Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Server Romea.cz zveřejnil překvapivě umírněnou a rozumnou úvahu Markuse Papeho nazvanou Soud s údajným tvrdým jádrem Národního odporu pokračuje. Pape v ní patrně poprvé ve veřejném prostoru připouští, že serie politických procesů s pravicovými extremisty nevede k očekávanému výsledku a bojující demokracie, v níž, zdá se, osobně stále pevně věří, stojí tváří v tvář potupné porážce.

Pomiňme některé faktické chyby, které jsou nutným důsledkem toho, že autor vychází toliko z dokumentů, které jsou veřejně přístupné – převážně na mém blogu – a z návštěv soudních jednání: nikdo z obviněných mu kompletní spisovou dokumentaci nezpřístupní a tak se určitým nepřesnostem nelze vyhnout.

Jádro jeho úvahy je arci správné: politické procesy se vymkly svým osnovatelům z rukou a obecně se ukázaly být slepou cestou; ti, proti nimž jsou zaměřeny, z nich vycházejí jako vítězové, po úspěšném soudním sporu zkušenější, odhodlanější a silnější než předtím. Slovy Pavla Kamase, po vyhraném sporu přidávají plyn a zařazují dvojku.

Dlouho to vypadalo jako ztracená bitva, zejména když Ústavní soud nejprve brutálně potlačil svobodu slova v judikátu o trestnosti číslovky 88 a poté se v ostudném nálezu sp. zn. IV. ÚS 2011/10 přihlásil ke konceptu bránící se demokracie. Poté však přišla pomoc z míst, odkud ji málokdo čekal, od obecných soudů, které odmítly novou judikaturu aplikovat a postavily se na obranu demokratických hodnot.

Jmenujme na tomto místě jen několik přelomových rozsudků: Městský soud v Brně a soudce Michal Kabelík, který odmítl odsoudit aktivistu jen proto, že měl tričko s extremistickou symbolikou, v níž bývalý znalec Ivo Svoboda objevil závadový diskurs. Okresní soud v Berouně a soudce Michal Pařez, který odmítl projednat obžalobu na Jana Šinágla týkající se alternativního hodnocení Protektorátu. Okresní soud v Mostě, soudce Pavel Plch a známá kausa závadového mávání. Překvapivě však i komunistická soudkyně téhož soudu Bohumila Huňáčková, která navzdory dvěma znaleckým posudkům neodsoudila Lucii Šlégrovou za její projev. Podobně Obvodní soud pro Prahu 1 a první zprošťující rozsudek v kause samolepek (soudkyně Dana Šindelářová) a také Městský soud v Praze, který se zastal aktivistek Resistance Women Unity (soudce Václav Kašík). Nejnověji pak brněnští soudci Martin Hrabal a Dagmar Bordovská v kausách Hitlerovy projevy, resp. prvomájový řečník. Přitom stačilo málo, okopírovat judikaturu Ústavního soudu a prohlásit, že demokracie se musí proti svým nepřátelům bránit.

K obratu přispěla i změna celkové nálady ve společnosti. Ta byla v letech 2008 a 2009 rozjitřena jednak Pochodem na Janov, jednak žhářským útokem ve Vítkově, a byla proto k myšlence represe radikálních názorových skupin poměrně tolerantní. Postupně se však ukázalo, že pravicovými extremisty to nekončí a za vyjádření politického názoru putoval do vězení tykadlový zločinec Roman Smetana, a to po procesu, který byl veřejností oprávněně vnímán jako travestie a výsměch spravedlnosti, když nezávislou soudkyní mu byla manželka jednoho z pomalovaných. Jde tu o klasický efekt slippery slope, a navzdory setrvalé propagandě aktivistických masmedií, zejména veřejnoprávních, to lidem postupně došlo.

Rovněž se změnil pohled na romskou problematiku, která přestala být agendou okrajových skupin, ale mnohatisícových protiromských demonstrací na Šluknovsku a v Českých Budějovicích se zúčastnili lidé, kteří po stránce politického názoru představují spíše než neonacistickou úchylku solidní střed, nebo, jak by řekl někdejší premiér, vepřo-knedlo-zelo.

