Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Rozhodnutím brněnského magistrátu bylo zrušeno usnesení bystrckého starosty o nepodjatosti členů přestupkové komise, která projednává zaštěkání bojového ratlíka Coco adresované státnímu zástupci Janu Petráskovi. Z odůvodnění je zřejmé, že předsedkyně komise Šárka Sedláčková je podjatá a bude z projednávání věci vyloučena.

To v praxi znamená, že ústní jednání se bude opakovat, znovu bude vyslechnut poškozený Petrásek, svědek MVDr. V., obviněný ratlík, znovu se budou kreslit plánky a navrhovat důkazy, znovu pode mnou zkolabuje proutěné křeslo v bistru na brněnském hlavním nádraží (nevyčítám mu to, jen rekapituluji) atd.

Věcně poznamenávám, že na rozdíl od řízení před soudem, kde má každý povinnost uvědomit o tom, že pořizuje pro své účely zvukový záznam, předsedu senátu, při ústním jednáním před správním úřadem taková povinnost není. Názor některých úředníků, že zvukovou nahrávku z jednání smí pořídit pouze správní úřad, je mylný.

Komentáře   

0 # Anonymní 2014-11-07 16:14
Na Brno docela dobrý :-) . Nicméně, zajímavá pasáž je, že p. Sedláčková podala oznámení na Policii, což je "novinka". K pořizování zvukových záznamů při ústním jednáním před správním úřadem bylo již toho tolik napsáno, dokonce i poradní sbor MV
k tomu vydal docela dost materiálů, až se divím, že se to do Brna nedostalo a pro p. Sedláčkovou úplně zbytečná cesta na Policii a navíc teď teprve je vidět jak je v "obraze" ... zejména co se dotýká správních řízení až lituji všechny ty, kteří měli s přestupkovou komisí co kdy něco dočinění ...
0 # Miroslav Špadrna 2014-11-07 16:24
Pohybuji se v právním prostředí již od roku 1988, vesměs při zastupování osob, poškozených nezákonným výkonem veřejné moci. Jen máloco mne proto překvapí, neboť jsem poměrně zvyklý na aroganci moci vůči občanovi. Existenci Listiny základních práv a svobod někteří úředníci do dnešního dne jakoby nevzali na vědomí. Proto zřejmě "netuší" (nebo předstírají, že netuší), že zatímco státní moc může konat jenom to, co jí zákon dovoluje, jednotlivec naopak může konat vše, co není zákonem zakázáno.

Otázka práva pořizovat zvukový záznam z úředního jednání ve správním řízení (i když je samotné jednání neveřejné) byla vyřešena již například v rozsudku Nejvyššího správního soudu č.j. 5 As 37/2009 ze dne 31.3.2011, uveřejněném pod č. 2097/2011 Sb. NSS. Podle tohoto rozsudku to, že správní řád takové právo účastníka řízení pozitivně neupravuje neznamená, že účastník toto právo nemá. Pořízení zvukového záznamu o průběhu úředního jednání není žádným zákonem zakázáno, nepodléhá svolení ze strany úřední osoby (nejde o projev osobní povahy) a nemůže být proto ani zakázáno. Proto NSS dovodil, že ani případné "neuposlechnutí" takového případného "zákazu" (k němuž nemá úřední osoba žádnou pravomoc ho vyslovit) není důvodem pro to, aby byl účastník řízení z jednání vykázán.

Podobně judikoval Ústavní soud Slovenské republiky v nálezu č.j. II. ÚS 44/00 ze dne 5.1.2001, uveřejněném pod č. 10/01 Sb. nálezů a usnesení ÚS SR, že není zapotřebí svolení k pořízení fotografie (videozáznamu) úřední osoby při výkonu její pravomoci na veřejnosti (v daném případě strážníků městské policie).

Postupně publikované události, ke kterým došlo v Brně, tedy napřed opilecká výtržnost státního zástupce Jana Petráska na veřejnosti a poté úporná snaha všech zainteresovaných orgánů tuto událost (naprosto zjevně zpochybňující důvěryhodnost státního zastupitelství jako orgánu veřejné moci) zamést pod koberec, vede k jednoznačnému závěru o tom, že v Brně neplatí zákon, ale klientelismus a korupce. Míra arogance státní moci vůči občanovi je zde zřejmě bezbřehá.

Je to něco podobného jako Palermo. Jenomže ne na Sicílii, ale v Brně.

