Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Dlouho jsme tu neměli žádné video, pročež napravujeme:

Komentáře   

+1 # Anonymní 2015-05-22 12:09
Perfektní, díky
+1 # Anonymní 2015-05-24 13:41
Velmi dobré - p. Pecino - opravdu perfektní.
+1 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-22 12:57
Obzvlášť je k povšimnutí terminologie. Zatímco Němci v roce 1938 vyhnali (údajně) Čechy z pohraničí, tak Češi Němce po válce jen odsunuli.
-1 # gogo 2015-05-22 15:28
Máte pravdu, měli je "konečně vyřešit".
0 # Anonymní 2015-05-24 09:20
Krytlíku jakto že nerozporujete prohlášení pana Peciny že Mnihovská dohoda je neplatná od počátku. Vždyť jindy vedete celé polemiky jak to není pravda. Ale tady se ván to nehodí takže se ohýbáte jinam.
+1 # Anonymní 2015-05-24 13:43
Tohle české ironizování a švejkování se mi - GoGo - docel již hnusí.
0 # Anonymní 2015-05-24 18:08
Copak, pán má radši humor ve stylu kožených kalhot? :-P
0 # Anonymní 2015-05-27 13:21
A tak0 terminologie, že Němci pod vedením Adolfa Hitlera obohatili Čechy (nic jiného jsem od pana Peciny a pana Krystlíka neslyšel), zatímco Češi Němcům ublížili.

Zřejmě Gestapo, Heydrichiáda, stejně jako vyvolání celé druhé světové války, a podobné je něco, co je pro pana Pecinu i pro pana Krystlíka zakázané téma, případně je to „kulturní .obohacení Čechů Němci“, abych tak nějak pochopil Pecinův a Krystlíkův terminologický slovník.

Rozumím tomu, že panu Pecinovi i panu Krystlíkovi jednoznačně vychází, že Češi ubližovali Němcům, zatímco Němci nikoli, případně vše odčinili (viz stanovy Sudetoněmecké strany), když účelově vybírají pouze skutečnosti, které se jim hodí.

Nějaký historický kontext, a další, to je pro pana Pecinu a pana Krystlíka neznámý pojem. Vytrhávání věci z historického a jiných kontextů – tomu se říká manipulace. A rozhodně to s pravdou nemá vůbec nic společného.

Miloslav Ponkrác
+1 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-27 22:35
Miloslave Ponkráci,

Vy nemáte všech pět pohromadě! Nikdo, ani já nebo pan Pecina se nevyhýbáme německým nacionálně socialistickým zločinům a vůbec netvrdíme, že by šlo o "kulturní" obohacení Čechů. Máme jen za to, že se s nimi generace a generace Čechů dostatečně seznámily ve škole a prostřednictvím médií. Ubližovaly si obě strany. Násilí na Němcích se označuje za výstřelky, tedy za ojedinělé události. Jenže ono tomu tak není. Vraždit a mučit v době míru se nemá. A tak právě Češi činili. Chcete to snad popírat?
0 # Anonymní 2015-05-27 23:20
Kdybyste chtěl být, pane Krystlíku i pane Pecino, opravdu spravedlivý, tak byste musel zmapovat detaily lidského života a jejich majetku všech 62 miliónů obětí druhé světové války plus dalších desítek miliónů přeživších lidí. Není možné nastolit spravedlnost, pokud všichni nejsou prozkoumáni, jejich škody i nároky. Jak jistě, pane Krystlíku uznáte, to je prakticky nemožné. Řadu událostí i osudů navíc nezachytíte, protože jaksi když někdo někoho okrade, či zabije, obvykle není jeho starostí to nahlásit úřadům, abyste mohl, pane Krystlíku, napsat „je doloženo pouze tolik a tolik škod a mrtvých Čechů v Sudetech“ a mlátil to ostatním o hlavu jako pravdu. Já sám nežiji život tím, že vše co dělám hlásím úřadům, předpokládám že vy také ne, a pan Pecina rovněž ne.

Proto různé tribunály a poválečné zákony to vyřešily hromadně a kolektivně. Ono to jinak, než kolektivně řešit totiž nejde. Fyzikální zákony jsou proti vám. Nejsou ani důkazy, když Němci vystřleli rodinu či vesnici, pak druhou stranu jaksi u soudu nevyzpovídáte. Pokud těch mrtvých druhých stran je 62 miliónů, tak nejste schopni zjistit, co se přesně kde dělo.

Jestli chcete skutečnou spravedlnost, a jestli chcete báječné vztahy mezi Čechy a Němci, tak je jediná šance – zavřít tuto historii a nechat jí být. Jsem pro omluvy a nic více. Ze strany české, ale i německé. Zejména německá strana by měla hodně moc stále co napravovat, ale Češi to po nich nějak nepožadují. Zřejmě jsou Češi velkorysejším a moudřejším národem, než Němci – podle chování obou stran.

Klasické schéma, již vyzkoušené v USA na Afroameričanech, nebo v Česku na Rómech, totiž vysvětlit jim, že jim bylo ukřivděno, chcete aplikovat na vysvětlení Němcům, že jim Češi křivdí. Bravo! Možná položíte základ a kamínek k další nenávisti a válce.

V každém státě se dějí nepřístojnosti. Ostatně pokud v Německu mají dnes soud a policii, tak zřejmě proto, že někteří Němci dodnes vraždí a kradou. Chcete to snad popírat? Budete-li hledat bič, najdete ho. Kdo psa bít, hůl si vždy najde. Chcete popírat, že Sudetští Němci nevykonávali násilí na Češích. Ale vykonávali. Rozdíl je ten, že jsem neslyšel jediný nárok Čechů, že by se mělo něco znovu přezkoumávat. Ale z německé strany to slyším.

Byly to mocnosti USA, VB a SSSR, které se dohodly, že Sudetští Němci budou vysídleny. A vy byste chtěl (tedy pan Pecina na videu) najít zákon a postavit před soud, že neplatí Norimberská dohoda a znaplatnit ji? Přiznám, že jsem v tomto místě na videu pana Peciny vyprskl smíchy. Představoval jsem si, jak by třeba v Haagu pan Pecina vysvětloval, že Sudetští Němci přišli o domy, přesně podle Norimberské dohody, a chtěl náhradu. To je etuda, kteoru bych chtěl někdy vidět na vlasntí oči. Pokud se někdy stane, nebudu litovat peněz, a půjdu se na tu frašku.

Miloslav Ponkrác
+1 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-28 11:04
Blábol nad blábol, pane Pongráci!

K 1. odstavci: Vést matriku a pozemkové knihy patří k základním atributům státu. Československý stát, když organizoval pomocí armády, policie a úřadů vyhnání hned po 9. květnu, se měl věnovat také náhlým úmrtím, navzdory tomu, že by se to pachatelům nelíbilo.

K odstavci 2: Žádné hromadné tribunály, kolektivní tresty, každému dokázat konkrétní vinu, jinak je to genocida. Jako to udělali ve Francii - postavili viníky před normální, ne revoluční, soudy.

K odstavci 3: Historie se nesmí uzavřít, je ji v Česku nutné podrobit veřejnému diskursu. Jinak povědomé břemeno viny budou vléci Češi s sebou i nadále a budou se vlivem toho chovat tak, že jim Evropa nebude rozumět. To se již po cinkání klíči jasně projevilo.

K odstavci 5: „Neslyšel jsem jediný nárok Čechů, že by se mělo něco znovu přezkoumávat. Ale z německé strany to slyším.“ Proč by Češi měli usilovat o přezkum poválečných událostí, ze kterých by vyšli jako vrazi?

K odstavci 6: „Byly to mocnosti USA, VB a SSSR, které se dohodly, že sudetští Němci budou vysídleni. A vy byste chtěl (tedy pan Pecina na videu) najít zákon a postavit před soud, že neplatí postupimská dohoda a zneplatnit ji?“ Žádná postupimská dohoda neexistuje, jen protokol z konference, mocnosti se nedohodly, nýbrž uznaly nutnost dokončit již Československem realizované vyhnání, protože jinak by se rozloučené rodiny vyhnáním již neshledaly.
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-28 11:07
Pardon, ...pane Ponkráci!"
0 # Anonymní 2015-05-28 13:23
protože jinak by se rozloučené rodiny vyhnáním již neshledaly.

Rozumím. Zlí Češi jim v odchodu bránili. :-D

P.S. Jo poslechnout, Krystlík, už dohledali ty důkazy o placení nájemného za "Lebensraum"? Aha, zase kulový...
0 # gogo 2015-05-28 13:50
Nepřeju Němcům ničeho zlého, ale zajímalo by mě, co by dělali, kdyby se k nim zachovala turecká menšina způsobem, jakým se Němci zachovali k Čechům. Tj. kdyby Turecko spolu s Turky v Německu zahájilo nějaké to radikální řešení svého životního prostoru a počítali s půlkou domorodců jen na podřadnější práce (tu druhou by vyhladili nebo odsunuli), ukončili veškeré vyšší vzdělání v němčině .. no prostě ty ušlechtilé světodějné plány. No a kdyby to nevyšlo, co by tak asi Němci dělali se svými tureckými nadobčany, jestli by si třeba neřekli, že nemá moc cenu čekat na druhý pokus a bude lepší, když tak moc chtěli do turecké říše, je tam poslat sofort.
Ale jak říkám, nepřeju jim to, mimo jiné i proto, že by to zasáhlo i nás, ale jako myšlenkový experiment by si to zkusit mohli.

Na druhou stranu si myslím, že většina normálních Němců, stejně jako Čechů, je racionálních a společnou řeč rozumní lidé najdou i navzdory jak osnovám učiva dějepisu na ZŠ, tak i nervním a politicky zdivočelým vykladačům.
0 # Anonymní 2015-05-28 19:45
Ad 2) Možná vám to pane Krystlíku není zcela zřejmé, ale svět je omezen takovou maličkostí zovoucí se fyzikální zákony. Chápu, že je to šlendrián a bordel, když se realita nechce přizpůsobit panu Krystlíkovi, a zcela chápu vaše rozčarování.

Rozumím, že nechcete a odmítáte přijmout realitu, stejně jako jakékoli omezování fyzikálními zákony. Na to nikdy nepřistoupíte.

Ad 3) Já jako Čech mám především pocit, že Češi sebou nenesou vinu, že je to pouze silné přání pana Krystlíka, aby tomu tak bylo. Jako Čech mám především pocit, že pokud (Sudetští i jiní) Němci mají pocit, že jim bylo ubližováno, že naopak by měli oprášil své svědomí hrozných činů a uvědomit si, co všehcno Čechům i Evropě způsobili.

Jak jsem psal níže, díky agresivitě Němců (včetně Sudetských) byla Evropa i svět obohacena o 2 světové války. Následkem těchto válek je mimo jiné i to, že Českoslovesnko a jiné státy trpěly 40 lety komunismu.

Vzhledek k liknavosti, s jakou se přistupuje k potrestání nacistických vrahů, z nichž mnozí se dožili klidného stáří, často přímo v Německu, nemám pocit, že by Němci odčinili svou část viny.

Mé svědomí je naprosto čisté. Mé svědomí mi říká, že Němci požadující něco po Češích jsou nehorázně nemorální a měli by si oprášit „kulturní přínosy německého národa“, a detailně probrat svou viny za špatné momenty historie 20. století. Mají hodně velké máslo na hlavě.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2015-05-28 19:50
Ad 5) „Proč by Češi měli usilovat o přezkum poválečných událostí, ze kterých by vyšli jako vrazi?“

Německý národ, který měl na svědomí vraždu 40 miliónů lidí v první světové válce a 62 miliónl lidí ve druhé světové válce – je jistě ten nejpovolanější obviňovat někoho z vražd.

Pane Krystlíku, vaše morální etika je poněku – no německá.

Ad 6) „Žádná postupimská dohoda neexistuje, jen protokol z konference, mocnosti se nedohodly, nýbrž uznaly nutnost dokončit již Československem realizované vyhnání, protože jinak by se rozloučené rodiny vyhnáním již neshledaly.“

Protože to Krystlík řekl. Ámen, slyšeli jste pravdu boží … ehm, Krystlíkovu.

Miloslav Ponkrác
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-29 13:12
Ad Ponkrác 19:45:

Sub 2: Pane Ponkráci, jste jako Edík Benešů, ten také předpokládal, že se dají přírodní zákony uplatnit v humanitních disciplínách!

Sub 3: Když říšští Němci bez rozdílu, tedy i Sudetoněmci, způsobili smrt nejvýše 43 tisíc Čechů, tedy Sudetoněmci poměrně cca 1700 Čechů, a Češi po válce minimálně 40 000 Sudetoněmců, kde berete drzost to srovnávat? WW I rozpoutalo Rusko - necelé dvě hodiny po vyhlášení války Německem překročila ruská vojska německé hranice = rozkaz k tomu musel přijít minimálně den předtím! WW II sice započala pl-d-konfliktem, ale válku Německu vyhlásila GB a F 3. 9. 1939 a tím lokální konflikt rozšířily na evropskou, později světovou válku. Když kritizujte Německo za potrestání válečných zločinů, podívejte se raději na Rakousko kvůli témuž nebo na ČR ve věci potrestání zločinů komunismu. Pak teprve pište!
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-29 13:14
Ad Ponkrác 19:50:

Sub 5: Měla by to žádat po Češích Evropa a celý civilizovaný svět.
0 # Anonymní 2015-05-29 13:43
Krystlík: Možná to není zcela zřejmé, ale včera již jsem začal přecházet do recese a sarkasmu.

Ad 2) a ad 3) Abych řekl pravdu, nehodlám diskutovat s lidmi bez morálních a etických pravidel, jako jste vy.

Chápu, že si nerozumíme, protože pro vás válka, vraždy, lidské životy neznamenají položku, se kterou byste počítal. A pokud ano, tak pouze účelově, to jest cena života Němců je jediné co má cenu, ostatní je nezajímavý plebs.

Naprosto rozumím vašim závěrům, a nedivím se jim. Váš žebříček hodnot ani jiné závěry nedovoluje.

Problém je v tom, že nejsem úplný blbec. Vaše jakákoli tvrzení na mě nepůsobí seriózně, stjeně jako Vaše tvrzení o počtu životů v Sudetech, protože snadno vidím, jak účelově vy i pan Pecina zamlčujete podstatné věci z historie 20. století, a účelově si vybíráte pouze teze (a je otázka, zda vůbec pravdivé), které podporují Vaše teorie.

Větší důkaz Vaší i páne Pecinovy podjatosti, než toi, že do mého příchodu zde nebylo ani slovo o zločinech způsobených Němci a německým národem, ani o řadě dalších faktů (například komunustický blok jako důsledek agrese Němců), pouze jste se tu ukřivděně bavili o vraždících Češích. Kdokoli sem přijde na to to fórum, a trochu se zamyslí, a podívá se na datumy příspěvků si snadno dá dohromady, jak cinknuté verze historie a náhlédů jste tu podával, než jsem přišel já a začal upozorňovat na celou stárnku historie 20. století a přínosů německého národa.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2015-05-29 13:53
Krystlík: Poslední stanovisko: Historie, pravda a spravedlnost je celek. Historie je syntézou celé situace, která byla. Objektivní historie i spravedlnost znamená, že když řeknete A, řeknete i B. Černobílé ´´"ode zdi ke zdi“ teze a tvrzení, jako o pouze vinných Češích, jsou manipulací, ničím jiným.

