Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Omluva přiznána, náhrada nemajetkové újmy a náklady řízení nikoli: takové je rozhodnutí soudu I. stupně v ostře sledovaném případu státem organisované provokace, o níž jsme i na tomto blogu obsáhle psali. Rozhodnutí litoměřického soudce Jiřího Šlapala se do jisté míry dalo očekávat, a prima facie by se dalo odsoudit jako alibistické. Při hlubším rozboru se však ukazuje, že takové posouzení věci dává smysl.

Předně jím bylo deklarováno, že odmítnutím romské domnělé zájemkyně, ve skutečnosti provokatérky, byl porušen antidiskriminační zákon. Jakkoli můžeme s tímto zákonem nesouhlasit a snášet řadu argumentů, proč by v takové podobě a takto široce platit neměl, je to zákon a pro soud je závazný. Za druhé bylo jasně vysloveno, že státem organisované provokace nemohou resultovat ve skutečnou, hmatatelnou a hlubokou újmu způsobenou provokatérovi; újma způsobena byla, ale s ohledem na postavení poškozené pouze marginální. Otázku zákonnosti provokace samotné soud patrně pominul, a i to mi připadá rozumné: je to analogické situaci, že by romský strážník porušil zákon např. neoprávněným nasazením botičky a rozzuřený řidič jej za to nazval černou hubou.

Jinou rovinou jsou přirozeně společenské důsledky rozsudku, tedy že Romové budou v realitkách odmítáni dál, ale z obav před nařčením z diskriminace jim budou umožňovány fiktivní prohlídky, což bude pro obě strany znamenat zbytečnou zátěž a jen to situaci Romů zhorší; jestliže by se byli dozvěděli o diskriminačním zadání rovnou, mohli by vybírat z menšího počtu reálně dostupných bytů. Ombudsman tedy, nikoli poprvé, poskytl minoritě medvědí službu.

Komentáře   

0 # Philip Sudak 2015-08-14 16:11
Mne, osobne, se rozsudek nelibi ani trosicku, a v pripade, ze by bylo priznano, krom omluvy, rovnez primerene zadostiucineni v penezich, byl by skandalnim zneuzitim prava.

V pripade, ze by zalobkyne sla, sua sponte, sobe zakoupit nemovitost, a pri tom s ni bylo nalozeno tak, jak soud (co do skutkovych zaveru pravem) vzal za prokazane, nemel bych osobne nic proti tomu, aby zaloba byla soudy uznana pravem, a proto, zalovanemu ulozeno primerene zadostiucineni, to jest, omluva a primerene zadostiucineni v penezich; za skandalni bych pak povazoval pouze ulozeni samostatne omluvy.

Nic takove se vak nestalo. Zalobkyne se spolupodilela na vzniku skutkoveho deje. Jiste, netvrdim, ze by se tak stalo konanim, kterym by konflikt vyvolala, ovsem, za situace, kdy nekdo jde nekam jako provokater, musi byt srozumen s tim, ze takova provokace povede k cilenemu jednani.

Proti obdobnym "zkouskam spolehlivosti", v zasade, vubec nic nemam, avsak mm problem s tim, je-li za jednani pri takove zkousce ukladana sankce. Je to podobne, jako u policistu - jedinou sankci zde je rizeni ve veci sluzebniho pomeru.

Protoze smyslem obdobnych zkousek je, aby pro futuro nedochazelo k obdobnym situacim v realu (prevence), jedinym zakonym vyustenim by mohlo byt napr. zruseni zivnosti osoby, ktera v zkousce neobstala.

Osobnostni zaloba osoby, ktera se dobrovolne na zkousce podilela, je absurdni.

Ackoli nedoufam, ze by na toto appellacni soud dokazal nahlednout.
0 # Tomáš Pecina 2015-08-15 03:11
S tím bych souhlasil, pokud by soud přiznal omluvu a zároveň nerozhodl podle § 150 OSŘ. Takto bylo deklarováno, že v podobných případech se (domněle) poškozená nemůže domáhat nápravy u soudu. Úspěch je to pouze pro novináře, ve skutečnosti provokatérka prohrála na celé čáře.
0 # Philip Sudak 2015-08-15 20:15
Volenti non fit iniuria. Jestliže souhlasím s tím, že já, osobně, provedu nějakou obdobnou zkoušku, pak nemohu tvrdit, že výsledek zkoušky mne poškodil na osobnostních právech. To je nesmysl.