Miroslav Špadrna

7.11.2014
0 # Anonymní 2014-11-09 18:00
Zajímalo by mě, jestli je možné pořizovat i zvukový záznam policejního výslechu? A musí a nebo nemusí o tom být uvědoměn vyslýchající? Policisté dost často používají různých nekalých fint proti vyslýchaným osobám neznalým svých práv (různé formy psychického nátlaku např.) , čímž si většinou opatřují řekněme spornou cestou legální důkazy.
0 # Anonymní 2014-11-09 18:08
no můžeš, ale dopadneš asi takhle :-)
www.youtube.com/.../
0 # Tomáš Pecina 2014-11-09 19:00
Můžete, a to i bez vědomí policisty. Jen je dobré použít takovou záznamovou techniku, o které policista neví (můj oblíbený dodavatel).
0 # Anonymní 2014-11-09 19:55
V tom záznamu na youtube pořizuje záznam obhájce. Předpokládám asi správně, že možnost pořídit záznam mám i jako vyslýchaný že ano?
0 # Tomáš Pecina 2014-11-09 20:02
Jistě. Žádným právním předpisem to není zakázáno, tudíž smíte.
0 # Anonymní 2014-11-09 20:24
tahle kauza (viz záznam na youtube) mě docela zajímala, bohužel nic víc k tomu již pak napsáno víc nebylo. Nicméně její vývoj by stál za zveřejnění, protože ten policista porušil snad všechno co šlo ...
0 # Anonymní 2014-11-07 18:58
Sedláčková se sama udělala.Nemyslím sexuálně,to je věc osobního charakteru, Ale tím že to šla podat na Pčr.Bože ta je blbá.Je vidět že tenhle stát,řídí opravdu"vikvet"Opilci Sz, Neznalci atd.
0 # Anonymní 2014-11-07 19:01
Se divím, že nedáte podnět proti tomu usnesení o zastavení přestupkového řízení s Petráskem.
0 # Anonymní 2014-11-08 00:06
"dát podnět" - to by mohlo pomoci prakticky kdykoliv, ne?
0 # Anonymní 2014-11-07 23:08
Zvláštní. Z usnesení MMB lze téměř s určitostí dovodit, že podezřelá z přestupku je M.Š., nikoli Coco, a má jít nikoliv o štěkání, ale o venčení na volno mimo psí výběh.
0 # Tomáš Pecina 2014-11-07 23:42
Mí inteligentní čtenáři, pane Petrásku, naštěstí rozumějí ironii a nadsázce – pro něž ostatně tento blog v tak velkém počtu vyhledávají – a dobře vědí, kdo je viněn z čeho, jakož i že hovořit o obvinění Coca je metonymickou literární formou zdůraznění, jak absurdní, banální a malicherné je celé to řízení.
0 # Anonymní 2014-11-07 23:54
To je samozřejmě nesmysl. Přestupek venčení psa na volno mimo psí výběh je celkem běžným přestupkem nebezpečným asi jako překročení rychlosti v obci o pár kilometrů (ale chápu, že stupeň nebezpečnosti zmíněných přestupků může každý vnímat jinak) a také celkem často řešeným a také postihovaným. Příslušná vyhláška platí v Brně dostatečně dlouho na to, aby se každý vlastník psa už mohl rozhodnout, zda ji hodlá akceptovat nebo se z města s tak "pitomými" pravidly odstěhovat (případně se do něho nestěhovat). V praxi je bohužel častější, že lidé na předpisy, které se jim nelíbí, "kašlou", namísto toho, aby se domáhaly jejich změny.
0 # Anonymní 2014-11-07 23:56
"domáhali" - pardon
0 # Anonymní 2014-11-08 03:39
Mate pravdu pane Petrasku. Vetsina lidi proste kasle na idiotska narizeni a par idiotu se ta idiotska narizeni snazi nezakonne vynucovat. Tim samozrejme nemyslim policisty, ale osoby v podnapilem stavu, ktere si v te chvili mysli, ze jsou mistry sveta.