To, že uvedete pár faktů neznamená, že jste složil celek a pravdu. Zvláště pokud vybíráte fakta účelově.

Znovu říkám, situace je celek, nikoli několik vytržených částí. Howgh.

Jakékoli vaše tvrzení by mělo být následováno otázkou: „A je to, co pan Krystlík uvedl celek a skutečnost a realita tehdejší doby, nebo jen účelově vytržená část záměrně ukazující historii v jiné verzi, než byl tehdejší historický celek a celková situace?“ Protože toto zneužíváte pro své cíle. Takto manipulujete.

Miloslav Ponkrác
0 # Leo Tydlitát 2015-05-22 17:11
Já nevím, Kameraden, možná na to jdete moc složitě a hlavně – pro dnešní režim – z nesprávného konce. Stačilo by přece říci, že podstatná část vyhnaných byli Židé německého nebo (lépe) českého původu (a jsou už takové nesmělé náznaky), čímž by celá záležitost okamžitě spadla pod „církevní“ restituce.

Benda s Kalousbergem a Dukou by se přetrhli, aby vyrvali Karlovy Vary ze spárů ruských Židů a darovali je těm německým. A bylo by. A za padesát let lázeňské město vrátíme zase někomu jinému, v rámci vypořádání se s křivdami násilného nahnání Němců do pohraničí ve 20. letech 21. století.
A tak pořád dokola. Restitučnímu vítězství zdar.
0 # Leo Tydlitát 2015-05-22 17:37
Děsím se dne, kdy už v ČR nebude co restituovat; kdy už se ani v nejhlubší historii nenajde jediná záminka k hloupému pokřikování „co bylo ukradeno, musí být vráceno“, které je preludiem přesunů majetku z rukou těch, kteří křičeli méně, do rukou těch, kteří křičí více.
Zatím se však zdá, že takový den nikdy nenastane, a lidi si tak nebudou muset navzájem vyškrábat oči.
0 # gogo 2015-05-22 21:30
Kdo nemůže restituovat, jde na to přes arbitráže a odškodnění. Vždy je co sebrat.
0 # Anonymní 2015-05-22 18:09
podle informací z médií ale již dnes nemá stát dostatek majetku k navrácení, a to restituce nejsou ani v polovině...
Honza
0 # Leo Tydlitát 2015-05-23 15:41
Dotaz mimo téma: co je to na začátku videa za stožár s metronomem či uměleckou skulpturu, která bije jakoby na poplach k odškodnění sudetským Němcům?
0 # Tomáš Pecina 2015-05-23 15:57
To opravdu netuším, na mě to dělalo dojem stěžně jachty (myslete si třeba, že té, kterou si z peněz za zradu národa koupím).
0 # Leo Tydlitát 2015-05-23 16:10
:) Zeptám se autora videa (debatniklub.webnode.cz)..
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-23 16:02
Jisté problémy by z restituce nemovitého sudetoněmeckého majetku navrhovaného panem Pecinou mohly vyplynout.

Že Sudetoněmci, spíše jejich potomci, jako oprávněné osoby budou muset odevzdávat při nabytí nemovitosti v ČR nebo při finanční restituci za ni od cz-státu via prodej cz-majitelem příslušný díl obdrženého Leistungsausgleichu za nemovitost německému státu, je jasné. Ne všechny oprávněné osoby o restituci nemovitostí požádají, což vytvoří bariéru závisti mezi cz-majiteli, tj. mezi těmi, kteří vlastní nemovitost, na níž byl vznesen restituční nárok a těmi, kteří tomu ušli, protože nikdo o její vydání nepožádal. Při panující cz-závisti hraničí tato situace s rozpadem státu. Otázkou je též zvelebování nemovitosti. Obdobná situace je u továren. Do restitucí musejí být zataženy i společnosti s ručeným omezeným a společnosti akciové. Nemyslím si, že cz-soudy jsou schopny žaloby se toho týkající zvládnout.

Další v Dotazníku nediskutovanou věcí je náhrada za životní pojistky, příspěvky na důchodové zabezpečení a úspory Sudetoněmců, kterých se zmocnil cs-stát bez náhrady.
0 # Anonymní 2015-05-23 16:48
Už jste zaplatili reparace, Herr Krystlík? :-P
0 # Anonymní 2015-05-23 17:47
Čsl. poválečné nároky byly uspokojeny asi z 80 %. Sudetoněmcům uloupený soukr. majetek nebyl ale započítán. V opačném příp. by ČSR nebylo příjemcem reparací, nábrž plátcem, jak v rozhovoru i zmínil p. Pecina.
0 # Anonymní 2015-05-23 17:59
K restituci nemovitého sudetoněm. majetku asi nikdy nedojde právě z důvodů, které uvádí p. Krystlík. Vždyť ČR se dodnes není schopná vypořádat ani s majetkem ukradeným (zabaveným) čsl. emigrantům.
0 # Anonymní 2015-05-23 18:17
Sudetoněmcům uloupený soukr. majetek nebyl ale započítán.

Jistě. Zcela v souladu s reparačními dohodami. Tak si běžte stěžovat někam jinam, třeba k vítězným mocnostem. Tamtéž můžete uplatnit svůj "nárok" na restituci.
0 # Anonymní 2015-05-23 18:59
Zcela v souladu s reparačními dohodami.

Čsl. strana majetek uloupený Sudetoněmcům úspěšně zatajila. Nestěžuji si, ani nemám proč. Nároky žádné nemám.
0 # TJD 2015-05-23 19:15
Velmi zajímavé. Znamená to snad, že spojenci byli blbí a slepí, když si nevšimli, že si sebou sudetští Němci při odsunu do jejich okupačních zón nevzali sebou domy a pole?
0 # Anonymní 2015-05-23 19:24
Ale nikdo nic nezatajit.

"Při provádění ustanovení odstavce A shora nebude se majetek, který byl vlastnictvím země, jež jest členem Spojených národů, nebo jejích příslušníků, kteří nebyli příslušníky Německa v době anexe této země nebo její okupace Německem nebo jejího vstupu do války, odpočítávati od reparací" - (Viz Část, I, čl. 6, odstavec D).
0 # Anonymní 2015-05-27 20:58
Dodal bych, že základní souhlas s odsunem Němců z Československa, Polska a Maďarska byl proveden představiteli USA, Ruska a Velké Británie. Jediná možnost proto je, aby pan Krystlík požadoval náhrady také po dnešní vládě USA, Ruska, Velké Británie. Že by ho s tím poslali do zadnice? Samozřejmě, a zcela po právu. Nebo to zkuste v Polsku.

Vypořádávala se válka. Dokonce velká světová válka vyvolaná Německem (jeden z kulturních přáínosů německého národa světu), při které padly desítky miliónů mrtvých vinou německé agrese. Sudetští Němci, někteří z nich či většina, to už nikdo přesně nezjistí, měli podíl na této agresi.

Pane Krystlíku, toto není ukradnutá tabatěrka z vykradené trafiky, toto byla válka. Ve válce Němci (včetně Sudetských) udělali někomu bebí, a někdo zase udělal bebí jim. V civilním soudě (se kterým si to plete i pan Pecina na videu) by se to vyšetřilo do detailu. Ovšem po válce, kde následkem vzájemných bebí padlo desítek miliónů lidí vymřelo, byly zničeny rozsáhlé oblasti nejen Evropy, se neřeší vše do mrtě. Především se řeší válečný stav, řeší to válečný soud, nebo tribunál, a principy jsou jiné.

Zatímco vláda USA či Velké Británie nebo Ruska má rozum, a zcela morálně a eticky po právu by pana Krystlíka poslala do zadnice, a Češi by měli také.

Je poměrně příznačné, že když chybí morálka a uvědomění vyššího principu, že se mluví o penězích, ale ne o mrtvých, zabitých, umučených, či o vystřílených rodinách.

Je příznačné, že když nemorální lidé mluví o „spravedlnosti“, pak Němci jsou kulturním přínosem, a nějaká válka či desítky miliónů mrtvých se nepočítá, nejsou to totiž peníze, tak jaképak copak?

Čekám jen, kdy pan Krystlík navrhne, že je velkou křivdou, že Mengele nedostal Nobelovu cenu za lékařství, protože výzkumem jistě leccos vyzkoumal. A lidské životy jsou egál, jak se tu dozvídám.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2015-05-23 17:39
Hodnota vyhnáním ztraceného soukr. majetku Sudetoněmců - viz "Sudetoněmecké dějiny", posl. odstavec

Oporou by zhruba mohla být cena, kterou před několika málo lety nabídli Rusku Japonci za
čtyři nejjižnější Kurilské ostrovy, tj. více miliard dolarů za malé teritorium původně s 40.000
obyvateli. S ohledem na rozlohu, počet obyvatel a přírodní zdroje Sudet to vede k materiální
hodnotě kolem jednoho bilionu (= 1.000 miliard) německých marek v dnešní kupní síle (1999).
0 # Anonymní 2015-05-23 19:18
Píšou tam taky, jaká byla hodnota majetku, o který přišli Češi při odstoupení území Sudet Německu?
0 # Tomáš Pecina 2015-05-23 19:42
A to území se jim snad nevrátilo?
0 # TJD 2015-05-23 19:50
Oporou by zhruba mohla být cena, kterou před několika málo lety nabídli Rusku Japonci za čtyři nejjižnější Kurilské ostrovy, tj. více miliard dolarů za malé teritorium původně s 40.000 obyvateli.

Takovou cenu nemělo po válce celé Německo.

Ostatně jste zřejmě přehlédl zásadní fakt, že ty miliardy dolarů nabídli Japonci - tedy poražení - Rusům, jako náhradu za válečnou kořist, kterou byly právě ty ostrovy. Nikoli naopak.
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-23 22:07
Ad 19:18:

Nešlo jen o území. Ani majetek odstěhovavších Němci nezabavovali, pokud majiteli nebyli židé. Z pronájmu nemovistostí posílali českým majitelům do protektorátu po celou dobu války výnosy.
0 # Anonymní 2015-05-23 23:26
Jo taaak. No to je jiná! Němci nic neanektovali, oni tady byli v pronájmu. :-)))))
0 # Anonymní 2015-05-24 09:07
To jednou Krystlíkovi jedna paní povídala ale nemá o tom důkaz ale musí to být pravda jelikož to byla germánka.
0 # Tomáš Pecina 2015-05-24 10:11
To má být ten důkaz, že se pan Krystlík mýlí? Věru imposantní a přesvědčivé! :-)
0 # Anonymní 2015-05-24 12:23
neni potreba aby krystlik podaval dukazu. I pan pecina mu veri.
0 # Anonymní 2015-05-24 12:32
Pane Pecino, důkazní břemeno je zde jaksi na Herr Krystlíkovi...
0 # gogo 2015-05-25 08:16
Herr Krystlík je zaneprázdněn hledáním dokumentu, ve kterém Václav Havel bere omluvu zpět.
0 # Anonymní 2015-05-25 08:35
A to neporadí ani expert na hledání Ovčáček?
0 # Anonymní 2015-05-27 19:27
Němci okupovali cizí území, sem tam někoho na něm zastřelili, umučili a jinak kulturně obohatili, a ještě posílali původním majitelům pronájmy! Ó jak ušlechtilé! Chce se mi jak ušlechtilostí tohoto počínání uronit slza.

Ta ušlechtolost německých okupantů k českému vyhlazovanému národu!

Miloslav Ponkrác
0 # Báša 2015-05-23 19:23
Pustil jsem si to a nelituji. Znám jen jednoho dalšího člověka který tak elegantně a takřka nepostřehnutelně dokáže zaměnit příčinu s následkem. Ten svatě ukřivděný výraz byl jako bonus?
0 # Anonymní 2015-05-23 20:10
Měl bych na Vás dva dotazy na pana Pecinu. Kde je podle Vás hranice, kdy má stát napravovat historické majetkové křivdy? Přeci jen před odsunem Němců tu byly prvorepublikové pozemkové reformy, různé reformy v rámci Rakouska a R-U, josefínská doba, pobělohorská doba, husitská éra a léta následující a řada dalších majetkových křivd a legalizací krádeží či majetku získaného násilnou cestou. Některé jsou i snadno zjistitelné včetně některých potomků historicky poškozených či neoprávněně obohacených. Při důsledné aplikaci takových náprav až někam k prvním Přemyslovcům by si fakticky nikdo nemohl být jist svým majetkem a to není jen české specifikum.

Druhý dotaz směřuje k tomu, do kdy má smysl uvažovat o těchto historických křivdách optikou dnešní doby. Přece jen přezkoumávat oprávněnost změny majetkových poměrů v zemských deskách optikou dnešního chápání lidských práv je dost mimo mísu.

AHL71
0 # Tomáš Pecina 2015-05-23 20:21
Existuje institut promlčení/vydržení, který možnost nápravy starých křivd omezuje. Takže napravovat lze jen to, co není promlčeno/vydrženo.

Vyhnání sudetských Němců bylo zločinem i optikou tehdejší doby, tak jako jím byl holokaust.
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-23 22:11
Až na pár popravených českých pánů na Staroměstském náměstí, kterým byl vysloven i trest propadnutí majetku, byl od té doby zabavován majetek pouze Němcům českých zemí, šlechtě a církvi.

Pobělohorší exulanti se mohli do země vracet za účelem prodeje svých nemovitostí, které jim nikdo nezkonfiskoval!
0 # Anonymní 2015-05-24 09:09
Dejte se důkaz vašho tvrzení, třeba jak Lichtenštejnové nějakým způsobem zaplatili za zkonfiskovaný majetek který obsadili.
0 # Anonymní 2015-05-24 11:48
...nebo Bucquoyové za Nové Hrady. AHL
0 # Anonymní 2015-05-27 16:22
Možná to není zcela zřejmé, a ještě to tu nezaznělo, ale Němci vyvolali (nejn) druhou světovou válku. Chápu, že toto je fakt, který nestojí za řeč, a patří ke kulturnímu obohacení od německého národa.

Sudetští Němci, alespoň část z nich, kolaborovala s Hitlerem. Toto není věc, kterou by řešil běžný soud (jak pravil pan Pecina na videu), ale vojenský soud a poněkud s jiným posuzováním.

Ale chápu, že válka je nepodstantý detail.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2015-05-23 22:24
Pánové byli jen tři z nich, jde o nepřesnou historickou zkratku.
0 # Anonymní 2015-05-23 23:57
Tak. :-))) Česká právnická lobby se chce přiživovat na penězích daňových poplatníků. Předpokládám, že členy sudeťáckého spolku budou především nejdražší advokáti (jako například jistá Veselá - Samková), kteří si přirozeně tohle vrtění psem nenechají ujít. Jen jsem zvědavý, kterou politickou stranu si soudruzi infiltrují, aby si tuhle parazitní agendu v parlamentu prosadili a co za to bude :-)))

Určitě soudruhům nebude vadit, když jejich abundantní nároky na životní úroveň bude hradit svojí prací český daňový poplatník, který neměl s komunisty nic společného a žádnému Němci nikdy nezkřivil ani vlásek. Tomu se holt vysvětlí, že je to v rámci smíření a spravedlnosti, aby on, jeho děti a děti jeho dětí tohle všechno místním soudruhům platili.

