Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Po neskutečných 5 letech, 7 měsících a 5 dnech, po něž byl veden spor s ministerstvem vnitra, došlo dnes k registraci Sudetoněmeckého občanského sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, občanského sdružení.

Z rozsudku Nejvyššího správního soudu, jehož právní mocí se tak stalo (soudce zpravodaj Jan Passer David Hipšr), vyjímáme (§§ 27 a 29):

[…] Pokud zakládané sdružení deklaruje, že odsuzuje vyhnání a etnické čistky, ke kterým došlo po druhé světové válce ve střední Evropě, považuje za válečné zločince ty, kteří se jich dopouštěli, a některé z tzv. Benešových dekretů považuje za projev bezpráví, pak zcela pochopitelně budou tato východiska předmětem kritiky, nesouhlasu, zdrojem názorové opozice. Zpravidla však nebude možné rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti mezi národy spatřovat pouze v tom, že budou k diskusi předkládána témata, na kterých není názorová shoda, byť by jejich vnímání bylo pro mnohé oprávněně citlivé. Takový přístup by totiž naopak potvrzoval, že je ona nenávist či národnostní nesnášenlivost latentně přítomna a diskusi či vyjadřování nepohodlných myšlenek je třeba zapovědět proto, aby se nestala zjevnou. Ve svobodné společnosti je tabuizování citlivých témat – tím spíše témat, kořenících ve vzdálenější minulosti, kterou naprostá většina populace již neprožila, ale s jejími důsledky stále žije – zásadně nežádoucí. Potlačovatelská schémata, cílící proti myšlenkám a názorům, typická pro státní mechanismus autoritativních států, jsou v právním státě nepoužitelná a nepřijatelná […]

Dodat lze i to, že diskuse, mající svůj původ v komplikovaných vztazích národů v minulosti, a hodnotící vztah historické příčiny a následku, nejsou pouze historickou záležitostí, jakkoli ji lze mapovat již stovky let do minulosti, ale dosud závažným politickým tématem s důsledky navýsost praktickými. Soudu nepřísluší do této diskuse vstupovat jako obránce těch či oněch názorů a vyslovovat úsudky o správnosti nebo nesprávnosti názorů deklarovaných v cílech občanského sdružení. Úkolem soudu v nyní posuzované věci není ani autoritativně vyslovovat historické pravdy. Otázka správnosti či nesprávnosti názoru, pravdivosti nebo nepravdivosti historického náhledu není otázkou pro soud, který nalézá o právu a bezpráví. Soudu v tomto sporu náleží zodpovědět, zda zjištěné skutečnosti odůvodňují již nyní apriorní zásah do ústavně zaručeného práva sdružovat se a odůvodňují omezení názorové plurality, která je základním znakem demokratické společnosti.

Chválíme.

Aktualisováno.
Tiskovou zprávu vydal prozatím Nejvyšší správní soud, my s ní vyčkáváme, až jak se vyjádří ministerstvo, zda porážku sportovně uzná anebo se pustí do nového kola obstrukcí.

Aktualisováno.
Jan Passer nás upozornil, že soudcem zpravodajem nebyl on, nýbrž David Hipšr. Za tento omyl se omlouváme.

Komentáře   

0 # Anonymní 2015-03-17 13:02
Zatím nevěřím, musím si to znovu přečíst a v klidu :-)
Kamínek
0 # Anonymní 2015-03-17 13:44
Pěkný rozsudek. Má to hlavu a patu, je to konstruktivní a k věci a - považte - respektuje zásady demokratického právního státu. Kéž by takto smysluplně psané rozsudky nebyly v české justici výjimkou...
+1 # Anonymní 2015-03-17 14:17
V tom případě nechápu existenci §405 tr.z. pan x
0 # Leon Kreutzfeld 2015-03-17 14:24
Gratuluji a smekam klobouk pred Vasi mravenci praci a trpelivosti, se kterou leta bojujete s odpurci lidskych a obcanskych prav v ceskem establishmentu. Doufam, ze jiz brzy bude v sekretariatu SKSCMS mozne zakoupit tricko s logem sdruzeni a certifikatem nezavadovosti od Nejvyssiho spravniho soudu.

Mimochodem ten ptaci parat mi dost pripomina nemecky system dalnic na Entrope Davida Cerneho.
0 # Anonymní 2015-03-17 17:07
Drobná soustavná práce výsledky přináší. Blahopřeji a děkuji
0 # Anonymní 2015-03-17 17:58
Gratuluji. Už máte vyčíslenou fakturu za průtahy? :-)
0 # Anonymní 2015-03-17 19:25
Zbývá jen srdečně gratulovat!!!!
0 # Leo Tydlitát 2015-03-17 22:04
Tak teď ještě to Lichetoněmecké…
0 # Anonymní 2015-03-18 10:42
Proč to trvalo skoro 6 let? Češi doufají v "biologické řešení", to jest, že Sudetoněmci zemřou. Ale Češi se mýlí.
0 # tkrystlik@yahoo.de 2015-03-18 13:45
Zbývá vyčkat, jak se registrace bude líbit SdL.
0 # Anonymní 2015-03-18 16:44
Gratuluji a držím palce!
DS

PS: kdy, prosím, budou obnoveny webové stránky?
0 # Tomáš Pecina 2015-03-18 18:01
Poté, co MV přizná kapitulaci. Zatím se odmítlo vyjádřit.
0 # Anonymní 2015-03-18 22:17
Není to Vaše zásluha, jde o mezinárodní pohyb, tak jako v 89 skončil komunismus nikoliv zásluhou disidentů VH, tak nyní dochází k renesanci neofašismu (díky Ukrajinské krizi) a úřady se pilně přizpůsobují...

Petr V
0 # Anonymní 2015-03-19 08:25
Máte pane Petře V na mysli renesanci neofašismu v podobě kremelské vlády, soudím? Tak to vás musím ubezpečit, že kremelský režim je nebezpečný již nejméně 15 let, tedy od nsátupu V.V.Putina. Jen jste si toho neráčil včas všimnout. Ale nejste v tom sám. EU a USA to zaspali stejně jako vy, jelikož zjevně v době, kdy putinovská fašistická armáda vraždila třeba v Čečensku, či Gruzii zjevně fungovaly kolektivní klapky na očích.
0 # Anonymní 2015-04-08 20:39
Kremelská vláda je neofašistická :-o ? A to jste identifikoval jak? Sovětská byla také?

Petr V
0 # Anonymní 2015-03-25 00:49
Jsem přesvědčen, že zločin proti lidskosti je zločin proti lidskosti, ať je spáchán ve jménu boje proti fašismu, boje proti komunismu, boje proti terorismu, boje proti okupaci, nebo boje proti čemukoliv jinému.

Příliš často jsou lidé ochotni schvalovat zločiny jen kvůli tomu, že jsou spáchány proti nepřiteli. Tak například někteří socialisté obdivují Ernesta "Che" Guevaru, který nechával bez spravedlivého soudu popravovat tzv. nepřátele revoluce (a ironií osudu byl nakonec sám zajat jednotkou bolívijské armády a bez soudu popraven). Jiní lidé obdivují Spojené státy jako obránce svobody a demokracie, a nevidí, že Američané mnohokrát (zejména v latinské Americe) pomohli svrhnout demokraticky svolenou vládu kvůli tomu, že jim připadala příliš levicová, a na její místo nastoupila vojenská diktatura. A takových případů bych mohl jmenovat ještě mnoho...


Jan Heinz

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)