Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

A konečně je tu ta pravá okurková saisona! Po německé pensistovi otráveném cuketou přichází velká vnitrostátní právní kausa: ekologická inspekce za asistence policie zabavila vycpaného, čtrnáct let starého medvěda. Jistě správné a zákonné rozhodnutí a doklad o tom, že právo v této zemi funguje a úřady jsou schopny došlápnout si na každého narušitele.

Komentáře   

0 # Daniela 2015-08-21 23:41
Vidim datum 21.srpna a napis clanku "Medved", rekla jsem si, ze to musi byt o Rusacich, pac medved je symbolem Ruska. No a ono je to o konfiskaci medveda, ktery opravdu vypada jako zdejsi medvidek v Karoline, druh baribal . Pres nas pozemek v dobe hledani hybernace tihle cerni 'ušáčci ' nekdy prochazi, nohli bychom si jednoho legalne zastrelit a nechat si ho vycpat jako ve filmu Psycho, pac zde nejsou chraneny druh. .Zdejsi nimrodove je lovi. Mam dojem, ze medvidek v hostinci byl legalne zastrelen nekde v Americe a poslan do Ceska jako darek.
Naprosto bizarni a komicka mi pripada zminka, ze by si pan hostinsky toho znarodneneho medveda zase mohl koupit zpatky...
0 # Daniela 2015-08-22 02:58
...samozrejme tam ma byt mekke "i" v hibernaci...:-(
0 # Anonymní 2015-08-21 23:43
Při vší úctě, Tomáši, řekl bych, že ČIŽP dělá to co má.
Obchod s ohroženými druhy ( či jejich těly, či fragmenty) je jeden z nejnechutnějších a nejsmutnějších nelegálních byznysů a pokud borec koupil (vycpané) zvíře bez papírů, které figuruje na seznamu CITES, tak udělal přesně to, kvůli čemu musel CITES vzniknout a proč je potřeba...

Navíc panáček lže jak když tiskne, když tvrdí, citát: "A navíc že zákon o obchodu se zvířaty platí až od roku 2004, přičemž medvěd je mnohem starší."
Československá republika podepsala úmluvu CITES ( a přesně o tuhle jde) v únoru roku 1992 a úmluva vstoupila v platnost 28. května 1992. Česká republika převzala závazky z úmluvy dne 1. 1. 1993.

Nelegální byznys s ohroženými druhy známe z novin jako třeba obchod se slonovinou, či české pašeráky (mimochodem jsou ve světě součástí špičky) pašující hady, či papoušky... ale obchod s trofejemi je nedílnou součástí tohohle nechutného a krvavého byznysu.

Vytýkat ČIŽPu, že dělá přesně to co má (zabavuje CITES trofej bez dokladů), je, dle mého soudu, velmi unáhlené.
DS
0 # Anonymní 2015-08-22 09:35
ČIŽP toho medvěda zestátnila a "Zlegalizuje ho převedením do nějaké státní organizace, právnické osobě, v odůvodněných případech i do vlastnictví soukromého."

Zajímavé, tak že ČIŽP může medvěda dát jiné soukromé osobě tentokrát s papírama a vše bude ok. To je Kocourkov.

0 # Anonymní 2015-08-22 13:11
Příteli, žádný papír, mezinárodní dohoda ani jiná smlouva neudělá z hlouposti moudro, i kdy sebe více chtěla. Největším nebezpečím všech lidských zákonů je, že je snaživí idioti dotáhnou do absurdity a, jakkoli se ony na začátku mohly zdát užitečné a moudré, zesměšní je. A vynutit si dodržování směšných zákonů, to nezvládne žádná diktatura.

Co se týká podivné organizace jménem ČIŽP, zabavování vycpaniny desítky let zabitého medvěda nepatří ani zdaleka mezi jejich parádní kousky.

cnemo
0 # Anonymní 2015-08-23 20:10
Prosím vás, jestli ČIŽP dělá to, "co má", tak navrhuju zcela zrušit. Aby se víc jak rok (!!!) mraky úředníků zabývaly skoro dvacet let starou zdechlinou, na to skutečně nehodlám přispívat. Ať se jdou sami vycpat (ale obávám se, že asi budou jako exmpláře neprodejní i na černém trhu bez potvrzení.)
0 # Anonymní 2015-08-22 15:37
Zdá se, že výměna managementu v ČIZP v únoru přináší své ovoce ve formě ještě větší fanatičnosti a páchání dobra:

„Nový šéf České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erik Geuss odvolal ředitele čtyř oblastních inspektorátů, další rezignoval. Na pět uvolněných manažerských míst v Praze, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové a Havlíčkově Brodě dnes inspekce vyhlásila výběrová řízení.“

ekolist.cz/.../...

qqqq

Zřejmě ani to nestačilo, fanatičnost ČIZP byla stále malá a tak se pokračuje dalšímui většími čistkami v květnu:

www.ceskenoviny.cz/.../1219050

qqqq

Nyní již inspektoři pochopili, že pokud nezabaví každému všechna vycpaná zvířata, každou urnu po zesnulém, a nezastřelí pro výstrahu každého, u koho doma objeví byť jedinou mušli, nejspíše budou sesazeni a vyměněni.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2015-08-22 22:52
S tím vycpaným medvědem je to na první pohled směšné, ale argumentace DS mi připadá zcela na místě.
Osobně mi ty cukýny dělají větší starosti. Na zahrádce nám totiž letos nevyrostlo skoro nic jiného. A informace že v cukýnech může být jed se zdá být (po troše guglování) věrohodnější než obvyklé zprávy okurkové sezony.
Takže: Pozor na medvědi a cukýni!
0 # Anonymní 2015-08-23 02:01
Mezinárodní smlouva CITES se vztahuje na ohrožené druhy fauny a flory, na nelegální obchod s nimi, což je jistě správné. Medvěd baribal ale není ve své domovině chráněný druh, jeho kůže a maso jsou normálně a legalne používané, jako každá jiná divočina.
Medvěd je velice výživný.

www.youtube.com/watch?v=bCJ-Ps8LAmo
0 # Anonymní 2015-08-30 18:20
Píšete nesmysly.
baribal, Ursus americanus, je uveden v přiloze II. seznamu CITES ( druhy, které by mohly být ohroženy, pokud by mezinárodní obchod s nimi nebyl regulován).

Aktualní seznam CITES: checklist.cites.org/#/en

Zdraví
DS
0 # Daniela 2015-08-30 19:54
Pane DS
Nevim, co si predstavuje CITES pod druhem, ktery by byl ohrozen, kdyby...
Asi to, aby se z toho nestala masova komercni zalezitost. Faktem ale zustava, ze cerny medvidek dnes neni ohrozenym druhem v Americe, naopak, nekde pusobi i skodu. Oni zerou vse a jsou vynalezavi . Kazdy si zde muze koupit licensi a strilet je, nechci ani pomyslet na to, kolik medvidku bylo zastreleno na privatnich pozemcich, o kterych nikdo nevi.
Ja si myslim, ze kdyz vycpany medved v ceske hospode nemel certifikat puvodu, pak by bylo rozumejsi, aby si hospodsky opatril po vysvetleni nahradni a treba i s pokutou, v ramci te CITES regulace, kdyz uz... Konfiskace vycpaniny urednimi organy pusobi smesne a vlastne, podle meho nazoru, podryva samotny smysl ochrany specimenu, ktere tuto ochranu opravdu potrebuji..

American black bear
From Wikipedia,
status

Least Concern (IUCN 3.1)[

Species:
Ursus americanus

The American black bear (Ursus americanus) is a medium-sized bear native to North America. It is the continent's smallest and most widely distributed bear species. Black bears are omnivores with their diets varying greatly depending on season and location. They typically live in largely forested areas, but do leave forests in search of food. Sometimes they become attracted to human communities because of the immediate availability of food. The American black bear is the world's most common bear species.

It is listed by the IUCN as "least concern", due to the species' widespread distribution and a large global population estimated to be twice that of all other bear species combined. Along with the brown bear, it is one of only two of the eight modern bear species not considered globally threatened with extinction by the IUCN.
0 # Anonymní 2015-08-23 20:54
Muži přejeli medvěda, kopali do něj a žertovali o znásilnění. Ten jim za to rozkousal pneumatiku
lidovky.cz/.../...
0 # Anonymní 2015-08-25 16:29
A navíc ještě vydělaj 1,5 mega ve správku... To je skutečný bussiness s ohrožnými druhy :D
0 # J. Janát 2015-08-27 08:08
Možná by ČIŽP mohla vyrazit zabavovat vycpaniny na Konopiště...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)