Myslím, že v tomto sporu vůbec nejde o spravedlnost a už vůbec ne o pocit zadostiučinění vyhnaných sudetských Němců, i když jejich potomci určitě podlehnou vábení potomků českých bolševiků, kteří kdysi jejich otcům a dědům zabírali majetky, řezali uši a znásilňovali dcery, nyní jejich děti a vnuci v dobře padnoucích sacích s právnickými diplomy z českých bolševických univerzit, kam se dostali jako správní uvědomělí potomci dávných soudruhů, kteří se v době poválěčné tak dobře osvědčili, budou nyní zabírat majetky znovu - jen jinak, prostřednictvím tisku státních dluhopisů, znehodnocení úspor v bankách, okrádacích zákonů, soudních sporů a palmáre, vše pochopitelně v zájmu historické spravedlnosti. Kulisy se mění ale modus operandi nikoli.
0 # Anonymní 2015-05-25 16:00
To jsou jen hloupé ironické plky nějakého ukřivděného čecháčka, který nechápe, že v normální zemi se kořist zloděje (lupiče) okradenému (oloupenému) vrací.
0 # Anonymní 2015-05-25 16:39
Tak to neexistuje normalni zem.
0 # Daniela 2015-05-24 04:58
Lidi zkorumpuji vse, co se da, o tom zadna...
Nicmene, radovi Sudetonemci byli pod kolektivni vinou, protoze byli Nemci, vrazdeni a vyhnani z domovu. To je fakt. Problem vidim v tom, ze po sedmdeati letech je nemozne zjstit, zda nemecky predek byl kovany nacista u SS , ci zda to byl jen sedlak zblbly Hitlerem..
Mne Sudetaci na zacatku emigrace moc pomohli. Tito fajnovi lide se prenesli nad jejich utrapy pri vyhnani a pomohli mne, potomkyni naroda, ktery je nenavidel. Docela noblesni.
Temto Nemcum i jejich detem bych nejake vyrovnani prala....
0 # Leo Tydlitát 2015-05-24 11:58
>Problem vidim v tom, ze po sedmdeati letech je nemozne zjstit, zda nemecky predek byl kovany nacista u SS , ci zda to byl jen sedlak zblbly Hitlerem..

Ale to je snadné. To se rozlišuje podle toho, jak velké jste zvíře. V některém případě si tedy vycinkáte bezmála titul Spravedlivý mezi národy, a to i kdyby váš dědeček byl sám Hitler. No a v jiném případě, hlavně pokud máte stohy důkazů, že vaši předci nijak nekolaborovali s dnešním třídním nepřítelem, zase nevycinkáte nic, neboť nemáte čím – to protože jste klíče v nestřeženém listopadovém okamžiku neprozřetelně hodili do kanálu, v předtuše vlády národní stoky, a hlavně jste se jednou ošklivě zamračili na předvolební billboard TOP09, o čemž jsou záznamy.
0 # Anonymní 2015-05-24 13:38
Když byl někdo u SS, neznamená to ještě, že se jedná o kovaného nacistu. Vždyť k Waffen SS rukovali např. i Češi, kteří zůstali na po Mnichovu odstoupeném území a neoptovali pro 2. rep. Česko-Slovensko.
Sudetoněmci se ke mně, na rozdíl od Čechoslováků,.chovali vždy velmi slušně.
0 # Anonymní 2015-05-24 21:49
Jo k našim předkům se taky chovali mile, vaši SD kamaraden sice některé "jen" vyhnali z domova a jen jednoho z nich přímo zavraždili.
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-25 00:10
Německé úřady, Wehrmacht, policie a Gestapo z odstoupených území Čech nevyháněly. Do posledního dne září 1938 je doloženo cs-MV 16 mrtvých Čechů a 11 Němců.
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-25 00:10
Správně: českých zemí.
0 # Anonymní 2015-05-25 06:48
Z uradených území Českých zemí.
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-25 10:46
A jsme zase u českých pohádek: "Ukradli nám území". "Rozbili nám republiku!" "Vyhnali nás z pohraničí!" "O nás bez nás!"

Článek 86 versailleské smlouvy: „Stát československý… přijímá ustanovení, která tyto mocnosti (tzv. čelné mocnosti Společnosti národů) budou pokládati za nutná k ochraně zájmů těch obyvatelů v Československu, kteří se od většiny obyvatelstva liší rasou, jazykem neb náboženstvím.“

Tímto ustanovením bylo umožněno čelným mocnostem Společnosti národů zasahovat v daném smyslu do vnitřních poměrů v ČSR včetně secese území. Statut čelných mocností ve Společnosti národů měly mezi válkami Francie, Velká Británie a Itálie - račte se podívat, které státy se zúčastnily mnichovské konference!
0 # Anonymní 2015-05-25 12:15
Z ukradenych uzemi Ceskych zemi. Klidne si plkejte ale je to pravda. prave to jste popsal co nebylo po te kradezi dodrzeno.
0 # Anonymní 2015-05-25 12:27
ad dnes 12:15 - Zdá se, že ačkoliv TK v 10:46 vysvětlil, co čl. 86 versailleské smlouvy říká, vůbec nechápete psaný text. S takovými diskutéry to je pak těžké.
0 # Anonymní 2015-05-25 12:37
ale chapu. ale vy nechapete ze krystlik si vybere vzdy jen tu cast ktera se mu hodi do jeho umelych konstrukci.jakym zpusobem byla zarucena zakladni prava 10 procent obyvatel, kteri se ocitli najednou v cizi zemi. Vy my napisete te mohli v klidu optovat pro cs obcanstvi. Ale ti lide meli svobodnou volbu asi jako sedlaci kteri dobrovolne vstupovali do jzd.
0 # Anonymní 2015-05-25 12:45
Herr Krystlík, měl byste si nejprve vyjasnit, co tedy vlastně tvrdíte. Ještě včera jste nám psal, že jste tady byli v rámci rozšiřování "Lebensraum" v mírumilovném pronájmu...
0 # Anonymní 2015-05-25 12:52
že se těm lidem stala křivda, o tom žádná. Že si mnozí z nich, kteří byli "odsunuti" do západní části Evropy paradoxně na řadu let výrazně pomohli a že byli nakonec následováni i spoustou Čechů, kterým se nelíbilo žít ve státě s komunistickými parazity (kterým nakonec ti komunističtí paraziti taky sebrali majetek ale to není pro komunistickou právnickou lobby tak podstatné), je rovněž pravda. Ono záleží na úhlu pohledu, možná, že by lidi v Bavorsku, potomci vyhnaných sudetských Němců, měli Čechům poslat pořádnou a velkou flašku s poděkováním, že je dobře, že je z Čech vyhnali, protože si představte, co by se s nimi stalo, kdyby padli do zóny ruského vlivu a museli by tady žít s tím komunistickým ksindlem v parazitním čechoprasečáku. To by byli v řiti ještě víc, než takhle, kdy sice mohou cítit křivdu (a tam, kde došlo ke znásilňování a vraždám je to oprávněné a minimálně by se ty případy měly vyšetřit a jména těch zločineckých gaunerů zveřejnit, i když nevím, k čemu by to po těch letech reálně bylo).

V obecné rovině souhlasím, že by se Česká republika měla sudetským Němcům omluvit a v případě, že je možné pro ně něco udělat, například se o ně postarat na důchod nebo jim pomoci jinak, byť jen symbolicky, v případě že je to možné a sudetští Němci by to chtěli, tak majetky nějak nahradit.

O to ale české právnické komunistické lobby vůbec nejde. Jim jde o rozdmýchávání nenávisti, na které budou parazitovat. Jde o to vyprovokovat Němce, aby se sem přišli strkat o nemovitosti a mobiliář, případně nemajetkovou újmu a na to konto vytvořit příznivé prostředí, zákony na zakázku, iniciovat spory, které budou otevírat staré rány, páchat nové křivdy ale ze kterých těmhle ksindlům komunistickým půjdou bezpracná procenta. Narozdíl od jiných odborností je u nás přeprávníkováno, právníkama bychom mohli dláždit a soudruzi si prostě stále ještě vzpomínají na zlatá 90. léta, kdy si všichni pohodlně žili z restitučních nároků (jejichž příčinou bylo mnohdy jednání otců a dědů těch soudruhů, protože tohle řemeslo se u nás dědí z generace na generaci, mnohdy se stává, že komunistický soudce a fízlovský práskač je otcem nebo dědem věhlasného právníka), například otec dnešního ministra spravedlnosti byl marxistický učitel práv a údajně i konfident StB.

Můj děd byl v roce 1954 odsouzen za velezradu ve vykonstruovaném procesu, rehabilitace se díky podlomenému zdraví nedožil, nikdo naší rodině nic nedal, přestože jsme přišli jako rodina (součást rozsudku) o část lukrativní nemovitosti.

Tady vůbec nejde o nějakou spravedlnost, po těch letech jí nelze dosáhnout. Jde o to vytvořit mašinu na prachy pro partu vychcaných právníků, kteří ty Němce budou zastupovat, jejich defilé se vám zjeví, když se podíváte, kdo všechno je v tom Pecinově spolku. Jasně, jsou tam i lidi, jejichž pohnutky mohou být ušlechtilé, různí naivkové atd..
0 # Anonymní 2015-05-25 12:53
Takže zkuste si představit, pokud můžete, že jste vychcaný komunistický právník, co léta žil z restitucí pak jste přesedlal na exekuce a když už i formulářovým žalobám ve spolupráci s dopravními podniky pro korunové pohledávky odzvonilo, najednou není pro vás práce, formuláře vyplňovat za pouhé 4 stovky a ne za 7000 se vám nezdá dost lukrativní. Máte ale dost peněz i vlivu a nechcete o to přijít. Tak co uděláte? Kde jsou prachy? Tak třeba by se něco dalo vymáčknout ze sudetských Němců, když je správně nabudíme a po politické linii si uděláme ty správné zákony, tak to v téhle zemi plné parazitů chodí. Bohužel stále víc lidí by chtělo parazitovat a stále méně lidí pracovat a tvořit hodnoty, že, proto taky v ČR lidi tráví v práci víc času než v Německu a mzdy jsou třetinové, mimo jiné.

Ještě že ti sudetští Němci jim neskočili na špek a jsou dostatečně znalí situace, když prohlásili ústy sudetoněmeckého Landsmanšaftu, že o žádné restituce nestojí. Protože jinak by všichni ti, co tady pracují, museli odstěhovat jinam a nechat soudružku Veselou-Samkovou, aby na ty daně ze kterých se to Němcům bude platit, vydělala sama. Ale nikdy nevíte, kdy Pecinovo sdružení vytvoří tu správnou společenskou poptávku protože faktem je, že když vám někdo nabízí prachy na stříbrném podnose, málokdo odolá si ty prachy nevzít, že.
0 # Anonymní 2015-05-25 13:55
ad 12:52 - Zaštitit se nějakými kecy o vděčnosti vyhnaných Sudetoněmců, kteří takto alespoň nemuseli zažít komunismus, je totální blbost. Kdyby totiž zůstali a nebyli vyhnáni, pravděpodobně by komunisty nevolili. Nakonec největší úspěch ve volbách r. 1946 měla KSČ právě v pohraničních okresech, kde se velkoryse rozděloval majetek po vyhnaných něm. spoluobčanech. Němci byli ostatně vyhnáni i do sovětské zóny.

Píšete o "komunistickém ksindlu" a "parazitním čechoprasečáku", ale zapomínáte na skutečnost, že Češi si jako jediní na světě komunismus sami dobrovolně zvolili (viz výše) a po "velkém třesku" v 1989 s nepotrestáním čs. bolševiků všichni nadšeně souhlasili. Pamatuji si dobře tzv. "tlusté čáry" a debilní hesla "Nejsme jako oni!" atp.

T. Pecina má pravdu v tom, že omluva Sudetoněmcům je jedna věc, ale mnozí z nich, resp. jejich potomků, se zákonitě budou ptát na majetek, který jim byl tehdy uloupen.
0 # Anonymní 2015-05-25 14:16
nemate pravdu. Komunisti po 2sv valce byli ve velke oblibe. Dokonce ve francii zvitezili. Co by volili sn je otazka.
0 # Anonymní 2015-05-25 14:21
napíšete, že mohli v klidu optovat pro čs občanství. Ale ti lidé měli svobodnou
volbu asi jako sedláci kteří dobrovolně vstupovali do jzd.


Nemohu za to, že nic nevíte o opční smlouvě mezi Česko-Slovenskou republikou a Německem. Stejně tak Vám zůstalo utajeno, že zejména v horském pohraničí byl pro totálně zadlužené rolnické diletanty jediným řešením a východiskem z bídy vstup do JZD či státního statku.

Zemědělské usedlosti získali po válce zpravidla lidé, kteří o rolničení buď vůbec nic nevěděli (proletariát z měst), nebo se jednalo o zaměstnance sedláků (pacholci, děvečky) z nížin, kteří se snažili hospodařit jak byli zvyklí. Ani jedno v drsném horském podnebí nefungovalo. Podrobně se touto situací zabývá jedna ze studií ČSAV.
0 # Anonymní 2015-05-25 14:36
zase nesmysl. Kolektivizace probihala po cele csr a psal jsem o sedlacich ale to jste opet nepochopil.
0 # Anonymní 2015-05-25 14:44
Daleko více bylo těch zadlužených a chudých (quasi)sedláků. Samozřejmě, že šikovnému a prosperujícímu sedlákovi se do JZD moc nechtělo. Stejně tak jako jiným čs. živnostníkům. Dobře, myslel jste to "v globále", ale to je jedno.
Řeč byla o tom, že Češi v odtržených Sudetech mohli optovat pro Česko-Slovenskou republiku, což je pravda - viz smlouva o opci výše. Že tak někteří neučinili ...
0 # Anonymní 2015-05-25 15:03
Nikdo nepíše o nějaké vděčnosti. Píše se o tom, že sudetští Němci vyhnaní do západní části Německa si ve srovnání s obětovanou příležitostí v dlouhodobém horizontu pomohli a otázka vděčnosti je zde zcela irelevantní. Rovněž tak je irelevantní otázka nějakých voleb, pokud vím, tak komouši v roce 1946 získali nějakých 38% hlasů (nejvíce v zemích Českých, kde to bylo 43%), což není ani nadpoloviční většina, v rozkradeném pohraničí byla podpora komunistů dle historika M. Kusého dokonce přes 80%, což jen dokresluje, jaká lůza se tam nastěhovala.

Nevidím jediný racionální důvod, proč by měla naše rodina platit sudetským Němcům náhradu ve svých daních, my komouše nevolili, žádný majetek jsme nikomu nezrekvírovali ani nikoho nestříleli a neznásilňovali a ani uši nikomu neřezali, tedy kromě principu kolektivní viny. Ale pakliže může být uplatněn princip kolektivní viny na současném daňovém poplatníku, nevím, proč by se z principu kolektivní viny měli vydělovat sudetští Němci. Ale klidně, ať se najde mechanismus, kterým splatí dluh SN dnešní potomci tehdejších komunistů.

