Důležité upozornění!

Policie České republiky se zajímá o IP-adresy osob, které komentují tento blog. Ve vlastním zájmu zde proto nic nepopírejte, nezpochybňujte, neschvalujte, neospravedlňujte, nikoho a nic nehanobte, nepodporujte a nepropagujte, a pokud se přesto rozhodnete komentář přidat, pak se, prosím, ničemu nedivte.

Von porád čekal, že něco přijde, zpívala kdysi v jedné ze svých předměstských odrhovaček Věra Nerušilová. Právě takovým mi připadá spor Pavla Hasenkopfa o neautorství Klausovy amnestie: jako by Hasenkopf v mladistvé naivitě neustále očekával, že se Miloš Zeman a jeho lidé, notabilně kancléř Vratislav Mynář, změní, přiznají chybu a snad se i omluví, neuvědomuje si, že na protivníka je dlužno nazírat přibližně jako na jednotku loupežníků v Mrazíkovi.

Přestože byl uzavřen smír, a to smír soudní podle § 99 OSŘ, vzápětí prohlásil Mynář, že Hrad dosáhl nad Hasenkopfem velkého vítězství a přinutil žalobce vzít žalobu zpět (to se přirozeně nestalo, zpětvzetí žaloby následuje pouze po mimosoudním smíru – dohodě o narovnání – a ani tehdy neznamená, že by byl žalobce neúspěšný).

Jestliže jsme na celý spor, jakož i na Zemanovo presidentské působení jako takové, nazírali a limine s velkým nadhledem, nyní musíme v tomto smyslu dodat, že jsme se mýlili ve volbě kulis shakespearovského dramatu: Mynář se sice pohybuje v komnatách Pražského hradu, tedy v prostředí, který by mělo evokovat noblesu a aristokratickou velkorysost, leč chová se spíš jako pantáta, který zašel po jarmarku do hospody, přihnul si a přítomné teď častuje historkou, jak se mu podařilo prodat ukradeného čuníka.

Komentáře   

0 # David Schmidt 2014-08-27 19:36
Očekával jsem, že PH jako poradce Ladislava Jakla odejde sám, bylo jasné, že
rozpuštěním euroskeptické agendy ztratil roli. Celý ten spor je
nešťastný, vč. detailů z osobní sféry, byť jako inklinací neříditelný teoretik měl možná výběr
limitovaný.
+1 # Anonymní 2014-08-28 00:51
Pan Hasenkopf je výrazným zastáncem putinovského Ruska. Pan Mynář dává panu Hasenkopfovi pocítit, jak to asi tak chodí - termínem B. Doležala - ve společnosti ruského typu (všechny ty lži, zástěrky, vytáčky, nedodržování dohod, ztotožnění nositele moci s hlasatelem pravdy...). Nechápu, proč se to panu Hasenkopfovi zrovna v jeho případě nelíbí.

Jan Valtr
0 # Anonymní 2014-08-28 08:14
Mynář velmi dobře chápe, že novináři i plebs, který jejich výplody konzumuje, se v celé kauze neorientují a jsou naprostí právní ignoranti, takže mu verzi, která na první pohled dokonce vypadá logicky a věrohodně, rádi uvěří. Proč potom drze nelhat, že? ;-)

-es-
0 # Anonymní 2014-08-28 10:22
Tahle kauza je primo esenci pojmu Dog eat dog.
A at se sezerou klidne navzajem. Jedna strana za osmnact, druha bez dvou za dvacet.
0 # Anonymní 2014-08-29 10:10
Hasenkopf si to pokašlal, když uzavřel zcela nedostatečný a děravý smír a teď se tváří, že vyhrál. Chudák přes svou zaslepenost a vidinu brzké výhry a další medializace přehlédl, že ho Zeman dostal přesně tam, kam chtěl. A za takovou mizernou formulaci smíru by ho vyhodili od zkoušky.

Yossi
0 # David Schmidt 2014-08-29 18:58
Smír je formulován korektně, kromě poslední věty prvního bodu, kde naopak je
to ve prospěch PH. Neboť měl možnost konečné znění ovlivnit, LJ mu
jej poslal k právním připomínkám (tím spíše měl varovat - ale možná měl
posoudit jen formulační stránku, už si nepamatuji a nechce se mi to
hledat).
0 # Tomáš Pecina 2014-08-29 21:05
Jsem téhož názoru. Hasenkopf je přesvědčen, že jen dobrovolná omluva má smysl, proto je ve smíru řeč pouze o uvádění na pravou míru. Osobně to pokládám za chybu, měli trvat na znění s omluvou, ale chápu důvody a na buranství Mynářovy reakce se tím ničeho nemění.
0 # Anonymní 2014-08-30 22:00
DA a TP:

Tak si to rozeberme:
"Návrh Pavla Hasenkopfa neobsahoval zmírnění nebo prominutí trestů nebo zastavení trestních stíhání pachatelů závažné hospodářské trestné činnosti."

To nikdy ani hrad nepopíral, tvrdil, že tam Hasenkopf dopracoval tu abolici až následně. (Vycházejíc z mailu Hasenkopfa, kde se ptal, zda tam má být i abolice a že to posílá bez ní.)

"Vyhlášené znění amnestie neměl Pavel Hasenkopf možnost ovlivnit"

No jasně, vyhlášené znění už nemohl ovlivnit nikdo.

Fakt Vám to přijde jako neprůstřelný smír. Dost odfláklé. Nikde tam není nic o tom, že by prezidentem vyhlášené verze nevycházela z Hasenkopfových podkladů a ani tam není, že by Hasenkopf nepracoval vůbec na abolici.

Yossi
0 # Anonymní 2014-09-20 09:25
Ale asi se to "vyplatilo" pokud bude muset KPR vyplatit ušlou mzdu, tak PH alespoň částečně vykopenzuje ztrátu, kterou uvádí, že mu vznikla.

PV
0 # Anonymní 2015-10-09 11:05
Muž chtěl po Hradu všechny verze Klausovy amnestie, soud zamítl jeho stížnost
zpravy.aktualne.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v pravém sloupci dole)