Nemůže se uplatnit ani § 10 odst.3 antidiskriminačního zákona, protože sice, formálně, zákon porušen byl, ale k žádné újmě nedošlo. To je celé, žaloba měla být zamítnuta.
0 # Anonymní 2015-08-17 09:46
Podle mne se soud vyhnul odpovědi na zásadnější otázku, vlastně mu ani nebyla předložena.

Realitní agentka nejednala na základě své vlastní vůle ale na základě příkazu vlastníka. Má právo pronajímatel rozhodnout, komu nemovitost pronajme, nebo musí zohledňovat rasová, etnická, genderová, sexuálně-orientační atd. kritéria?

Podle mne se zatím nikdo neodvažuje říct, že podle z EU nadiktovaných zákonů norimberského typu by měl.

cnemo
0 # Tomáš Pecina 2015-08-17 11:45
Podle toho, co na Facebooku zveřejnil právní zástupce žalované, tato otázka řešena byla, s výsledkem, že tato kriteria zohledňovat nemusí.
0 # gogo 2015-08-17 13:45
Já jsem to pochopil tak, že majitel může mít kritérium třeba na blond bezdětnou s mírami 130/60/90 a může jej tak i soukromě inzerovat bez omezení. Pokud ale využije nějaké veřejné služby (a je otázka, co do toho kritéria spadne), její provozovatelé již nesmějí "diskriminovat". Dovedeno do absurdna, bylo by možné podobně vyprovokovat diskriminační kauzu u seznamovací kanceláře, kdybych se hlásil na inzerát, kde se hledá prsatá blondýna a poukazoval na gender diskriminaci.
Tedy dobrá zpráva je, že (zatím) může člověk pronajmout svůj byt komu on chce, špatná je ta, že zprostředkovatel nesmí daný filtr zveřejnit - tedy musí formálně projít stejnou proceduru se všemi domnělými zájemci, i když již od počátku ví, že majitel jim nikdy byt nepronajme. V důsledku tak poškozuje všechny tři strany.
Já si myslím, že následný krok nebude logický (beztrestnost zveřejnění filtru), nýbrž právě zásah do svobody majitele a přesun důkazního břemene na něj po vzoru sexuálního harašení.
Čekal bych taky v českém prostředí nějakou vychytávku, aby realitka nespadala do množiny povinně nediskriminujících organizací. Asi jako reforma hospod na kuřácké kluby. Anebo kódování typu mladík=Cikán, jak to známe z novin.


0 # Tomáš Pecina 2015-08-17 21:24
To je zjevná nedomyšlenost AD legislativy: ve veřejném prostoru je diskriminace zakázána i tehdy, jde-li o sjednání kontraktu, na který se ADZ nevztahuje. Důsledky jsou popsány v postu.
0 # Anonymní 2015-08-17 22:08
To je fakt divoké:) Realitka potom může být odsouzena za to, že cikánovi sdělí suverénní a právně nezpochybněné rozhodnutí vlastníka, stran výběru nájemníka. Ona říká pravdu o zákonných záměrech vlastníka a je to špatně.

Vzpomněl jsem si na důkaz sporem v matematice. Vezmete pravděpodobně špatné tvrzení (negaci předpokládaně pravdivého) a řetězcem úvah dospějete ke zjevné absurditě. Podobně je to s antidiskriminačním zákonem, jeho důsledky vedou k absurdním situacím, mimo rámec zdravého rozumu => ten zákon je paskvil a chcete-li si zachovat zdravý rozum, nezbývá, než ho obcházet.