Navíc, poválěčná obliba komunistů nebyla zhola relevantní z hlediska nastolení parazitního komunistického režimu. Tento byl nastolen na území, jenž na základě Jaltské konference připadla do sféry sovětského vlivu. To bylo pro politické uspořádání rozhodující, nikoli nějaké volby, to je bohapustá lež. Volby považuji tomto kontextu jen za šméčko na Vaterland. V podstatě nevím, co všichni mají legitimního na tomto kolektivním rozhodování neinformovaných hlupců. Je to v podstatě jen trik, kterým elita této země přenáší odpovědnost na lůzu. Čím hloupější lůza, tím víc demokracie.
0 # Tomáš Pecina 2015-05-25 15:08
Komunisti po 2sv valce byli ve velke oblibe.

Ta byla v ČSR arci uměle zvýšena tím, že byly po válce zakázány všechny pravicové strany.
0 # Anonymní 2015-05-25 15:14
Ne pane z 14:44 rec byla o svobodne volbe.
0 # Anonymní 2015-05-25 15:46
Volby (...) šméčko na Vaterland

Češi měli hned po válce vypískat samozvance Beneše, který ani nebyl prezidentem a ještě přijel ze Sov. svazu. Jenže již 1. rep. ČSR byla v procentu členů KSČ asi nejzkomunizovanější zemí světa. Nelze se tedy divit, že volby v 1946 vyhráli komunisté, zvláště když si lůzu v pohraničí chytře zavázali velkorysým rozdáváním uloupeným něm. majetkem.
0 # Anonymní 2015-05-25 16:10
sudetští Němci vyhnaní do západní části Německa si ve srovnání s obětovanou příležitostí v dlouhodobém horizontu pomohli

Co to má společného s vyhnáním, oloupením, znásilňováním, mučením a vraždami? Vždyť mnoho Sudetoněmců to vyhnání ani nepřežilo a ti přeživší nebyli na něm. či rak. straně nijak vítáni. Zpravidla se na ně pohlíželo jako na přivandrovalce, beroucí místním obživu, o které se bylo nutno zpočátku postarat.
0 # Anonymní 2015-05-25 20:17
Vždyť mnoho Sudetoněmců to vyhnání ani nepřežilo

Zato Češi si v laskavých podmínkách Protektorátu žili jako v bavlnce a pokud snad někdo zahynul, tak si za to mohl sám, protože si této starostlivé péče dostatečně nevážil.
0 # Anonymní 2015-05-25 22:00
Odobočujete od thematu, jak si vyhnaní Sudetoněmci vlastně pomohli a polepšili. Typická a až mile česká forma diskuse.
0 # Anonymní 2015-05-25 22:04
No, pokud máte pocit, že by jim bylo lépe ve 40 letech komunistické totality a že aktuálně jsou jejich majetkové poměry horší, než kdyby tady bývali zůstali, tak si asi nepomohli... Je opravdu milé, jak skromně opomíjíte zásluhy toho hodného strýčka s knírkem na tom, že jsme skončili v těch bolševických sračkách.
0 # Anonymní 2015-05-25 22:18
Výše je vysvětleno, že kdyby Sudetoněmci nebyli bývali vyhnáni, nezvítězila by r. 1946 KSČ, tedy by nedošlo ani ke komunistickému puči v únoru 1948. Do těch "komunistických sraček" směřovali Češi již od založení své ČSR a po celou dobu protektorátu. "Strýček s knírkem" proti komunismu bojoval, bohužel osamocen.
0 # Anonymní 2015-05-25 22:18
V bolševických sračkách jsme skončili převážně kvůli hodnému soudruhu Benešovi, co se tak zasloužil o stát. Tem lezl do prdele Stalinovi už v roce 1943 a celá jeho politika byla motivována právě nenávistí k Němcům. Dílo zkázy dokonalo to, že za Protektorátu a následně za etnických čistek po válce a za politických čistek thereafter jsme si úspěšně už poněkolikáté vyhnali celou intelektuální elitu a pracovitou část národa. Zůstali jen lidé neschopní odporu a bolševičtí paraziti. Ovoce tohoto ochutnáváme v podstatě dodnes.

Bude zábavné sledovat veškeré konsekvence (nepochybuji o tom, že se to nakonec právnické lobby podaří, mají veškeré prostředky). Pokud totiž Německo "splatilo" válečné reparace tím, že byl zabaven majetek sudetským Němcům a my je nyní odškodníme (tedy reparace prohlásíme za nezákonné a vrátíme je) kdo nám potom zaplatí reparace, které nám Německo bude dlužit?
0 # Anonymní 2015-05-25 22:21
"Výše je vysvětleno, že kdyby Sudetoněmci nebyli bývali vyhnáni, nezvítězila by r. 1946 KSČ, tedy by nedošlo ani ke komunistickému puči v únoru 1948. "

Jéžišmarjá, na to jste přišel kde? To je ryzí spekulace, navíc neopodstatněná, protože i podle hitoriků bylo mezi Němci dost chudých lidí, pro které by byl komouš ten správný spojenec. Notabene, v NDR, kam byli Němci také odsunuti, kupodivu také zvítězil komunismus. Kde jste přišel na takovou kravinu???

Fakta dokazují pouze to, že volby ve skutečnosti nic nerozhodují a neovlivňují.
0 # Anonymní 2015-05-25 22:29
sudetští Němci vyhnaní do západní části Německa si ve srovnání s obětovanou příležitostí v dlouhodobém horizontu pomohli: Co to má společného s vyhnáním, oloupením, znásilňováním, mučením a vraždami?

No nic. To je třeba jen uvést pro úplnost. Tím, že je Češi vyhnali, jim v podstatě z dlouhodobého hlediska nevědomky pomohli. Jen chci říct, že pravda a spravedlnost asi skutečně vítězí, aspoň někde a v dlouhodobém horizontu. Němce to může těšit a naši vrazi a gauneři tím rozhodně omluveni nejsou. Pokud se ptáte, zda bych je potrestal - ano, zavřel bych ty gaunery, až by zčernali. Ale ani to neznamená, že by nevinní daňoví poplatníci měli platit českým právníkům kratochvíle a palmáre související s vymáháním ukradeného majetku.

Pamatuji si svého kolegu, kterého jeho šéf vyhodil z dost slušného místa, protože pro něj představoval hrozbu. Na základě toho začal onen kolega podnikat a dnes je z něj velmi bohatý člověk. V principu spekulativně by se jím nestal, kdyby ho jeho šéf iniciálně nevyhodil a nezavdal příčinu, aby svoji situaci radikálně řešil. Taky to bylo nelegitimní prasáctví ale v podstatě mu ten kolega musí být vděčný.
0 # Anonymní 2015-05-26 06:55
Abychom nemuseli být"osobní", respektive nacionální, pročpak je vlastně pro Němce "uzavřenou záležitostí" debata na téma zaplacení reparací mnohonásobně poškozenějšímu Řecku, o splacení jakési vynucené půjčky nemluvě?
0 # Anonymní 2015-05-26 11:29
včera 22:18 - První odstavec jsou fakta, která si průměrný občan ČR neuvědomuje. Co se 2. odst. týče, tak majetek sud. Němců do poválečných reparací započítán nebyl, což zmínil i T. Pecina ve videu. V opačném případě by totiž ČSR musela nárokujícím státům reparace platit spolu s Německem. Jak to dopadne, lze jen těžko odhadnout, ale schyluje se asi k další české ostudě.

včera 22:21 - Soudruzi by v příp. neexistence vyhnání Němců neměli jejich neměli jejich majetek, který použili k uplácení lůzy přibyvší do vylidněného českého pohraničí. Toto velmi přispělo k úspěchu KSČ ve volbách 1946.
V sov. okup. zóně, pozdější NDR, byl komunismus Rudou armádou obyvatelstvu vnucen. To je rozdíl oproti ČSR, kde si "bratrstvo rudé pracky" zvolili občané sami.

včera 22:29 - To jsou jen hloupé kecy, snažící se nějak zmírnit (zakašírovat) etnickou čistku a č. poválečné bestiality na německých spoluobčanech (hlavně ženách, dětech a starých lidech), jako i na něm. vojácích, kteří se vzdali.
Vyhnaní Sudetoněmci se pak svojí vrozenou pílí, umem a podnikavostí domohli v rozbitém Německu určitého majetku i postavení, ale vykládat to za jakousi českou zásluhu mi připadá přímo perverzní.
0 # Anonymní 2015-05-26 11:43
tak majetek sud. Němců do poválečných reparací započítán nebyl, což zmínil i T. Pecina ve videu

Ano, započítán nebyl, protože započítán ani být neměl. Přesně v souladu s tím, co bylo ujednáno, již jsem tady příslušné ustanovení citoval (viz 150/1947 Sb.)

Ale jinak máte pravdu, to, že neumíte pochopit jednoduchou větu, je skutečně ostudné.
0 # Anonymní 2015-05-26 12:22
Pokud totiž Německo "splatilo" válečné reparace tím, že byl zabaven majetek sudetským Němcům a my je nyní odškodníme (tedy reparace prohlásíme za nezákonné a vrátíme je) kdo nám potom zaplatí reparace, které nám Německo bude dlužit?

Upřesnil jsem, že sudetoněmecký majetek nebyl součástí reparací. Vaše včerejší otázka (viz výše) je tedy docela podivná.
0 # Anonymní 2015-05-27 16:25
Ona je především otázka, zda by komunismus a komunistický blok vůbec vznikl, nebýt Adfolfa Hitlera a 2. světové války. Obávám se, že komunismus je jedna z kolaterálních škod, který způsobila agrese německého národa.

A to nemluvím o tom, že Marx a Engels jaksi byli Němci. A o financování Lenina a cesty vlakem, o tom raději pomlčím úplně.

Jinak bychom se mohli poměrně rychle a přímočaře dostat k tomu, že komunismus tu máme díky Němcům. Jako jeden z jedjich kulturních přínosů.

Miloslav Ponkrác
0 # Leo Tydlitát 2015-05-27 18:35
Hmm… Ti, co Marxe, Engelse a Hitlera pohnuli k jejich činům, byli jistě také Němci, že? Vaše myšlenka je ovšem správná a totožná s mojí.

Optikou „všechno zlé je k něčemu dobré“: Holokaust udělal pro budoucí rozvoj „demokratického živlu“ (představte si pod tím, co chcete) tolik, jako nic předtím ani potom. Všem postholokaustovým demokratům se vzpomínka na holokaust stala nejsilnější vzpruhou v jejich životech. Nikdo si dnes nedovolí zpochybnit demokracii.

Podobně osmašedesátý. "Invaze" pomohla vybudit demokraty nespokojené s totalitou. Nikdo si dnes nedovoluje zpochybňovat věhlas a zásluhy mnoha českých emigrantů.

A konečně – podobně i devětaosmdesátý. To byl konečně povel k českým demokratům: „Rozjeďte to na českém dvorku, ukažte, že na to máte.“ A oni dokázali, že to dokážou – viz Viktor Kožený a další.
0 # Anonymní 2015-05-27 19:05
Tydlidát: Podstatou mého příspěvku bylo, že vznik komunistického světa a soustavy států byl přímým důsledkem 2. světové války a jejího konce.

A kdopak tu 2. světovou válku vyvolal? Češi to nebyli. 2. světová válka, stejně jako hromada mrtvol z ní vyšlých, byl jeden z kulturních přínosů německého národa celému světu, jak by řekl pan Krystlík a pan Pecina.

Ale vsadím se, že pan Krystlík najde v historických dokumentech, že 2. světová válka nebyla, případně našel pouze úředně doložené tři, možná ani to ne, oběti celé 2. světové války či něco podobného.

Jistěže to dokáže rozjet kdeco a kdekdo. Jenom je otázkou, zda bychom měli tu čest být jako Československo, stejně jako řada dalších států, komunistickými, kdyby nebyla ta zpropadená 2. světová válka. Já se obávám, že nikoli. Obávám se, že komunismus v Československu byl nepřímým důsledkem 2. světové války a tedy německé agrese a Adolfa Hitlera.

A hodit 2. světovou válku na triko Čechům, nikoli Němcům, to by chtělo hodně vrtění psem. I když nepochybuji, že v této diskusi se dočkáme i tohoto tvrzení. Protože Češi mohou samozřejmě za úplně všechno, zato Němci pouze kulturně obohacují a jsou vždy jen přínosem.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2015-05-27 21:46
Pane Ponkráci,
Pan Krystlík již na svém blogu prohlašuje že Němci za 2. světovou válku nemohli a že ji rozpoutala VB a Fr.
Další jeho teorií je že válku rozšířili Dánové, Nizozemci a Belgičané které napadli mírumilovné Němce poté co přinesli mír do Polska.
0 # Anonymní 2015-05-27 22:40
Anonymní: Ale to je jednoduché, nechť se tedy pan Krystlík obrátí se všemi požadavky na odškodnění sudetských Němců k VB a FR. Je přeci etické se obrátit na viníky.

---

Ono k těm kulturním přínosům patří, byť to ve videu nebylo zmíněno toto:

Základní kulturní přínos německého národa celé Evropě je především tím, že zbavil Evropu nejlepších géniů, mozků a znamenitých mužů, kteří byli nuceni před nacismem prchat do USA. Veškerou špičku Evropy německý národ donutil emigrovat a zanechal tak většinu Evropu bez jejich nejlepších mužů a žen. To mělo pro budoucnost Evropy velmi záporné důsledky, a obávám se, že dnešní marasmus Evropy je do značné míry zaviněn touto likvidací nadprůměrných osob v celém světadíle.

Následkem tohoto kulturního obohacení Evropy od německého národa tak Němci velmi přispěli k prosperitě a rozvoji USA v poválečných desetiletích až dodnes, zatímco Evropě poslali celkový propad.

Ostatně i rozšíření komunistického bloku je díky Němcům. Vcelku chápu, že Stalin opravdu po 2. světové válce a nacistickém řádění nechtěl mít zbytek Evropy pod vlivem západní Evropy. Draze za to předtím zaplatil obrovským poččtem miliónů ruských mužů.

Miloslav Ponkrác
0 # Daniela 2015-05-27 23:16
Pan Krystlik je jako sberac malin v lese, do kyblicku vybira jen ty, ktere se mu libi a nejvic voni.

Spekulovat muzeme o mnohych historickych udalostech. Muzeme take spekulovat, ze bez Hitlerovy Rise by se rozvracene Nemecko stalo komunistickou zemi. .. V te dobe tam prece radilo mnoho socialistu.
A muzeme spekulovat jeste hloubeji v historii. Kdyby nebylo Nemecko uskrcovano Versaillskou smlouvou, pak by tam nenastaly spatne podminky a podhoubi pro totalitni tendence. . Ty reparace totiz take prispely k nastupu Hitlera.
Ja absolutne odlisuji nacistickou ideologii, ceske pidi-nacky, zidobijce, frustraty, co nesnasi demokracii a nevazi si toho, ze uz neziji v totalite. Odlisuji je od Nemecka predhitlerovskeho a Nemcu celkove. .
No ano, v novejsi historii Nemci rozpoutali hruznou valku, z nekterych se stali lidske zrudy, vrazdici masiny, - ovsem, byli porazeni, jejich Vudce zbabele unkl spravedlnosti. Co s tim ted, po sedmdesati letech ? Vzdyt uz vyrostly nove generace lidi, co s temi zverstvy nemaji nic spolecneho. Snaha nejak odcinit krivdy je pochopitelna, vzdyt Nemecko se uz omlouva desitky let. Alespon mne to tak pripada. Nevim teda proc by se mel udrzovat povalecny stav nejake bdelosti vuci germsnske hrozbe..

