Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Po videu s Petráskem tu máme další pěkný kousek, zachycující společensky nesmírně škodlivé jednání nepřátelského cizozemce-výstředníka v centru Prahy. Naštěstí byl řečený strážníky Městské policie Praha rychle dopaden a zpokutován. Za všechny vděčné Pražany: Děkuji, naši hrdinové!

Komentáře   

0 # gogo 2014-10-23 13:04
Nevím, zda máte řidičák a zkušenosti, ale ono to není nic moc příjemného, když vám tam nějaký pitomec provádí podobné věci. Jako vás pouští a zastavuje chodce, vy se rozjedete, on udělá nějaký náhlý pohyb ... nevíte, jestli chce provoz organizovat, provádí nějaký ten pseudoumělecký happening, nebo se nechá drcnout, aby mohl vymáhat odškodné.
U dopravy je dost důležitá předvídatelnost a zmatky a kokotiny dovedou řidiče dost rozhodit. Ve světle veškeré té dopravní šikany to může být pěkně otravné, i když se človíček asi výborně baví.
0 # Tomáš Pecina 2014-10-23 13:35
Mám řidičské oprávnění i zkušenosti, přesto se vzhledem ke všem okolnostem, mj. i k charakteru onoho přechodu pro chodce, přidržuji názoru, že šlo o jednání svými důsledky natolik bagatelní, že přestupkem nebylo.
0 # gogo 2014-10-23 14:06
Já primárně nevolám po nějaké pokutě, být strážníkem, řešil bych to domluvou. Teprve kdyby borec pokračoval nebo byl v rauši a užíval si svých pět minut slávy, skřípnul bych ho za přestupek.

Jako řidič kromě dodržování předpisů musíte samozřejmě především správně vyhodnocovat reálnou situaci. Občas se stane, že dopravu začne regulovat osoba bez uniformy. Pokud se chová racionálně, předpokládáte, že jde např. o závozníka, který dělá prostor pro vozidlo, které najede ze dvora, stavební techniku, nebo řeší nějakou překážku apod, ale co když to bude pan Legrace z ČT a povede vás do díry s bahnem? Co uděláte příště?
Jsou prostě situace, kdy se člověk na základě zvyku, praxe atd. nechá v dobré víře ovlivňovat aniž by racionálně znal pravý důvod. Proto stejně jako by se neměli lidé vydávat za policisty, vyrábět si vlastní semafory a značky, neměli by ani neseriozně občansky regulovat provoz.
Zneužívání nebo nadužívání je pak důvodem neochoty se podřídit skutečně rozumným regulacím. Proto jsem např. odpůrcem fake semaforů, které mají za úkol pouze zastavit projíždějící auto. Pro naše řidiče je červená vážná věc, ale jestli budou buzerovaní několikrát denně fake červenou, začnou pak ignorovat tu skutečnou.
U toho šaška mi vadí, že zanášel do té situace nejistotu, byť v dané situaci a rychlostech dojít k žádnému vážnému zranění nemohlo. Je ale nepříjemný i zmatkující cyklista, řidič, chodec, kráva, pes .... ke kterým jsme shovívaví, když to nedělají schválně. Záměrné, rádoby vtipné, vnášení chaosu, ale v nečekané situaci je naopak pěkně otravné. Asi jako myšky, vybržďování, lepení se apod.
Je ale fakt, že na daném místě by člověk nejrůznější alternativně inteligentní jedince mohl očekávat.


0 # Anonymní 2014-10-23 15:10
Řeknu to otevřeně Tomáši. Mě udělat tohle, vystoupím a lepším případě mu vynadám. To auto má 1,5-2 tuny, to není žádná sranda, stačí malá nechtěná chyba na libovolné straně a je po tom zmrdovi. Kdo by to pak odnesl?

To není na pokutu, to je na separaci, aby vychladl a začal se chovat normálně. Je to přesně ten případ, kdy

cnemo
0 # Tomáš Pecina 2014-10-23 17:09
Je mnoho věcí, poručíku, které vás i mě dokážou rozčílit a přesto nejsou přestupkem. Přestupek není vše, co se nám nelíbí, ale jednání za takové v zákoně víceméně přesně označené a zároveň pro společnost škodlivé. Tento člověk by mě nejvýš pobavil, určitě ne rozzlobil, a přestupek tam nikde nevidím.
0 # Anonymní 2014-10-23 17:57
Ten člověk si lehal na kapotu auta v rámci silničního provozu a bránil mu v průjezdu, to Vám přijde, že není přestupek, jo? :D Vaše zapšklost proti policajtům je tristní.

