Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Minulý týden potvrdil Městský soud v Praze šestiměsíční podmínku pro exposlance Otto Chaloupku. Nejde o našeho klienta a na jeho obhajobě jsme se nepodíleli, přesto máme toto rozhodnutí za značně neblahé, ba skličující. Trest byl uložen za podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, k němuž mělo dojít následujícími třemi texty, které tehdy ještě poslanec zveřejnil na Faceboku (podle usnesení Nejvyššího soudu o přípustnosti trestního stíhání, tedy s excesivní anonymisací):

Vazeny c. vajdo F. T. Par poznamek k vasemu dopisu starostce D. [Duchcova]: Vase vyjadreni o vasi tlupou napadenych manzelich Vzdyt se jim nic nestalo je za hranici prijatelnosti. Vase (c.) arogance prerostla uz davno do rozmeru, ktere vyzaduji reakci. Slusni lide dlouho snaseli vase kradeze, agresivitu a neopravnene pozadavky na dalsi a dalsi vyhody. Ale jak kazdy rozumny clovek vi, tohle nemohlo pokracovat do nekonecna. Lide se boji na ulici, maji strach o sve deti, neciti se bezpecne a take jsou uz unaveni z toho, ze svych penez, ktere vydelavaji praci, musi zivit tisice vasich rodin. Chodi tyto penize vydelavat v dobe, kdy spousta z vas travi cas v hernach a kasinech. Lide uz toho maji dost, pane T. Uz nemaji trpelivost. A vy je jen kazdou dalsi provokaci posunujete pres tu pomyslnou hranu. Tlacite a neco nutne musi prasknout. Brzy. Nespolehejte na to, ze jste statem chraneni a ze je vam vse dovoleno. Lide neciti ochranu od statu a je jen otazkou casu, kdy vemou svou ochranu do svych rukou. A potom, pane T., bude zle. Berte to ode mne jako dobrou radu. Mate ji zadarmo. Zadam vas, abyste prestal pouzivat pojmenovani gadzo pro nas, vase zivitele. Dokud neprestanete toto pojmenovani pouzivat, povazuji za opravnene pouzivat osloveni c. a c..

Velmi chytre od c. vudce. Arogance a sebevedomi jim tedy nechybi. Ale lidi jsou na hrane a jeste par takovychto c. provokaci a zacne mazec. A pak je neochrani ani ani tezkoodenci.

Vrchol drzosti a arogance c. vudce. Ale jen tak dal, holoubkove, jeste trochu tlacte a ono to nekde rupne. Lidi jsou uz na hrane, tak potlacte a zacne divocina. Uz slysim ten rev. Bude jedno, jak rychle umite utikat.

Jde bezesporu o na hranici nechutnosti balancující demagogická vyjádření, která házejí všechny Romy do jednoho pytle, avšak výzvu k násilí v nich nikde nalézt nelze, toliko upozornění, arci nikoli nepodložené fakty, že v majoritní společnosti existují sílící protiromské nálady, které v případě opakování takových incidentů, jako byl ten duchcovský, povedou k násilí – k protiromskému pogromu. V tom má Chaloupka pravdu, jeho výrok ještě pár takovýchto cikánských provokací a začne mazec v ničem nenadsazuje, není to výzva k pogromu, jen konstatování všeobecně známé skutečnosti, kterou mimo jiné potvrzuje poslední zpráva BIS o extremismu: extremisté protiromské nálady nevyvolávají, jen využívají.

Pravděpodobným se jeví, že Chaloupka nebyl odsouzen za své výroky, ale za názory, které zastává; vzhledem k jeho dosti obhroublému imagi a ne právě pronikavé inteligenci si jej Pravda s Láskou zvolily jako snadný terč – a ke škodě nás všech byly úspěšné.

Komentáře   

0 # Leon Kreuztfeld 2014-11-12 10:55
Kazdy stat se pokousi zajistit kontrolu nad nazory a cinnosti svych obcanu. V zasade k tomu existuji 2 moznosti – represe a vzbuzovani strachu pred statem a nebo budovani konsensu a vzbuzovani lasky ke statu. V hrube represi vynikaji hlavne totalitni staty, v budovani konsensu (muzete tomu rikat i vymyvani mozku) jsou effektivni zejmena vyspele demokraticke staty.

Ceska republika jako post-totalitni “emerging democracy” je nekde mezi temito dvema poly. Officialni doktrina je sice demokraticka, ale genius loci je stale totalitni, zvlast v personalne nereformovane justici, a zrejme i v politice zkazene ctvrtstoletim nepostizitelnosti, excessivni immunity a arrogance moci.

