všichni přejeme (sarkasmus).

Deoxyribonucleotic acid
0 # David Schmidt 2015-11-09 18:53
V případu je o princip, kterému se dá přednost:

Buď každý musí pod hrozbou fyzického donucení poslechnout jakékoli výzvy policisty, která není zcela zjevně mimo jeho pravomoc, její nezákonnost je nutno řešit a případně nějak odčinit až následně buď skrze nadřízené nebo soud.

Nebo každý může za určitých podmínek výzvy neuposlechnut, pokud se domnívá, že je nezákonná. Otázka zákonnosti se vyřeší až následně, do té doby policista není oprávněn vynucovat svoji výzvu, dokonce i kdyby ji později již nešlo realizovat.

Druhé pojetí je blíží demokratickému právnímu státu, přičemž je nutno judikaturou vymezit ony podmínky, za nichž lze výzvy neuposlechnout, typicky kdy nepůjde odčinit újma na právech.

První pojetí, kdy je odpor takřka vyloučen, je bližší autoritativnímu režimu a pozůstatek doby, v níž správní soudnictví neexistovalo.
0 # gogo 2015-11-10 08:11
Není to tak jednoznačné, zejména z pozice neinformovaného. U nás ale často chybí kus zdravého rozumu a funkční kontrola policie s jasnými pravidly.
0 # Philip Sudak 2015-11-10 10:30
V zasade u nas plati prvni model, tj. vyzvu uredni osoby je nutno uposlechnout, a az pak se stezovat; i tato interpretace ma sve ratio, a take sve meze:

Kdyz misto toho, aby jim predlozila doklad, tak se s nimi bavila z Breclavy do Brna plynnou cestinou, argumentovala zakonem o policii, mela jenom malou tasku, ucel prokazani totoznosti byl snad naplnen, vedeli, ze zjevne neni nelegalni uprchlik (ano, cizincem z EU i tak byti mohla, no, je to vsak irrelevantni a malo pravdepodobne).

Pak uz skutecnost, ze ji nekam predvedli, dcakrat prohledali byla ultra vires. A, propos, kdyz u ni pri prvni prohlidce videli advokatsky spis, tak meli duvodnou obavu, ze je to albanka, kdy spis ukradla, nebo co? Meli ji okamzite propustit.

Plynna cestina je relativni pojem, Cech mluvi jinak, nez Moravan, o Slezanovi ani nemluve. Ale znat zakon o policii (snad krom Slovaka, nebo Polaka) bude znat cizinec stezi. A volat na GIBS? Tak snad krom Slovaka a i nebude vedet, ze neco takoveho existuje. A advokatni spis?

Udelali ze sebe hnupy. V normalnich statech se vedeni policie s takto postizenou domluvi na mimosoudnim vyrovnani, omluvi se a prislusniky preloui do PS Mesto Albrechtice, uzemni psobnost Osoblaha.