Kousek od myho baraku je prechod, kde auta nezastavuji. Taky se mi to nelibi a asi zacnu volat mestske policisty potom, co nejakemu auto vbehnu do cesty a tim ho zastavim. Pockat, pockat, ja nejsem 100 kilovy chlap proti drobne zenske, ale naopak. Co mi teda radite? Je to taky v Brne, ale ne v rajonu te zenske s velkyma kozama.
0 # Anonymní 2014-11-08 08:29
V pripade auta bych doporucoval spise opatrovat dukazy. Idealne zaznamem kamery tak, aby byl rozpoznatelny ridic. Nedani prednosti chodci je typickym prestupkem, kdy je pachatel presvedcen, ze pokud ho nechyti policie primo "pri cinu", postih ho mine. O to vetsi by mohlo byt jeho prekvapeni, kdyz by se nekdo pokusil dostat ho pred spravni organ oznamenim prestupku. Mohu se zeptat, o ktery prechod pro chodce se jedna?
0 # Tomáš Pecina 2014-11-08 10:26
Je velmi pravděpodobné, že takový důkaz připuštěn nebude, ledaže by ho pořizoval sám ohrožený chodec.
0 # Anonymní 2014-11-08 13:17
Doporučení bylo adresováno tazateli, který popisuje, jak mu auta na přechodu pro chodce nedávají přednost. Tedy on je tím ohroženým chodcem.

Nevím co by ovšem bránilo použití nahrávky pořízené například rodičem dítěte, kterému (dítěti) nedávají auta na přechodu přednost.
0 # Tomáš Pecina 2014-11-08 13:39
Absence souhlasu řidiče, že ho může rodič natáčet. Ergo jde o protiprávně získaný důkaz, který nelze k usvědčení řidiče použít. Nový Obč (§ 84 et seq.) je v tomto ještě striktnější než Obč/1964 a domnívám se, že podle něj přestává být použitelná i část stávající judikatury. Psali jsme o tom vícekrát, např. v souvislosti se zvukovým záznamem pořízeným správním úřadem při kontrole taxikáře.
0 # Daniela 2014-11-08 16:43
Takze pak, kdyz si na mobilu natocim ridiice, ktery predtim tahal podezrely igelitovy balik do auta a budu ho sledovat, jak balik hazi do propasti, nacez se ukaze, ze v pytli byla uskrcena manzelka, tak je tento dukaz nepripustny ?
Anebo, kdyz videa zachytila bratry Tsarnajevy na bostonskem Marathonu, jak pokladaji back-pack plny vybusnin a pak detonuji, tak se slaplo na jejich pravo na soukromi ? Jdete se vycpat s takovymi zakony, je li nekdo na verejnem miste, pak se dobrovolne vystavuje nataceni...
0 # Tomáš Pecina 2014-11-08 17:35
Stále můžete vypovídat jako svědek, ale kdyby měla být nelegálně pořízena nahrávka jediným důkazem, pak skutečně k prokázání viny nestačí, ani v USA.
0 # Anonymní 2014-11-09 23:39
Když nahrávku nepořizuje stát, který k tomu nemá povolení či oprávnění, ale občan/soukromý subjekt, je zásadně vždy použitelná jako důkaz, tím spíš dle NOZu.
0 # Tomáš Pecina 2014-11-09 23:40
Judikatura je arci jiného názoru.
0 # Daniela 2014-11-08 19:23
To ano, amaterska nahravka incidentu k prokazani viny nestaci.
Ja se pozastavuji nad vyrazem "nelegalni", toto my v takovem kontextu nepouzivame. V dnesnim digitalnim svete je filmovani okoli, na verejnem prostranstvi, naprosto legalni.. S malymi vyjimkami a absence souhlasu neukazneneho ridice k tem vyjimkam rozhodne nepatri.
Filmova dokumentace svedku je oboustranna zbran. Jasne si dovedu predstavit, jak se obhajci Pejskarky teteli blahem, kdyz by ocity svedek natocil na mobilu zavileho pana Petraska, jak mamince Coca sandalovou nohou zadupava vchod do domu... To by se magicky zapomnelo pravo na soukromi, ze...:-))
0 # Tomáš Pecina 2014-11-08 19:45
Petrásek je veřejná osoba, vysoký státní úředník, a jako takovému svědčí toliko snížená míra ochrany osobnostních práv. Kdybych takový záznam měl, zveřejnil bych ho, podobně jako jsem bez jeho souhlasu zveřejnil to jeho slavné vyjednávání se strážníky.

Na druhou stranu bych ale nemohl zveřejnit např. záznam pořízený skrytou kamerou u Gogola nebo nahrávku jeho hádky s manželkou, pořízený mikrofonem přilepeným na zeď. O tom bylo judikováno několikrát, klíčový je rozsudek ESLP ve věci Von Hannover v. Německo.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)