Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Mohly obohatit genofond lidstva, naštěstí obohatily pouze tuto rubriku. Dvě studentky přerovského gymnasia, které bez povolení vylezly na střechu onoho a tam po jistou dobu, ničeho, vyjma snad pověsti své i řečeného vzdělávacího ústavu, nepoškodivše, setrvaly a poté střechu opět spořádaně opustily.

Ředitel školy jim vyhrožuje přísným potrestáním, nás arci zajímá, které ustanovení školního řádu dívky svým činem porušily. Vyjdeme-li z toho, že povinnost podle čl. 2 odst. 2 platí stricto sensu pouze ve škole a nikoli na ní, pak zbývá čl. 2 odst. 21, podle kterého v době volna i školních prázdnin se žák chová v souladu se zásadami morálky a dbá o dobrou pověst školy. Jak jsme arci řešili už kdysi v souvislosti s gymnasiem hořovickým, zde vykračuje podzákonná normotvorba zřetelně ultra vires, nad rámec toho, co umožňuje ustanovení § 30 odst. 1 školského zákona, a školní řád je tedy v této své části neplatný.
Nemáte někdo na obě blbky (opravuji: odvážné studentky) kontakt? Několik let jsem v Přerově nebyl a nebylo by špatné opět zajet…

Komentáře   

0 # Anonymní 2015-01-16 21:08
Které ustanovení porušily? Co třeba §2, bod 6 - Žák chrání své zdraví i zdraví jiných, udržuje čistotu a pořádek ve škole i jejím okolí. Dodržuje pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP), pravidla požární ochrany (PO) a provozní řády odborných učeben a laboratoří.

Mám za to, že lezením po střechách své zdraví, možná i život, ohrozily poměrně slušně a ředitel je chce potrestat už jen za to, že má kvůli nim asi o pár šedivých vlasů víc. Kdyby z té střechy slítly, byl by to průšvih jak mraky.
0 # Tomáš Pecina 2015-01-16 22:47
A byly řádně poučeny, že předpisy BOZP takové jednání zapovídají? Je o tom písemný záznam?

Správně tu zdola konstatováno, že můj text je míněn o něco méně vážně, než se prima facie může jevit.
0 # Philip Sudak 2015-01-17 00:30
Žák je, zpravidla, nějakou formou obeznámen s provozními řády odborných učeben a laboratoří, o prokazatelnosti "formy" poučení už bychom mohli diskutovat.

Jestliže žák nevykonává práci (praktický výcvik), stěží může být poučen o pravidlech bezpečnosti ochrany zdraví při práci. To se prostě nedělá. Tak nepůjde prokázat nejen, že žák byl o BOZP proškolen (což nebyl), ale navíc, že vůbec nemohl důvodně předpokládat, že se na jeho činnost jakékoli BOZP vztahuje - princip omezené právní důvěry: nepracuji-li, BOZP se na mne nevztahuje.

Ať to vezmeme, více či méně, vážně nebo nevážně, kombinace slov "právo" a "učitel" působí poněkud bisardně, jako třeba kombinace slov "policista" a "právo". To jsou určité protimluvy.
0 # maaartinus 2015-01-17 00:30
Podle fotky to vypada ze jsou na casti strechy odkud neni kam spadnout, maximalne se skutalet do okapu druhe budovy. Takze bych je s usmevem serval, dal jim napomenuti a usporadal hystericky vylev ve skolnim rozhlase neb doba si to zada. Pokud jsem se s odhadem rizika spletl, tak bych pritvrdil (mj. poradne zprudil rodice at z toho taky neco maji).
0 # Anonymní 2015-01-17 08:46
usporadal hystericky vylev ve skolnim rozhlase neb doba si to zada

Myslíte nějak takhle? :-P
0 # Anonymní 2015-01-16 21:14
Přesně tak, jen autor asi potřebuje, aby na všechno existoval paragraf, pokud možno co nejpřesněji popisující na co se vztahuje. Za mých mladých let by nám soudruh ředitel vlepil facku či dvě a věc by byla vyřešena. Paragrafy jsme se neoháněli, neb doma by nám ještě přidali - to nezkoušel ani syn místního papaláše....
0 # Anonymní 2015-01-18 11:39
Tohle jsem právě chtěl napsat. Ještě snad dodat, že kdyby pár facek dostaly, pamatovali by si velmi dlouho, už by je to nenapadlo opakovat a učitele by zavřeli. Tím pádem facky nedostaly, bude se řešit psycho nátlakem, kdy nikdo neví jak to dopadna. A když to udělají podruhé a spadnou, budou všichni krásně truchlit a nadávat na výchovu v rodině a škole. Na to určitě paragrafy budou.

cnemo
0 # Anonymní 2015-01-16 21:34
Tak to chapejte, ona je to nuda, vsude samy utlacovany "pravicovy" disident, to clovek rad hleda rozveseleni u utlacovanych studentek :-)
0 # Anonymní 2015-01-16 23:36
Zajimave. Behem prestavek a vyucovani nesmeji opoustet budovu skoly. Bere se to tak, ze musi byt uvnitr, nebo mohou byt i na strese? Kazdopadne na miste onech potrefenych devcat bych se tvaril zkrousene, nechal se napomenout a ucitele radeji nejakou dobu neprovokoval.
0 # Báša 2015-01-17 08:19
A pokud tam pane Pecino pojedete, zmiňte se prosím, že máte v Praze spoustu zajímavejch kamarádů, co si rádi vyslechnou jejich problémy. Bylo by škoda plýtvat možnostmi a alespoň budete mít nějaký výsledek. Děkuji.
0 # Filmovy Znalec 2015-01-17 19:20
No, tady bych byl skeptický. Poučen některými jinými případy vidím dva scénáře:

1. Pan Pecina jede do Přerova, vysvětlí správné stanovisko studentkám, nad kterými školní řád zcela jasně nemá mimo gymnázium moc (a tedy ani na střeše). Děvčata vyhrají svou při a pan Pecina slavně odjede. Pak se tradičně mstiví a zákeřní učitelé gymnázia na děvčata zaměří, zhorší jim studijní výsledky a učitelskou šikanou zdevastují jejich psychiku. Holky mohou na maturitu zapomenout.
anebo:
2. Děvčata si posypou popel, jejich rodiče se kají, na gymplu se všichni navzájem proškolí na bezpečnost, školník zamkne půdu a média téma opustí. A pokud budou mít holky kliku, za pár týdnů to překryje průser jiného studenta... a na tohle se zapomene.
0 # Báša 2015-01-17 20:31
3. Děvčata si posypou popel, jejich rodiče se kají, na gymplu se všichni navzájem proškolí na bezpečnost, školník zamkne půdu a média téma opustí. Pak se tradičně mstiví a zákeřní učitelé gymnázia na děvčata zaměří, zhorší jim studijní výsledky a učitelskou šikanou zdevastují jejich psychiku. Holky mohou na maturitu zapomenout, stejně jako zapomenou všichni ostatní na ně.
0 # maaartinus 2015-01-17 21:00
Z Hegla mate vybornou. Thesis, antithesis, synthesis (znam pouze z podani komousu, takze to muze byt o necem uplne jinem. Teda na strechy si nejak nevzpominam.).
0 # Báša 2015-01-17 22:15
To je tim, že jsem strávil mládí na střeše s Hegelem.
0 # Anonymní 2015-01-19 11:20
Za svou osobu nevidím v počínání gymnazistek nejmenší problém. Navíc bych jim zlepšil známku z tělesné výchovy.
Je mi pětadvacet, tak se tu nebudu ohánět ubohými nostalgickými výlevy, jak to "za mých mladých let" bylo, nicméně pokud má někdo problém se šplháním po střechách, stromech a dalších ke škole přidružených výškových konstruktů, vypovídá to o mnoho více o stěžovateli než o šplhounkách.
0 # Tomáš Pecina 2015-01-19 12:37
Jsem podobného názoru. Dělá se tu affaira z banality. Asi by bylo vhodné dívkám citlivě vysvětlit, že po střeše gymnasia chodit nesmějí (kdo má pořád seškrabávat zbytky studentů z chodníku, že), ale mělo by se odlišovat, co je skutečně závažné proviněni (kupř. krádež, šikana, podvod) a co pitomost.
0 # Anonymní 2015-01-19 13:26
To je tak když justiční aktivista zcela ztratí kontakt s realitou a v každém dementovi hledá apriori systémem utlačovaného jedince.
0 # Anonymní 2015-01-19 19:28
Kdyby opravdu spadly, tak ti co nad tím povznesení mávají rukou mluvili také jinak. Mimo jiné ... nepadlo tu nikde slovo ODPOVEDNOST. Odpovědnost za SEBE, ale i za DRUHE. Kdyby ta děvčata spadla, tak by se všichni sesypali na ODPOVEDNE ve škole. Kdo nad tímto jen mávne rukou, nikdy neměl odpovědnost za druhé, ale jen za sebe. Takových HRDINU a odpovědných jsou i plné silnice a svíček u cest přibývá.
0 # Tomáš Pecina 2015-01-19 19:35
Kdyby spadly, nikdo by nemohl školu vinit, protože ve svém věku si mohly a měly být vědomy, co dělají. Chce to trochu smyslu pro proporce.
0 # Anonymní 2015-01-19 19:59
Před soudem stanuly dvě učitelky kvůli utopení žáka

„Děti byly poučeny ve škole i na koupališti. Říkala jsem jim, jak se mají chovat, že nemají skákat, strkat se, topit a v žádném případě nepodplavávat molo. Všichni to slyšeli.

Hodně štěstí s Vaším smyslem pro proporce.
0 # gogo 2015-01-19 20:38
Je vidět (pane Pecino), že nemáte s tímto prostředím valné zkušenosti. A bohužel velmi často jsou to hloupí rodiče, kteří sami volají po buzeračním režimu.
Lození po sedlové střeše je pro mě přes čáru.. a nemusíme si snad v tomto případě hrát na (doslova) pravidla moštárny.
0 # Anonymní 2015-01-19 22:23
Navrhuji řešit problém, kdyby poté co vyšly ze školy se rozhodly skočit šipku pod auto ;)

Petr V
0 # Anonymní 2015-01-21 21:38
Holky prostě blbly.Dostanou bu bu bu, spitují svědomí a bude klid.Škoda že s tím nepočkali do léta či jara.Lehce oděné či neoděné by byl hezčí pohled;-)
0 # Anonymní 2015-01-26 23:33
púroboha, to je přesně ten důvod, že dnesní děcka neumějí vylest ani na storm. Kdo by se dříve nad tímhle pohoršoval. ))) lezlo na daleho horší ísta, lezlo se tam, kam si jen málo kdo odvážil a stále žiji a uměl jsem se v tom phybovat, jako většina mých kamarádů a mé generace. Dnes samé omezení, zákazy, strach, bububuu..

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)