Česká republika roku 2014 je tedy značně jiná než o čtyři až pět let dříve, a bojující demokracie nyní stojí proti podstatně silnějšímu nepříteli, jehož si dokázala vytvořit, vyškolit a po serii odškodňovacích řízení jej vybaví nezanedbatelnými finančními prostředky. Neonacisté nyní vědí co, vědí jak a mají k tomu potřebné zázemí, a dokáží-li se konečně zbavit neschopného vedení své vlajkové Dělnické strany sociální spravedlnosti, stanou se v příštím období relevantní politickou silou, která nebude mít problém sbírat hlasy v širokém spektru od fundamentalistů z Národního odporu přes nespokojené příznivce Úsvitu po zklamané dnešní voliče Babišovy – přesně tak, jako je tomu v jiných srovnatelných zemích, ve Francii, v Maďarsku nebo na Slovensku. Čeká je cesta nejprve přes procento, pak přes pět procent a v konečné fasi možná i do vlády.

Ostatně soudím, že to bude užitečná lekce: čím dřív si politický establishment uvědomí, že s oposicí je nutné bojovat u voleb a ne v soudní síni, tím lépe.

Komentáře   

0 # Jan Vucka 2014-10-08 05:44
Jen upresneni: bojovat se ma kazdodenni poctivou praci, ne zaplavou plakatu pred volbami. Az pochopi i tohle, to bude teprv lepe!
0 # Anonymní 2014-10-08 10:13
další troška (nikoli zdeněk) do mlýna: pravniprostor.cz/.../...
0 # Tomáš Pecina 2014-10-08 10:33
Takže Petrásek nasadil na Semelovou ty dva nedouky z Plzně, a skutečně chce o vydání požádat? Prominete-li poněkud hrubší citát, to zas bude ve sněmovně po rozpravě nablito…
0 # Anonymní 2014-10-08 12:00
Třeba se pak budete moci věnovat novému nebezpečí, viz zpravy.idnes.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-10-08 12:47
Pane Pecino, Vy jste nenapravitelný idealista. Jak by mohl současný establishment bojovat proti občanské oposici (podle jejich slov "neonastům") férovými prostředky? Vždyť by to bylo zcela proti jeho (zatím ještě soft) totalitární povaze a pohledu na společnost...jako neuděláte z tygra vegetariána, tak z tzv havlistů neuděláte svobodomyslné demokraty... Nicméně s Vámi souhlasím, jejich éra je již pomalu za vrcholem, byť tomu současné rozložení politické moci ještě neodpovídá... dnes havlisté ovládají celou poli, mediální a z velké části i kulturní sféru..
0 # Anonymní 2014-10-08 14:32
Ta Romea je ale pěkný "neziskový " sektor...:-), Chápu, být "aktivistou" je docela slušný business, asi jako soudní znalec v oboru PEX...

