Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Dříve strana komunistická, jíž byl státní zástupce OSZ pro Prahu 2 Tomáš Bláha členem, nyní kterákoli strana, která je u moci. Podle zprávy iDnes dal tento, jak v podobných případech s oblibou píšeme do námitek podjatosti, mravně narušený jedinec, pokyn k trestnímu stíhání osob, které vloni na Albertově házely vejce na presidenta Zemana.

Není poprvé, co píšeme, že trestný čin výtržnictví je reliktem komunistického práva a do demokratického trestního zákoníku nepatří: výtržnost nebo hrubá neslušnost se v civilisovaných zemích posuzují jako přestupek. Jakkoli se nedomníváme, že by házení vajec požívalo ochrany jako legitimní politický projev, trestní stíhání osob, které takto svůj postoj ke státohlavě projevily, je nepřijatelným excesem, který posouvá Českou republiku zase o kus na východ, kam ji ostatně sunou i úvahy o stíhání za výsostně politický a chráněný projev ve formě šibenic nebo konopných oprátek.

Co přijde dál, soudruhu Bláho? Trestní stíhání za červenou kartu, za transparent nebo za politický projev?

Komentáře   

0 # Anonymní 2015-07-20 12:24
Já zase vidím problém v tom, pane Pecino, že v roce 2000 byla házena vajíčka na Albrigtovou a bylo to hned posuzováno jako trestný čin. Těm klukům hrozily 2 roky. Teď to chvíli na Praze 2 posuzovali tak, že to nebyl ani přestupek. To je z extrému do extrému. Smrdí to politikou pražských kavárenských. Přestupek je to určitě.
0 # Anonymní 2015-07-22 10:31
Vajicka na Albrightovou? V Brne?
Klasicka ukazka dvojiho metru.

vajicka na sefovou USA State. dept:
1) byly osvobozeny
2) oduvodneni: svoboda projevu
3) pritom doslo i k urazu jedne z pritomnych osob

rok predtim popsani zdi ruske ambasady hesly proti valce v cecensku:
1) odsouzeno jako trestny cin
2) poskozovani cizi veci
3) skoda ani nedopovidala vysi pro tr.cin

takze to mate slozite. V Brne na soude panuje ruzny metr, ktery je obvlzaste citlivy na zajmy SSSR, pardon, RF.
Takze zavery brnenske justice k temto politickym aktum - primym akcim, bych rozhodne za bernou minci nebral.
DS

3) o svobode projevu nechtel soud ani slyset
0 # Jan Vučka 2015-07-20 13:18
Máme už přece stíhání za spálení vlajky EU. Ale jak říká anonymní kolega, jednání našich OČTŘ je absolutně nepředvídatelné.
0 # Anonymní 2015-07-21 14:05
Já čekám na ty šibenice a podněcování k nenávisti.
0 # Anonymní 2015-07-20 15:01
Zajímalo by mne, jak by dopadli lidé, kteří by házeli jakékoli předměty po Obamovi. Obávám se, že by to nemohli přežít. Je rozdíl mezi fyzicky neškodným názorem (transparent, šibenice, heslo, výkřik) a činem, který může být potencionálně nebezpečný pro ochrankou stráženou osobu. Kdyby měl prezident skutečnou ochranku, "vrhač" by byl po smrti.

O justici se bavit nehodlám. Bolševici měli 100% pravdu, právo je, bylo a bude vždy nástrojem moci vládnoucí elity. Řešení získání moci, právo se nakonec vždy "dopasuje":)
0 # Daniela 2015-07-20 21:06
To je ale vina jen Cechu a Moravanu, ze si ty elity stale houfne, jako hloupe stado voli. - Dobrovolne. Stale ty stejne vykopavky, vzdyt kdyz se divam na vedouci politickou scenu, tak jsou tam stejne ksichty uz pres tricet let, este tam chybi Slavik Karel Gott..
Starou urnu pana Zemana si take nadsene vykopali a zvolili vetsinove v prime volbe, takze kdyz vajicko spadne na presidenta, spini i ty stadove cechacky, co jej pro tuto funkci volili.. I volove maji prava, ne. Takze hlasuji pro prestupek, nejakou pokutu a verejne prospesne prace.
Fysicky napadat presidenta nebo mile cunatko neni pripustne dle zakladu principu civilisovanosti, kdyz nekdo bude trapit psa na Vaclavskem namesti revem a hazenim vajecek na jeho cumacek, tak to by bylo pripustne ? Jisteze ne.