Yossi
0 # Báša 2014-10-23 19:44
Jakej přestupek? Proč policajti? Hezky po demokraticku vylézt z auta a rozkopat mu koule. Když může hapening ve vozovce dělat von, tak proč v tom nepokračovat?
0 # Anonymní 2014-10-23 23:40
Popravě, je mi zcela jedno co je a co není přestupek. Právo je otázka síly, když bude potřeba, může to být na základě stejných zákonů třeba trestný čin. Podle mne je to minimálně porušení dopravních předpisů, kdysi tam bylo i jak má chodec přecházet cestu nebo kdo smí a nesmí zastavovat auta.

Jinak mi to zábavné nepřipadá a to mám docela smysl pro humor. Až tomu šaškovi někdo přejede nohu, tak to teprve nebude veselé. Kolegovi spadla na nárt roura o váze asi tak 500kg a je nadosmrti mrzák. Nějak nemám rád "kanadské" žertíky, při nichž vyhoří barák nebo je někdo vážně zraněn.
0 # Anonymní 2014-10-24 12:59
Prosím vám jako přijde normální, když si sedá, nebo dokonce lehá na projíždějící auta? Když se - jako na videu - pověsí zezadu na JEDOUCÍ náklaďák a nechá se za ním vléct? To podle vás není přestupek, ale taková nevinná taškařice, kterou jsou řidiči povinni snášet?
0 # Tomáš Pecina 2014-10-24 16:59
O tom tady přece celou dobu hovoříme: že je něco nenormální, ještě neznamená, že to musí být přestupek. To je ta česká láska k represi, o které psal pan Krystlík.
0 # Anonymní 2014-10-23 13:19
Přesně tak, výjimečně souhlas s Gogem, tohle bylo na jasnou pokutu.