Každá volba je v principu diskriminace. A my máme být prý společností, založenou na svobodné volbě. To prostě nejde dohromady. Slučitelné jsou tedy překvapivě jen páry svoboda+diskriminace a diktatura+nucená nediskriminace. Poučné.

cnemo
0 # Tomáš Pecina 2015-08-18 13:04
"Správné" řešení je, že realitka sama musí takového pronajimatele odmítnout, protože nemůže jeho zadání splnit bez porušení ADZ. Kocourkov.
0 # Anonymní 2015-08-18 21:20
To je mě moc, jsem původně jen obyčejný fyzik:) Ale možná je dobře, že je takový zákon absurdní. Alespoň není možné ho v praktickém životě dodržovat (ani kdybychom chtěli a většina navíc moc nechce, protože popírá většinu běžně přijímaných morálních hodnot:) a použít půjde jen ke svévolnému násilí na zájmové osobě. Lidé si najdou cestu, komunisté taky vypadali na věky:)

cnemo
0 # Anonymní 2015-08-14 16:23
Proč soud uložil další omluvu? Vždyť ta zazněla již hned v tom telefonátu. AHL
0 # Daniela 2015-08-14 19:35
Podle meho nazoru docela dobry precedent, zvlaste ta cast, kde zalobkyne nedostava financni odskodneni. . Oni by si totiz po uznani ujmy nekteri chytraci z diskriminace mohli takto vydelavat na slusne zivobyti. . Volat do realitek a vydavat se za Roma, vyjadrovat se zamerne "romsky" , nekteri makleri by se mozna nachytali, na provokaci skocili a sto tisic korunek by se vysoudilo...

Ztrata casu pro agenty realitek, ano, vetsi zatez, ano, ovsem oni to maji v ramci prace.
S manzelem jsme si take jeden cas jako zabavu nechali ukazovat od realitni kancelare domy, na ktere jsme penize nemeli a i kdyby, tak bychom je nekoupili. Jeho zajimala vnejsi stavba mne zase vnitrni dekorovani...
0 # Filmovy Znalec 2015-08-15 15:00
Pokud se někdo úmyslně vydává za někoho, kým není, je u mě podvodník. Danielo, k tomu všemu, co jste tu už o sobě provalila, se tedy přidává další "třešinka". Úmyslně a hloupě jste obelhávala lidi, kteří tvrdě pracují. Možná jste je dokonce uvedla do naděje, že byste mohla být kupec Každopádně jste je okrádala o čas, který mohli věnovat skutečným klientům. Je to stejně absurdní chování, jako kdyby někdo zavolal, že v bloku hoří, protože má rád hasičská auta nebo simuloval nemoc, protože miluje doktory. To je pro vás ovšem "zábava". Pro mě jste se tím odhalila jako podvodnice a provokatérka bez cti a respektu.
0 # Daniela 2015-08-15 18:59
Filmovy znalce, ten titul znalec to je neco jako titul , co mel ivos Svalous ? Hezke. .
Ja si beru titul Soudce Lynche, nasledne cest a respekt jsou mimo vasi ligu, te ligy, ktera je mi u zadele...
V Emerice, Ivosku Znalecku, nam agenti z realitek volaji a NABIZEJI ruzne reality, takze oni se prospektivnim zajemcum podbizeji ve vyberu .. Agenti jsou radi i za to, ze mohou ukazat cinnost svym klientum-prodejcum domu a vyhledavaji i kupce potencialni , - optimisticka nadeje , co kdyby se nekomu z sirsiho publika dum prece jen zalibil, je filmovym prskalkum neznama, to uznavam. .. Je li dum inserovan ve verejnych mediich, pak ma kazdy pravo si dum prohlednout , i pro zabavu. Takovy navstevnik pak muze doporucit dum na prodej svym znamym, coz je take reklama pro realitku.
Kdyz jsme prodavali nas dum, vubec mi nevadili lide, kteri uz na prvni pohled hodnotni zajemci nebyli. Dokonce jsem vzdy spolu s realitkou poradala "Open house", coz je vlastne party s prohlednutim domu a obcerstveni jsem podavala bez rozdilu, zda je nekdo kupec, cumil, potencialni zajemce, anebo jen duchodce, co si prisel pro oblozeny chlebicek a ovocny punch.