Komunistum fandi skoro dvacet procent naroda, ciliz ti tak dostavaji mandat na pokus o dalsi upevneni spolecenske moci.. Ted je asi zneklidnily ty sibenice, normalne ale nejaky zidobijce Bartos ci populista Okamura jen okopavaji komunistum kotniky, protoze je jasne, ze takova oposice je prastena, uboha a neni nebezpecim....
Na rozumny odpor nejsou lidi.
0 # Philip Sudak 2015-07-20 22:35
Leč z právního hlediska je tato skutečnost zcela irelevantní.

To, jak zasáhne, případně nezasáhne, policista zařazený do útvaru ochrany ústavních činitelů, nemá žádnou relevanci na to, jak bude skutek následně právně kvalifikován. Zákrok, či neprovedení zákroku, jako úkon, či neprovedení úkonu, je věcí zcela mimo rámec relevance skutku pro trestní právo hmotné, tj., je věcí GIBS a vyšetřujícího státního zástupce, aby případně prověřili, zda jednání policisty, které spočívá v provedení, či neprovedení, zákroku, prověřili, zda-li vykazuje znaky tr.činu, či-li nic, stejně tak je jen a pouze věcí nadřízeného funkcionáře, aby totéž posoudil, vykazuje-li, či nevykazuje, znaky kázeňského přestupku. Toť vše, k právní kvalifikaci skutku jiné osoby to nemá žádnou souvislost kausální.
0 # Philip Sudak 2015-07-20 22:37
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Philip Sudak 2015-07-20 22:37
Tento komentář byl odstraněn autorem.
0 # Anonymní 2015-07-21 13:02
>Leč z právního hlediska je tato skutečnost zcela irelevantní.

:) To je klidně možné ale podle mne až tak důležité. Být osvobozen od obvinění z výtržnictví "in memoriam" zase za tak velké terno nepovažuji:)
0 # Tomáš Pecina 2015-07-21 13:23
Ale prosímvás, kolik lidí kdy zastřelila ochranka amerických presidentů? To je jen propaganda pro naivní obyvatelstvo těch nejzaostalejších zemí, jako např. České republiky, kdykoli tam U.S. President přijede, aby raději ani nevycházelo a rozhodně neotvíralo okna, protože by mohlo být odstřeleno. V praxi se nic takového neděje a nedělo.
0 # Anonymní 2015-07-21 13:53
Důvod je celkem jednoduchý. Obamova ochranka má prý okolo 3200 mužů. Na zmíněné demonstraci bylo prý okolo 6000 lidí. V takovém prostředí, kdy je každý druhý až třetí ochranka to vejce ani nevytáhnete, natož abyste se rozmáchl a hodil:) Kdyby na něj někdo něco hodil, bylo to už selhání ochrany. To je důvod, proč se tak neděje.
0 # gogo 2015-07-21 15:20
Ono se hraje dost na efekt, zejména ve vazalských státech. Když přijede US president, tak už den předtím je omezený vzdušný prostor na celém území a zaplachtit si nesmí ani paraglidisti.
V novinách se pak šíří byzanstko-egyptská aura boha s všemocnou družinou, co se snese na Václava Havla a málem čtou lidem myšlenky.

Je to trochu podobné, jako polomýthické zkazky o tom, "co by v Německu bylo nebo naopak nebylo možné".
0 # Daniela 2015-07-21 20:28
Mily Gogiku, clene vazalskeho statu,
to sami Cesi se mohli pretrhnout v pripravach az to vypadalo neprirozene, coz castecne chapu, vetsina je pesimisticka a neustale ocekava nejakou pohromu. . Obama byl celkem pristupny. Na Hradcanech se Vaclav Klaus kroutil a krenil jako pysny kastelan-pruvodce hradu, placek u sochy Masaryka byl narvany obcany a i cikan pan Suchy si prisel na sve, nekolik tydnu jsem pak cetla, "jak jsem pohladil Obamu po hlavicce" ...Odvazim se tvrdit, ze by v takovem davu americka ochranka hned nestrilela, jiste napred paralysovala, - to jsou jini rambove nez ceska policie, ktera strili z kulometu v zalidnenem meste po ujizdejicim automobilu..:-)
Jak tam tenkrat obamovsky par maval na tribunce, tak mne hned napadlo, ze jsou presne zady ve strelni linii s kopulou sv.Mikulase, odtud by bylo dobre misto na atentat. Manzel se podival na mapu a prohlasil, ze by to musel byt neobycejny sniper a i se specialnim objektivem a zbrani by se asi netrefil. No, nevim, snad meli tu mikulasskou vez osetrenou, on ten Lee Oswald taky miril celkem z dalky a jeste do pohybliveho terce...
0 # Philip Sudak 2015-07-22 00:40
Když už to je tak důležité, tak, osobně, považuji za mnohem lepší kandidaturu na Darwinovu cenu vytáhnout na presidenta kuličkovku, než hodit rajče, nebo vejce. Představa, že někdo bude zastřelen, protože hodil vejce, je hodně úsměvná.
0 # Leon Kreutzfeld 2015-07-20 21:54
Svoboda má svoje meze,
a kdo přes ty meze leze,
Skončí brzy na Pankráci,
Prokurátor už ho veze.

