Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Jean Valjean byl poslán na galeje, protože ukradl pecen chleba. Dvaadvacetiletý pachatel z Bruntálu může jít do vězení, protože ukradl koblihu. Koblihu v ceně čtyři korun a devadesáti haléřů snědl v prostorách mezi regály, a když poté u pokladny platil další zboží, nenahlásil ji ani neuhradil, pravila poučeně policejní mluvčí. A jelikož byl za obdobnou trestnou činnost v posledních třech letech už trestán, zahájila policie jeho trestní stíhání. Krádež vody z městské kašny i úkladnou krádež knedlíku jsme tu už řešili, krádež koblihy, minimálně z hlediska trestního práva, dosud nikoli; přemýšlím, zda studentům na policejních rychlokursech nezapomínají cosi důležitého sdělit.

Komentáře   

0 # Anonymní 2014-10-14 12:21
Nikoli proto, že ukradl koblihu, ale proto, že soustavně krade.
Naše společnost bohužel nedisponuje jinou možností, jak drobné lotry vypráskat. Pokuta za přestupek nic neřeší, neboť není splacena a exekuce je nesmyslná. Fyzická domluva, která by pomohla, je nelegální.
Přitom tahle "drobná" kriminalita je subjektivně mnohem více obtěžující, než zločiny bílých límečků, mnohem více přispívá k obecné nepohodě.
0 # Anonymní 2014-10-14 12:42
Asi nejsem dost obecný na to, aby tento zločin narušil i mojí pohodu. Na druhou stranu mně ji narušil v nedaleké minulosti jeden bývalý agent STB, který mi vnucoval nějaké oslizlé svinstvstvo - údajně také koblihu - cestou do práce. Ale jinak souhlasím s tím, že ani proti takovým zmrdům není účinné obrany.
0 # Anonymní 2014-10-14 13:16
Zajímavé, asi žiju v jiném světě. Mně před volbami pohůnek bývalého agenta StB koblihu slušně nabídl, a respektoval můj výrok, že od něj nikoliv. V porovnání s chronickým zlodějíčkem vidím určitý rozdíl.
(a ano, stát mě stojí více peněz, než zlodějíčci, ale s ním, narozdíl od nich, nelze efektivně nic dělat a dokonce i pokud by šlo, nebrání to v postihu drobných zlodějíčků)
0 # Anonymní 2014-10-14 13:20
Jinými slovy, princip třikrát a dost (tři izolované přestupky během 10 let = trestný čin, tři izolované trestné činy během 10 let = provaz) by nám nesmírně prosvětlil život.
Ve slušné společnosti by nemělo existovat něco takového, jako čtrnáctkrát trestaný recidivista.
0 # gogo 2014-10-14 13:28
Tak to bacha na Vánoce. To si pozvete Petráska na cukroví, on odhalí perník ve tvaru runy, dva si vezme, aby neurazil (zbytek vyfotí), jeden sežere, druhý schová jako corpus delicti. Soudní znalec vás odhalí, soudkyně odsoudí (je to trestný čin).
Vánoce jsou každoročně ... za tři roky se houpáte na větvi.
0 # Anonymní 2014-10-14 13:42
Konkrétní číselné údaje jsou samozřejmě k diskusi; a nesmyslnost zločinů bez oběti je naopak mimo diskusi. :-)
0 # Báša 2014-10-14 14:19
Petráska na Vánoce?! Zbláznil jste se Gogo? Ratlíka kdykoliv, ale aby na mne Petrásek na Vánoce štěkal, to ani náhodou.
0 # gogo 2014-10-14 12:51
Já bych angažoval pana Petráska. Ten by ho chytil a držel, dokud kobliha nevyjde jedním nebo druhým koncem.
0 # maaartinus 2014-10-14 13:28
A pak by ji vratil do regalu.