Ze mnozi sudetsti Nemci kolaborovali s hitlerciky a to s nadsenim, to neni zadne tajemstvi. A take to neni padny argument, protoze mnoho Cechu zase kolaborovalo s nacisty, pozdeji pak s komunisty. To je lidska natura, instinkt preziti.
V jadru mne fascinuje ceska mentalita, ktera ma zakorenenou ostrazitost vuci zapadu, zde zastoupeno Nemeckem a na druhe strane prijima naprosto bezpodminecne a nekriticky myslenkove smery putinovskeho Ruska.
Napada mne, ze to muze byt tim, ze vuci Rusum nemaji tito uvedomeli Cesi germansky mindrak, nebo co..
0 # Anonymní 2015-05-28 00:00
Souhlasím s Vámi, Danielo.

Ohledně ostražitosti vůči Západu. Důvod se dá najít v historii, nebo na mapě. Jste-li ve středu nějakého fleku zvaného Evropa, pak na tom místě budou války násobně častější, než na okrajích Evropy. Je to proto, že pokud výbojné národy pojedou válčit, tak buď mají druhou stranu jako sousedu, a nebo – je-li dále – pojedou nejkratší cestou, která vede obvykle přes střed Evropy.

V Česku se tedy historicky konalo více válek a přecházelo před české území více vojsk, než jinde.

Východ a sem tam i jih Evropy byl často zabrán bojem s Turkem a z podobných směrů. Sever Evropy byl všelijaký, takové Polsko dlouho neexistovalo, protože výbojnost Polsko-lItevského knížectví vedla k tomu, že to s ním bylo vyřízeno. (Dnes má opět Polsko chutě vyvolávat válku.)

Určité státy, když se podíváte na mapu, jsou relativně kryty, např. Slovensko nebo Rumunsko, a mají snížený počet útoků.

České země byly prvním cílem výbojnosti západní Evropy, ať germánských ambicí, či jiných. A z tohoto směru Čechům řadu staletí hrozilo největší nebezpečí, a ve 20. století to Německo potvrdilo rovněž. Ostatně germanizace Čechů byla předmětem a problémem řady staletí.

Ve své podstatě, když si vezmete i nedávnou historii, západní Evropa pořádala agresivní výboje směrem na východ, Rusko často Evropu osvobozovalo. Tak tomu bylo i ve světových válkách.

P.S.: Výše uvedené schéma je velice zjednodušené, ale není prostor jej vysvětlit. Spíše by byl čas zavést skutečné přátelství s Němci. Vyrůstal jsem blízko německých hranic, a pokud jsem potkal osobně Němce, byli to báječní lidé, a príma popovídání. A bojím se, že po sudetoněmeckých stranách a nárocích zřejmě opět nastává zbytečný rozkol. A že to časem nedopadne dobře. Protože Orwellovské verze historie, které čtu od pana Krystlíka mi říkají, že pokud se to prosadí, budou opět časem mrtví.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2015-05-28 07:00
Paní Danielo, kde jste vzala ten nesmysl o příjímání myšlenek Putinovského Ruska. Ruska je tu vnímáno jako největší hrozba případných problémů.
0 # Anonymní 2015-05-24 09:26
Pane Pecina, taky mažete komentáře pod články jako to dělá p. Krystlík, když se mu tam dokáže že zase nenapsal pravdu?
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-24 11:39
Nikdo mi nedokázal nepravdivé tvrzení. To, že existují dokumenty a výklady dějin navzájem si protiřečící, je známo. Tím, že je to třeba vládní stanovisko ještě nedělá z nepravdy pravdu.

Rozhodl jsem se mazat diskusní příspěvky počínaje čtvrtým nejnovějším článkem - začal jsem nesnášet výmysly chorých českých národoveckých myslí, dělá se mi z toho špatně.
0 # Anonymní 2015-05-24 12:26
Me se dela spatne z vas chorych radobygermanskych vlastenciku a censoru.
0 # Anonymní 2015-05-24 12:27
Jinak dukazu tam bylo mnoho ze lzete a to je duvod proc to mazete od pocatku.
0 # Anonymní 2015-05-24 13:25
Národovectvím stižený čecháček nás nazývá "rádobygermánskými vlastenčíky" z typické české závisti a neznalosti. Jednak ví, že v A či D je kvalita žití mnohem vyšší než-li v CZ, ale mylně se domnívá, že česky umí pouze Čech. Vůbec neví, že Němec (Rakušan) je ten, kdo má něm. (rak.) občanství a nikoho nezajímá, odkud dotyčný pochází, jaké je národnosti.
Jestliže mi v ČS(S)R bylo neustále křivděno, až jsem se rozhodl odtamtud zmizet, a tady mi nikdo nedělal nejmenší problémy, jsem své nové vlasti logicky vděčen a k ní loajální. Takovýto tzv. patriotismus nemá s českým pomateným vlastenčením a šovinismem nic společného.

T. Krystlíkovi dodnes jeho tvrzení nikdo ani v nejmenším nevyvrátil. Jakési plky poplatných českých historiků nejsou žádný důkaz.
0 # Philip Sudak 2015-05-25 04:11
Kdyz ono je jednodussi kopat neustale kolem sebe, na něco si neustale stezovat a nazirat na sve konani jako nejlepsi mozne, ackoli sám vi, a musi vedet, ze je pravym opakem. Nevim, proc si nekdo mysli, ze podari-li se mu prokazat, ze Pepicek krade, sám nebude odsouzen za loupez. Bude, vzdycky tomu tak bylo a bude.
0 # Anonymní 2015-05-25 06:54
Zase ta nenávist anonyma z 13:25., pán se jakoby distancuje, poučuje a pak se ukáže jak nenávidí.
Jinak Krystlíkovi bylo prokázáno mnohokrát že lže, právě proto to maže.
0 # Anonymní 2015-05-25 12:16
ad dnes 06:54 - Zřejmě nechápete (ani česky) psaný text. Bohužel.
Krystlíkovi nebylo žádné jeho lhaní prokázáno ani od renomovaných historiků.
0 # Anonymní 2015-05-25 12:39
Ale bylo. Ale je to tezke pochopit pro zaujate kteri jako vy nechapou psany text.
0 # Anonymní 2015-05-26 10:40
Aha - zase ta hojně užívaná a asi osvědčená tzv. "metoda kafemlýnku".
0 # Anonymní 2015-05-27 11:43
Já si už přesně nepamatuju, kde to bylo, ale pan Krystlík si před časem v zápalu diskuse vymyslel existenci jakýchsi prvorepublikových zákonů. Mám dojem, že to bylo něco okolo národnostních čistek v armádě a/nebo povinném přesunu sídel firem po 1. světové válce. Ty jevy, které popisoval, sice ve skutečnosti existovaly, ale způsob provádění byl jiný (např. v armádě leckdy až absurdní jazykové prověrky) a panem Krystlíkem uváděné zákony neexistovaly.

Docela mě zarazil tak markantní rozdíl mezi precisně odzdrojovanými knihami a řekněme velmi lehkovážným přístupem k faktům v ad hoc diskusích. Možná je už tak ovlivněný Německem, kde by stát bez zákonů nic neudělal, takže automaticky předpokládá, že i na to, co dělala meziválečná ČSR musel vždy nějaký zákon existovat. ;-)

JJ
0 # Anonymní 2015-05-27 13:27
Důstojníci, kteří dříve sloužili v RU-armádě, byli za 1. rep. ČSR vyřazováni a nahrazováni státem protěžovanou vrstvou legionářů. Důstojnický sbor legií se rekrutoval především z někdejších učitelů a účetních, tedy laiků bez nejmenšího voj. vzdělání. Záložníci byli povoláváni na cvičení a tam hromadně degradováni. Spolky ru-veteránů i jejich voj. písničky byly zakázány.

Veškeré větší podniky a firmy v Sudetech musely mít centrály v Praze a podle jejich (pražského) národnostního složení se pak řídilo i složení zaměstnanců v sudetoněm. filiálkách. Stát disponoval surovinami a energií, takže neposlušná firma by riskovala vypnutí el. proudu, přívodu vody, nedodání potřebných surovin, např. uhlí atp. (více viz Sudetoněmecké dějiny)
0 # Anonymní 2015-05-27 13:48
Anonymní: Oficiální webové stránky Sudetoněmeckého krajanského
sdružení jsou zcela jistě naprosto „objektivní“ a „nezaujatý“ zdroj.

Už začínám chápat, odkud se „objektivní“ zprávy o ubližování Němcům berou, stejně jako dojem, že Němci vše odčinili a Češi jsou pouzí zloději, pokud se zdrojují ze stran, které mají všechny důvody být zaujaté.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2015-05-27 19:50
ANo sudetoněmecké dějiny jsou vybájená pohádka, například to že Karlova universita byla první univerzita na území německé říše.
0 # Anonymní 2015-05-27 20:03
Anonymní: Sudetoněmecké dějiny existují, ale také se dá o nich lhát. A „Sudetoněmecké krajanské sdružení“ je zájmové sdružení s nějakým primární cílem, a ten není pravdivě informovat o dějinách, ale jiný. Mají velký zájem a zcela pochopitelnou motivaci být podjatí a ohnout výklad historii tak, jak se jim to hodí. Jestli to dělají či nikoli, je jiná otázka, ale určitě nejsou autoritativním a důvěryhodným zdrojem.

Ono součástí těch dějin jsou třeba i jiné kulturní přínosy, jako Lidice, Ležáky, Terezín. Ty tu ale, ve svém obviňování českého národa a opěvování pouze kulturních přínosů Němců jaksi nikdo nezmiňuje. Marně si hlavu lámu proč, když to byli pouze Češi, co ubližují Němcům.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2015-05-28 11:09
Německou pomstu za atentát na Heydricha zahrnul Beneš a jeho parta soukromníků v Londýně do svých zcestných plánů. Za osud Lidic, Ležáků apod. je oodpovědný především ten huhlavý Arschloch, kterému stavíte pomníky.
0 # Anonymní 2015-05-28 13:57
Bohuzel musel s tim pocital. Protoze vedel ze nemecka zver s velkou podporou sudetonemeckych nacistu bude vrazdit a mucit nevinne civilisty, protoze to provadeli vsude na vsech uzemi ktere okupovali.
0 # gogo 2015-05-28 14:57
On ještě tenkrát Beneš nevěděl, jak pokrokové myšlení jednou zavládne.
Tenkrát třeba, když lupič pobodal pokladníka, tak to ještě nebylo chápáno jako vina pokladníkova, který přece měl vydat peníze a půjčit tašku.
Takový Havel by jistě teroristy na území Protektorátu nikdy neposlal a naopak by podpořil humanitární bombardování Londýna.
Jenže ten pokrok přišel prostě až později, a tak dnes můžeme Heydrichovu rodinu maximálně odškodnit a pojmenovat po něm nějaké to letiště nebo ulici. A nechat prozkoumat, jestli jsou teroristické akty Gabčíka s Kubišem promlčené a zda by sympatizanti neměli být potrestáni aplikací lex Payne.
0 # Anonymní 2015-05-28 15:53
Beneš a spol počítali s daleko větší pomstou okupantů, doufaje, že se český lid zvedne k nějakému odboji. Nezvedl se, ale něm. odplata se velmi hodila po válce.

Gogo se již dostává na úroveň hloupých vlastenčíků, kteří takto švejkují neustále.
0 # Anonymní 2015-05-29 07:08
Podívejtese jak Pecina a Krystlík píší o atentátu na Heydricha a zjistíte že ironický příspěvek pana Gogo je velice blízko toho co si tito páni myslí společně s neonacisty na blogu Náš směr.
0 # gogo 2015-05-29 07:55
Víte, ono je to zamotanější. Kdyby byla možnost se do oné doby přenést ve formě jakéhosi ducha svatého přihlížejícího, spáchala by asi většina historiků rituální sebevraždu. Nemyslím si třeba, že by pan Krystlík vysloveně lhal a naopak spousta učiva českého dějepisu je těžce zmýtyzovaná. Pan Krystlík chce kompenzovat, tak přitvrzuje a dostává se mnohdy za hranici těch kritizovaných, jen z druhé strany. Silnou motivací bude efekt "Terrific nation these Romans", ale tady nejde o něj.
Mne na tom celém štve, že skoro nikdo se nesnaží pojmout férově, s nadhledem,bez upocení podjatosti.
Asi takhle:
andrejruscak.blog.idnes.cz/.../...
0 # gogo 2015-05-29 07:57
omlouvám se za překlepy, snad je tomu rozumět i tak
0 # Anonymní 2015-05-29 13:25
Podívejtese jak Pecina a Krystlík píší o atentátu na Heydricha ...

"Pozadí atentátu na Heydricha a protektorátní odboj" jsou střízlivá fakta, diskuse pod článkem velmi zajímavá.
0 # Anonymní 2015-05-29 14:12
Gogo: V historii je mnoho kostlivců. Pravdivá historie by byla ale méně lichotivá pro západní Evropu jako celek. Například komunismus je více méně výrobek západní Evropy.

Kostlivce ze skříní by bylo třeba vytahat, nicméně přibližovat se pravdě a skutečnosti, nikoli nahrazovat jednoho kostlivce zaváděním kostlivců jiných, jak číní pan Krystlík.

Pan Krystlík vysloveně nelže, pak Krystlík pouze vytvořil svou matrixovou verzi historie, a podle vědou popsaného psychologického efektu, totiž konfirmačního zkreslení, účelově hledá a účelově vykládá fakta pouze tak, aby to sedělo do jím vykonstruované verze.

Základním principem výkladů pana Krystlíka je prohlásit dílčí celek a jeden nepatrný dílek skládačky, často napodstatný, za to, že je to úplný celek a všechny úplné části skládačky. Tím vycházejí samozřejmě naprosté nesmysly.

Článek o atentátu na Heydricha je opět polovičatý bez podstatných ucelujících faktů. Články Sudetoněmeckých sdružení a pana Krystlíka mi připomínají marx-leninské články. Čekám jen, kdy pan Krystlík bude organizovat na německých polích sběr škodlivého českého brambobrouka a dokreslovat to plakáty burcující Němce „Naší vesnicí český agent neprojde“. Ostatně procesy, které by rád vůči Čechům zavedl nápadně připomínají, jak si to lid vyřizuje s revanšisty a americkými imperialisty.