Cesky stat by rad budoval konsensus se svymi obcany, ale to se mu evidentne nedari, neexistuje k tomu vyvinuta medialni infrastruktura, schopni vymyvaci a ani dostatecne duveriva populace vycvicena pulstoletim neprilis kvalitni kommunisticke propagandy. Vzpomenme na Klvanovo fiasko v informacni campagni ohledne radaru. Po 25 letech budovani demokracie je mira konsensu v ceskem state prilis nizka, tak pro zajisteni chodu statu zahaji lide v pozici moci k represi.

Tzv. pravicovy extremism a tzv. cikanska otazka je pro ne vyborna prilezitost. Na nazoru, ktery muze moc oznacit za extremisticky a ospravedlnit jeho represi, se shodne nejmene ¾ ceske populace. Tezko najdete slechetnejsi thema, kterym uvedet do strachu pred statem vetsi procento populace. Navic je to relativne snadno ospravedlnitelne pred zahranicnimi demokratickymi partnery, protoze se odpurci lidskych prav mohou zaklinat prave jejich ochranou.

I vyspele demokraticke staty vsak tyto nastroje rady pouzivaji. V USA napriklad vedou slechetne “valky” proti terrorismu, drogam a praseckarum. Konspiracni theoretici tvrdi, ze jde o usili o zvyseni kontroly nad beznou populaci.
0 # gogo 2014-11-12 11:04
Aby byly ty techniky úspěšné, neměla by hrubá represe zasahovat do přirozených vazeb a to oblbování by nemělo urážet základní inteligenci nebo být v protikladu k očividné realitě.
Hodně taky pomůže nemožnost srovnání s jinými zeměmi.
0 # Leon Kreutzfeld 2014-11-12 12:26
Vp. gogo, to souvisi s mou zminkou o personalne nereformovane justici a tim geniem loci, ktery adoptovala i mlada generace, viz. pripady pane Petraska publikovane zde. Ja si myslim, ze ty techniky represe pravdepodobne neurazeji jejich inteligenci ani nejsou v protikladu k ocividne realite, jak ji vidi znacna cast justicniho systemu a tzv. “politicke elity”.

Bude-li mit nakonec navrch demokraticky duch, tak ty techniky nakonec uspesne nebudou. Posledni leta je ale znatelny trend k upadku a oklestovani obcanskych svobod.
0 # Tomáš Pecina 2014-11-12 12:37
Petrásek není to nejhorší. Nejhorší je, že usnesení hodnotově ukotvené v Urválkovi je schopen napsat koncipient na SZ, což je pravděpodobně člověk právě vylezší ze školy. Všechno, co se tam o ústavních zásadách a svobodě projevu naučil, najednou zapomene a napíše, že je správné stíhat nějakého nešťastníka za obecně zcela nesrozumitelný symbol na tričku. Nositelé totalitních názorů se replikují.
0 # gogo 2014-11-12 13:46
Máte pane Pecino povědomí, jak probíhá výuka na právnických fakultách a jaké hodnoty jsou tam považovány za klíčové?
Já myslím, že většinově nemuseli ani nic zapomínat. Učí se to tam opravdu neutrálně?
0 # Tomáš Pecina 2014-11-12 18:51
Jak kde, ale většinou se Listina a základní práva probírají relativně podrobně. Absolventi se až v praxi dozvědí, že jde o modní výstřelek, který OČTŘ jen zbytečně zdržuje.
0 # jgIII 2014-11-12 21:11
Uprimne, nemyslim si, ze by se studentum doopravdy vstepovali "materialni" hodnoty ustavy a Listiny. Teoreticky, to ano, klidne i podrobne, ale jak to pouzit v praxi, a ze vlastne kdyz nekdo ma svobodu slova, tak to znamena: 1. "ze si muze rikat co chce" a 2. ze nemuze byt trestne stihan, tak tyto poznatky studentum vstepovany nejsou. Naopak, nepochybne jsou studentum vstepovany idealy poslusnosti vuci moci/authorite.
0 # David Schmidt 2014-11-14 22:54
Tak
tak. Alespoň na pfuk byly a snad i ještě jsou 3 učebnice ústavního
práva: nejtlustší dějiny státu a orgány státy, tenčí státověda a jen
sešítek k Listině.
0 # Anonymní 2014-11-12 12:47
Kdo si myslel, ze to pravda laska vzdala budiž tímto vyveden z omylu....jiz jen škoda, ze podobne rozsudky nevynaseji soudy na 17. Listopadu...bylo by to příznačný paradox :(

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)