Prijde mi naprosto idiotske za tri kradeze koblihy je mozne trestat vic nez za jednu za 5000. Asi bych ty polozky scital (a namisto hodnoty ukradene veci pocital vzniklou skodu).
0 # Anonymní 2014-10-14 13:43
Pak se ovšem nemůžete divit, když po devítisté devadesáté páté ukradené koblize rupne majiteli v šišce a umlátí někoho z rodiny pachatele bassebalovou pálkou. Většina rasistických stereotypů plyne ze špatných zkušeností právě s neřešením takové drobné kriminality.
0 # Anonymní 2014-10-14 13:45
Přečin krádeže by neměl být trestán jen pro samotnou majetkovou škodu, ale také pro ponížení, které je tím okradenému způsobeno.
0 # Anonymní 2014-10-15 12:07
Naprosty souhlas s prispevky z 13:43 a 13:45
0 # gogo 2014-10-14 13:24
Ovšem je tady druhá strana mince. Jak se bránit dacanům, kteří jsou si velmi dobře vědomi reálné beztrestnosti. Máte obchod a někdo si tam pravidelně bezostyšně chodí krást.
Když jim řeknete, ať nekradou, dozvíte se např. "co je ty gadžo, ty pičo jedna... rakovina ať tě sežere!" Krade máma, táta, děti ... každý si vezme něco a dělají to aniž by se vysloveně skrývali nebo po odhalení prchali. V zásadě může být obsluha ráda, pokud za drzost jednu nechytí, oni odcházejí středem a u toho ještě vyhrožují.

Staletí osvědčené metody typu výprask nebo pranýř jsou dnes považovány nejen nehumánní, ale často i za rasistické.
Strážníci ani policie to řešit nechce a když, hrozí jim maximálně nevymahatelná pokuta. Čím déle to trvá, tím oprsklejší jsou.

Nelze se divit, že se hledají cesty kde se dá a trpí tím právní povědomí a dávají se flastry za nesmysly nebo se vůbec manipuluje, aby na ně konečně bylo něco.

Přitom by pomohlo seřezat holí.
0 # Anonymní 2014-10-14 14:54
seřezat holí, nebo mu podstrčit koblihu s peletkama louhu sodného. A už nikdy žádnou další koblihu neukradne..:-)))
0 # Anonymní 2014-10-14 16:49
Vy budete take brzo viset .... mozne navadeni k trestnemu cinu, jeho mozna priprava.... kdo cim zachazi ...
0 # Anonymní 2014-10-14 19:34
Nebo třeba čokoládová kobliha s chilli, ta taky případnému zlodějovi pořádně pročistí vnitřnosti :-)
0 # Tomáš Pecina 2014-10-14 17:22
Jestliže je problémem nedostatečný respekt k přestupkovým orgánům a k jimi ukládaným sankcím (obé je věru spíš pro smích), nelze to řešit kriminalisací očividných přestupků. Kdyby kradl koblihy denně nebo kdyby opakovaně ukradl věci v hodnotě (účelově) nižší než pět tisíc, bylo by to něco jiného, ale tohle je evidentní abusus, resp. šikana.
0 # Pefi 2014-10-14 18:45
Obvykle s vámi souhlasím, nicméně z mého pozemku mi věci mizí neustále, minulý týden mi došlo další oznámení o tom, že pachatel TČ krádeže nalezen nebyl, když jsem jednou zloděje zadržel a předal policii, tak prokazatelná škoda byla pod 5000 Kč, takže přestupek s nulovým postihem pro pachatele a moje náklady za uplynulých už překročily 100 000 Kč ...

Statisticky jednou za 30 krádeží jsem pachatele chytil - jaká je asi tak šance že uspokojivě prokážete, že pachatel krade dnes a denně ?

Místo kovové brány jsem měl plastový řetěz, který je dostatečný na to, aby tam nelezly srny a neožíraly stromky. první plastový řetěz vydržel 4 měsíce, pak zmizel. Náhradní řetěz zmizel do týdne. Srny mi v minulosti zničily desítky stromků. Já už toho mám fakt dost, blíží se další zima, mám tam vysazené nové stromky ... Krádež plotu, řetězu, sloupků - samy o sobě jednotlivě škoda na úrovni přestupků, ovšem reálné následky krádeží a náklady na mé straně jsou enromní.

