Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Nejspíše povzbuzeni úspěchem v případu Robina S. pustili se pražští kriminalisté do dalšího protiextremistického projektu. Za projev, který byl obsahem zřetelně mírnější než onen prvomájový, ve znalci i soudu nesrozumitelném cizím jazyce pronesený, obvinili z podněcování k nenávisti slovenského aktivistu Mariána Magáta.

Aktualisováno.

Video…


…a stížnost.

Komentáře   

0 # Anonymní 2015-08-10 11:15
Děkuji PČR za dokumentaci zajímavého proslovu, o který jsem bohužel přišel. Kdyby policie přihodila i to video, tak bych se určitě nezlobil.
0 # Anonymní 2015-08-10 17:51
Nenachádzam na tom prejave nič závadné. áno, je politicky nekorektný, vypovedá o preferenciách autora, to ale neznamená, že naplnil skutkovú podstatu trestného činu.
Ignorovať kultúrne, sociologické a ďalšie rozdiely medzi národmi, rasami, etnikami je ignoráciou antropológie. Máme tu stav, kedy pod nátlakom trestnoprávnej represie ustupuje veda ideológii multikulturalizmu a politickej korektnosti.
0 # Anonymní 2015-08-10 11:23
Podle Vás tedy řeči o genetické méněcennosti vůbec nejsou podněcování nenávisti?

Yossi
0 # Anonymní 2015-08-10 12:01
Mohl byste prosím citovat pasáž textu, kde se hovoří o něčí méněcennosti? Já si všiml pouze zdůrazňování odlišností.
0 # Anonymní 2015-08-10 13:43
"...jsou geneticky vybaveni jako my? Jsou na takové intelektuální úrovni jako my? Jeďte do Afriky a hledejte druhou Prahu, hledejte tuhle architekturu, najdete ji? Jak si můžeme být sobě rovni?"

Yossi
0 # jenicek 2015-08-10 14:14
Takže Backa našel v Africe druhou Prahu? :-)
0 # Leon Kreutzfeld 2015-08-10 14:27
Toto je tedy trochu off-topic, ale prazske architektonicke coulissy zanechali kocourkovskym bulikum nemecti, italsti a zidovsti architekti. Cesi spolu s mladsimi bratry z Hornich Uher obtiskli do tvare Prahy Jizni mesto. To uz trochu jako v Africe vypada, treba Idi Amin stavel v Ugande podobna sidliste.
0 # Anonymní 2015-08-10 17:29
:-)) leon kreutzfeld, pobavil si... otisk "mladších bratov z horních uher", konkrétne z Liptova, môžno nájsť napríklad v Budapešti, na budove maďarského parlamentu, Drexlerovho paláca na Andrássy út., Múzea umeleckého priemyslu, centrály Poštovej sporiteľne, Krajinskom archíve, Múzeu krásnych umení, obytných domov a mnohých ďalších historických stavieb. oslovma.hu/.../...
0 # Anonymní 2015-08-10 12:06
Nie. Geneticka nerovnost je fakt. Ak by niekto vyzyva na zabijanie odlisnych ludi, to je podnecovanie nenavist.
Neviem, kde si videl slova o genetickej menejcennosti, asi iny prejav?

F.G.
0 # Anonymní 2015-08-10 13:44
"...jsou geneticky vybaveni jako my? Jsou na takové intelektuální úrovni jako my? Jeďte do Afriky a hledejte druhou Prahu, hledejte tuhle architekturu, najdete ji? Jak si můžeme být sobě rovni?"

P.S. Genetická nerovnost je blábol, jelikož rasa není genetický ani biologický pojem.

Yossi
0 # jenicek 2015-08-10 14:21
Takhle to vypadá, když se nechytrej právník mele do biologie.
Jelikož rasa prý není biologický ani genetický pojem (biologicky je rasa totéž, co poddruh), tak prý neexistuje jakási genetická nerovnost. Z čeho plyne, že tento pojem má být totéž jako rasa?
Pojem genetická nerovnost je blbej, ale rozhodně jsou geneticky rozdílné populace. O čemž svědčí i běžné výzkumy příbuznosti lidských populací. Kdybychom byli všichni geneticky homogenní, tak by to jaksi nešlo určit, resp. byli bychom všichni stejně příbuzní.
0 # Anonymní 2015-08-10 14:52
Este raz, geneticka nerovnost je fakt. Nie je to iste co geneticka menejcenost. Tak ako Krovak urcite nevybuduje vyskovu budovu, tak Slovak by neprezil v prirodzenom prostredi Krovaka. Cierny lepsie bezia, Zidia su lepsi v nemanualnych povolaniach. Nie je nic menejcenne na odlisnosti. Ignorovat tento fakt je chore. A trestat poukazovanie na tento fakt je urcite vyssim prejavom demokracie...

F.G.
0 # Anonymní 2015-08-10 15:53
Křovák nevybuduje výškovou budovu kvůli svým genům? :D :D :D

Pokud řeknete, že nejsme sobě rovní, tak je zjevné, že někdo musí být méněcenný, a je zjevné, koho za méněcenného považuje.

Yossi
0 # Anonymní 2015-08-10 15:54
"biologicky je rasa totéž, co poddruh"

Kde jste na tuhle tupinu přišel?

Yossi
0 # Anonymní 2015-08-10 16:08
To, že rasa není biologicky definovatelná se shoduje namátkou:
Marks, Jonathan (2003). What it means to be 98% chimpanzee apes, people, and their genes. Berkeley: University of California Press. ISBN 9780520930766.
Templeton, A. R. (1998). "Human Races: A Genetic and Evolutionary
Perspective". American Anthropologist 100 (3): 632–650. doi:10.1525/aa.1998.100.3.632.
Williams, S. M.; Templeton, A. R. (2003). "Race and Genomics". New England Journal of Medicine 348 (25): 2581–2582. doi:10.1056/nejm200306193482521.
Templeton, A. R. "The genetic and evolutionary significance of human races". In: Race and Intelligence: Separating Science From Myth. J. M. Fish, ed. Pp. 31-56. Mahwah, New Jersey, Lawrence Erlbaum Associates, 2002.
American; Anthropological, Physical. "Statement on Biological Aspects of Race". American Journal Physical Anthropology 569: 1996.
Steve Olson, Mapping Human History: Discovering the Past Through Our Genes, Boston, 2002
Bamshad, M.; Wooding, S.; Salisbury, B. A.; Stephens, J. C. (2004).

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2015-08-10 16:30
Yossi, tady neřešíme, jestli měl MM pravdu, ale zda je trestné, co řekl. Tyto jemnosti, pravda, některé (nikoli geneticky) nižší druhy právníků neregistrují.
0 # Anonymní 2015-08-10 16:56
Nevím, co řešíte Vy. Nicméně, jak vidíte v tomhle podvláknu se mimo jiného řeší, zda měl pravdu. A zjevně si zde někteří diskutéři fakt myslí, že pravdu měl. :)

Já se Vás ptal, jestli tím šíří nenávist, ne, jestli to byl trestný čin. Odpovědi se mi nedostalo.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2015-08-10 17:00
Nešíří, to je snad zjevné z prostého poslechu/četby.
0 # Pan H 2015-08-10 17:22
Yossi:
Chytrák, že? Vámi citovaná díla neznám, nedivil bych se však, kdyby byla zhusta ideologicky ovlivněná. Striktně vzato neexistují žádní dva geneticky stejní jedinci, jakékoli třídění je zde opravdu umělé. Kdyby se to hodilo, dalo by se tvrdit, že Vy a třeba krysa jste jeden druh, protože máte tolik a tolik genů společných.