Ano, hrde priznavam, ze jsem podvodnice svetoveho radu. V obchode si zkousim saty a boty, jen tak pro zabavu. Postrikam se parfumem pro zabavu, proste ze zvedavosti, jak voni na me kuzi. V potravinach zase ochutnavam ruzne nabidky syru a salamu, aniz bych mela hlad a zamer nabizene koupit, jen tak pro zabavu..
Vzorecek zubni pasty v me postovni schrance pouziji, prestoze to neni moje znacka kterou kupuji regulerne a tudiz uz predem vim, ze tuto nabizenou znacku zubni pasty nekoupim.
Jezismarja, kolik pracujiciho lidu uz jsem okradla o cas, jdu si hodit masli... :-)
0 # Filmovy Znalec 2015-08-16 14:18
Sarkasmus, rádoby vtipná ironie a příklady, které jsou úplně o něčem jiném (reklamní vzorky), podstatu věci nezakryjí. Styl odpovědi jasné ukazuje, že jsem trefil do černého, že? Když se někdo vědomě vydává za kupce, kterým není, podvádí prodávajícího. Je lhář a podvodník. Nehledě pak už na ten sociopatologický prvek - vydávat se za kupce domu, když na to nemám. To je hodně osobnostně nezralé.
0 # Daniela 2015-08-16 21:19
A proc mam byt osobnostne zrala, Ivosku?
Podstata veci je, ze nejaky pricmrdalek kaze moralku , pricemz nezna zakladni parametry fungovani meho sveta. .
Na moji nevinnou zminku reagujete nakvasene, utocne a bez zakladniho respektu. Jako spravny buran, coz je ovsem u cechacku obvykle. (Cesi se vyjadruji ponekud jinak.)
Strefil jste se do cerneho a tak co z toho vychazi ? To ma byt jako dukaz, ze jste vyhral, mate pravdu, nebo co to v te filmove bani vezi ? Nerozum te logice..
Kdyz jsem podvodnik, tak jsem holt podvodnik. . Sice to slovo je takove divne, (copak jsem pod vodou?) ale jestli jsem podvodnice by bylo dulezite jen tehdy, kdybych si zakladala na me obchodni reputaci v urcitem okruhu. Zde je vyborna, mam se snad starat, zda je vyborna i v Zimbabwe ? Od vas, filmovy Ivosku je to jen pokus o urazku hastrmanky, zrejme za tim stoji nejake neukojene sny .
Naproste neporozumneni pojmu slova kupec je taky roztomile.. Chapani jeste z casu "Kupce benatskeho" , ze, feudalni stadium, neco jako kdyz se na Ovocnem trhu vymenovaly stuzky latky, zbozi za jeden gros, pekne z rucky do rucky. Do toho zamichane vedomi, ze za vec-praci-namahu se musi radne platit. . To je sice zaklad, dnes uz jsme ovsem ponekud dale, Filmosku. Mame evolucni vyvoj, i kdyz to na filmovych recenzich tak nevypada. Na scenu vstoupil " klient" . Podivejte se do slovnicku a zjistete si, co to slovo obnasi..

Neni to o tom, ze za praci proste musite dostat odmenu, to je definice a mentalita delnika u soustruhu, co pracuje v tovarne x hodin a po dohode dostava x penez platu. Jsou profese, kde se navic pracuje bez pocitani casu, cil, - strefa do cerneho - je konecny vysledek. Treba pravni obhajce, co obetuje dlouhe hodiny nad spisem a i kdyz dostane zakladni financni odmenu, stejne muze v konecne fasi soud prohrat. Cimz je jeho prace neocenena. . Prodela v te vyssi forme, Filmacku, coz vidim, jde uplne mimo vase chapani. Zrovna tak malir, co pracuje na obrazu hodiny a hodiny, stoji na vystave , a kdyz obraz neproda, jeho cas a prace je neocenena, coz se muze vnimat jako prodelek..
Risk selhani je v techto sferach zakalkulovany a dobrovolny.