To, ze toho nasinci nejsou schopni mne irrituje vic, nez ze dva, tri, neandrtalci hojili si mindrak na slecne zabij bobra, zachranis strom.
0 # gogo 2015-11-10 10:55
Přesně tak.. v okamžiku, kdy se z odrbané migrantky vyklubala česky mluvící "paní chytrá", měli se s ní okamžitě rozloučit a věnovat se dalším podezřelým. To je ten chybějící zdravý rozum a psychologická nedostatečnost zasahujících strážníků, kteří to vzali asi moc osobně a chtěli si zabuzerovat, aby jí ukázali, kdo je tady pánem.
0 # Daniela 2015-11-10 14:17
Takto presne, gogo,
se ve spolecnosti vytvareji "nedotknutellni" proste osoba s vetsim spolecenskym postavenim ma vyjimky a silnejsi pravo , takze se jeji chovani nejak osolicha a pak uz je to jen krucek k nedotknutelnosti oligarchu a mafianu, kteri si sve pravo "koupi". Stale mi vrtalo hlavou, proc ma Cesko takovy problem s korupci a toto je castecna odpoved. Nekdo je rovny a jiny je rovnejsi, coz se projevuje bud nadrazenosti vzdelanejsich anebo se to vyrovna penezi.
Zaplacene diplomy na plzenske skole tento trend dokazuji.
Kdyby se z odrbane migrantky vyklubala Romka Balazova, pak by zasah policie byl jiste O.K.., ze...
0 # gogo 2015-11-10 14:27
Nějak nechápu, kam míříte.
Policie měla za úkol vytahat z vlaku imigranty (tj.typicky lidi bez pasu země Schengenu). Tedy kontrolovala cestující. Pokud narazíte na česky/německy plynně mluvící osobu, není nutné ji (pro daný účel) obtěžovat kontrolou dokladů.
Cílem bylo identifikovat migranty, nikoliv přečíst všechny doklady.
0 # Daniela 2015-11-10 15:09
Cilem bylo vyhmatnout osoby, ktere se zdrzuji v Ceske republice illegalne, tedy to mohlo klidne zahrnovat i Cechy, kteri nemaji dukaz o sve totoznosti z ruznych duvodu. Nikde v zakonu nevidim, ze by se ceska rec a ceske chovani bralo jako legalni duvod pro pobyt v CR. Popisovala uz jsem mnoho prikladu a variaci, ktere be se nasly pro verbalni dukaz prokazani, ze osoba se nachazi v Cesku legalne... . To ale neni fysicky dukaz.
Urcita vlakova spojeni chapu jako obmenu leteckeho spojeni, formu transportu, takze by mely platit stejna bezpecnostni pravdla ve vlacich jako na letistich, jaka presne, to je na ceskych uradech.
Pani Canidgliota neuposlechla policejni zadost o jeji identifikaci. Policie ji amatersky vysvetlila, ze se jedna o rutinni kontrolu, coz je nedostatecne vysvetleni , ano , ale spravny postup si musite vyznacit zakonem. . Princip a cil kontrol to nezmeni.
V normalnim svete si konfliktni osoba zjisti totoznost polcisty, jeho postup a napise svuj zaznam, ktery pak prednese jako doklad pro svou stiznost na statni organ. Pro advokatku by to nemel byt problem.
Mimo toho, jeji vytrznost ve vlaku ubira spolucestujicim pravo na klidnou prepravu, coz nestavi do hezkeho svetla "reditelku" Ligy Lidskych Prav....
0 # gogo 2015-11-10 15:28
Jistě, mohli by narazit na středoevropsky vypadajícího, česky mluvícího člověka, který by byl ve skutečnosti např. Etiopským občanem a byl by bez dokladů.
Policista s takovým štěstím by se měl raději zabývat velkosběrem čtyřlístků :-)
0 # Daniela 2015-11-10 18:59
Bez dokladu muze byt i emigrantka z Australie, USA, co nechce ukazat pas, protoze by se poznalo, ze jeji mladistvy vek klame , coz by melo dulezite personalni dopady.
Starsi Ethiopiec by klidne mohl mluvit cesky, v Ceskoslovensku studovalo mnoho studentu z Afriky...
0 # Philip Sudak 2015-11-11 19:00
V zásadě opomíjíte několik důležitých skutečností:

1. občan České republiky má právo vlastnit občanský průkaz od narození, má-li na území státu trvalé bydliště, je povinen jej vlastnit od 15 let. Toť vše, žádnou jinou veřejnou listinu, kterou by bylo lze považovat za rovnocennou, vlastnit není povinen,

2. oproti obecnému mínění, občan České republiky NENÍ povinen při sobě nosit žádný průkaz totožnosti. Nechce-li mít na území státu trvalé bydliště, není to povinné, stačí tuto vůli oznámit úřadu obce s rozšířenou působností, který na základě ní trvalé bydliště ZRUŠÍ. Pak se odevzdává občanský průkaz, a nevyřídí-li sobě občan např. cestovní pas, je absolutně bez dokladů. I tak může pracovat, nemá-li pas, nemůže však volit, opustit území státu, nebo si požádat o řidičský průkaz (má-li jej, platí mu, avšak jeho prodloužení / rozšíření etc. nebude možné); problém nastane, bude-li chtít občan cokoli po státu, třeba podnikat, evidovat se na úřadu práce, nebo sociální dávky atp.,

3. k výzvě právem předpokládaných úředních osob (není to pouze příslušník Policie České republiky), která je zákonná, je občan povinen prokázat svou totožnost. Protože však 1. nemusí vůbec žádný průkaz totožnosti vlastnit a 2. nemusí jej mít při sobě (musí-li jej vlastnit, tak pouze vlastnit, nikoli bez vyzvání kamkoli nosit), prokáže svou totožnost poskytnutím součinnosti - sdělením svých údajů, které si příslušná osoba ověří v registru,

4. podle ustanovení § 63 odst. 1 věty druhé zákona o Policii (PolAct) rozsah a způsob zjišťování osobních údajů musí být přiměřené účelu zjišťování totožnosti, podle ustanovení § 11 lit. c) PolAct policista je povinen postupovat tak, aby případný zásah do práv a svobod osob, vůči nimž směřuje úkon, nepřekročil míru nezbytnou k dosažení účelu sledovaného úkonem,