Co však toto?
Phillipe J. Ruschton: Race, Evolution, and Behavior: A Life History Perspective. Jako znalý člověk si kompletní citaci jistě najdete sám.
Zde malá ukázka shrnutí knihy:

White men can't jump. Asian men can’t either. But according to Jon Entine’s new book, Taboo: Why Black Athletes Dominate Sports and Why We Are Afraid to Talk About It, Black men — and women — sure can. The usual reason given for Black athletic success is that Blacks have little chance to get ahead elsewhere. But Entine’s new book shows that in sports, Blacks have a genetic edge. The physical facts Entine reviews are quite well known. Compared to Whites, Blacks have narrower hips which gives them a more efficient stride. They have a shorter sitting height which provides a higher center of gravity and a better balance. They have wider shoulders, less body fat, and more muscle. Their muscles include more fast twitch muscles which produce power. Blacks have from 3 to 19% more of the sex hormone testosterone than Whites or East Asians. The testosterone translates into more explosive energy. Entine points out that these physical advantages give Blacks the edge in sports like boxing, basketball, football, and sprinting. However, some of these race differences pose a problem for Black swimmers. Heavier skeletons and smaller chest cavities limit their performance. Race differences show up early in life. Black babies are born a week earlier than White babies, yet they are more mature as measured by bone development. By age five or six, Black children excel in the dash, the long jump, and the high jump, all of which require a short burst of power. By the teenage years, Blacks have faster reflexes, as in the famous knee-jerk response. East Asians run even less well than Whites. The same narrow hips, longer legs, more muscle, and more testosterone that give Blacks an advantage over Whites, give Whites an advantage over East Asians. But admitting these genetic race differences in sports leads to the greater taboo area — race differences in brain size and crime. That is why it is taboo to even say that Blacks are better at many sports. The reason why Whites and East Asians have wider hips than Blacks, and so make poorer runners is because they give birth to larger brained babies. During evolution, increasing cranial size meant women had to have a wider pelvis. Further, the hormones that give Blacks an edge at sports makes them restless in school and prone to crime.
0 # Anonymní 2015-08-10 17:41
TP:

Ne, z poslechu je zjevný opak, že šíří nenávist vůči méněcenným Afričanům. Čekal jsem aspoň tolik slušnosti, že dokážete uznat zcela zjevnou věc.

Pan H.

Vy argumentujete v biologicko genetickém sporu psychologem? :D Jako fakt? :D Co bude dál, knížka Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše. Pojem černý atlet není biologicky definovatelný subjekt, protože prostě neexistuje biologická definice toho, že je někdo černý/černoch, jde pouze o sociální konstrukt. To Vám řekne každý současný biolog/genetik.

Yossi
0 # Anonymní 2015-08-10 18:07
yossi, v čom spočíva šírenie nenávisti? konštatovanie kultúrnych a iných rozdielov medzi rasami? Jednoducho rozdiely sú realitou, ak by žiadne rozdiely neexistovali, nedalo by sa hovoriť o rasách. A práve rozmanitosť môže byť zdrojom napätia a konfliktov v spoločnosti, nevidím nič nenávistné na tom, ak na to niekto poukáže.
0 # Pan H 2015-08-10 18:50
Yossi:
Ten psycholog mj. testováním jednovaječných dvojčat (známá to metoda v lékařství pro zkoumání genetické podmíněnosti) dokazuje genetickou podmíněnost mnoha "psychologických" rysů. Snažíte se mne zesměšnit, no zesměšňujete leda sebe.

"Definice" neexistuje leda z ideologických důvodů, každému zdravě uvažujícímu člověku je však existence ras zřejmá. Pokud potřebuje empirický důkaz, zkuste se tázat, proč jsou problémem transplantace orgánů mezi – dle vás neexistujícími – rasami?

A to vaše "podněcování k nenávisti" je pěkná demagogie. Ano, skutečně si myslím, že 1) rasy existují, a že 2) bílá je v průměru nadanější než černá, a proto jsem 3) proti míšení; jenže z toho nevyvozuji nenávist proti komukoliv, nikoho nechci vyhladit, spíše naopak… Budete-li mi podsouvat opak, jde o klasického slaměného panáka.
0 # jenicek 2015-08-10 22:10
Backo, ty si zjevně pleteš pojmy biologický a genetický, a ani nevíš co je poddruh. Zcela jistě existují fenotypově rozdílní jedinci (např. barvou kůže, typ vlasů, barva očí,...) druhu Homo sapiens schopní zplodit plodné potomstvo. Což je definice poddruhu, jedině je otázka jestli ty fenotypové rozdíly jsou tak výrazné na definici poddruhu, což je věcí názoru.
Že jsme si geneticky velmi blízcí je jaksi vlastnost všech poddruhů, jinak by nebyli schopny křížení. Ovšem opět genetická blízkost neznamená shodný fenotyp.
Mimochodem, já jsem tohle vlákno začal, tak tě rád upozorním, že "nerovnost" (taky jsem to označil za blbě vybraný termín) jsem tu nehájil, jen rozdílnost.
Musím, ale uznat, že považovat barvu kůže za "sociální konstrukt" je vrchol debility. Takže kdyby tě doma vychovávali jako černocha, tak bys byl černej? Ty musíš bejt právník, jen ti jsou schopni obhajovat zjevné hovadiny. Jenže to dělají za peníze a v zájmu klienta, ty jsi blbec zcela zdarma.
0 # maaartinus 2015-08-11 00:49
> neexistuje biologická definice toho, že je někdo černý/černoch, jde pouze o sociální konstrukt

Pohlavi je taky jen socialni konstrukt a cerna je bila, ze?

Tak jsme se vzdelali. V dalsim kroku muzeme rozebrat proc kdyz napisu ze jste hloupy, tak je to podnecovani k nenavisti.

Pritom ja to tak vubec nemyslim. Nevim zda je to dano geneticky, ale i kdyby, proste je to fakt. Z vaseho prispevku pro me plyne ze jste blbec (i kdyz jine ocenuji) a ne ze vas mam nenavidet. Nebo k tomu dokonce nekoho podnecovat. Dokonce ani vase dusevni menecennost by nic takoveho neimplikovala. Proc by sakra mela?
0 # Anonymní 2015-08-11 08:30
> Pohlavi je taky jen socialni konstrukt a cerna je bila, ze?

Jistě, přednášel o tom docent na fakultě a většího "odborníka" přeci není ;-)
0 # Anonymní 2015-08-11 08:32
Pan H., Jeníček a maartinus:

Prosím, dohledejte mi nějakou aktuální definici černocha z pohledu genetiky nebo biologie. To bude na Nobelovku. Fakt to nefunguje tak, že kouknu a vidím.

Pokud v hláškách, že bílá "rasa" je nadanější a nesmí se křížit s jinou, nevidíte šíření nesnášenlivosti a nenávisti, tak už nevím.

Btw. kdo všechno je ta bílá rasa? Španělé? Italové? Finové? Arméni? Turci?

P.S. A zajímalo by mě, jestli začne pan Pecina blokovat lidi, co tady jen urážejí a nadávají, nebo to funguje jen jednosměrně.

Yossi
0 # Anonymní 2015-08-11 08:59
> Pokud v hláškách, že bílá "rasa" je nadanější a nesmí se křížit s jinou, nevidíte šíření nesnášenlivosti a nenávisti, tak už nevím.