Yossi
0 # Anonymní 2014-10-23 14:03
Já zase vyjímečně souhlas s panem Pecinou - a dokonce si dle videa myslím, že to plynulosti a bezpečnosti provozu pomohlo, spíše, než aby jim to bylo na škodu.
0 # Anonymní 2014-10-23 17:58
LOL Bezpečnosti provozu pomohlo, že se v mrtvém úhlu pověsil za dodávku, lehal si na kapotu aut a pod.?
0 # Anonymní 2014-11-11 14:40
A jak by asi tomu provozu uškodil? Dodávka jela asi 0,5 km/h a neměla, kam by se rozjela rychleji...
0 # gogo 2014-11-11 15:57
Až se vám někdo pověsí za nárazník nebo spoiler, lehne si před auto nebo bude předstírat skok pod kola, jistě se náramně pobavíte.
0 # Daniela 2014-10-23 18:47
Vam tam uz v tom Cesku uplne hrabe.
Sasek at si saskuje na chodniku, ale omezovat provoz je proti zajmu ridicu, kteri se musi podvolit zajmu saska a obstrukci. Kdyz ale ten vtipalek neni klientem pana Peciny, tak je to legrace, ze. To bylo kriku o omezovani volneho pohybu u pejskarky Steflove, ale zde, kde to ovlivnuje bezpecnost vice jedincu a i chodcu, ta zasada neplati.
Jasna pokuta a jeste by saska mel nejaky ridic zazalovat, ze kvuli nemu zmeskal dulezite obchodni jednani a ma financni ujmu....
Opetne, nekteri zde neznaji, nebo neuznavaji zakladni pravidlo lidskeho souziti:
Moje svoboda konci tam, kde zacina svoboda druheho....
0 # Tomáš Pecina 2014-10-23 18:53
Vy jste nikdy nebyla v Praze u Prašné brány, Danielo? Tam omezuje dopravu nepřetržitý proud chodců, a tento clown ji naopak účinně reguloval.
0 # Filmovy Znalec 2014-10-25 23:54
Danilelo, vy přítelkyně lynče, už poněkolikáté čtu od Vás pěknou blbost. Připravujete mě o čas neboť (přesně jak píšete) zmeškal jsem už kdejaké obchodní jednání. Víte, ani tady nikdo tady na nikoho nepočká ani 5 minut. Jo, a taky mi způsobujete morální újmu. Hrozně rád bych Vás za obojí zažaloval (v tom Vy si přece tak libujete) ale pak si jako správný pohodový a neagresivní Čech řeknu, že mi ta Vaše šaškárna nestojí za to.... CHÁPETE tu analogii? :-)
0 # Anonymní 2014-10-23 18:50
Já bych ho neodsuzoval,řídil dopravu legračně ale i logicky.S jeho jednání by se mohli poučit i těžko-oděnci na pro národních akcích.Třeba v Brně na Malinovskeho nám.17.11.od 14:00
0 # Daniela 2014-10-23 19:28
Okna Obecniho domu jsem hned poznala.
Kdo jezdi dobrovolne ve stredu Prahy, je si vedom, ze se bude prodirat davy chodcu. . A neni to i v Praze tak, ze chodec ma prednost pred autem ?
Sasek byl zamerny narusovatel dopravy, ne chodci.. Sasek jednal 'willfully', (neznam ceske slovo).. K "rizeni" dopravy nemel zadnou pravomoc a jeste ohrozoval bezpecnost verejnosti.. Co kdyby se nejake dite rozbehlo pozdravit clowna na podvozku a spadlo pod to nakladni auto ? Mne osobne by vadily i ty Segways na chodniku, ale to je zalezitost Prazanu, ti jsou jiste na chaos zvykli..
0 # krystlik 2014-10-23 19:52
Tak jsem si přečet reakce diskutujících. Z videa je jasně vidět, že šlo o srandičky nikoho neomezující. Bez ohledu na definici přestupku, musím konstatovat, že to vypadá, jako kdyby kromě pana Peciny platilo pravidlo, co Čech, to blb upřednostňující, kde se dá, národní zvyk - represi. Tím se Češi silně odlišují od západní Evropy s výjimkou alpských Němců, kteří si od roku 1945 říkají Rakušané – ti mají velmi podobnou mentalitu.
0 # Daniela 2014-10-23 21:29
Ja to vidim ponekud jinak, pane Krystliku.
Takove srandicky jsou o.k. pro nekoho, mne by ale vadily, vylozene omezovaly v mem osobnim pohybu. Spolehala bych se na mestskou policii, privolala ji, ze nejaky jerk mne ve volnem prujezdu rozptyluje, zneklidnuje , bojim se urazu a ze ocekavam, ze bude tyto vylomenosti kontrolovat a pokud mozno omezovat.. . Toto v Praze neni represe, ale domahani se civilisovaneho jednani, protoze Cesi, jako narod, jsou casto neukazneni..
Naopak, ja v diskusi v nekterych prispevcich nachazim nevolnickou mentalitu, ktera se automaticky ztotoznuje s jakymkoli odpurcem vrchnosti, zde saskem narusujici mestska narizeni...
Ve sporadanem Nemecku by sprymare asi policie prvne varovala z prestupku a potom saska z ulice vyprovodila..
Na americkem jihu by ho nejspise nejaky ridic z te kapoty surove smetl.
V newyorskem Bronxu by saskarny samozrejme problemem nebyly.
No a v Praze, byt cizinec, dostal pokutu.. Souhlasim, snaha o poradek tu je a mesto Praha penize za pokuty potrebuje..
0 # Anonymní 2014-10-23 23:18
:D Není postu, ve kterém byste si nekopl do Čechů, ten selfhatingjew komplex se nezapře.

Yossi
0 # krystlik 2014-10-24 12:06
A co takhle, Yossi, se zamyslet nad tím, zda cz- a oe-sklon k represím odpovídá nebo neodpovídá pravdě?
0 # gogo 2014-10-24 16:30
A byl jste i někde jinde, vy znalče národních povah?
0 # krystlik 2014-10-24 17:23
Nechci Vám, gogo, upírat právo diskutovat, ale měl byste být se svými vědomostmi skromnější a méně agresivní. Obzvlášť zajímavé je srovnávání středoevropských nátur v německy mluvících oblastech podle jednotlivých zemí, ne států, podle náboženství a nakonec podle vlivu Pruska, Rakouska a Spíseženectva..