Miloslav Ponkrác
0 # gogo 2015-05-29 14:25
Je to taková kombinace metody zloděje jahod, který si z celého pole vybere jen ty, které se mu líbí, se schopností analýzy, kterou nejlépe vystihuje pointa vtipu "máš akvárium? - jsi buzerant!". Ale o něj nejde.
Já chápu historii jako střízlivou rekonstrukci, čímž jsem samozřejmě zcela mimo a k posměchu všech historiků.
0 # Tomáš Pecina 2015-05-25 01:08
První varování pro Leo Tydlitáta: další vaše osobní útoky budou mazány, a pokud seznám, že vaše texty nic jiného, hodnotného neobsahují, stihne vás osud "leha" a "Fortuny". Děkuji za pochopení.
0 # Anonymní 2015-05-25 15:11
T. Pecina má pravdu v tom, že omluva Sudetoněmcům je jedna věc, ale mnozí z nich, resp. jejich potomků, se zákonitě budou ptát na majetek, který jim byl tehdy uloupen.

Již slyším to překvapené a pomatené blekotání brněnského dobráka o sudetoněmecké nevděčnosti atp., jako i rozhořčené vlastenecké výkřiky z celého Česka.
0 # Anonymní 2015-05-25 15:17
O zúročeném astronomickém dluhu Rusům za čs. legionáři zcizenou část carského pokladu a drancování Sibiře ani nemluvě.
0 # Anonymní 2015-05-25 15:30
Nevidím jediný racionální důvod, proč by měla naše rodina platit sudetským Němcům náhradu ve svých daních, my komouše nevolili, žádný majetek jsme nikomu nezrekvírovali (...)

A už je tady 1. rozhořčený výkřik. Kolektivní vina přece platí pouze pro Němce, kteří za svoji národnost nemohou. Nikoliv ale pro "české holubičky", které je po válce kolektivně oloupily.
0 # Anonymní 2015-05-25 15:36
Krystlíku, tak když je kolektivní vina OK, tak přestanou hekat, že je vyhnali. Jasný? Jinak si to zúčtujou se soudruhama, pokud jsou ještě naživu. (A jinak, za národnost jistě nemohou, ale to říšské občanství si jaksi zvolili sami...)
0 # Anonymní 2015-05-25 15:51
Násilí na německy mluvících čs. spoluobčanech a odzbrojených něm. vojácích se dopouštěli spíše nekomunisté. Ti pak později třeba vstoupili do KSČ.
Říšské občanství si Sudetoněmci nezvolili sami, dostali ho automaticky. Když nic nevíte, tak buďte raději zticha!
0 # Anonymní 2015-05-25 16:36
Zase ta povest o ukradenem carskem poklade zslozene na krystlikove lzi a lzi nekterych sovetskych komunistu. Jak je mozne ze najednou berete prohlaseni nejakeho komunisty tak vazne.
0 # Anonymní 2015-05-25 19:45
Sovětští bolševici tehdy zjistili, jak je čs. legionáři (armáda ještě ani neexistujícího prťavého státu) sprostě okradli, naivně se domnívajíc, že jim to projde. Že na to gangsteři jako Lenin a Stalin zapomenou. I když pomineme mezi gangstery obvyklý min. 50 %ní úrok, musí být dnešní dluh vůči Rusům přímo astronomické číslo, jen nepatrně ovlivněné dodávkami českého uranu.

O čs. legiích se v souvislosti s tehdejším drancováním Sibiře a krádeže části carského pokladu, jako i vydáním adm. Kolčaka, diskutuje na ruských fórech.
0 # Anonymní 2015-05-25 20:10
O čs. legiích se v souvislosti s tehdejším drancováním Sibiře a krádeže části carského pokladu, jako i vydáním adm. Kolčaka, diskutuje na ruských fórech.

Tak samozřejmě. Taky se tam diskutuje o neviditelných zelených mužíčcích, co jezdí na východ Ukrajiny na dovolenou...
0 # Anonymní 2015-05-25 22:26
Podle závěrů vyšetřování Politické komise byl Kolčak zodpovědný za smrt více než 110 tisíc lidí, popravených jeho režimem jako politických odpůrců. Byly vyvražděny, vypáleny a srovnány se zemí často celé vesnice, když se zjistilo, že jejich obyvatelé spolupracovali s odpůrci Kolčakova režimu, případně přímo s rudými partyzány. Stávaly se i případy, že ve vesnicích byli postříleni všichni muži, případně např. každý desátý muž atd. Admirál Kolčak vytvořil režim, který pro mnoho prostých lidí byl něčím horším než vláda bolševiků.
0 # Anonymní 2015-05-25 22:28
Dne 1. 3. 1920 opustil Irkutsk poslední československý vlak. Přitom byl irkutskému sovětu protokolárně předán podle smlouvy o příměří čs. vojska a sovětské vlády, za účasti zástupců obou stran (shledajících jeho úplnost), i úplný zbytek ruského zlatého pokladu. Oproti stavu, kdy byl poklad získán v srpnu 1918 v Kazani, z něho zůstávala po 14 měsících hospodaření Kolčakovy vlády zhruba pouhá třetina.
0 # Anonymní 2015-05-25 22:36
Nevidím jediný racionální důvod, proč by měla naše rodina platit sudetským Němcům náhradu ve svých daních, my komouše nevolili, žádný majetek jsme nikomu nezrekvírovali (...)

A už je tady 1. rozhořčený výkřik. Kolektivní vina přece platí pouze pro Němce, kteří za svoji národnost nemohou. Nikoliv ale pro "české holubičky", které je po válce kolektivně oloupily.

Kolektivně nikoho nikdo neoloupil. Oloupili je konkrétní jednotlivci. Nezbývá, než je najít a škodu po nich vymáhat.

Jinak pokud brojíme proti kolektivní vině uplatňované u Němců tím, že zavádíme kolektivní vinu uplatňovanou u Čechů, pak se není o čem bavit. Klidně si požádejte hony na české soudruhy, co po válce mučili a okrádali Němce podobně jako lovec nacistů Wiesenthal. Zrekvírujte majetek jejich rodinám, klidně celý, ať z nich jsou bezdomovci. Proti tomu nemám vůbec nic, budu to nadšeně podporovat.
0 # Anonymní 2015-05-26 10:26
(...) byl Kolčak zodpovědný za smrt více než 110 tisíc lidí, (...) vyvražděny, vypáleny (...) často celé vesnice, (...) obyvatelé spolupracovali s odpůrci (...) s rudými partyzány.

Byla to krutá doba a ostatní strany, zvláště bolševici a Rudá armáda, si tehdy počínali stejně. Výjimkou nebyly ani čs. legie. . To jen pro úplnost.

Oproti stavu, kdy byl poklad získán v srpnu 1918 v Kazani, z něho zůstávala po 14 měsících hospodaření Kolčakovy vlády zhruba pouhá třetina.

Pokladu se přece zmocnili čs. legionáři. Kolčak jeho částí ručil za dodávky válečného materiálu a nakonec, díky čs. strážcům, neměl ani čím zaplatit. Diferenci pak legionáři pochopitelně svedli na admirála, kterého měli i s pokladem pod ochranou. S bolševiky ho vyměnili za svůj volný průjezd.
0 # Anonymní 2015-05-26 10:44
Vy to svadite na legionare bez jedineho dukazu.
0 # gogo 2015-05-26 11:00
Ono to bylo komplikovanější.Část ruského zlata si legionáři určitě nechali a sloužilo pak jako základní jmění Legiobanky. Kramář kromě toho zorganizoval přesídlení poměrně vysokého počtu ruské nebolševické mládeže a inteligence do ČSR a ti mladí tady studovali, přičemž to platila ..kdo? ... Legiobanka. Časem ale bolševici upevnili moc a exilová inteligence se neměla kam vrátit. Dokumenty atd. pak po 2.sv. válce zabavili sověti.

Co přesně proběhlo v Irkutsku a potažmo celkově co se dělo v Rusku a vůbec kolem, to by bylo zajímavé vědět. Legionáři Kolčaka předali eserům, ale nejspíš dobře věděli, že ti ho dají rudým. Formálně našim legiím velel nějaký francouzský důstojník, čert ví jakou kdo měl v tu dobu roli a možnosti.
0 # Hannes 2015-05-26 11:37
včera 22:36 - Jste občan ČR, která má určité platební povinnosti. Alles klar?
0 # Anonymní 2015-05-26 12:05
dnes 10:44 - Jaký zase důkaz, člověče vlastenecký? Jak je všeobecně známo, pokladu se tenkrát zmocnili legionáři a Rusům ho pak nepředali celý. Z čeho by si jinak pronajali či koupili zámořské lodě pro odvoz svůj i na Sibiři naloupených věcí? Odkud měla peníze jejich Legiobanka, že si pak mohla dovolila financovat ruské emigranty? Jak vyplývá z dopisu na rozloučenou plk. J. Švece (25.10.1918), zastřelil se, protože již nemohl unést do nebe volající ostudu.
0 # Anonymní 2015-05-27 19:45
Až na to že je to zase lež člověče nenávistný.
0 # Anonymní 2015-05-29 10:31
Jak a za čí peníze se tedy legionáři dostali z Vladivostoku přes Japonsko do ČSR a odkud měla peníze jejich Legiobanka? - český mudrlante.
0 # Anonymní 2015-05-25 22:37
Jenom pro pořádek moje rodina je ze Sudet, děda byl sudeťák. Nebudu zde vypisovat rodinné příběhy... jen abyste byl seznámen z realitou. V roce 90-91 lidé kteří to zažili nad odsunem mávli rukou a z 95% byl názor všech příbuzných asi takový, že zaplať panbůh.... Vaší činnosti si vážím ale tohle mi přijde jako vykopávání otevřených dveří.
0 # Anonymní 2015-05-26 10:37
... zaplať panbůh ...

Co jiného mohli ti známí a příbuzní po svých zkušenostech vlastně konstatovat? .
0 # Otto 2015-05-26 13:50
"Omluvu přijímám, ale kdy dostanu naši zabavenou vilu, továrnu a obchod?" - ptá se potomek vyhnanců. Std. česká odpověď: "Co bys ještě chtěl, nácku? Však jsme se omluvili."

Dle všeho se schyluje k další české ostudě jako byl plzeňský pomník.
0 # gogo 2015-05-28 17:08
Asi až obživne těch několik desítek milionů lidí a vůbec se věci vrátí do stavu před oním nešťastným německým blázincem.
Myslím, že s lidmi jako vy to odškodňování skončí až vyhlášením islámského státu.
0 # Anonymní 2015-05-26 23:00
Pana Peciny si vazim, ale tuto jeho aktivitu bych chapal jenom jako recesi. Doufam, ze je tomu tak.
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-26 23:55
Pročpak?
0 # Anonymní 2015-05-27 12:08
Protoze je zalozena na necem co vy pane krystlik zasadne popirate
0 # Anonymní 2015-05-27 13:34
Češi jsou sice známí recesisté - viz např. holínky a kšandy č. olympioniků - leč v případě T. Peciny se pletete a doufáte marně..
0 # Anonymní 2015-05-27 23:38
Pane Krystlik, mozna by se v ramci teto recese dalo pozadovat i pripojeni Sudet zpet k Nemecku. Dalsi podivnost pro me je vubec otevirani takove otazky. Myslim, ze za vsim je tentokrat touha provokovat a ne zastat se bezmocneho.
0 # Anonymní 2015-05-28 00:20
Anonymní: Ale houby provokovat. Prachy už leckomu popletly hlavu. A je právě situace, kdy se češi nechají bezostyšně pumpovat o peníze, aniž by se výrazně bránili. Někdy dokonce museli záměrně nechat projít lhůty (například v kauze Švýcarsko a vyšetřování Mostecké uhelné), aby byly Čechům prachy sebrány.

Dobrovolně jsme začali platit ECB, dobrovolně jsme si zavedli církvevní restituce v násobných částkách, než byla hodnota majetku.

A nyní řada lidí vyciťuje historickou příležitost, že je správný čas vzít nějaké prachy Čechům v jakékoli zámince. Na vedlejší škody, které se tím udělají, nehledí.

Pníze, jak kdosi kdysi dávno řekl – non olet.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2015-05-28 11:02
Ukradené a uloupené se halt vrací a vlasteneci jako Ponkráci to nezmění.
0 # Anonymní 2015-05-28 19:55
Anonymní: Žádám tedy po Němcích navrácení ukradených cca 100 miliónů lidských životů.

Co svět světem stojí, masovým vrahům v miliónech se majetky nevracejí, ty propadají jako návrada oškodnění pozůstalým či státu. Říká se tomu civilizace, jistě máte doma nějaký slovník cizích slov, abyste si to neznámé slovo vyhledal.

Dále po Němcích žádám zaplacení a kompenzaci za ztrátu území Podkarpatské Rusi, o které Češi přišli kvůli rozpoutání druhé světové války německým národem. (To pan Pecina záměrně nevzpomněl, když argumentuje, že Čechům se prý veškeré území vrátilo).

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2015-05-28 21:57
V celku dobré, jen bych vynechal to o Podkarpatské Rusi, vypadá to že píšete o kolonii Českého státu, ale Rusíni se připojili k ČSR dobrovolně. Díky Němcům a Rusům se nemohli v 45 znovu rozhodnou zda do společného státu znova chtějí patřit.
0 # Tomáš Pecina 2015-05-28 22:20
Mně se ta myšlenka rovněž líbí: jen bych ji rozšířil o škody způsobené komunismem a postkomunismem, protože obým byli rovněž vinni sudetští Němci.
0 # Anonymní 2015-05-29 02:19
Anonymní: Jaksi nemohu ve svém textu najít, že mluvím někde o kolonii Českého státu.

Rusové neudělali nic jiného, než tu odpornou věc, že zachránili Evropu před německou agresí a genocidami. Tedy, že omezili kulturní přínos německého národa světu natolik, aby zarazili další kupení mrtvol v rámci válečné agrese – oblíbené vývozní komodity německého národa 20. století.

Západ se na osvobození podílel menšinově, což lze doložit mnoha fakty. Například jen než se uráčili výrazněji otevřít dohodnutou Západní frontu!

Osobně se domnívám, že by Rusové měli odškodnit Němce za to, že jim bombardovali Berlín, či že proti nim bojovali, když ve formě Adolfa Hitlera obohacovali zemi. Viděl bych to na několik ruských státních rozpočtů. Detaily a částku bych ponechal na zkoumání Sudetoněmeckých spolků pro napravování křivd německému národu.

Pozbytí Podkarpatské Rusi má složitější historii, na začátku stála Mnichovská zrada, a po pár cestách jiných států na konci byla Podkarpatská Rus fuč. Je to ale téma na větší prostor.

Nicméně jsem zvědav, jak ta fraška s tím „ublížením Němcům“ bude pokračovat. Možná, že mě to vyprovokuje k tomu, že opráším TeX a napíši knihu o pravdivé historii.

Miloslav Ponkrác
0 # gogo 2015-05-29 07:41
Nejste tomu odškodnění dalek ... nakonec miláček EU a USA, pan Jaceňuk nedávno vzpomněl tu neblahou událost, když SSSR napadl u Moskvy Německo a v agresi pokračoval až do Berlína.
A naše/vaše ČT měla reportáž, při které válka nezačala německým útokem na Polsko 1.9., nýbrž tím sovětským o pár týdnů později.