Když si zamykáte dům a nehodláte tam vpouštět lidi z ulice, je to proto, že byste je nesnášel a nenáviděl??

> Fakt to nefunguje tak, že kouknu a vidím.
Tak jestli nevidíte rozdíl mezi černochem a bělochem, měl byste navštívit neprodleně lékaře. Zbývá dořešit jakého…

Vaše uvažování, to je opravdu síla. Zde bude diskuse zbytečná, už teď je to v kruhu stále stejných otázek a odpovědí.
0 # Pan H 2015-08-11 09:31
One of the world's most eminent scientists was embroiled in an extraordinary row last night after he claimed that black people were less intelligent than white people and the idea that "equal powers of reason" were shared across racial groups was a delusion.

James Watson, a Nobel Prize winner for his part in the unravelling of DNA who now runs one of America's leading scientific research institutions, drew widespread condemnation for comments he made ahead of his arrival in Britain today for a speaking tour at venues including the Science Museum in London.


zdroj

For the past twenty years I have studied the three major races of Orientals (East Asians, Mongoloids), Whites (Europeans, Caucasoids), and Blacks (Africans, Negroids). An “Oriental” is anyone most of whose ancestors were bom in East Asia. A “White” is anyone most of whose ancestors were bom in Europe. And a “Black” is anyone most of whose ancestors were bom in sub-Saharan Africa. In the main I have not addressed other groups and sub­ groups. What I've found is that in brain size, intelligence, sexual behavior, fertility, personality, maturation, life span, crime and family stability, Orientals fall at one end of the spectrum, Blacks fall at the other end, and Whites fall in between. On average, Orientals are slower to mature, less fertile, and less sexually active, have larger brains and higher IQ scores. Blacks are at the opposite end in each of these areas. Whites fall in the middle, often close to Orientals. I've shown that this three-way pattern is true over time and across nations, which means that we cannot ignore it. Only a theory that looks at both genes and environment in terms of Darwin's theory of evolution can explain why the races differ so consistently throughout the world and over the course of time.

Zdroj již citovaný Ruschton.

Proč nemáme "definici" se můžete dočíst zde (z politických a ideologických důvodů)
0 # Anonymní 2015-08-11 09:41
Poslední odkaz jsem popletl, mělo jít o toto.
0 # Anonymní 2015-08-11 09:45
Pan H:
Takže stále dokola, nemáme, protože to ideologie zakazuje a odkazy na časáky bez impactů. LOL To se nenajde ani jeden biolog nebo genetik, který by to byl schopen navzdory tomu spiknutí zadefinovat? Zajímavé. :D

Anonymní:

Tak mi prosím zkuste zadefinovat, kdo je běloch, geneticky nebo biologicky, ne kouknu a vidím. :) I když i seznam bělošských etnik by mohl být zajímavý. :D

A k analogii o zamykání domu, ne, to není šíření nenávisti, když ale budete říkat, že si dům zamykáte kvůli tomu, aby vám ho nevykradli Cikáni, kteří mají zlodějinu v krvi, tak to šíření nenávisti bude. :)

Yossi
0 # Anonymní 2015-08-11 10:09
Yossi, posledny raz, geneticka odlisnost nie je menejcennost. Cituj aj druhu cast prikladu.
Dusevna choroba je menejcennost. Telesna vada je menejcennost.

K tym definiciam o rasach, to ze si vedci menia svoje poucky nic nezmeni na tom ze cernoch je cernochom. Germani tiez mali isty cas v platnosti poucky o rasach...

F.G.
0 # Anonymní 2015-08-11 10:42
Biologicky má černoch černou barvu kůže a běloch bílou. Biologicky má černoch menší mozkovnu a běloch větší. Biologicky má černoch vyvinutější processus mastoideus než běloch. Biologicky má černoch jinou konstituci kostry než běloch… Že se nejsme schopni dohodnout na hraničních hodnotách neznamená, že ty rozdíly neexistují a že nejsou skupiny sdílející podobné rysy. Neochota tyto meze vytyčit je jasně ideologicky podmíněná.

Jak to, že antropologové dokáží rozeznat kostru černocha a bělocha?

"Definicí" máte nespočet v oněch dříve odeslaných odkazech.
Jen ten prof. Ruschton, který jasně dokazuje genetickou podmíněnost jím zkoumaných rozdílů, má citací více než dost – tudíž lžete!

Analogii překrucujete. Netvrdím, že všichni cikáni kradou, to nelze prokázat a ani si to nemyslím. Ale že černoši nedosahují stejných výsledků jako běloši, to je prokázané (viz výše). Chcete popírat pravdu? Aby to bylo nenávistné, musel bych z toho něco ubližujícího vyvozovat, což opravdu nedělám.
0 # Anonymní 2015-08-11 11:06
ad anomyní:
Antropologové dokážou rozeznat kostru černocha od bělocha. Na to jste přišel kde?
Ano, jsou jisté fyziologické znaky, které jsou převažující v jistých geografických oblastech, ale černá nebo bílá rasa prostě není definovatelná. Pokud tvrdíte opak, prosím o uzavřený výčet etnik, která považujete za bílá a která za černá. :)

A ne, nemusí z toho nic vyvozovat, aby to bylo nenávistné. Když budu říkat, že židé kradou a znásilňují děti - nic z toho nevyvozuji, ale nenávist zjevně šířím. Stejně tak, když budu říkat, že Černoši jsou méněcenná rasa, která ohrožuje naši bílou rasu.

ad F.G.
On řekl, že si nejsou rovny, logicky pak musí být jedna méněcenná, ne?

Yossi
0 # Pan H 2015-08-11 11:25
Jsou méněcennější jabka, nebo hrušky? Nebo jsou si rovny? Geneticky či biologicky rovny?!

> Antropologové dokážou rozeznat kostru černocha od bělocha. Na to jste přišel kde?
Na cvičeních z antropologie.

Z Wikipedie:
Lebka čistě europoidního původu se od lebky čistě negroidního nebo mongoloidního původu liší už na první pohled.

Podle Basse (1987) existují na takové čistě europoidní lebce tři nejvýraznější etnické znaky pozorovatelné pouhým okem. Jedná se hlavně o ustupující lícní kosti (u bělochů se tvář zužuje podél střední osy a lícní kosti proto nevystupují dopředu, mají spíše tendenci kopírovat tvář), dále je to ostré vyvýšení dolního nosního okraje (označovaný také jako nosní práh) a velmi malý nebo žádný prognatismus (dopředu vybíhající alveolární výběžky horní čelisti).
Jen se zesměšňujete…

Za černá etnika považuji ta, která se přibližují výchozímu členění a získaným výsledkům studií prof. Ruschtona. Obdobně bych definoval bělochy. Výčet vám nedám, neb všechna etnika neznám a nemám potřebu si vytvářet seznamy.

Opět demagogie, netvrdím, že černoši ohrožují naši rasu, ne v tomto přímém smyslu! Jak to je, to se tu v diskusi opakuje jako obehraná písnička.
0 # maaartinus 2015-08-11 11:27
> Pokud v hláškách, že bílá "rasa" je nadanější a nesmí se křížit s jinou, nevidíte šíření nesnášenlivosti a nenávisti, tak už nevím.

Toto ma dve casti. Ze je nadanejsi bez udani toho v cem je nesmysl. Zda pigmentace koreluje se schopnosti rychle bezet nebo rychle pocitat, muze byt pravda nebo ne, muze to mit podklady v nejake kombinaci genu, ale rozhodne by se z toho nemelo delat politikum. Tohle by se mohlo probirat na konferencich a ne na demonstracich.

