Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Právě dorazil ústavní posudek, ve kterém se protiextremističtí znalci z plzeňské university vyjádřili k otázce, zda v České republice působí nějaká na KSČ navazující hnutí a zda jsou ona hnutí extremistická, a zda tato hnutí nějakým způsobem thematisují to, co před rokem řekla Marta Semelová v televisi. Odpověď byla záporná, tudíž soudružka poslankyně je nevinná.

Formulace otázek zdá se být motivována nebo přinejmenším ovlivněna rozsudkem v případu Hitlerových projevů, a nad výsledkem se nelze než hořce pousmát. Jak jsme se – evidentně marně – pokoušeli vysvětlit již v kause RWU, extremismus je politologický, nikoli právní pojem, a orgány činné v trestním řízení by se znalců na takové posouzení vůbec neměly dotazovat, protože platné právo s pojmem extremismus prostě neoperuje; trestněprávně relevantní je toliko otázka, zda určité hnutí směřuje nebo nesměřuje, případně vybízí nebo nevybízí, k potlačování práv a svobod člověka (že to není jedno a to samé, dokazují kupř. pastafariáni, což jsou extremisté non plus ultra, ale jejich ideologie k ničemu nedovolenému nevybízí).

Proživ 23 let v komunismu, nemám výraznějších pochybností o tom, že právě komunistické hnutí předpoklad ustanovení § 403 TrZ naplňuje, a to měrou věru vrchovatou. Přesto by komunistická strana i Komsomol měly dostat možnost svobodně působit, protože dokud nezačnou své politické cíle realisovat, tedy pokud od slov nepřejdou k činům, je jejich agitace ústavně chráněným výkonem svobody politického přesvědčení a svobody projevu.

Komentáře   

0 # Jan Vučka 2015-02-04 15:26
Pche, buďte rád, že zadání posudku neznělo "které hnutí je ZÁVADOVÉ"!
Pseudoprávní termín "závadové" už není tolik populární, co dřív, ale stále to je jedna z největších právních zvrhlostí.
Jednou jsem slyšel Vašeho oblíbeného pracovitého exznalce vyprávět, jak i jemu bylo hloupé, když z něj soudkyně v hlavním líčení páčila "a který z těch výroků byl tedy závadový?"
Když to i znalce děsí, tak to o něčem svědčí.
0 # Daniela 2015-02-05 21:43
Uvedeny znalecky posudek je studie v socialnich vedach, nikoli nejaka zadavka soudu pro specificky pripad..
Plac nad rozdilnym posuzovanim extremistu ponecham obhajcum neonacistu... "Neni clovek ten, aby se zachoval lidem vsem" a zvlaste ne zastancum bezbrehe svobody..
Jelikoz je spolecenska atmosfera v Cesku z pohledu odjinud stale pod marxistickym vlivem, tak jpovazuji tento plzensky elaborat za povzbuzujici, oznacuje komunisticke pesaky za extremisty, coz se v Cesku obecne nestava.
0 # Tomáš Pecina 2015-02-05 21:58
Ad "bezbřehá svoboda": Některým méně přemýšlivým osobám bude potřeba navrhnout, aby se pokusily vysvětlit, jaký je rozdíl mezi omezenou svobodu a nesvobodou, zejména tedy ve vztahu ke svobodě projevu.
0 # Daniela 2015-02-05 23:52
Jelikoz se povazuji za osobu vice premyslivou, necitim se povolana pro pokus o vysvetleni rozdilu mezi svobodou omezenou a nesvobodou.
Nicmene, moje svoboda konci tam, kde zacina svoboda druheho...
0 # Anonymní 2015-02-06 00:28
" moje svoboda konci tam, kde zacina svoboda druheho" Danielo já to mám jinak. Říkám si co chci a spoléhám se, že mě nechytí. V druhém případě to jde mimo vás. Je to boj mezi nějakým nezlomným advokátem a hlídači svobody. Někteří ptáčci lítají výš než ostatní a je lepší uletět než si nechat od slepiček přistřihnout křídla.
Kamínek
0 # Anonymní 2015-02-06 12:59
Á propos...kde tedy vlastně začíná ta svoboda druhého ?? Tam kde končí moje ? A kde končí moje ??? tam kde...
Tahleta definice svobody Mr. Milla je něco, co mě vždycky rozčílí. Oč byli staří Římané moudřejší....
0 # Anonymní 2015-02-06 13:54
Slepičky v tom mají jasno a definici umí z paměti. Pokud se dostanete mezi ně a slunce tak na slepičku vrhnete stín. Slepička se cítí omezeně a dá vás k soudu.
Kamínek
0 # Anonymní 2015-02-08 19:07
Ono když se řekne posudek z Plzně a cokoliv souvisí z právy plzeňskými, tak minimalně budí úsměv.Studovat práva, tak ani za nic bych nechtěl mít razítko z Plzně!! To je tam tak zprofanovaný že už se s téhle pověsti těžko dostanou.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)