Jaké řešení navrhujete, když ne basu za opakované přestupky ?
0 # Tomáš Pecina 2014-10-14 19:00
Zrušení přestupkových komisí, projednávání všech přestupků soudem, s možností uložit (krátký) trest vězení i za bagatelní delikty, zejména pokud jsou opakované.
0 # Jan Vučka 2014-10-15 05:25
Já zase propaguji možnost uložit kombinovaný trest krátký nepodmíněně - normální podmíněně. Třeba týden NEPO + šest měsíců PO. Ať si dotyčný vyzkouší, jaké to tam je a zda se mu tam líbí, či nikoli. To bude mít lepší efekt než ukládání "výchovných" podmínek za sebou a pak náhle natvrdo a přeměny.
0 # Anonymní 2014-10-15 06:05
Jak víte, že opakovaně účelově nekradl věci pod hodnotou 5tis?
0 # Anonymní 2014-10-15 10:13
To mu nepomůže, stačí, když se jednání pachatele správně posoudí jako pokračování a sečte se škodu, tj. se dostane nad 5.000,-Kč, to by však chtělo zřídit evidenci těchto na první pohled přestupkových deliktů. Nebo jako to mají v Německu a Rakousku zřídit zvláštní skutkovou podstatu trestného činu krádež v obchodě, která je bez ohledu na výši škody.
0 # Pefi 2014-10-15 16:04
Projednání přestupku soudem pomůže jak ? Přestupek na místě s pachateli projednali policisté, takže akt projednání proběhl. Další policista mi pak vysvětlil, že oni nekradou, protože trpí nouzí, ale doslova padla slova "oni se přes den musí nějak zabavit". Takže mají zábavu s trochou trochu adrenalinu a když krádež vyjde, tak je i na nějakou tu lahvinku navíc, coby odměna za dobře provedenou krádež.

V některých státech USA mají zaveden pojem "habitual offender" a člověk, který opakovaně krade a převýchova se ukáže býti fikcím, jde sedět na poměrně drastickou dobu - je izolován od společnosti, aby nemohl škodit.

Evidence přestupců by byla prvním dobrým krokem, protože za stávajícího stavu je naprosto zbytečné policii volat, ikdyž pachatele chytíte přímo při činu. Pachatelé to ví, policie to ví a já už to dnes vím taky.
0 # Philip Sudak 2014-10-16 00:48
Celé správní trestání dávno neplní účel, který se po něm žádá.

Tzv. správní trestání, jak je kodifikováno v našem právním řádu, má svůj sic historický původ značný, leč velkou měrou se opírá o základ, který pochází z právnické dvouletky vlády mrzké lůzy, a ze zákonů obdobných, na tuto navazujících.

Tento stát nedostatečně, respektive, vůbec, nereflektoval na konstantní judikaturu ESLP o tom, že i jednání označené jako přestupek je trestním obviněním ve smyslu ustanovení čl.6 odst.1 Úmluvy, a že tedy z přestupku obviněnému náleží stejná ochrana, jako obviněnému z činu trestného soudně. O následné judikatuře soudu ústavního ani nemluvě.

Problém trestání přestupků je v tom, že žalář za policejní přestupky a přečiny byl zrušen, neboť za režimu "minulého" měl každý nějaké zaměstnání, ve kterém předstíral, že pracuje a stát předstíral, že mu za to platí, a tak, nebyl sebemenší problém strhnout mu peněžitý trest a částku fiskální za řízení z mzdy, či platu.

V dnešní době je spousta lidí, na kterých je peněžitý trest nedobytný. Proto, aby správní trestání plnilo svůj účel, je zapotřebí, aby bylo, ze zákonem přesně vymezených důvodů, lze peněžitý trest přeměnit na trest žaláře, byť, samozřejmě, kratší a s mírnějším režimem, než u soudního trestání.

Dobrým důvodem je, třeba, jednak ona nedobytnost trestu peněžitého, či skutečnost, že peněžitý trest nevedl opakovaně k nápravě - třeba u bohatých.