Ze se nesmi krizit s jinou je znacne divny nazor. Pokud si to nekdo mysli, pak rikam jen "blbec", pokud to chce zakazovat, pak je to potencialne nebezpecny blbec. Stale v tom vsak neni ani nesnasenlivost ani nenavist. Ta existuje prevazne na strane politkorektniku.

Kdyz nekdo nechape ze nestejnost dvou veci neemplikuje menecennost jedne z nich a ze ani pripadna nizsi kvalita (subjektivni to kriterium) neimplikuje nenavist....
0 # Pan H 2015-08-11 11:45
maaartinus:

>ale rozhodne by se z toho nemelo delat politikum

Proč ne? Pokud se jedná o otázku plánovaných demografických změn, mělo by to být právě politikum. Souhlasím však, že vycházet by se mělo ze závěrů seriozních výzkumů, ty politické samozřejmě nejsou. Není zcela jasné, jak jste svůj výrok myslel.
0 # maaartinus 2015-08-11 12:46
Pokud jde o otazku planovanych demografickych zmen, tak ano. Ja ale zadne neplanuji a nemyslim si ze by nekdo mel.

Pokud si nekdo mysli ze duchodovy system lze opravit prijetim milionu nefachcenku, pak by se mel nechat vysetrit, vyzkumu snad netreba. Tim netvdim ze nechtenci jsou sami nefachcenkove, ale jaka je prumerna hodnota "multy-kulturniho obohacovani" je snad vseobecne znamo.
0 # Pan H 2015-08-11 12:54
> maaartinus

"Kóty" EU, potažmo konání našich politiků jsou plánovanou demografickou změnou!

Řečník z videa se vymezuje proti tomuto (tím netvrdím, že s ním ve všech bodech souhlasím, ale jeho motivaci rozumím.)
0 # Anonymní 2015-08-11 13:37
pan H

Jakákoli imigrační politika je plánovaná demografická změna. Tj. i boj proti imigraci je boj za plánovanou demografickou změnu, jen jinou, než je podpora imigrace. Stav bez zásahu by byl, kdyby byly hranice otevřené, ale nikdo k ničemu nikoho nepodporoval.

ano, dokážete si nadefinovat znaky ideální černé a bílé rasy. Problém je ten, že je to kontinuum, a nikdo není schopen říct, kdy se tedy bílá rasa mění na tu černou. Proto je zcela absurdní říkat, že rasy se nemají míchat, protože ony už z podstaty věci namíchané jsou. Neexistuje 100% černoch nebo běloch.

Yossi
0 # maaartinus 2015-08-11 13:51
> Řečník z videa se vymezuje proti tomuto

To snad ani neni potreba. Sama skutecnost ze je potreba kulturni obohacovani pridelovat, je jasnym dukazem jakeho znamenka toto obohacovani je.

EU jako kazdy socialisticky projekt speje k rovnomernemu rozdelovani bidy (nepocitaje vyvolene co si muzou nakrast).

> Problém je ten, že je to kontinuum

Proc je to problem? Korelace schopnosti behat s temito znaky je snad dostatecne jasna, ne?

> absurdní říkat, že rasy se nemají míchat

Absurdni ano, ale co to ma spolecneho s nenavisti? Proc by to melo zajimat policii?
0 # Pan H 2015-08-11 14:16
Yossi:

> Tj. i boj proti imigraci je boj za plánovanou demografickou změnu
Diskutabilní (a pro mě nepřijatelná a relativizující) interpretace. Jestliže "změna" znamená proměnu předešlého stavu, tak ne, nemáte pravdu. Když zůstane stávající stav fakticky nezměněn, tak se jedná o "konzervaci", nikoli o "změnu"!

Vaše logika je scestná, je to svévolné a nesmyslné vymezení "změny". Státní hranice (otevřené či zavřené) jsou pouhou nahodilostí, podstatná tu je obecnější otázka lidí a jejich organizace: Vy předpokládáte, že "přirozené" by bylo, kdy lidi nereagovali vůbec nijak. Což je nesmysl, došlo by k popření "člověčenství" člověka a jeho redukování na nemyslící hmotu.

>ano, dokážete si nadefinovat znaky ideální černé a bílé rasy
Pokrok, oproti vašim předchozím příspěvkům ;-)

>Problém je ten, že je to kontinuum, a nikdo není schopen říct, kdy se tedy bílá rasa mění na tu černou.
Dají se vyčlenit skupiny s podobnými rysy (jak již bylo řečeno výše!) Resp. dají se vyčlenit skupiny jedinců, kteří jsou těmto rysům blíže, než k rysům skupin jiných. Jistě, vždy to bude v jistém smyslu kontinuum – mezi vyššími živočichy nenajdete dva totožné jedince (odhlédnu-li od nějakého hermafroditického rozmnožování a jednovaječných dvojčat, což jsou zvláštní a nesměrodatné výjimky). V praxi to ale neznamená, že živočichy členit nelze. Na základě čeho se dají členit lidské rasy, bylo již řečeno výše.
0 # Guy Peters 2015-08-11 18:55
Neexistuje 100% černoch nebo běloch.
Yossi, uznáváte existenci dítě a starce, nebo dítě ani stařec neexistují, protože je tady kontinuum?

BTW, jste zvědav na Váš výčet hraničních národů. To máte na mysli míšence? Přitom je to jasné: např. Ind je běloch, Barmánec je Asiat.
0 # Anonymní 2015-08-12 12:17
Tato debata je směšná. Umělá zaslepenost, kdy lidé nejsou schopni si připustit ani věci zcela zjevné, protože to odporuje jejich ideologii, je fakt zábavná.

1. Vás metodologický spor řeší prosté přijetí modelu fuzzy množiny. V těchto intencích černoch je samozřejmě biologicky i geneticky relevantní pojem i když není (díky křížení) definovat přesně hranici. Důkazem může být i to, že každý z diskutujících je schopen přiřadit jednotlivce dané rase s vysokým stupněm shody. To je jasný důkaz, že tento pojem je opodstatněný.

2. Bohužel díky rozdělovací křivce objektivně existují lidé "více" či "méně" cenní podle zadaných kritérií. Základní vlastnosti (nejen) člověka je, že se rodí nerovný, biologicky i sociálně. Je prokázáno, že ani průměrné vlastnosti dle zvolených kritérií jednotlivých etnik nejsou shodné. Jak praví klasik, můžete s tím nesouhlasit, můžete proti tomu protestovat a jak dodávám, můžete kvůli tomu zavírat, těm lidem/etnikům na levé části rozdělovací křivky to nepomůže. Jako odstrašující případ mohou sloužit US černoši, kterým ani 200 let v civilizaci, pozitivní diskriminace ani každodenní zakrývání jasně viditelných pravd k integraci či jen k posuvu na pravou stranu rozdělení IQ příliš nepomohlo. Nebo argument Slováků, kteří argumentovali genetickou méněcenností cikánů (v důsledku incestu) zpravy.idnes.cz/.../... . Všimněte si, že proti tomu nikdo příliš neprotestoval, protože je to bohužel pravda, kterou nejde zakamuflovat.

3. Prohlášení někoho za méněcenného (v nějaké oblasti) nemusí ještě znamenat nenávist. Nenávidím snad toho sousedovic mladíka s downowým syndromem, co mne zdraví každý den, když jdu do práce? Přitom je méněcenný naprosto ve všech oblastech, které si dovedu představit.