Výtržníci, zaprodanci,
Maji jenom malou chanci
Podvracet si nenecháme,
Republiku ztroskotanci.

Zástupce se každý štítí,
Ten má těžké živobytí
Ve vchodě je populární,
Jak osina v holé řiti.

Když strana zavelí,
Osina v prdeli,
Musí se vrtěti,
Pánovi po vůli.
0 # Philip Sudak 2015-07-20 22:45
To je, na straně jedné, pravda, že se v civilisovaných zemích výtržnictví (narušení míru) kvalifikuje jako přestupek, leč, na straně druhé, pravdou je, že za takový přestupek, v civilisovaných zemích, hrozí žalář, a to nejen při nedobytnosti trestu peněžitého, leč také v té případnosti, že trest alternativní soud nezvolí např. pro recidivu.

V rovině kriminologické doktríny nadměrné kriminalisace se sice jeví dvouletý žalář jako trest nepřiměřený, ale byla-li by nejvyšší trestní sazba snížena, v základu, např. na jeden rok, nelze, v rovině theoretické, ničehož namítati.

Druhou otázkou je, proč orgány činné v tr.řízení zcela rutinně kvalifikují každé napadení na veřejnosti a / nebo místě veřejnosti přístupné jako výtržnictví, například. Problém as nebude v zákonu samém, leč v těch, kteří zákon aplikují. Kvalifikovat mně podřízený vyšetřovatel skutek jako výtržnictví, aniž by v odůvodnění usnesení o zahájení tr.stíhání vypořádal všechny okolnosti případu, to jest, aniž by se nevypořádal precisně s materiální stránkou tak, jak jí chápe konstantní judikatura, projednal bych ho pro kázeňský přestupek. To samé je u dozorujícího státního zástupce.

Ono to pak často zkončí zastavením tr.stíhání, či zproštěním obžaloby, leč, proč k tomu vůbec musí dojít, je otázkou spíše než na intelektuální, tak na morální kvality jednotlivých "orgánů" činných v trestním řízení.

A to změna legislativy, bohužel, nevyřeší.
0 # Kunigunda 2015-07-20 22:55
Všude mají slabí v žaludku silné. Ale hrbí se před nimi a mocní s nimi zacházejí jako se stádem, jehož vlna a maso je na prodej.

(Voltaire: Candide)
0 # Anonymní 2015-07-22 00:11
Sibenice a opratky a idealne vyhrozovani, kdyz panstvo nesplni, co si par tuze chytrych hlav preje. To je skutecne vysostne politicky projev, jak z ucebnice politologie. Me je to tedy fuk, spis se divim, ze fans pana Bartose nepremysli nad tim, co mu vsechno prochazi - v kontextu s tim, za jake blbosti se stihali jini. Ja jsem nad tim premyslel a nic jineho nez velky napis BIS ve spojeni s Bartosem me nenapada.
0 # Anonymní 2015-07-22 10:36
Nad Bartosem drzi ochranou ruku silnejsi firma, nez je ceska BIS.
Ta stejna, ktera drzi ochranou ruku n Zemanem, Klausem, Kavanem a spol.
Korespondencni adresa: Kreml

jinak pro pobaveni, ze vitr fouka od vychodu: www.nebruselu.cz/20140307e.htm
0 # Anonymní 2015-07-22 22:05
Přesně tak, anon z 10: 36
Ruská Federace působí na rozvratu EU potažmo západu v nejrůznějších aktivitách, mimo českých zoufalců financuje i stranu La Pen.
Speciání snaha ruské rozvědky je v navrácení bývalého vlivu Sovětského svazu ve státech RVHP.
0 # gogo 2015-07-23 10:33
Vrah z Kremlu číhá v každém koutě a strká svůj rypák do našeho kvetoucího Eurosojuzu! Určitě infiltroval i eurokomise!
0 # Anonymní 2015-07-23 12:09
Áha, místní tajná služba už odhalila temné rejdy protisocialistických, co to kecám, proti kapitalistických ztroskotanců a agentů Ruska, Číny a Severní Koreje :) Gratuluji!
0 # Anonymní 2015-07-24 17:09
Máte jiné vysvětlení, proč zatím nebyl Bartoš stíhán? Pokud ano, šup sem s ním :-)
0 # Leo Tydlitát 2015-07-24 21:09
1. Židé dnes už nikoho nezajímají
2. Všechna trestní oznámení se dostala do rukou nežidovských policistů, a tak z toho nikdy nic nebylo
3. Vždycky se z toho dostal, neboť jeho projev je brilantní
4. Vyrovnané síly vlivných lidí v/okolo BIS a těch okolo Bartoše (včetně jeho samého). BISáci si to nechtějí u nikoho pokazit, kdyby se náhodou změnil režim, a tak vyčkávají, občasných skřeků mme. Tydlitátové a Přemysla Sobotky nedbajíce.
0 # Daniela 2015-07-24 22:06
Zrovna mne
garniturou ignorovane chovani Adamka poukazuje na spolupraci s tajnymi slozkami Vladimira Vladimirovice. Mozna je to stejna slozka byvale KGB, ktera tolik kricela proti americkemu radaru a naopak pomahala v prime volbe presidenta, mozna jsou za tim rusti mafiansti oligarchove v Kremlu, nevim. Vitr vsak nepopiratelne vane z vychodu. Podle vyskytu azbuky na ceskem internetu maji sve uzitecne idioty a nevylucuji ani nektere ceske Bisaky.