Začínám dávat zapravdu zastáncům tabletů ve škole. Učebnice přírodních věd bych nadále nechal tisknout na papír, ale efemeridy jako je dějepis a vůbec ty společensko - estetické nauky bych distribuoval výhradně elektronické podobě. A vnitřně by ten text mohl mít strukturu podobnou xml/xsl kde by se v konfiguračním souboru vždycky definoval agresor, preferovaný politický systém, náboženství, vůdce, hegemon, nepřítel apod.. a zbytek textu by mohl zůstat stejný
0 # Anonymní 2015-05-29 10:23
Pouze národovectvím zpitomělí vlastenčíci mluví o arbitrážním jednání v Mnichově (září 1938) jako o nějaké zradě, či laškovně o nás bez nás atp. - Ponkráci.
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-29 13:41
Souhlasím s panem Pecinou. V našem českém rozletu po cinkání klíči nám zabránili Němci, zejména sudetští, takže jsme nedosáhli ani životní úrovně Rakouska!
0 # Anonymní 2015-05-29 15:09
„Mně se ta myšlenka rovněž líbí: jen bych ji rozšířil o škody způsobené komunismem a postkomunismem, protože obým byli rovněž vinni sudetští Němci.“

To by pane Pecino asi neprošlo. Komunismus je Made in France, a marxismus-leninismus je Made in Germany, nesudetského Deutschland.

Osobně Vám přenechám jako nápad daleko úspěšnějšáí pumpnutí peněz od Čechů a méně kontroverzní: Československo po dobu celých 40 let používalo marxisticko-leninskou filozofii, stejně jako tisklo a rozšiřovalo knihy Marxe a Engelse bez toho, aniž by německé straně platili licenční poplatky. Myslím, že by se to mělo zažalovat.

Komunismus byl na poč. 20. století použit západní stranou jako způsob likvidace ruské carské rodiny (tedy mocného konkurenčního rodu konkurující mocným západním rodům) a vyvolání chaosu a úpadku v Rusku. Ostatně bolševismus byl bohatě financován západní Evropou, … a tak bychom mohli pokračovat.

Ostatně i Rusové používali marxismus-leninsmus bez toho, aby platitli licenční poplatky německému národu.

Myslím, že byste se toho měl ujmout.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2015-05-29 15:51
Dodatek: Možná by se to dalo právně pojmout i tak, že celá řada států neoprávněně využívalo jako frančízu marxismus-leninismus, aniž by platili licence za jeho německému národu. Myslím, že ty sumy, které byste vysoudil by byly rekordní.
0 # Anonymní 2015-05-27 12:09
Pane Pecina, mohu si Vás najmout na píár? Myslím, že se Vám ani v tomto oboru - vedle práva, matematiky, jazykových věd, kybernetiky atd atd) nikdo nevyrovná.
0 # Leon Kreutzfeld 2015-05-28 14:31
Tak jsem si s mirnym zpozdenim konecne poslechl cely rozhovor, casti dokonce 2x a dostal se k reakci. Domnivam se, ze jde o zajimave a kultivovane, relativne obsirne a poctive shrnuti postoje SKSCMS vuci vyhnani Nemcu a majetkovemu vyrovnani v kontextu techto udalosti, diky za nej.

Ja nejsem stoupencem zadnych majetkovych vyrovnani s odstupem nekolika generaci, nebyl jsem ani u restituci havlovsko-schwarzenberskych, ani u cirkevnich a nejsem tedy ani tady, nicmene plne chapu, ze lide, kteri zazili hruzy a krivdy osobne, pripadne na tom maji nejaky moralni ci materialni zajem, to mohou videt jinak a nejsou kvuli tomu spatni, jak zde nekteri diskuteri podsouvaji.

Mam zde ale 2 konretni pripominky:

Za prve, navrhovany mechanism restituce trosku pripomina klassicky cesky film Akce kulovy blesk. Ve zkratce, okradeni Nemci uz byli tak nejak odskodneni nemeckym statem, tak ted dostanou odskodneni od statu ceskeho a statu nemeckemu to vrati. Cesky stat odskodni i ceske zlodeje, pripadne ty, kteri v dobre ci zle vire majetek koupili, zase prodali, zase koupili, atd. Z pragmatickeho exekutivniho hlediska velice kompikovane a jestli dobre pocitam, odskodneni budou vsichni, bit bude jen anonymni cesky danovy nevolnik. Navic v prostredi nefungujiciho a zkorumpovaneho pravniho statu.

A za druhe, rozhovor operuje s pojmem spravedlnosti, ne vzdy si jsem jist kdy je to v pravnim a kdy v metafysickem slova smyslu. Odskodneni 70 let po udalostech, kdy vetsina pachatelu i okradenych jsou jiz mrtvi se bude dit na ucet statniho dluhu (ve vysi nekolika rocnich statnich rozpoctu), ktery pujde na ucet dnesnich tricatniku, jejich deti a vnuku. A tam imho na prdel znacne dostava spravedlnost v metafysickem slova smyslu a Posseltovo “usmireni” ma k ni blize nez spravedlnost v pravnim slova smyslu.
0 # gogo 2015-05-28 15:25
To ale pane Kreutzfelde špatně chápete význam slov jako smíření a spravedlnost.
Tohle smíření, kupříkladu, musíte chápat tak, že dnešní generace Čechů se musí smířit s rolí, jaká je jim přidělena v rámci nové Evropy. Budeme muset zavést nové ministerstvo, jak to bylo za pana Moravce, který tyto termíny dovedl nejen pochopit, ale i náležitě vysvětlit.. dnes by se řeklo zkomunikovat.
0 # Tomáš Pecina 2015-05-29 14:07
S metafysickou vinou a spravedlností bych neoperoval, protože o nich by se dalo hovořit až tehdy, když se určitý následek stane nenapravitelným. Zde je situace IMHO dosti jasná: pokud prohlásíme, že určité věci litujeme, nemůžeme jedním dechem dodávat, že ji nenapravíme. To je oportunní (Bohumil Doležal by napsal "vyčůrané") a prostě to nebude fungovat, protože takový dialog sklouzne vždy do polohy, kterou tu už kdosi popsal: 1. Tak my se vám omlouváme. 2. Přijímáme, a co tedy bude s naším majetkem? 3. Vidíte je, nácky jedny nenapravené? Místo vděčnosti za naši velkorysost znovu provokují!

Myslím, že tohle si neuvědomovali ani ti sudetští Němci, kteří hlasovali pro změnu stanov SdL, mylně se domnívajíce, že jejich velkorysé gesto bude akceptováno jako velkorysost, nikoli jako projev slabosti (Zemanův ašský projev). Jako by neznali Čechy…
0 # gogo 2015-05-29 14:31
Nojo, strejčka už mi nikdo nevrátí, ale já bych mohl jeho vraha odškodnit, když jsem mu ve vzteku roztrhl bundu. Nebo mu radši koupit novou. Protože tohle vratné je.
0 # Anonymní 2015-05-29 14:47
Tomáš Pecina: Právě metafyzická verze spravedlnosti tu dostává na zadek strašným způsobem.

Lidská, a právnická spravedlnost není ničím jiným, než snahou přenést tyto metafyzické principy na zem.

Celá situace kolem válečných a poválečných událostí je už nenapravitelná. Nejde to:

1) Chybí ochota obou stran přiznat svůj díl viny. Dokonce se mi zdá, že chybí ochota především německé strany a Sudetských Němců. Lapidárně řečeno: Češi řekli alespoň to litujeme, Sudetští Němci neudělali ani to. Naopak namísto toho vykládají o ublížení pouze z české strany, což mimo jiné je zakotveno i va stanovách sdružení založených panem Pecinou. (Jak bych řekl pan Doležal: „je to vyčůrané“)

Základem každé spravedlnosti je objektivní posouzení a přiznání dílu viny obou stran. Bez tohoto spravedlnost nenastolíte, ne metafyzickou, ne právní, ne lidskou.

2) Následky a činy válečného a poválečného kolem Sudetských Němců nejsou jen materiální.

Osobně bych se také postavil na zadní, kdyby veškeré činy obou stran byly řešeny pouze v rovině majetek bez uvažování jiného. Chápu, že v pojednání Vaší spravedlnosti je lidský život s cenou nulovou, stejně tak jako služba Hitlerovi je mimo zápočet.

Situace, kdy vyprávíte, že jediná psraveldnost je započítat opuštěné domy a majetek. A já se dozvídám, že nic jiného nemá smysl – pak se jistě jedná o spravedlnost v okrajovém smyslu jejího slova, který mi není znám.

Chápu tedy, že např. činnost stran kolem Henleina a jejich podpora berete jako irelevantní a další, protože toto byste v té skutečné spravedlnosti pominout opravdu nemohl.

3) Myslím, že velkorysost Čechů, kdy oficiálně se představitelé tohoto státu omluvili Sudetským Němcům je dostatečně vstřícný krok směrem k řešení.

Znovu říkám, Sudetští Němci neudělali ani to.

Celé to budí dojem, že Sudetští Němci chtějí zneužít snahy Čechů o vyrovnání k tomu, aby se Sudetští Němci vyvinili a dementovali své zločiny a strašné činy, jejichž byli nepochybně zdroji, chtějí neoprávněně zvýšit pocit viny a prostě je pumpnout.

Mám odjem, že si Sudetští Němci neuvědomují, že jejich odsun (protestujte si proti tomu slovu jak chcete, je to zažitý úzus) měl svůj pádný důvod. A to tak pádný, že ho britská vláda odsouhlasila předběžně už v roce 1942.

4) V situaci, kdy většina svědků už nežije a v situaci, kdy německá strana spoléhá na velkorysost bez přiznání svého dílu strany a reflexe toho dílu ve svém jednání a požadavcích, je nenapravitelná.

Vyjádření Sudetské strany v Německu o vzdání se majetku považuji za velké gesto, a jedinou možnou cestu, jak vše vyrovnat a nastolit onu skutečnou, v metafyzickém smyslu slova, spravedlivou situaci. Protože válečné a poválečné škody byly především v rovinách nemateriálních, a to na obou stranách.

Nicméně považuji za velmi nešťastné zneužití, že se rojí spolky, které tlačí na Čechy, aby přiznali, že Sudetští Němci jsou svatí andílkové „já nic já muzikant“ a jen zpropadení Češi ubližovali Němcům. To je neuvěřitelné zneužití české snahy a jejich omluvy.

Proto není divu, že Češi házejí zpátečku, protože toto k nápravě nevede. Toto zablokuje jakoukoli skutečnou spravedlnost, a je to zneužití dobré vůle.

Miloslav Ponkrác
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-29 18:08
Pokud vím, tak se za český (československý) stát omluvil bez odvolání omluvy pouze jediný politik: Lev Prchala. Od té doby nikdo.
0 # Anonymní 2015-05-29 18:32
Pane Krystlíku, chybí informace o recipročních akcích a uznání viny a dalších reflexích od Sudetských Němců. Vidím, že jste opět v mém textu přehlédl cokoli jiného, než potvrzení vinu Čechů a pouze Čechů.

Mám pocit, že většina lidí buď logicky nebo intuitivně cítí nezdravé reakce ze strany Sudetských Němců či jejich potomků. Já jako Čech očekávám také omluvu a uznání svých zločinů ze strany Sudetských Němců. A jako Čech bych si to více než zasloužil.

Pokud namísto reciproční omluvy od Sudetských Němců (či alespoň ticha) přijde obviňování Čechů a další majetkové požadavky, pak je to signálem, že vysídlení Sudetských Němců bylo správné, a že americký, britský, ruský, český, polský a maďarský názor na to, že soužití Němců s jinými národy pro jejich povýšenectví není možné, bylo absolutně správné.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2015-05-29 18:44
Abych byl upřímný, v poslední době jseem zmaten, co je akce Sudetských Němců, a co akcemi různých samozvaných spolků, a co akcemi médií.

Nevím a netuším, v jakém vztahu jste vy a pan Pecina vůči Sudetským i jiným Němcům, a zda za ně mluvíte jejich pověřením, či zda se jedná o vaše partyzánské akce, či zda je to jinak. Možná by stálo za objasnění tohoto vztahu v nějakém oficiálním článku.

Přes mé ostré reakce si pana Krystlíka i pana Peciny vážím. Mají svůj názor, a ve svých ideách a světonázoru si jej snaží konzistentně a poctivě své stanovisko obhájit, což jim nemohu upřít ani na chvíli. Ač mám názor jiný a odlišný.

Možná je otázka, jaký je skutečný názor Sudetských Němců, eventuálně jejich potomků, na tyto otázky. To je to, co je podstatné. V tomto mám jen to, co přinesou média.

Miloslav Ponkrác
0 # Tomáš Pecina 2015-05-29 19:54
Mám pocit, že většina lidí buď logicky nebo intuitivně cítí nezdravé reakce ze strany Sudetských Němců či jejich potomků. Já jako Čech očekávám také omluvu a uznání svých zločinů ze strany Sudetských Němců. A jako Čech bych si to více než zasloužil.

Sudetští Němci jsou za zločiny Hitlerova režimu přibližně ve stejné míře jako jsou Češi odpovědni za zločiny komunistické. Svou spoluodpovědnost dávno uznali a uznávají, víc očekávat spravedlivě nelze. Co chybí, je uznání odpovědnosti za genocidu z české strany; ta opakovaně hovoří o "excesech" (i Lidice byly jistě jen excesem z jinak snesitelného protektorátního řežimu, máme-li použít ten samý slovník) a počet obětí vyhnání bagatelisuje.
0 # Anonymní 2015-05-29 21:54
V jakem vztahu jste pane Pecina k sudetskym Nemcum?
0 # Anonymní 2015-05-29 23:24
„Sudetští Němci jsou za zločiny Hitlerova režimu přibližně ve stejné míře jako jsou Češi odpovědni za zločiny komunistické. Svou spoluodpovědnost dávno uznali a uznávají, víc očekávat spravedlivě nelze.“

Pokud Sudetští Němci či jejich právníci vznášejí požadavky na majetek, nebo mají názory ve stylu „veškeré problémy jsou pouze na straně Čechů“, tak svými činy žádnou spoluodpovědnost neuznávají.

Takže fakticky Sudetští Němci káží vodu a pijí víno.

Takže dál to nemá smysl řešit, dokud na straně Sudetských Němců nebude uznání svého dílu viny. Stejně tak Vaše další věty nemají smysl, protože Sudetští Němci svými činy dávají setsakra najevo, že nic neuznali, a svůj díl viny popírají.

Howgh.

Miloslav Ponkrác
0 # Anonymní 2015-05-29 23:26
„V jakem vztahu jste pane Pecina k sudetskym Nemcum?“

Toto je nejzásadnější a nejdůležitější otázka celého tématu. V jakéím vztahu k Sudetským Němcům a jejím nárokům je pan Krystlík a pan Pecina. Není důležitější otázky.

Miloslav Ponkrác
0 # Leo Tydlitát 2015-05-30 01:48
Domnívám se, že panu Pecinovi zjevně učarovali brněnští Němci, mezi něž samozřejmě můžeme, jsme-li založeni tak anti-nacionáloně jako pan Pecina, zahrnout německé Židy. (V tomto ohledu není bez zajímavosti, že člověk má tendenci sympatizovat s lidmi, kteří jsou mu vzhledově podobní. [Viz Klára Samková.])