4. Etnikum či víra jsou jen vnější identifikační faktory pro "ne naše" lidi. My domorodci je prostě nechceme, nechceme se s nimi dělit o naše statky (zvláště, když podle zkušeností jiných žádné své nevyprodukují), nechceme sdílet prostor s lidmi, jejichž víra je přímým porušením základních morálních, lidských a dokonce právních hodnot našeho světa.

5. Máme právo s nimi zacházet jako s nepřítelem, se všemi důsledky. Pro nepřítele, který nás chce jen ždímat, zlomit naši civilizaci a nechce odejít sám, je jen jedno řešení. Čím později se tento názor prosadí, tím hrůznější ta válka bude, pro obě strany. Na druhou stranu máme povinnost zamezit bojechtivým jedincům z naší civilizace ničit tu jejich u nich doma, jakkoli se nám nelíbí.

Na místě pana řečníka bych asi řekl: "A přece se točí." Ne že by mi to nějak pomohlo, ale bral bych to tak, že politický kriminál skoro kvalifikačním předpokladem prezidentského úřadu:)
0 # Tomáš Pecina 2015-08-12 12:22
Tak to pozor, pletete si dva státy: v České republice si presidenty zavíráme (předtím), na Slovensku je popravujeme (potom).
0 # Anonymní 2015-08-12 13:30
GP:

U dítěte i starce dokážete navrhnout vcelku jasné biologické kritérium pro rozlišení - věk. Neexistuje polodítě nebo polostarec. Max osoba, která není ani starec a ani dítě. To je něco zcela jiného, než debata o rasách, kde máte 3/4/5 ras.

Jak jste třeba přišel na to, že Ind je běloch? Jaká rasa jsou hispánci v Americe?

Argument míšenci je hezký až do chvíle, kdy si uvědomíte, že všichni jsme míšenci.

Yossi
0 # Anonymní 2015-08-12 13:34
ad anonymní:

"Důkazem může být i to, že každý z diskutujících je schopen přiřadit jednotlivce dané rase s vysokým stupněm shody. To je jasný důkaz, že tento pojem je opodstatněný."

Ne, to je max. důkaz o tom, že je to sociální konstrukt. :)

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2015-08-12 14:05
Ovšem. Podobně je sociálním konstruktem i pohlaví. Muže a ženu sice majorita populace identifikuje ve většině případů shodně, ale to přece není argument pro objektivní existenci nějakého rozdílu, naopak.

Vedra mají těch obětí, obávám se, víc.
0 # Anonymní 2015-08-12 16:28
No jasně, i když většina lidí schodně rozliší muže a ženu podle rozdílných znaků, kterým se to které pohlaví vyznačuje, není to vůbec důvod pro existenci nějakých rozdílných znaků mezi pohlavími. A proto muže a ženu mohou rozeznat jen lidé, je to určitě zcela jasně sociální konstrukt:)

Uf, uf, ta horka Yossi
0 # Anonymní 2015-08-12 17:48
TP a anonymní:

Co tam stále taháte muže a ženu - tam není problém identifikovat ten biologický a genetický rozlišující znak. Pletete si biologické pohlaví a sociálně konstruovaný gender, ale to se stává.

Nicméně tohle není debata o pohlaví, nýbrž o rase, která prostě biologickou ani genetickou definici.

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2015-08-12 18:08
Trochu mi to připomíná scenu z filmu Sexmisia: "Kopernik była kobietą!"
0 # Pan H 2015-08-12 18:33
>že je to sociální konstrukt
Lžete. Rasy rozdělí kupodivu stejně i příslušníci různých kultur. Pokud nejde o společné spiknutí všech kultur, spočívající v přijetí stejného "konstruktu", tak si prostě vymýšlíte.

>o rase, která prostě biologickou ani genetickou definici
Opět lžete. Existují definice, např. fyzická antropologie ji má (=biologická definice), ukázku jsem vám posílal výše. Záměrně ignorujete již vyřčené argumenty, které se vám nehodí. Jste prachobyčejný lhář.

>všichni jsme míšenci
Demagogická dezinterpretace. Ano, všichni jsme míšenci – svých rodičů. Jsou ale víceméně uzavřené skupiny (rasy), které se mísily převážně jen mezi sebou. Tyto skupiny se navzájem odlišují svými vnitřními znaky (opět, viz výše, už to bylo řečeno někde na začátku, vy to jen záměrně ignorujete). Že jsem kupř. míšenec bělocha a bělocha neznamená, že mám něco společného s černochem. To je další vaše relativistické překrucování.

Jste obyčejný lhář, jak jsem to zde doložil.
0 # Anonymní 2015-08-12 21:01
Yossi, definici rasy v biologii naleznete na Wikipedii. Rasa je stupínek mezi poddruhem (subspecies) a kmenem (strain). V češtině se jako synonymum k rase používá též plemeno.

en.wikipedia.org/wiki/Race_(biology)
cs.wikipedia.org/wiki/Plemeno
0 # Guy Peters 2015-08-12 21:45
vcelku jasné biologické kritérium pro rozlišení - věk
Jo? A v kterém časovém okamžiku přestáváte být dítětem? Prosím, aby to bylo stanoveno na minutu přesně. V kterém časovém okamžiku se stanete starcem? Prosím, aby to bylo stanoveno na minutu přesně.

Neexistuje polodítě
Slyšel jste někdy o pubertě? Slyšel jste někdy o adolescenci?

To je něco zcela jiného, než debata o rasách, kde máte 3/4/5 ras.
Ne, jsou jen 3 rasy: běloši, černoši a Asiaté.

Jak jste třeba přišel na to, že Ind je běloch?
Protože tak vypadají. Odborně: Na základě jejich fenotypu.

Jaká rasa jsou hispánci v Americe?
Vesměs běloši, ale řada z nich jsou míšenci, konkrétně mesticové.

kdy si uvědomíte, že všichni jsme míšenci
Jo, a s kým se smísili třeba Kelti? Ve skutečnosti jsou míšenci jasní: mulaté, mesticové a zambové.
0 # Anonymní 2015-08-12 22:24
Opakuji, zkuste fuzzy množiny a máte po problému. U kojence je jasné, že je to dítě, u 80ti letého důchodce je jasné, že není. Jenom proto, že hranice mezi dětstvím a stářím není jasná a děti se během vcelku krátkém ale nenulovém časovém období změní na dospělého, nepřestává dítě existovat.

Nechápu, jak můžete psát takové hlouposti. Přitom jako právník byste v tom měl mít jasno, je to 15 let, jak stanoví zákon a změna trvá 0s :)
0 # Guy Peters 2015-08-13 00:12
U kojence je jasné, že je to dítě, u 80ti letého důchodce je jasné, že není.

A úplně stejné je to s rasami. U Čecha je jasné, že je to běloch, u Nigerijce je jasné, že to běloch není.

