Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Neuplynula dlouhá doba od rozsudku, na jehož základě mi ministerstvo vnitra muselo poskytnout informace k odběrům DNA, a rodí se další spor: zjistiv, že ministerstvo hodlá investovat peníze daňových poplatníků do pokusu prolomit šifrovanou komunikaci, požádal jsem o text příslušné zadávací dokumentace. Ministerstvo žádost sice zatím neodmítlo, ale prodloužilo si lhůtu: zřejmě v naději, že do té doby zemřu nebo mě konečně za něco zavřou.

K otázce šifrování samotného budiž poznamenáno, že na hypothese o nemožnosti prolomení kryptografických algorithmů používaných moderními komunikačními prostředky stojí mimo jiné bezpečnost elektronického podpisu a datových schránek, elektronického bankovnictví a nejnověji též tzv. kryptoměn. Jedinou cestou, jak obsah šifrované komunikace zjistit, je kompromitovat koncová zařízení, a to může být ústavně krajně pochybná eventualita, protože trestní řád neobsahuje žádné ustanovení, které by umožňovalo instalovat do počítače nebo telefonu policejní malware, tak jako se před časem zkoušelo např. v Německu.

Není proto divu, že ministerstvo se zdráhá informace vydat: buď jde o obludné plýtvání veřejnými prostředky, anebo o přípravu protiústavní praxe.

Komentáře   

0 # gogo 2014-09-02 09:41
Tak tohle je zásah do černého.
Nejspíš to bude ten první případ - dobré milionky do vlastní kapsy za nic.
Protože, aniž bych chtěl soudruhy z vnitra podceňovat, přece jen nečekám, že by se na svých policejních učilištích naučili dost na to, aby rozlouskli problematiku faktorizace nebo ve volných chvílích bádali nad krásou zeta-funkce.
Nejspíš to byla přihrávka na malou domů a čím víc se to proflákne, tím lépe.
0 # Tomáš Pecina 2014-09-02 09:54
A co teprve eliptické křivky nad konečnými tělesy, ty musejí policisté ovládat už u přijímaček :-)

Ale pokud vím, zadávali to jakési obskurní instituci do Brna, ne do Hrdlořez. Že to bude jen další tunel do státního rozpočtu, platí ovšem v každém případě.
0 # gogo 2014-09-02 10:50
Obrátili se prý na Ústav výpočetní techniky Masarykovy univerzity v Brně.
"Předmětem řešení projektu je vytvoření nástrojů programového a elektronického vybavení pro určení typu šifrované komunikace, její následné dekódování a vyvinutí nových metod a nástrojů pro odhalování a vyšetřování případů kybernetické kriminality a ochrany informačních systémů před kybernetickými hrozbami. Výsledky projektu budou využity v rámci bezpečnostních složek státu"

Myslím, že se pánové na MU od plic zasmáli a tipuji, že největší dilema k řešení bylo, zda těm blbcům prozradit krutou pravdu, nebo v klidu užívat peněz.

Myslím, že Ústav teoretické matematiky může vbrzku od MV očekávat zadání na přesné vyjádření Ludolfova ve tvaru zlomku.
A vy se moc nesmějte, protože vám kapitán Šmíd jistě brzy zavolá ohledně pana Kůkla, kterého stále nemůže najít v telefonním seznamu a k tomu bude chtít nějaké důkazní materiály k závadové větě pana Fermata.
0 # Anonymní 2014-09-02 18:02
Pozor na postranni kanaly nebo cteni klicu z RAMky (pres DMA, nebo i vyjmutim obvodu). Nevidel bych to tak uplne beznadejne. Sice to neresi problem prenasenych dat, ale moznost ziskat data u zdroje a cile.

Napr. reseni uchovani boot hesla v truecryptu mi prijde jako velmi nevhodny, i kdyz se DRAM po vypnuti PC zacne nicit, stale je velka sance se toho hesla dopatrat i z nejakeho tragickeho vzorku. Kdyby truecrypt heslo po bootu presifroval random klicem, ktery bude ulozen nekde jinde, problem by to z velke casti resilo (1 bit spatne -> relativni konec hadani).

MH
0 # Anonymní 2014-09-02 12:39
A proc me to vubec neprekvapuje?Je videt ze se stat boji nas nepohodlych.Odkud to vse je rizeno je kazdemu uvedomelemu jasne.Ne nahohodou tyhle
elementy byli pronasledovany pradavno pred nejakym hitlerem,proc asi,je snad jasne
0 # Philip Sudak 2014-09-02 13:45
Ty "konsultace" většinou vedou k částečnému (a na kolik "částečnému", to se ukáže) odmítnutí informace.
0 # Radio 7000000000 2014-09-02 16:14
Tak přátelé toto jsme chtěli? STB by se mohla učit.
0 # Anonymní 2014-09-03 23:48
Tak teď už zbývá jen zakázka na výrobu sedmimílových bot a létajících koberců..
To snad vymyslel někdo, kdo si dřív myslel, že se bude poroučet větru a dešti.
Pak by mohli ještě poradit ministerstvu zdravotnictví, aby vypsalo zadávací dokumentaci zakázky na výrobu léku na aids a rakovinu (odhaduji, že zadavatelé této zakázky žijí v představě, že takové léky nejsou k dispozici jen kvůli tomu, že na jejich výrobu nikdo nezadal zakázku).
0 # Anonymní 2014-09-04 04:54
Me to zas tak podezrele a priori neprijde. Kazdy stat potrebuje mit nejakou databazi moznosti, jak prolomit sifrovanou komunikaci. Treba zlocinci muzou mit jen spatne nastaveny software a ten jim dava slabe klice. Dokud ale neuvidime tu dokumentaci, tak nemuzeme rict vic.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)