5. z judikatury NSS, jakož i z jednání a rozhodnutí o věci samé (že byl připuštěn jako žalovaný přímo orgán policie, nikoli ministerstvo vnitra) vyplývá, že při provádění úkonu vystupoval zakročující policista jako správní orgán,

6. z ustanovení § 154 správního řádu (s.ř.) pak vyplývá, že jestliže správní orgán vydává vyjádření, osvědčení, provádí ověření nebo činí sdělení, která se týkají dotčených osob, postupuje obdobně, jako při běžném správním řízení (mezi což provedený úkon patří, jednoduše zde patří vše, co je officiální činností správního orgánu a není rozhodnutím, či usnesením); pak, ovšem, ve smyslu ustanovení § 2 odst.3 in fine s.ř. platí, že do práv účastníků smí správní orgán zasahovat jen v nezbytném rozsahu, a z ustanovení § 3 s.ř. povinnost zjistit stav věci tak, aby o něm nebyly důvodné pochybnosti (zásada tzv. omezené materiální pravdy),

7. z dostupných informací mám za prokázané, že skutečnost, že Zuzana Candigliota není cizinkou, byla dostatečně prokázána nejpozději v okamžiku, kdy vlak zastavil v ŽST Brno hl.n.

Nic víc, nic míň. Pakliže někdo nechápe, co je zásada omezené materiální pravdy, jaké jsou základní povinnosti policisty a základní zásady činnosti správních orgánů, a vidí v mém postu cokoli jiného (viz. Daniela v postu níže), s tím nic nezmohu. Kde nic není, ani smrt nebere.
0 # Daniela 2015-11-11 20:05
Moc hezke detailni vysvetleni ceske nabubrele byrokracie od pana Sudaka pro laika, ktery navic nezna ceske zakony a ridi se universalnim principem ferovosti.
Rarasek mi ale neda a mam nutkani dodat, ze toto vysvetleni ceske judikatury neni perfektni, pac v nem neni ani jedna latinska citace... :-)
0 # Anonymní 2015-11-09 20:18
Nechybi tady to nejdukezitejsi? Plosne perlustrace jsou Policii zapovezeny, jsou ilegalni. Proc sem nekdo taha, ze pani byla/je z neziskovky? To nema preci pro vysledek zadnou vahu, jestli je hubena, tlusta, pracuje na stavbe, nebo v neziskovce, vzdyt je to jedno.
Proc by mel sakra fizl v civilisovane zemi, mimo hranicni pasmo, se ptat plosne lidi na ID?
Neocon
0 # David Schmidt 2015-11-09 22:47
Soud pod tento prostor nezahrnul jen hranice, ale i mezinárodní linku. Má to něco do sebe u otevřených hranic.

Zákon o policii §63 odst.2
Pocista je oprávněn vyzvat k prokázání totožnosti osobu
b) zdržující se v prostoru, o kterém lze důvodně předpokládat, že se v něm zdržují cizinci bez povolení opravňujícího k pobytu na území České republiky,


