Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

V dávných dobách, když se na soudech svítilo loučemi (a soudci byli slušní lidé a respektovaní právníci a nikoli výkvět těch nejodpornějších charakterových zrůd, jako je tomu v této zemi dnes), psávala se podání i soudní rozhodnutí ručně. Při tom se používalo, pro odlišení a zvýraznění, více barev; proto se např. dodnes hovoří o první straně podání jako o rubru nebo rubrice.

Nejvyšší správní soud se rozhodl tuto pěknou tradici obnovit a vyvedl své usnesení ve věci referenda o odsunu brněnského hlavního nádraží graficky a tříbarevně. Leč, chybka se vloudila, a na úřední desce je vystavena verse černobílá. Snad to napraví aspoň dodatečně, ve sbírce. Také by bylo dobré osvěžit suchopár právního textu a použít sem-a-tam drobnou grafickou ozdobu, buď fleuron anebo vhodný obrázek, třeba v rozhodnutí týkajícím se nádraží mašinku, ve volebním soudnictví urničku se lvíčkem, případně jde-li o zákaz demonstrace odštěpenecké frakce Dělnické strany, malý hákový křížek.

Komentáře   

0 # Anonymní 2015-01-23 07:57
Coby student historie mám možnost často pročítat stará akta diplomatická a je radost na ně pohledět. Ručně psané formuláře, úsekové zprávy, výroční zprávy, usnesení et cetera jsou bezmála uměleckými díly.
Zasadil bych se o to, aby se tato tradice vrátila přinejmenším do státní správy, neboť zaprvé vyvinutý smysl pro krasopis jde ruku v ruce s vyšším intelektem a pořádkumilovností, zadruhé si úředník dvakrát rozmyslí, co v tom blafu vlastně píše a jestli má smysl onen blaf vůbec psát.
Co se zákonodárců týče, ti, coby primární zdroj špatných, nepřehledných, ohebných a začasté zbytečných zákonů, by mohli být vybaveni na státní náklady palicí a majzlíkem. Těmito nástroji by pak každý ze svých návrhů zákona/novely/vyhlášky museli vytesat do kamene, čímž by bylo zaručeno dosažení krátkých, zcela jasných a především nezbytečných zákonů.
0 # Anonymní 2015-01-23 11:15
"krasopis jde ruku v ruce s vyšším intelektem"

Ano, a proto je třeba na základních školách zavádět stále jednodušší a jednodušší typy písma, aby s tím chudinky děti náhodou neměly problém. Je to špatné, a bude ještě hůř.
0 # Anonymní 2015-01-23 13:08
Anonymní23. ledna 2015 11:15:
Uvedomujete si pani/-e, ze suma znalosti co byla vyzadovana a co je vyzadovana dnes, je uplne jina?
Jen v pravo obsahuje radove desitky, stovky vice slov nehlede na jine obory.
Nemohu rici, ze by se zvysujicim se technickym pokrokem, na to byli lide co se tyce znalosti lepe, ale maji moznost - ale lidsky mozek ma sve hranice.
V tom duchu je smesne, ze se stale drzime pravidla: neznalost neomlouva - nejak uz neni v lidsky silach je ani znat a tim se stavam otroky tohoto systemu, kdykoliv si na vas "system"muze doslapnout.
0 # maaartinus 2015-01-23 16:25
> Jen v pravo obsahuje radove desitky, stovky vice slov

No kdyby to museli tesat majzlikem, tak by to vypadalo o dost lip.

> ...nehlede na jine obory.

No, ono je toho kopec, ale ono toho byl kopec vzdy, i kdyz to tak nevypada. Uz jenom to co vymyslel Euler nebo jiny z geniu pred stovkami let prevysuje znalosti VS matematika. Samozrejme "normalni" clovek tohle nepotrebuje, zato potrebuje kopec jiny veci... ale tak nejak to bylo vzdy. A ted se to da vygooglit, teda za predpokladu aspon nejakych zakladu a inteligence.

> V tom duchu je smesne, ze se stale drzime pravidla: neznalost neomlouva

Samozrejme... to pravidlo je pitomost - neco jako "neznalost zakladu neomlouva" by melo smysl a tyto zaklady by se mely ucit ve skole. Zakladni, protoze pro vsechny.

> kdykoliv si na vas "system"muze doslapnout.

Proto taky je tech zakonu tolik aby to system mel lehci.
0 # Anonymní 2015-01-24 08:43
Zákony píšou zase jen úřednici. A jelikož toho vyprodukují hromady, tak to nikdo ani nestíhá přečíst a tak poslanci kolikrát ani neví o čem hlasují.

Petr V
0 # Anonymní 2015-01-25 21:20
Tohle je zajimavý námět. Podle mě by to chtělo nějakou zákoníkovou wikipedii.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)