Tento brněnský německý jazykový ostrov se mu každopádně zdál málo extrémní, a tak se dozvěděl o Sudetech. Zápas bojující demokracie se sudetskou otázkou mu přišel zrovna tak směšný, jako její zápas s právem, a tak se rozhodl bít český stát na dvou frontách. Svou bitvu vyhrál registrací svého spolku.

Pro nezávislého pozorovatele samozřejmě může jít o vítězství Pyrrhovo, neboť tímto p. Pecina stanul v jednom šiku s rozkradeným státem českým, který v těžké hodině hledá nej(ne)možnější cesty, jak ještě podarovat ty, kteří v něj nejvíce věří. Ale cesty extremisty jsou vždy nevypočitatelné, viz Jaroslav Hašek a jeho epizoda v Rusku.
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-30 17:21
Ad Ponkrác 23:26:

V jakém jsem vztahu? V žádném. Nejsem členem SdL. Za tři desetiletí jsem osobně poznal tři Sudetoněmce, z toho dva již zemřeli.
0 # Leo Tydlitát 2015-05-31 00:18
Nic moc, tedy. Ale i v če(cháčkov)ské státní loterii jménem „sudetské restituce“ jistě platí, že „mezi slepými jednooký králem“.
0 # Anonymní 2015-05-31 08:38
tkrystlik 17:21:
Být Sudetoněmcem tak bych se Vám pro jistotu vyhýbal;)
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-05-31 13:54
Ad 8:38:

Pročpak?
0 # Anonymní 2015-05-30 00:16
V jakem vztahu jste pane Pecina k sudetskym Nemcum?

Nejsem si jist, jestli se "užitečný idiot" počítá jako vztah... :-)
0 # Leo Tydlitát 2015-05-30 01:59
Nejsem si jist, jestli všichni ti "Anonymní" jsou noobové, kteří nevědí, jak se podepsat, nebo jsou to prostě idioti.
0 # Anonymní 2015-06-01 22:08
Proc potrebujete znat jejich identitu? Proc Vas to popouzi do te miry, ze je urazite? Jak to souvisi s diskusi o SN? Anonym
0 # Anonymní 2015-06-01 22:45
Nemáte dojem, že doba už je někde jinde? Že Čechy, Němce a vůbec celou Evropu momentálně trápí něco úplně jiného? Myslím IS a uprchlíci.
0 # Leo Tydlitát 2015-06-02 02:03
@Anonymní 1. června 2015 22:08

Domnívám se pouze, že homogenní řada tisíce Anonymů pod sebou znepřehledňuje diskusi; to je celé. Pro běžného uživatele zřejmě není stávající řešení výběru jména dost intuitivní, když v rolovací nabídce vybere ve většině případů jméno „Anonymní“. Nebo že by tak všichni činili záměrně, nechtěje vymýšlet si přezdívku? (OK, jsem dost mimothematický.)
0 # gogo 2015-06-02 13:48
"Proc potrebujete znat jejich identitu? Proc Vas to popouzi do te miry, ze je urazite? Jak to souvisi s diskusi o SN? Anonym"

Podepište se třeba jako Hurvínek, nikoho přece nezajímá vaše reálné jméno.

Když ale probíhá komunikace na nepatrně vyšší úrovni než jednorázové odštěknutí nebo neartikulované skupinové hýkání, je dobré rozeznávat jednotlivé diskutující, mít možnost reagovat na konkrétního člověka a vést s ním třeba i dialog.
0 # Anonymní 2015-06-03 23:50
No, aniz bych chtel nejak predjimat, tak to, co zminuje v rozhovoru TP se rozhodne nikdy nestane, vraceni majetku by rozpoutalo takovou bouri, ze to nikdo nepripusti. Protoze o inteligenci TP nepochybuji, tak by me zajimalo, co ma za umysly :-)
0 # Anonymní 2015-06-05 00:19
Mluvite mi z duse.

Hurvinek
0 # Anonymní 2015-06-07 10:13
Celé je to celkem jednoduché. Sudetští Němci dostali od Čechů daleko cennější statek - vlastní život. Tehdy hráli o něj. Přidali se ke genocidnímu nepříteli, který naštěstí prohrál.

A zacházení Čechů s nimi? Prosím podívejte se zacházení Spojenců s civilním obyvatelstvem Říše, bombardování, masové znásilňování. A nejenom Říše, i na osvobozených spojeneckých územích se děly věci literarky.cz/.../...

Tomuto šílenství se říká válka, ta nemá nic společného s právem a už vůbec ne se spravedlností. Všechny takové pokusy jsou jen pokrytectvím, jak zakrýt neomezený diktát vítěze. Výsledkem jsou pak ubohé čarodějnické procesy s 90-ti letými dědky, kde se už ani nehodnotí činy (protože všichni víme, že už to nejde) ale pouhá přítomnost.

SN prostě prohráli, museli nést následky a měli z pekla štěstí, že to nedopadlo hůř. Jestliže existuje trestný čin rozvracení republiky, pak si nedovedu představit, že otevírání této pandořiny skříň do něj nepatří. A nehledejte v tom nějakou spravedlnost, či snad právo. Bylo by to zejména účelné a rozumné opatření.

BTW, aby bylo jasno, nejsem žádný němcožrout. Např. potomek SN je mým nejlepším obchodním partnerem už 15 let, rozhodně mi nevykládá o tom, že mí předkové jeho předky vyhnali a já jemu na oplátku, jak mi jeho předci chtěli vyvraždit půlku rodiny (na dědka již byl vydán písemný rozkaz k zastřelení) a někteří z manželčiny rodiny prošli koncentrákem. Je to prostě historie, jejíž tzv. "spravedlivé" řešení nepřinese ani jednomu nic dobrého.

Přívržencům místního SNS chybí soudnost.

cnemo
0 # Leo Tydlitát 2015-06-07 10:52
Přesně. Je to stejné jako kdysi s Temelínem.
Každému Rakušákovi byl ten náš zázrak, vyrábějící elektřinu na export, ukradený. Pouze nepočetné politické divize (co je smutné, je, že na obou stranách hranice) se čas od času snažily z vděčné (proti)jaderné vlny vykřesat svůj osobní prospěch.
0 # Anonymní 2015-06-08 00:39
cnemo - lepe bych to nenapsal, presne tak.
0 # Anonymní 2015-06-08 14:39
Anonymni z 7.cervna 10:13
Klasicky hloupy cernobily pohled z prazske kavarny. Zdaleka to nebylo tak jednoduche jak to vidite. SN meli silnou protinacistickou politickou silu, zejmena sudetonemecke socialni demokraty (aspon jmeno jednoho z lidru, Wenzel Jaksch by vam snad precejen taky neco mohlo rikat).
Skutecnost, ze sudetonemeckym odpurcum hitlerismu zatapela z jedne strany ceska strana v cele s Benesem a z druhe strany nacisti je neco co nechcete videt!
Treba ve 20 letech nemecti soc-dem pobirali ve volbach kolem 50% nemeckych hlasu! Bohuzel, ceska starna dlouhodbe na jejich volani po zmene praxe vuci mensinam (na demokraticke platforme) nerefklektovala, az se jejich volici zacali priklanet k radikalnejsi a populistictejsi (nedemokraticke) strane.
Ani na zformovani Rote Wehru (jako militantni opozici vuci bojuvkam SdP) ceska strana prilis nereflektovala, ac to byli v pohranicnich regionech jedini (cesky element byl pocetne minimalni), kdo podporoval demokratickou CSR a utkaval se s nacisty v terenu a v ulicich...

A po Mnichove? Nacisti v pohranici na Cechy vicemene kaslali (ti byli proste davno odpiskani, navic jich tam nebylo moc), ale s kym si vyrizovali ucty byli prave prislusnici a podporovatele demokraticke CSR a odpurci nacismu z rad samotnych Nemcu. A ze jich nebylo malo!!
A dusledky pro ne? Treba v decinske ctvrti Bela (tradicne levicove) pri vyrizovani uctu na kazde lucerne visel chlap, odpurce SdP!

Vase blaboleni na tema Cesi/Nemci je zhola nesmyslne, jednostrane a vyvinujici Cechy ze zasadniho podilu na tom, jak to pozdeji v pohranici dopadlo.
Uz jen vase generalizovani nemeckych obyvatel Sudet jake pouzivate na zacatku sveho postu je tak hloupe, ignorantske a nepsravedlive, ze vubec nemam slov. Jestli nekdo bojoval na krev proti nacistum uz pred Mnichovem, tak to byli antinacisti (zejmena z nemecke levice, coz uznavam ackoliv nejsem politicky levicove orientovan) - a nebylo jich malo! A jestli nekdo Mnichov odskakal ihned vlastni krvi, tak to byli prave nemecti socialni demokrate, komuniste a dalsi antinaciste.
Vase nesmyslne teze svedci o tom, ze vubec nemate poneti o tom, jaka byla situace, nalady a rozlozeni politickych preferenci (a jejich postupne zmeny a jejich duvody) mezi ceskymi Nemci ve 20 a 30 letech.
0 # gogo 2015-06-09 15:01
Vy si žijete ve vlastním světě, viďte?
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-06-09 22:10
Cnemo, většina toho, co jste napsal neodpovídáí pravdě. "Přidat se ke genocidnímu nepříteli" je nonsens, většina chtěla autonomii v rámci ČSR a ne připojení k Německu. Svědectví o tom podává pozdější němcožrout Ripka v knize Munich - After and Before.

Vyhnání jako "účelné a rozumné opatření". Pro zalidnění pohraničí cikány nebo pro zbrždění civilizačního rozvoje Čechů možná. Jinak ne.

Větší pitomost než "písemný rozkaz k zastřelení" jsem ještě neviděl. Rozkaz k provedení rozsudku ano.
0 # Anonymní 2015-06-09 22:34
tkrystlik:
"Větší pitomost než "písemný rozkaz k zastřelení" jsem ještě neviděl. Rozkaz k provedení rozsudku ano."
Velmi vtipná (ač asi neopodstatněná) kritika volby slov. Na pitomosti jste vy jednička.
0 # Anonymní 2015-06-10 01:05
Cnemo je hold normalni ceskej fasoun. Smutne
0 # Daniela 2015-06-10 05:34
Z jineho uhlu to neni smutne, ale "amusing". . Cnemo je spise normalni ceskej, fasouna bych vynechala. On spravedlive odsuzuje "účelné a rozumné opatření" kolonistu pro vyhnani Indianu do reservaci - ted asi truchli, ze zemrel Vinnetou, - jeho mayovska predstava americkych indianu....
0 # Anonymní 2015-06-12 12:46
Co SN skutečně chtěli ví jen oni sami a tento prožitek si již většinově vzali s sebou do hrobu. Každopádně výsledkem jednání jejich špiček byla anexe a vyhnání českého obyvatelstva. O podpoře Hitlera za protektorátu není sporu, ještě žijí svědci, včetně mého otce. Bohužel po mé babi a strýci, který byl v odboji zbylo jen vyprávění. Prosím falšujte historii až po smrti očitých svědků, jinak je to trapas:)

Možná se budete divit, ale za základní příčinu národnostních problémů vidím vidím rozbití CK monarchie, posledního suverénního státu na našem území. Ale když už to protihabsburský agent Masaryk udělal a vrhl tak střední Evropu do geopolitické bezvýznamnosti, nezbylo opravdu nic jiného, než se menšiny zbavit. Což vzhledem k okolnostem proběhlo relativně civilizovaně (každopádně nikdo zaživa neupaloval matky s dětmi zápalnýma bombama). Cenu za odsun, zejména tu ekonomickou samozřejmě nesli i Češi, ztráta milionů vzdělaných a pracovitých občanů se projevila. Ale kdyby tu SN byli dnes, ČR by už neexistovala a my bychom byli ještě ubožejší kolonie, než jsme dnes. Západní tajné služby by ji zlikvidovali ještě snadněji, než Československo.

Ani já jsem "písemný rozkaz k zastřelení" neviděl, máme štěstí, žili jsme v klidném období dějin:) Celý příběh jsem popsal zde nautilus2.wordpress.com/.../...

Dělám si z toho sice trochu srandu, ale věřte, sranda to nebyla.

cnemo
0 # Anonymní 2015-06-12 13:30
Danielo, já vůbec netvrdím, že něco posuzuji spravedlivě. Existuje vůbec ve válečné vřavě nějaká spravedlnost? Jen tvrdím, že by nebyla ČR, na čemž mám pochopitelně jistý osobní zájem:) Navíc si myslí, že zánik ČR by byl doprovázen krveprolitím, se SN bychom neměli nikdy takové vazby jako se Slováky.

cnemo
0 # Anonymní 2015-06-12 14:25
Jak to tak vidím Tomáši, na rozdíl od toho správného falšovatele historie Mr. Krystlíka, byl jsem právě smazán:) Nebylo v nic urážlivého ani agresívního, tak jo... No nic, zase jedna iluze o moudrosti a soudnosti v prdeli:)

cnemo
0 # Anonymní 2015-06-12 14:27
Pardon Tomáši, byl to omyl, nic jste nesmazal. To jen já se nedohodl neznámo proč s prohlížecem. Omlouvám se za hloupé podezření.

cnemo
0 # Anonymní 2015-06-12 16:10
cnemo:
Blog je zřejmě gúglem naprogramovaný tak, že ukazuje automaticky maximálně 200 příspěvků a pod nimi případně odkaz "načíst další". Než mi to - na jiném blogu - došlo jsem také myslel, že jde o mazání...
To, co píšete os SN považuji za velmi rozumné.
0 # Daniela 2015-06-12 22:19
No dobre, Cnemo.
Konecne jste priznal, ze se Cesi chteli Nemcu zbavit uz pred druhou svetovou.
Jeste tak uznat, ze expulse nebyla civilisovana. Mnozi, hlavne ti, co ze sebe delaji humanisticke lidumily, by si meli priznat, ze po valce, kdyz byl nepritel na kolenou, tak se clenove jeho naroda chovali stejne jako vrazdici nacisti. Cesi tim ponekud ztratili narok se vnimat jako bezbranne obeti.
Bombove kasety ? Ona totiz ceska luza vojaky Wehrmachtu v Praze na lampach taky upalovala - po valce - a v Usti nad Labem hazeli kocarky s nemeckymi nemluvnaty z mostu - po valce - a jeste po nich pro jistotu strileli, kdyz tonuli ve vode. To nebyl zadny collateral damage, v te dobe v Sudetech panovala cilevedoma likvidace Nemcu.
Vytahovat historky o jinych narodech, co spatneho delali oni, to stopy vinika nezamete.
Ale toto je vecny problem souziti mezi Cechy a Germany, to si musite resit sami, - do toho ja nemam pravo moc mluvit, jen celkovou situaci posuzuji z daleke, byt lidske perspektivy...

Ja zit v Cesku, tak bych se zapadnich agentu neobavala, ale tech ruskych, tech ano.
0 # Tomáš Pecina 2015-06-13 14:22
Já tedy nevím, poručíku, ale neměl byste v zájmu konsistence hovořit spíš o "odsunu" Čechů ze Sudet?
0 # Anonymní 2015-06-07 21:08
Svaz vyhnanců z Brd
www.brdy.info/svaz/

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)