Krajský soud:
Na rozdíl od žalobkyně hodnotí soud mezinárodní vlak EC 78-J.G.MENDEL spojující Vídeň s Prahou jako prostor, o kterém lze důvodně předpokládat, že se v něm zdržují cizinci bez povolení opravňujícího k pobytu na území České republiky. Soud vychází především z informace k nelegální migraci, vydané dne 11. 3. 2015 žalovaným, která je součástí spisové dokumentace poskytnuté žalovaným. Z této informace vyplývá, že k tranzitu nelegálních migrantů byly v r. 2014 nejvíce využívány mezinárodní vlakové spoje, mezi zachycenými nelegálními migranty převažovali státní příslušníci Syrské arabské republiky, Islámské republiky Afghánistán a republiky Kosovo, v menším počtu se jednalo o státní příslušníky Afrických zemí, zemí Asie a Evropy. Cesta obsahující úsek mezi Břeclaví a Spolkovou republikou Německo byla pro nelegální migranty typická.
0 # gogo 2015-11-10 08:18
Přesně tak, měla být chráněna vnější hranice EU - s tímto předpokladem jsme upustili od kontrol na státních hranicích. Jestliže ale eurobolševici otevřeli vnější hranici pro všechny a Německo vyzvalo k imigraci, nezbývá, než začít chránit vlastní hranice a jelikož na to nejsme zařízení a imigranti nepronikali přes lesy a pole, nýbrž jezdili vlaky, začalo se zlehka tak, že se kontrolovaly spoje z Rakouska do Německa. A to za jízdy, aby se neomezovali cestující a dopravci. A jak poznáte imigranta? Neumí česky a nemá doklady občana EU.
Co vám na tom Neocone přijde tak nepochopitelné?
0 # Anonymní 2015-11-10 14:12
Dobre panove, to jsem nevedel, tudiz byl zrejme policista v pravu, nezbyva mi tedy, nez to respektovat.
Neocon
0 # gogo 2015-11-10 14:21
To zase ne .. ten policajt, když už i jemu muselo být jasné, že místo domnělé Albánky má před sebou Češku, ji neměl zbytečně tahat na služebnu jen proto, že mu dobrovolně neukázala občanku. Nechat se vycukat nějakou aktivistkou, to nesvědčí o vyrovnané povaze zasahujícího. Tohle kritizovat je správně, ale zároveň s tím je třeba podporovat snahu policie o kontrolu hranic (když už to nedělá amáda). Protože v naší zemi prakticky jen Ministerstvo vnitra a president se staví proti ilegální migraci.
0 # Anonymní 2015-11-10 11:04
Hluboce cítím se soudružkou lidskoprávnicí, která byla takto těžce až nenapravitelně poškozena na svých právech.
Ale ještě o něco více by mě zajímalo, v jakém souladu s těmito lidskými právy jsou plošné policejní kontroly řidičů, kteří jsou zastavováni v rámci "preventivních akcí" nebo jen tak, aniž se dopustili nějakého dopravního přestupku.
0 # Daniela 2015-11-10 14:31
Pan Sudak se domysli, ze dostatecnym dukazem pro opravneni zdrzovat se na ceskem uzemi je plynna cestina.
Ze Candigliota neyposlechla vyzvani statniho organu, kladla verejny verbalni odpor, nu to je vedlejsi, umi cesky, argumentuje cesky, tudiz je to Ceska a basta. Tim policie hledajici nelegaly ztraci veskere pravomoce. Ha ha.
0 # David Schmidt 2015-11-10 16:14
Tvrdím, že neexistuje ani jeden ilegální migrant, který umí plynule česky.Dokažte opak, např. policejní statistiky.
0 # Anonymní 2015-11-11 09:09
Kdo tvrdi dokazuje.
0 # Anonymní 2015-11-11 10:18
David Schmidt:
Máte úplně pravdu. Občanky jsou přežitkem, stačí chvíli sledovat plynulost češtiny, pak vyzvat podezřelého, aby opakoval slovo řeřicha, a nakonec se ho pro jistotu zeptat, kdo byli sultán a tyrl.
Tento nápad bohužel nelze uskutečnit. V praxi by nastaly problémy. Tak třeba ministr financí plynule česky nemluví. Na druhé straně by osoby typu Daniela, které zaměnily české občanství za emerické, snadno proklouzli (i když odmítají používat háčky). A Zuzana C. by ve vlaku prostým mlčením stejně dosáhla svého.
0 # gogo 2015-11-11 10:21
Zrovna ta že by vydržela mlčet?
0 # David Schmidt 2015-11-11 12:45
Co neexistuje, se neprokazuje.
0 # Anonymní 2016-01-29 13:32
Bezdůvodná kontrola? Policie byla v právu, zrušil NSS průlomový verdikt

Z rozsudku:
[22] Dne 3. 12. 2014 cestovala žalobkyně na trase Břeclav – Brno mezinárodním vlakem EC 78 – J. G. MENDEL jedoucím z Vídně do Prahy. Ze správního spisu vyplývá, že mezinárodní vlakové spoje z Rakouska byly nejtypičtějším prostředkem dopravy nelegálních migrantů směřujících do Německa. Jednalo se především o migranty pocházející ze Sýrie, Afghánistánu a Kosova. Dále je ze správního spisu zřejmé, že mezi nelegálními migranty byla zastoupena všechna myslitelná etnika, neboť mezinárodní vlaky využívali k migraci příslušníci různých afrických, asijských i evropských zemí. Krajský soud na základě těchto skutečností dospěl k závěru, že pokud stěžovatelka cestovala tímto vlakem, nacházela se v prostoru, o němž lze důvodně předpokládat, že se v něm zdržují cizinci bez povolení k pobytu na území ČR. Nejvyšší správní soud se s tímto hodnocením ztotožnil a pouze pro další právní hodnocení podotýká, že ze správního spisu (z dokumentu Informace k nelegální migraci ze dne 11. 3. 2015) i z všeobecně dostupných informací je zřejmé, že uvedené migrační trasy využívali i státní příslušníci evropských zemí (např. Republika Kosovo).


Osobně s tím souhlasím.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)