Naběhl jste si sám na vidle.
0 # Anonymní 2015-08-13 12:20
Nechápu, jak jsem si naběhl, ale minimálně jeden z nás je s jistotou mimoň:)

Váš pokus odebrat lidem jazyk je opravdu zábavný. Nicméně když podle Vás neexistují rasy ani národnosti, neexistuje ani rasismus a můžeme klidně říkat, že jsou černoši (běloši) hloupí, nebo že cikáni (Ukrajinci) kradou:) Podle Vás tyto skupiny neexistují a nelze je tedy ani hanobit:) Pokud tomu budou takto přistupovat i soudy, bezpochyby uděláme velký krok na cestě ke svobodě slova. My zaostalí se ale budeme mezi sebou bavit ve vyvrácených termínech i nadále:)
0 # Báša 2015-08-13 12:53
Závidím Vám to množství volného času. Taky bych ho chtěl tolik, abych se mohl se sluníčkářema hádat vo rozdílech mezi rasami. Příště můžete zkusit i globální oteplování/ochlazování/změnu klimatu.
0 # Anonymní 2015-08-13 17:05
"Ne, jsou jen 3 rasy: běloši, černoši a Asiaté."

:D :D :D

Indiáni jsou co? Inuité? (a to je fakt jen namátkou.)

Takže někde mezi Indií a Barmou je čarovná čára oddělující bělochy od Asiatů, nebo jak je to?

"S kým se mísili Kelti?"

Snad chápete, že na začátku věků nebyly 3 oddělené rasy?

Yossi
0 # Pan H 2015-08-13 17:36
Vůbec ne špatně je zpracováno (byť jde jen o fragment) heslo Rasa na české Wikipedii.

Yossi:
Proč ignorujete má (a nejen má) obvinění, kterými bylo zcela jasně prokázáno, že vědomě lžete, a namísto toho jen vytrháváte druhořadá slovíčka a nepřesnosti, které již nic podstatného neřeší.

Že jste pouhý provokatér, to bylo myslím jasné všem bystřejším již od počátku. Teď však chci vidět, jak se začnete cukat. Šaškovské představení ještě nekončí :-)
0 # Anonymní 2015-08-13 19:34
Diskriminace, ve smyslu přizpůsobování reakce rozlišným podnětům, je životně důležitá. Pokrok, třeba v lékařství, je bez diskriminace nemyslitelný. Popírat statistické rozdíly mezi zdravím a schopnostmi osob různých fenotypů je zavírání očí. Považovat takové rozdíly za důvod k plošnému odsuzování velkých skupin lidí je ale velmi problematické. Jsou lidé, kteří se o to vehementně zasazují - ti jsou někdy, a podle mne právem, nazýváni extremisté.
V diskuzi o rasách zde někteří tvrdili, že fertilita Asiatů je menší než bělošská a černošská. To může být pravda, ale není těch prvních víc, než těch ostatních dohromady?
Karel H
0 # Anonymní 2015-08-13 21:12
Yossi: U dítěte i starce dokážete navrhnout vcelku jasné biologické kritérium pro rozlišení - věk. Neexistuje polodítě nebo polostarec. Max osoba, která není ani starec a ani dítě. To je něco zcela jiného, než debata o rasách, kde máte 3/4/5 ras.

Yossi, zkuste denzitometr…

Q.
0 # Guy Peters 2015-08-13 23:56
Indiáni jsou co? Inuité? (a to je fakt jen namátkou.)

Asiaté, to je přeci jasné. Přišli z Asie.

Takže někde mezi Indií a Barmou je čarovná čára oddělující bělochy od Asiatů, nebo jak je to?

Ano, Bengálci jsou běloši.

Snad chápete, že na začátku věků nebyly 3 oddělené rasy?

Kelti jsou tady od začátku věků? Mám na mysli dnešní Kelty. Navíc rasy existují cca 50 000 let.
0 # Anonymní 2015-08-15 14:14
By the 1970s, it had become clear that (1) most human differences were cultural; (2) what was not cultural was principally polymorphic – that is to say, found in diverse groups of people at different frequencies; (3) what was not cultural or polymorphic was principally clinal – that is to say, gradually variable over geography; and (4) what was left – the component of human diversity that was not cultural, polymorphic, or clinal – was very small.
A consensus consequently developed among anthropologists and geneticists that race as the previous generation had known it – as largely discrete, geographically distinct, gene pools – did not exist.
0 # Pan H 2015-08-15 19:10
Ad předchozí:

1. Již tu byl výše uveden odkaz na detailní studii (pro připomenutí zde), která se otázkou vývoje víry v "neexistenci ras" zabývá a vysvětluje ji jako pomýlenou ideologii.

2. Tato ideologie vznikla nejpozději už roku 1950, kdy ji odhlasovalo UNESCO. Tolik k údajné nepolitičnosti a vědeckosti víry v neexistenci ras.

3. Ačkoliv se zdá předešlý text promlouvat jménem všech vědců, není to v žádném případě pravda. Jak už tu bylo zmíněno, proti tomuto názoru se staví kupř. držitel Nobelovy ceny a spoluobjevitel DNA James D. Watson anebo uznávaní psychologové J. Philippe Rushton a Hans J. Eysenck.

4. Právě studie J. Philippe Rushtona, zmiňovaná už výše, empirickými a těžko vyvratitelnými daty dokazuje, že výše uvedená teze je od základů chybná.

Vcelku vzato, výše uvedená teze nepředstavuje nic, co by již nebylo v této diskusi řečeno a vyvráceno. Její autor tu vzhledem k tomuto očividně lže, jelikož se snaží ignorovat výše shromážděná fakta (s velkou měrou pravděpodobnosti jde opět o Yossiho, třebaže se tentokrát nepodepsal.)
0 # Anonymní 2015-08-16 14:38
Yossi nejsem. Nic z toho co jsem citoval jste nevyvrátil. Rushton není uznavaný vědec. Stejně tak Watson nepsal nic o existenci ras. Nemluvě o "Eysenck admits that scientific evidence to date does not permit a clear choice of the genetic-differences interpretation of black inferiority on intelligence tests,"
0 # Pan H 2015-08-16 15:20
All the evidence to date suggests the . . . overwhelming importance of genetic factors in producing the great variety of intellectual differences which we observe in our culture, and much of the difference observed between certain racial groups.

—HJ Eysenck, Race, Intelligence and Education, 1971, London: Temple Smith, p. 130

the whole course of development of a child's intellectual capabilities is largely laid down genetically, and even extreme environmental changes . . . have little power to alter this development.

—HJ Eysenck, The Inequality of Man, 1973, London: Temple Smith, pp. 111–12

Že jsem nic nevyvrátil?
(1) most human differences were cultural;
– Ruschton dokazuje naprostý opak.

(2) what was not cultural was principally polymorphic.
– Tohle nic nedokazuje, řeč tu vždy šla o průměrech. Možné rozdíly uvnitř jednotlivých skupin nikdo nepopírá a zároveň pro tuto diskusi nic neznamenají.

(3) what was not cultural or polymorphic was principally clinal – that is to say, gradually variable over geography.
– Toto se tu opakuje od začátku, že existují nějaké plynulé přechody neznamená, že nelze vymezit jednotlivé skupiny.

ad Ruschton není uznávaný věděc.
– A proto lze dohledat nespočet citací?!…
0 # Frantisek Hucek 2015-08-10 12:14
0 # Anonymní 2015-08-10 12:45
Marián Magát je borec! Obdivuji, jak je stále nad věcí :-)
0 # Leon Kreutzfeld 2015-08-10 13:04
Tak urcite, trestem uz je samotne trestni sithani a bousserace s nim spojena, i kdyz treba mozna nakonec ptacek vyvazne. Ja chapu, ze v ceske demo-demokracii je vsechno jen tak na oko (volby, svobodny tisk, svoboda po projevu, justice), ale od te ruske „rizene demokracie“ se driv lisila tim, ze nektere iluse byvaly uveritelnejsi. Myslim si, ze takovymi pripady jako Magat si vsak vlastnici systemu defekuji do vlastniho hnizda.