Zkrátka a dobře, chybí samostatný správní řád trestní, který by reflektoval řízení ve věci správního trestání jako res specialis a chybí způsob, jakým trestat ty, pro které je peněžitý trest něčím, co jim je úplně jedno, protože buďto je pro ně zaplatit dvacet tisíc, jako pro průměrného občana dvě koruny, a nebo takové peníze z nich vůbec nikdy a nikdo nevymůže.
0 # Anonymní 2014-10-14 21:06
Zrušení přestupkových komisí, projednávání všech přestupků soudem, s možností uložit (krátký) trest vězení i za bagatelní delikty, zejména pokud jsou opakované.
S tím naprosto souhlasím, ale pokud jde o tu koblihu - zajímavá je ta část informace - že měl i jiné zboží. Docela by mě zajímalo jaké. Tedy srovnání s Jeanem Valjeanem není na místě - o hlad nešlo.
0 # Anonymní 2014-10-14 22:36
V tomto kontextu je celkem jedno, jestli jde o hlad nebo ne. Projednávání přestupků soudem je vynikající nápad, zvlášť ve státě, kde je průměrná čekací doba na soud od 100 dní výše.
0 # Anonymní 2014-10-14 22:13
Měl jít na předvolební akci Ano, tam by koblihu dostal zadarmo i s pěkným papírovým sáčkem,a jako bonus i volební letáky;-)Pokud by mu to nestačilo,tak kdyby požádal,jistě by mu dali i další koblihu i s těmi"bonusama"Když se už dostal do takové šlamastyky,ať požádá o pomoc pana Babiše.Ten určitě bude vědět jak z koblihové šlamastyky ven!:-)
0 # Anonymní 2014-10-14 22:33
No pak se nedivme, že za ukradenou koblihu jednou nějaký strážce tradičních hodnot zaplatí životem: mám-li jít do vězení za takový delikt, pak mi možná bude jedno, na jak dlouho a budu vážit, zda strážce tradičních hodnot provádějící "občanské zadržení" pořádně majznu po hlavě nebo půjdu za koblihu do vězení. Protože pokud ho majznu po hlavě a způsobím mu smrtelné zranění, je zde nějaká malá šance, že do vězení nepůjdu, a určitě do něj půjdu později.
Ono totiž kriminál je u nás postaven tak, že je v podstatě jasné, že chceme-li přežít, tak se tam dříve nebo později zase vrátíme. Takže bych příliš nepřeceňoval roli kriminálu v nápravě pachatelů bagatelních přečinů. Kriminál je odstrašením jen u těch, kteří tam ještě nebyli. U těch ostatních je to často jen snadnější alternativa přežití.
0 # Anonymní 2014-10-15 07:26
Pokud chcete clovek bit po hlave kvuli koblize, tak uz jste asi taky jednu dostal.
Je zvlastni, cim vic ma clovek-spolecnost nadbytek (rekneme si uprimne - plytvame naprosto nehorazne), tim mene se chce o vydobytky delit.
Nemusime mit hladove, spinave, bez domova(tady je to castecne odobni volba), ale mame. Jsme dost bohati, jako abysme se meli vsichni vice nez dobre, ale jedni letaji v soukromych letadlech, druzi umiraji na banalni onemocneni. Neco to o nas vypovida a pozitivniho na tom vidim pramalo.
S moci a majetkem, prichazi odpovednost, oboji tu nejak chybi, ale porad se budeme ohanet nejakymi krestanskymi(proc zrovna jimi? pri prznenich malych deti se nikdo krestanskymi hodnotami neohani a ostatni hodnoty jsou obdobne). Viz zastupce krestanu v Nemecku, rekonstruoval si dum za 1 mld. Euro, hotovy Jezis.
0 # gogo 2014-10-15 07:43
Dělit? Vy byste se dělil se zlodějem, když ho načapáte doma? Vy budete asi Enšpígl a sbíráte materiál.
0 # Anonymní 2014-10-15 17:04
Pokud odvadite dane, tak se taky delite.
Zvlastni, kdyz Vam to naridi stat, tak drzite hubu a krok, protoze vite, ze je silnejsi a mohl byste taky jednu dostat.
Kdyz to dela bezdomovec/byvaly trestanec, tak prijdou na radu silne reci. Rekneme si uprimne ze trest neni zase nic dalsiho nez silove prosazeni vule, ani ne tak vetsiny... spise politicke spicky(tohle je tak trochu oxymoron).

Takze byste se mel trochu zamyslet a vymanit se z vnucene sablony spolecnosti.
0 # Anonymní 2014-10-15 22:08
No a proc si pan pekař koblihu lépe v obchodě nezabezpečí... Příležitost děla zloděje.. Ergo vinen je pekař...

Petr V
0 # gogo 2014-10-16 08:55
Ale prosím vás, to tady chcete opravdu začínat nekonečné debaty o zlém státu a propagovat ancap?

Řeč byla pokud vím o situaci, kdy osobě A osoba B ukradne nějakou věc přímo a bezprostředně. Tahle situace se ve všech známých komunitách trestá. Tolerovaly se maximálně případy, kdy šlo o život ... krádež chleba z hladu.
0 # Anonymní 2014-10-17 11:24
Ne propaguji zdravý rozum. Dobrý stát mi zřejmě nepomáhá, respektive zdá se, že vychovává sprostý lid k tomu, že "má právo na cokoliv", tak si majetek snad zabezpečím sám, aby mi ho tuna někdo z hladu nekrad...Zrovna zabezpečení koblihy při prodeji mi nepřijde, jako příliš složité...

Petr v
0 # Jan Vučka 2014-10-15 05:18
Podobné věci jsme na našem obvodu pravidelně rušili a posílali na přestupek. Ani soud by to neodsoudil.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)