Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Nejvyšší soud dnes ve veřejném zasedání rozhodl, že kterýsi nižší soud pochybil při rozhodování o tom, zda má být notorickému obviněnému Ivo Rittigovi zakázáno vycestovat do zahraničí. Řečený byl mezitím již potřetí zadržen a přinucen přenocovat v policejní cele, načež byl, stejně jako v obou předchozích případech, propuštěn: policii se ani tentokrát nepodařilo uspět ve snaze dostat ho do vazby. Těžko si za těchto okolností představit něco absurdnějšího než rozhodování o návrhu, který byl dnes v Brně předmětem projednávání.

Pokud jde o mediálně exponované případy, smysl trestního řízení je v této zemi obrácen zcela naruby a místo aby konání OČTŘ směřovalo k dopadení, usvědčení a odsouzení pachatele, vše se soustřeďuje na přesvědčování státního zastupitelství a následně soudu, že obviněný patří do vazby. Podaří-li se to (jako, příkladmo, v kausách Rath nebo Nagyová), je dosaženo saturace veřejného sentimentu a zbytek trestního řízení jeví se být jen nepodstatným korolárem či apendáží rozhodování o vazbě. Ostatně jeho průměrná délka v těchto případech pravidelně přesahuje délku jednoho volebního období, někdy i několikanásobně (Uzunoglu, H-systém, Berkův gang), a nemá přece smysl připravovat politické body pro konkurenci.

Není to jediná situace, kdy se v této zemi věci dějí naruby: policie nedohlíží na bezpečnost silničního provozu, ale na to, zda auta mají lékárničky vybavené certifikovanými nůžkami a jestli řidiči na zcela bezpečných a přehledných úsecích nepřekračují absurdně nízko stanovené rychlostní limity. A podobně i mimo právo: k volbám nechodíme vybrat ty, které bychom si přáli, ale vykroužkovat z kandidátek aspoň ty největší grasly a gaunery.

Arci zpět do cel: Dalším vděčným představením jsou policejní razie, lhostejno zda u subjektů veřejných nebo soukromých. To vše naprosto bez ohledu na výsledek, který, jak řečeno shora, stejně přijde za pět až deset let, optimálně; neoptimálně nikdy.

Dosud byly tyto razie pořádány zejména v předvolebním období, což se mi jeví nepříliš důmyslným. Existují roky, kdy nejsou ani jedny volby, a v jiných se volí třeba i třikrát. Proto bych se přimlouval za optimalisaci policejní taktiky: razie by se konaly pravidelně například dvakrát ročně. Obvinění by si na ten den přichystali teplé prádlo a bezpečně zazálohovali počítačová data, a už by jen čekali, kdy si pro ně přijde komando v kuklách.

Anebo, aby se ušetřily náklady za mzdy a pohonné hmoty, mohli by se i s počítači a dokumenty dostavit na policii sami. Tam by je jen zapsali, zajištěný materiál by se nasoukal do igelitových pytlů, zapečetil a uložil do skladu a obviněné by ubytovatelé rozdělili do cel, kde by bez stresu vyčkali uplynutí lhůty k zajištění a buď se vrátili domů, nebo, pokud by na ně padla nepřízeň osudu a špatná nálada nikomu neodpovědného a nepředvídatelného soudce, byli by předáni do vazební věznice.

Komentáře   

0 # Anonymní 2014-10-01 15:08
To by ale pak policejne/prokuratosrka skupina pro PR nemohla televizim pod rukou poustet ty obrazky muznych chasniku v kuklach se samopaly a sprostych obvinenych kteri se ( jsa vytazeni komandem primo z postele) tvari a vypadaji dezorientovane - a tim samozrejme bez pochyb prokazuji svoji vinu.
0 # Anonymní 2014-10-01 15:58
Mě to absolutně nepřekvapuje.Kdo má vliv a moc, pro něj je jiný metr.Takový lobbista na každého ví vše.A pokud neví, zjistit informace na kohokoliv,včetně soudců, st.zástupců atd.atd
Může si kohokoliv zaplatit.Je to šaškárna.Někdo kdo třeba vykradení trafiku z novinama, jde brucet.Ale ti co jedou v Miliardách, tak nic.A ve finále nikde žádné miliardy nechybí.To jsou teda koumaci.David Coppeffield Hadra!
0 # krystlik 2014-10-01 19:31
Vážený pane Pecino,

jevy, které líčíte, nespočívají nedostatečnosti českého státu, nýbrž v mentalitě obyvatelstva, tedy od roku 1947 v mentalitě českého národa. Geograficky nejbližší mají nadutou a hloupou policii Rakušané – téměř stejní pitomci jako v ČR. Zatímco v Německu jsem za tři desetiletí nebyl kontrolován na silnici na alkohol (ani po nehodách tak německá policie nečiní, pokud opilost viníka není zjevná), ve Vídni musí kolega foukat při kontrolách v průměru tak třikrát ročně. Obzvláštní vybuzující efekt přinášelo prozrazení rakouskému policajtu na d-a-hranici (když tam ještě stáli) při vjezdu na dotaz, kam že to jedu, odpověď: „Rovně!“ Že ti rakouští policejní hajzli (Kieberer) jedou v civilním voze za Vámi a dosvědčí, že jste přejel křižovatku již na červenou (v Rakousku bliká zelená a pak přeskočí rovnou na červenou), nebo že jste podle jejich měření očima jel rychleji než je povoleno, patří k jejich repertoáru.