Jedna sipka vede k panu Zemankovi, komunistickemu rusofilovi , co se momentalne privaril k ruskemu pravoslavi.. Zaplest do protizidovske tlupy krestanstvi , - Buh, vlast,rodina - umoznuje "kritiku" Zidu pod nalepkou sionistu.
Navic, Adamcici nehajluji a oficialne se nacisticky nevyjadruji, ciliz na ne se 'nulova tolerance nacismu' nevztahuje.

Cesky diskurs presedlal na emigranty, ti jsou vice viditelni nez Zide a loutkarska vlada NWO. . Ceskym zajmum odpovidajici rozumna diskuse o privalu ilegalnich emigrantu je adamcickou retorikou zdiskreditovana . Coz opet svedci o rozkladani ceske spolecnosti vedene odnekud z vychodu.

Bartosek brnka na vlastenecke struny, takze se s mnohym cechacky shodne v nenavisti ke Spojenym Statum.. Jako :"Bartose nemusim, ALE Amici jsou hajzlici..." , - pac hodne cechacku obdivuje Rusko.

Takze vseho do casu, na kazde prasatko se vari voda. Adamek jednou narazi. Ani nemusi byt soudne stihan. Ovsem pro mne by byla nejlepsi estrada, kdyby pan Pecina, (pravni zastupce Bartose) v ramci obhajoby maval v soudni sini konopnym provazem soudruzce soudkyni nad nad hlavou a tim dokazoval, ze provaz nebyl minen jako sibenicni opratka, nybrz jako jako kovbojske laso... :-))
0 # Leo Tydlitát 2015-07-24 23:20
Co Vám Adam Benjamin udělal, milá Danihelo? Předběhl vás v abecedě?
0 # Daniela 2015-07-25 03:06
Ano, hadate spravne, pane Tydlitate, AB mne predbehl v abecede.
Take s gustem pripominam jeho cinnost, ktera se soustredi na Zidy, to aby se nezapomnelo. V posledni dobe totiz o hruznych planech Vyvolenych mlci a verejnost zustava neinformovana. . Pamatujete si tu hrozbu jaderneho vybuchu v Berline, kterou Adamek odvratil ? Odhalene chemtraily ? Ted uz jen nahani Slovany do tabora na myticky Vysehrad. To je upadek.
0 # Daniela 2015-07-22 02:47
...........kandidaturu na Darwinovu cenu vytáhnout na presidenta kuličkovku..
Tak to by se kandidat asi uspesne vyradil z lidskeho genofondu, to uznavam...
0 # Philip Sudak 2015-07-23 13:27
Ale, zase, musím uznat, že je stejnou "výhrou" být českým presidentem (chráněným ústavním činitelem) a řadovým občanem: ani jednoho stát není schopen ochránit, v čemž je neskutečná rovnost.

Na druhou stranu, president nebude odsouzen za výtržnictví, šíření poplašné zprávy etc., za skutek, který není ani přestupkem. V tom je, zase, neskutečná nerovnost.
0 # Tomáš Pecina 2015-07-23 13:29
Skandál je to, že president nebude odsouzen ani za vraždu.
0 # Anonymní 2015-07-25 08:23
Nedíváte se na to správně politicky, pane Pecino. Nejde tedy o osobu prezidenta Zemana, ale o výtržné jednání vůči pietní akci jako takové

Osobně se domnívám, že "výtržným jednáním" při této akci je naopak sama přítomnost věčně ožralého přisprostlého ruského řiťolezce a exkomunisty, o jeho projevu ani nemluvě...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)