Nemusim snad vysvetlovat, ze podvodnik se zmocni zbozi za lzivych pretensi.
Cas a namaha, napriklad v prodeji domu, je ale jen pouhou pomuckou, nastrojem, dobrovolna cast nabidky zbozi, nejedna se tedy o ziskani zbozi samotneho, (v tomto pripade domu,) nejakym podvodem...
Podle vasi pokroucene logiky by byl i navstevnik Tesca potencialnim podvodnikem...Takze bych vam navrhla, postavte se u vchodu Tesca, prisne kontrolujte vychazejici a kdyz nacapate nejakeho nestastnika bez pytliku se zbozim , o hruza, hned ho oznacte za podvodnika , pac se za kupce jen vydaval , podvodne tam vyuzival cas prodavacek, aniz by mel zajem neco koupit. A to je podvod do nebe volajici... :-))


0 # Anonymní 2015-08-16 22:03
Paní Daniela může bezplatně inkasovat kulturní zážitky z prohlídek nemovitostí, na které nemá peníze. To je její emerické právo.
Mýlí se ovšem v popisu práce realitního agenta. Ten má zprostředkovat prodej/koupi a ne pomáhat trávit dlouhou chvíli dámám, které na nic jiného vzrušujícího (kromě zkoušení nové zubní pasty) nepřijdou.
0 # Daniela 2015-08-17 00:00
Mýlí se ovšem v popisu práce realitního agenta. Ten má zprostředkovat prodej/koupi a ne pomáhat trávit dlouhou chvíli dámám, které na nic jiného vzrušujícího (kromě zkoušení nové zubní pasty) nepřijdou.

Mylit se muzu. Take se muzu ptat, kdo zde a jakym pravem rozhoduje, co je anebo co neni v popisu prace realitniho agenta. Vzdyt to si urcuje agent sam. Jak vite, ze prave postup ambiciosniho agenta pri zprostredkovani realitni presentace neni postup svudny, zamerujice se specielne na osamocene damy ? Takovy Adonis pak v prubehu jednani zpracovava objekt komplimenty, luxusni zrcadlovou koupelnou (s vyzkousenim chute zubni pasty) , ci poukazanim na intimni atmosferu loznice. . Dama , ktera prisla jen ze zvedavosti, se pak muze dostat do emotivniho rozpolozeni, ktere, jak vime, sice rozumu neprida, avsak pro prodej domu, zde presentovaneho romanticky, velmi prospeje. .
0 # Anonymní 2015-08-18 01:10
Hezká ukázka grafomanství, Danielo, ale smůla - ta popisovaná fantazie s realitním agentem se Vám nikdy nestala a jak si Vás tak představuji, zaručeně se ani nikdy nestane. Ještě že Vám zbývají ty vzorky zdarma...
0 # Daniela 2015-08-18 02:48
Anonymku, z 1 : 10
Kristepane, vy neumite pochopit psany text? Predstavivost tez nulova.
Kdepak prosim vas pisi, ze se to stalo mne ? Jisteze ne, chodim vsude s manzelem a nadto by na mne tyhle povrchni figle nezabiraly. Zrovna tak jsem mohla podporit muj argument tim, ze bych si vymyslela agentku, co je naprosta sex bomba s obrovskym, houpajicim se poprsim, omamnou vuni a ktera se specialisuje, v jeji strategii, na opustene a smutne muze.
Polemika byla o tom, co je a co neni v popisu prace realitniho agenta, vime ?
0 # Anonymní 2015-08-18 06:50
Vsude s manzelem? To je tusim nejaka nemoc ...
0 # Anonymní 2015-08-18 11:37
No, možná jen manžel správně usoudil, že Daniela potřebuje trvalý dohled. :-P
0 # Anonymní 2015-08-19 16:24
Dost mozna to je opet, vc.udajneho manzela, cele jenom vyplod, ktery se nestal...
Neocon
0 # Anonymní 2015-08-15 16:34
Dobrý den, prosím o prověření správného znění jména soudce- podle mých poznatků jde o Jiřího Šlapala (Šlapal).Zdraví Antonín Novák
0 # Tomáš Pecina 2015-08-15 18:43
Ano, je to tak. Děkuji, opravím.
0 # gogo 2015-08-19 08:31
vyjádření tzv. "z první ruky"
web.svobodni.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)