Skutecne vyspela demokracie se vyznacuje tim, ze si lide mohou rikat co chteji, aniz by to nejak ovlivnilo zajmy vlastniku systemu. A tady prave delaji soudruzi chybu, protoze takovy system je pro kontrolu massy efektivnejsi a levnejsi, nez kdyz nechaji odstihat kdejakeho tluchubu. Takhle stale vice lidi stale jasneji vidi, ze je to stejna habadura jako za komaru a jednou to zase praskne.
0 # Anonymní 2015-08-10 13:25
Poslouchat takoveho "myslitele" v tom horku ja, tak na miste umru :-)
0 # Anonymní 2015-08-10 14:23
Aby to nedopadlo jak s brněnskými projevy Vandase, Zbely a dalších, které byly ještě neškodnější.
0 # Daniela 2015-08-10 20:47
Rasista pan Magat ale opravdu nenavist proti lidem cerne rasy siri.
Demonstrace mela byt o protestu proti immigrantum a z toho, co Magat hlasal usuzuji, ze u nej slouzi emigrante hlavne jako nastroj k tomu, aby se prskalo a sirila zast proti Zidum a Africanum. . .Coz ovsem problem kolonisace islamu do Evropy nevyresi.
Narodni hrdost se neziska tim, ze se budou udupavat "nizsi" rasy, ale tim, ze se vytvori kladny vztah k rasam, potazmo k narodum vyspelejsim, od kterych je mozno se ucit.
Zidovstvi neni rasa, nybrz ethnikum, nasledne i ja bych v duchu meho narodovectvi mohla opovrhovat Slovakem Marianem a nazyvat ho geneticky podradnejsim bacou a cobolikem. .To nedelam. Ja se nad nikym nevyvysuji a tak se zabyvam jen jeho projevem, ne jeho osobnim profilem.
Senat Daniely Spravedlive rozhodl. Marian Magat je vinen z prestupku proti obcanskemu souziti. .Odvolani se predem zamita.
0 # Anonymní 2015-08-10 22:36
Panu Magátovi možná slouží imigranti coby nástroj obživy. Zdaleka v tom ale není sám, na druhé straně kolbiště je takových mnohonásobně více.
0 # Anonymní 2015-08-10 22:40
Stesti, ze nerozhodujete... byla by to uboha spravedlnost.
0 # Anonymní 2015-08-10 23:03
Kdo by to byl cekal, ze z obhajoby nacku se jednou stane takova dobra zivnost, ze? :-) Ale aspon se tento web jasne vyprofiloval, to je jen dobre.
0 # Anonymní 2015-08-11 00:30
Panu Magátovi možná slouží imigranti coby nástroj obživy. Zdaleka v tom ale není sám, na druhé straně kolbiště je takových mnohonásobně více.
Tak at se stara pan Magat o ty multikulturni neziskovky, treba, a napada specificke Zidy, kdyz uz ma to nutkani. Nemuze ale pausalne propagovat etnickou nenavist.
Vandasovi a Kotlebovi uz to asi doslo. :

www.youtube.com/watch?v=blEG_ShaRmk
0 # Anonymní 2015-08-10 23:04
BTW, kdyz uz ho zastupujete, tak tomu cloveku aspon vysvetlete, co znamena genocida. Zjevne to nevi...
0 # Anonymní 2015-08-10 23:27
Diky za video. Bez tohoto clanku bych nikdy nevidel, jak byvaly bolsevik a komsomolec Ladislav Zemanek dsti siru na neomarxisty a dav nacionalistu (at nezeru) mu tleska, sec sily staci. Vetsi dekadenci si neumim predstavit :-)
0 # Anonymní 2015-08-11 08:33
Pak ještě doběhne pan Pecina a bude nám říkat, že dotyčný chtěl jen rozproudit debatu. :) Myslím, že v sobotu to bude na Vyšehradě ještě větší pecka.

Yossi
0 # Anonymní 2015-08-11 08:37
Zajisté je těžké pochopit, že názory člověka, především mladého, se mohou na základě životní zkušenosti vyvíjet a měnit, co? Na tomto vývoji není dekadentní nic, dekadentní je spíš posmívání se lidem, kterým zjevně o něco opravdu jde.
0 # Anonymní 2015-08-14 03:13
V 18 ma zdrave premyslejici clovek vetsinou v dulezitych vecech alespon elementarne jasno. Presun od bolseviku k ND v podstate za jeden den nasvedcuje pravy opak.
0 # Anonymní 2015-08-14 12:44
Naprostý nesmysl. Kupř. Mussolini se takto dostal od socialismu k fašismu. Můžete ho nenávidět, ale těžko můžete říci že to byl hlupák a že neměl ve věcech jasno.

Váš výrok dokazuje jen to, že o těchto věcech nemáte nejmenší ponětí a vaše názory jsou tudíž zcela irelevantní a zcestné.
0 # Marie Rausku 2015-08-11 14:28
Staroměstské náměstí s malým s. No fuj! Kdo to zapisoval?
0 # Anonymní 2015-08-12 13:32
Teď se mi dostal do ruky hezký screen, kde pan Magát velebí Hitlera jako rozumného člověka a míro tvůrce. Fakt zastáváte stále názor, že to není extrémista, jak naznačuje Vás "vtipný" nadpis?

Yossi
0 # Tomáš Pecina 2015-08-12 14:07
Měl byste vědět, že termínu "extremista" neužívám.
0 # Anonymní 2015-08-12 14:25
Theodor Herzl a Dr. Joachim Prinz tiez velebili niektore myslienky Adolfa Hitlera. Odlisny pohlad na niektore historicke udalosti je extremizmus? Kto chce psa bit, palicu si najde. Magat vysvetluje svoje myslienky prosto, nie je ani politik a ani pravnik, takze nema asi skusenosti s ohybanim vyznamov.

F.G.
0 # Anonymní 2015-08-12 16:35
Tak pak se mi asi ten nadpis Vašeho postu jen zdál. :D

Ale máte pravdu, že extrémista je u Magaly příliš obecné, neonacista je přesnější.

Yossi
0 # Anonymní 2015-08-12 16:36
Theodor Herzl umřel, když bylo Hitlerovi 15. :D

Yossi
0 # Daniela 2015-08-12 18:05
Pane Yossi,
Marian bude zrejme i neonacista, ovsem na Staromestskem nehajloval a ani nevyzyval primo k nasili, ve smyslu "Deme na ne !!", jako Pavlik, cesky lev.
Mne by tahle tlupa vlastencu okolo Tomase s bilou ksiltovkou az zas tak nevadila, pac jsou tak hezky blbi, to je prece idealni oposice, ne ?
0 # Tomáš Pecina 2015-08-12 18:10
Yossi: Použil jste nálepku, čímž jste v diskusi sumárně zvítězil. Nezbývá než poblahopřát.
0 # Anonymní 2015-08-12 21:45
Pane TP, píšete: "Měl byste vědět, že termínu "extremista" neužívám." Proč ne? Jakým slovem označujete extrémní pozice či názory?
Karel H
0 # Anonymní 2015-08-12 22:37
Yossi, proč odsuzujete nacismus a islám ne, když se evidentně jedná o minimálně stejně vražednou a devastující ideologii? Useknuté hlavy, kamenování, šaria, to opravdu nestačí? Pokud by v této zemi platily zákony, všichni muslimové i jejich obhájci by měli být ve vězení.