netmedium.cz/.../...
0 # Anonymní 2014-10-08 16:29
Pane Pecina při vší úctě k vám.Píšete zbavit se Dsss.Dobrá, Ale nyní koho tedy doporucujete volit???! Snad né Usvit či Svobodné a nebo pro Pána Boha snad né Koblihy!!!!!!??Vím jak to asi myslíte Ale zde bohužel není jiná strana kterou by měl uvedomely občan volit!!!Jistě je tu i Rsčms či Nd.Ale ti stejně kandidují v Národní koalici z Dsss.Bohužel víme jak v minulosti dopadly jiné pro Národní uskupení.Nejvýznamnější např.Spr-Rsč.tam kdyby nebyli urcite chyby,Dnes by byli jak např.Francouszka Fn.Nelíbí v poměrech Čr víc!! Dále Vf, Hns, Nsb atd.U nás asi pořád nato lidé nejsou a ti nespokojeni to dají Kobliham či Ksč-m.Bohužel to co funguje všude v evropě u nás neplatí.Jako např.nízká volební účast=šance pro Národní síly.U nás je prostě vše jinak.I Slováci jsou v tomhle na tom líp.Řeknu to slušně.Český narod je specifický! J.V.
0 # Tomáš Pecina 2014-10-08 17:04
To jste špatně četl: psal jsem zbavit se současného neschopného vedení DSSS. Jak se ta strana bude jmenovat, je celkem lhostejné, ale Vandas ji spolehlivě táhne ke dnu.
0 # Anonymní 2014-10-08 17:15
Myslím si že i kdyby tam byl sebelepší předseda, tak stejně jakkoliv strana tohoto typu vždy bude mít problémy a nikdy žádná média ji nakloněna nebudou!!!Což je logické, vzhledem k tomu kdo média a i nejen je ovládá.
0 # Tomáš Pecina 2014-10-08 18:58
Podobné strany obvykle umějí nepřízně medií využít ve svůj prospěch; ne tak Vandas, samozřejmě.
0 # Anonymní 2014-10-08 21:05
Pořád asi nenastala ta správná doba.Lidé uvěří Kobliham a Ksč-m.Mám obavu jestli zde není Ultrapravicova scéna pohřbena.Pár jedinců to nevytrhne.Přitom paradoxně když čtete diskuzi v novinkách a i když se člověk baví z beznyma lidma, tak je to pomalu samej ultra-pravicak.Ale když jsou volby, tak je to opak.Divný to národ.Možná máte částečně pravdu s Dsss.Ale teď tu momentálně nic lepšího není!!!! A Nazorove jsou mi nejblíž.1.věc se kterou s nima nesouhlasim,je pozvání Pravého sektoru.Já bych raději pozval Ruské Nacionalisty.Ale i přes tuhle velkou neshodu.Je má Volba Jasná.v Brně to je číslo:11.
0 # Tomáš Pecina 2014-10-08 22:10
DSSS má jakousi územní organisační strukturu, tradici i příznivce, pro které ihre Ehre heißt Treue, ale naprosto jí schází leader. O Vandasovi bych anglicky řekl, že je to "a politician with all the charisma of a lamp post" – politik s charismatem kandelábru. Na tom jakékoli volební vyhlídky končí.
0 # Anonymní 2014-10-09 10:34
Zajímavý že takový Sobotka určitě charisma nemá a kde je jeho Čssd.Možná se vozí na vlně medvídka Zemana.Ten bohužel charisma má i když poněkud zvláštní.Přál bych si aby tu opět vyrostla strana typu Spr-Rsč.Její vůdce charisma bez pochyby měl.Prý se líbil i ženám.Chybami minulosti se nemá smysl zabývat.Chtělo by to stranu aby nepusobila skinheadskym dojmem.Neboť je potřeba oslovit i"běžné"občany.Pár ultrapravicovych hlasů je málo a stejně nechodí volit všichni!!!
0 # Tomáš Pecina 2014-10-09 11:12
Zajímavý že takový Sobotka určitě charisma nemá a kde je jeho Čssd.

No právě. Podle STEMu momentálně na 16,8 %.
0 # Anonymní 2014-10-09 15:50
Jsem zvědav co nám přinese budoucnost.Vyvoj u nás těžko předvídat.Ty věci si musí Dsss uspořádat sama.Dsss má potenciál.Jsou tam bývalí Spr-Rsč.Buď ho využijí správně nebo skončí jak spousta podobných stran.
0 # Anonymní 2014-10-09 20:23
Mám tomu rozumět tak, že se těšíte, až u nás vznikne nějaký Jobbik či Zlatý Úsvit? Nepřijde vám, že tendence těchto stran jsou poněkud nedemokratické a směřující k omezování práv a svobod, které tolik hájíte?
0 # Tomáš Pecina 2014-10-09 21:16
Kde máte něco o "těšení"? Prostě pozoruji, analysuji a konstatuji závěry.
0 # Anonymní 2014-10-09 22:22
Odpověď na Jobbik...A Vy si snad myslíte že co nám vládne nyní je demokracie???!!! Pokud si to myslíte,tak žijete v Matrixu.
0 # Anonymní 2014-10-10 13:19
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
0 # Tomáš Pecina 2014-10-10 13:25
Předvolební agitace na můj blog nepatří. Děkuji za pochopení.
0 # Anonymní 2014-10-10 18:25
Promiňte,zkusil sem to, Tušil sem že to smažete,ale doufal sem že si toho všimněte později;-) Nezlobte se.
0 # Václav Š. David 2014-10-14 22:32
Tady bych rozlišovat mezi nacionalisty a neonacisty. V ČR je dost velká síla kritiků soužití s Romy a imigranty, o kriticích islámu nemluvě (jejich jádro je však z velké části tvořeno lidmi zahraničního nebo židovského původu), ale většině z nich se "hákoši" hnusí přinejmenším stejně, jako nepřizpůsobiví. Bude zajímavé, pokud bude někdo z IvČRN skutečně za čtyři roky kandidovat v Litoměřicích proti Hassanu Mezzianovi, a jaké bude mít výsledky :D Je velmi pravděpodobné, že se bude jednat o člověka židovského původu a tedy pro neonacisty nevolitelného.

Další potenciální obvody pro kandidáta IvČRN jsou Teplice a ten brněnský obvod, ve kterém stojí mešita.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)