To vše dovoluje uzavřít na chyby v mentalitě obyvatel. Rakouská od české se neliší.
0 # Anonymní 2014-10-01 20:30
Nesouvisí to třeba s tím, že jsme měli se soudruhy s Rakouska společné CK mocnářství? ;-)

Petr V
0 # Anonymní 2014-10-01 20:59
Podle mě se to Rakušáci naučili od sovětské vojenské policie v sovětské okupační zóně Rakouska. Rakouská policie pak spolupracovala s StB na vydávání uprchlíků nebo i na vraždách emigrantů, bylo-li potřeba.
0 # krystlik 2014-10-02 10:01
Doba mocnářství byl jen základ (společenský status úředníků, kněží), což bylo rozvinuto a petrifikováno zakomplexovaným českým národem mezi válkami - Češi vyměnili kněží za lékaře, zbožnili jazyk, tedy literáty, herce a podobně). A pak to už jen pokračovalo dodnes.
0 # Anonymní 2014-10-01 20:19
Poslední odstavec mi připoměl následující text, kde Bohumil Bezouška imituje projev Antonína Zápotockého pro Jana Wericha:

Soušky a souzi, počínaje osmou hodinou ranní jsme všichni zatčeni. V devět hodin se odebereme všichni na svá sběrná střediska, kde budeme opatřeni, v socialismu přirozeně na svůj vlastní náklad, osm centimetrů širokou červenou vyšetřovaneckou páskou, kterou si umístíme na levé předloktí. V deset hodin nám bude přečteno prohlášení, ve kterém se doznáme, že jsme členy svých místních, městských, okresních, krajských, zemských a případně i celostátních spikleneckých center. Kdo se, soušky a souzi, nepřizná, ztrácí nárok na vydání jedné kostky jádrového mýdla. Ve vězení uzavírejte závazky, kolik kdo ušetříte pruhů na svém trestaneckém šatě - čest práci!

Bezouška, Bohumil: Jak jsem proskotačil život, Lunarion 1993
0 # Anonymní 2014-10-01 20:28
Není pravda, že když jste údajně lobista, tak si můžete vše zaplatit... Viz. kupř i zde probíraná kauza Janoušek...

Petr V
0 # Philip Sudak 2014-10-02 04:40
Myslím, že aby se popravený, pardon, obviněný, sám dostavoval do služebny, není vhodné. Policisté by tím ztráceli hrubě na své popularitě á la major Zeman.

Je však nanejvýš vhodné, aby každý popravený sobě opatřil:

a) spodní kalhoty zimní 2x,
b) spodní triko zimní, s dlouhým rukávem, 2x,
c) sportovní obuv bez tkaniček 1 pár (aby se na tkaničkách oběsiti nemohl dříve, než bude úředně na prádelní šňůře na dvorku Státního soudu v Praze, pardon Vrchního soudu v Praze, oběšen),
d) teplákovou soupravu 1x, přičemž má-li tato v pasu navlékací tkanici, či gumu, popravený jí sobě dopředu odstraní,
e) trenýrky 2x (jedná-li se o trenýrky z výprodeje skladů erárních, nutno gumu v pasu dopředu odstraniti),
f) ručník červený 2x (barva je vhodná zejména při zostřeném výslechu).

Pro zimní obdobní, jehož začátek a konec vyhlásí policejní president zvláštním rozkazem popraveným, doplní soupravu výše uvedenou popravený o 1 pár pletených rukavic, 1 vatovanou bundu a 1 pletenou čepici (kulicha) bez bambule (aby se s ní nemohl popravený udusit, neb se na ní pokusit oběsit).

Popravený bude mít sobě přichystánu tuto soupravu nepřetržitě, a to v první místnosti, jež přiléhá vstupním dveřím domu, a co nejblíže jim. Má-li dům více vstupních dveří, popravený je povinen soupravu přichystat u každých vstupních dveří. Souprava bude jest srovnána do komínku v přesně ustanoveném pořadí, jež určí policejní president zvláštním rozkazem.

Popravený dále sobě přichystá igelitové pytle v počtu nejméně 50 ks, šňůru autentisační, nůžky s tupým hrotem (Lister) a plastelinu. Tato souprava bude uložena, jako souprava výše, v komínku, jehož pořadí určí policejní president zvláštním rozkazem.

Zatýkání bude pak probíhat tak, že proběhne obvyklým způsobem, to jest tak, aby záznam bylo lze vytěžit pro média, ale náklady policejního eráru ušetří se, že k balení zabavených věcí při prohlídce použije se připravené soupravy popraveného. Vhodný oděv usnadní pak policejnímu orgánu vytěžování popraveného.

Pakliže by se, náhodou, při prohlídce ničehož závadového nenašlo, to značí, že je popravený rafinovaný, a tím více je ztracen.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)