Uvnitř jednoho státu jsou velké rozdíly nátur v D a v PL. V Polsku zaviněno tím, že část obyvatelstva žila v Prusku, část v Cislajtánii a část v Rusku. V ČS(S)R byl nebytyčný rozdíl mezi sk- a cz-náturou - jedni žili Trans- a druzí Cislajtánii.
0 # gogo 2014-10-24 17:35
Myslím, že tady nejsem jediný, kdo je mírně v rozpacích nad Vašimi výrazy a soudy pokud jde o Čechy. Máte s nimi očividně osobní problém, což by byla Vaše soukromá věc, kdyby to neootravovalo diskusi.
Vliv rakouského úředního a školského režimu je neoddiskutovatelný, každá společnost je v tomto příslušně specifická a lepší tyhle věci analyzovat, než tvrdit, "co Čech, to blb". Nemyslím, že by Češi byli blbější než srovnatelné národy, respektive u každého se cosi najde a nevidím kolem sebe nikoho, kdo by mohl házet kamenem.
Klidně buďte sarkastický a nastavujte zrcadlo, ale nechovejte se jak hulvát, co se nevyrovnal sám se sebou.
0 # krystlik 2014-10-24 18:00
Konstatuji, že nechápete správně česky psaný text. Napsal jsem: "jako kdyby kromě pana Peciny platilo pravidlo, co Čech, to blb upřednostňující, kde se dá, národní zvyk - represi" a ne, jak tvrdíte Vy: "co Čech, to blb". Schází Vám snad intelekt k interpretaci textů?

Z toho, co jste ve své poslední reakci napsal a o čem jste se nezmínil, lze vyvodit, že netušíte, o kterých věcech ve spojitosti se středoevropskými náturami jsme se zmiňoval.
0 # Anonymní 2014-10-24 22:04
Interpretace Krystlíkova textu je jednoznačná. On sice neříká, že "co Čech, to blb", ale jen že to tak vypadá. I přes tohle zmírnění jde o nerozumný a nevlídný výrok. Specifikace toho upředňosťování je pro interpretaci výroku irelevantní.
0 # krystlik 2014-10-24 23:13
Ale. Míníte vážně svůj poslední výrok? K čemu pak používáte svůj intelekt? K podpoře své národní nadutosti a k překompenzaci národního komplexu méněcennosti?
0 # gogo 2014-10-28 12:13
Češi z jiného soudku:
blog.ihned.cz/.../
0 # Anonymní 2014-10-23 21:17
"Co Čech to blb" je Krystlíkova největší nerozlučná životní moudrost. Toto jadrné rčení by mělo jednou určitě zdobit jeho pomník.
0 # Anonymní 2014-10-23 23:19
Aspoň je sebekritický. :D
0 # Leon Kreutzfeld 2014-10-24 09:17
Na tomto videu me zaujalo, ze vetsina na nem znazornenych aut najizdi do chodcu, kteri se evidentne chystaji vstoupit do prechodu. To neni v Praze dopravni prestupek? Nemeli by ridici dostat flastr jako ten clown? Mozna se na to prave snazil upozornit. Vzdyt on se k tem autum choval stejne jako se ony chovaji k chodcum na prechodu.

Ten prechod je zraly na semafor.
0 # Anonymní 2014-10-24 16:35
Jenom na semafor? Ts, já bych tam flákla kruháč!
0 # gogo 2014-10-24 17:39
Já bych tam dal ruské kolo z poloviny zapuštěné do země. Jeho středem by jezdila auta a po obvodu by to převáželo chodce přes cestu.
0 # Anonymní 2014-10-26 22:03
Není šašek jako šašek":
denik.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-10-26 22:20
Přestaňte se, prosím, kočkovat a věnujte se něčemu důležitějšímu. Mám něco pro p. Petráska. Nevím jak je to s promlčecími lhůtami, ale on si poradí. Taková challenge nepřichází každý den: lidovky.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-10-27 23:14
"Co Cech to blb"

Je bezna a logicka generalizace. Je to obdobne jako kdyz nekdo napise, ze Cesi si zvolili Zemana za presidenta, neb, ze Cesi si zvolili komunismus.
Osobne jsem nemusel volit ani Zemana ani ty komunisty, ovsem na skutecnosti, ze Zeman je presidentem a ze CSR byl komunisticky stat na tom niz nemuze zmenit.
Takze kdyz vetsina Cechu se jevi jako blbci, pak ti chytri ne nemusi certit.
0 # Anonymní 2014-10-27 23:35
Kdyz se vetsina cechu jevi jako blbci, mensina tou blbosti trpi.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)