Ano, argument, že to je jen výjimka z mírového náboženství? Je to to samé, jako tvrdit, že ty desetimiliony nacistů byli vlastně hodní a v koncentrácích vraždila jen hrstka. Jedno je stíhaný ideozločin a druhé oficiální politický názor. Nedivte se, že současné elitě nikdo nevěří, to pokrytectví je moc okaté.
0 # Tomáš Pecina 2015-08-12 23:45
Proč ne? Jakým slovem označujete extrémní pozice či názory?

Odpovím rád a když dovolíte, poněkud zeširoka.

Na politický extremismus lze pohlížet dvěma způsoby, podle absolutních nebo relativních měřítek.

Relativní jsou taková, že za extremisty pokládáme všechny, jejichž názory jsou v určitém směru na okraji politického spektra, v kterémkoli smyslu. Extremisty jsou tedy např. Štěpánovci, DSSS, Svobodní a monarchisté, případně Konservativní strana (pokud to ještě existuje), protože "za nimi" už v dané ose nikdo není.

Takový pohled je nesmírně nebezpečný, protože hrozí likvidace oposice salámovou taktikou: když zavřete a/nebo zakážete jedny, octnou se na okraji jiní, a tak to bude pokračovat, až nezůstane kromě středových stran nikdo.

Bohužel, tento přístup použil NSS, když zakázal Dělnickou stranu, s použitím naprosto nepřiléhavé judikatury, která se týkala španělské strany podporující baskické teroristy. Janovský pogrom se nám může silně nelíbit, ale do skutečného politického terorismu měl ještě hodně daleko, když navíc selhala policie; zda záměrně, neumíme v tuto chvíli rozhodnout, ale mnohé tomu nasvědčuje.

Absolutní kriterion je založeno na tom, že extremisté musejí mít minimálně ve svém programu ale spíše i v praxi použití násilí při dosahování politických cílů, tedy musí se projevovat militantně. Proti tomu nelze ničeho namítat, ovšem problém vzniká, když se toto vymezení arbitrárně rozšiřuje z násilí na nedemokratické prostředky. Extremistou je pak kdokoli, komu se nelíbí, jak se v této zemi spravují veřejné věci, a organisuje politické nátlakové akce typu "Táborů lidu", které se v těchto týdnech konají. Tím jsme ale úplně jinde než na začátku, a zcela legitimní prostředek používaný v politickém provozu je označován za projev extremismu, protože správná neextremistická strana má přece s voliči hovořit na billboardech a jen v předvolebním období.

Třetí chápání termínu extremismus je takové, že extremistou je ten, za koho ho označíme; je to obsahově vyprázdněný termín, používaný nejrůznějšími plemennými blby (i v diskusích na tomto blogu) jako nadávka. Když o někom prohlásíte, že je to např. nácek, je vše jasné, jeho názory nejsou relevantní a patří k dobrému tonu s ním vůbec nediskutovat, protože s nácky se přece nediskutuje.

Proto se termínům jako extremista, neonacista, militant zásadně vyhýbám a snažím se každého hodnotit podle jeho názorů, bez nálepkování a zjednodušování.
0 # Anonymní 2015-08-13 16:59
Jak byste jedním slovem definoval osobu vzhlížející ke Třetí říši, nenávidějící židy a oslavující Adolfa Hitlera?

To není žádná nálepka, to je prostě jednoduché označení jeho světonázoru. (Mimochodem mnohem obsažnější než pravdoláskaři, což myslím používáte i Vy sám.)

Yossi
0 # Anonymní 2015-08-13 12:22
Herzl bol uvedeny omylom, mal tam byt Zabotinsky. To vsak nijako nemeni myslienku a tam si sa odpovedi vyhol Yossi. Prispevky vyssie ma presvedcili, ze ti nejde o diskusiu, takze nema ziadny zmysel v nej pokracovat.

F.G.
0 # Leo Tydlitát 2015-08-14 12:30
Snad myslíte Ze'eva Jabotinského, France Gall…
0 # Guy Peters 2015-08-14 13:54
Pokud umíte azbuku: Жаботи́нский.
0 # Leo Tydlitát 2015-08-14 16:04
A kruci. To je tak, když člověk nějaké jméno jenom vídá na internetu, navíc v anglofonní versi… Svůj chybný usus musím nyní přebít mnemotechnickou pomůckou – vypadá to jako žába, je to žába.
0 # Dadel 2015-08-13 15:59
Mohu se pana Peciny zeptat, co by někdo musel říkat, aby to už bylo trestné podněcování nenávisti? Uveďte příklad. Pár vět, které kdyby někdo řekl na náměstí, tak policii pochválíte, že ho sebrali. Děkuji.
0 # Tomáš Pecina 2015-08-13 16:08
Musela by tam být přímá a konkrétní výzva k násilí, formulovaná tak, že by se dalo předpokládat, že jí aspoň část posluchačů bude následovat.
0 # Anonymní 2015-08-13 16:57
To ale TZ nevyžaduje, to je Váš návrh na novelizaci TZ. :) (Se kterým bych jinak souhlasil.)

Yossi
0 # Dadel 2015-08-14 08:42
FYI, podněcování k nenávisti a podněcování k násilí jsou dvě rozdílné věci, pane právníku
0 # Anonymní 2015-08-14 11:35
Jaká je vlastně právní definice nenávisti, resp. kde je hranice mezi nelibostí, nechutí, odporem a nenávistí?
0 # Leon Kreutzfeld 2015-08-14 13:17
Nenavist je opakem lasky, stejne jako lez je opakem pravdy. Nuance mezi nelibosti, nechuti, atd. pak rad v trestnim rizeni vysvetli prizvany soudni znalec.

Smyslem spravedlnosti, alespon v CR, pak je, aby pravda a laska zvitezila nad lzi a nenavisti.
0 # Anonymní 2015-08-20 12:28
Taková přímá a konkrétní výzva k násilí byl např. 12. 5. 1945 projev samozvaného prezidenta Beneše v Brně o "vylikvidování" Němců a předtím gen. Sergej Ingr a Jan Masaryk v četných rozhl. relacích z Londýna .
0 # Anonymní 2015-08-14 07:17
Soudni znalkyne
domaci.ihned.cz/.../
nemate nekdo zaznam?
0 # Anonymní 2015-08-20 12:43
Ve videozáznamu není nikde vidět "bratr pyrotechnik", Šinágl. Že by byl nemocný? ...
0 # Anonymní 2015-08-31 16:05
Nebyla tam jediná urážka žádného národa a to ani tzv.vyvoleného.Ba právě naopak.Byli tam řečeny přednosti různých etnik.To že Černí jsou obdařeni fyzickou silou a Bílí Intelektem je přece naprostá pravda.Proto je dobré podpořit Mariána Magáta i v Bratislavě 12.9.Demonstrace jak na jeho podporu tak i proti Imigrantům a proti Sionistické Nadvládě.15h Hlavná Stanica,poté Koncert DIE KRUPPS z 2 předkapelami v nedalekém Majestic music klubu.cca 15 min.chůzí od Hlavné Stanice.20h
0 # Anonymní 2015-09-01 10:35
Je zajimave, ze intelektualni prednosti "bile rasy" zminuje zrovna pan Magat, jako kdyby se to tykalo i jeho :-) Skutecne vtipne. Drzim palce v boji se sionistickou nadvladou, snad to ubojujete :-)
0 # Anonymní 2015-09-02 13:01
Petrásku tobě už ta ostuda nestačila.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)